fredag 24 februari 2012

Efterdebatt kommunfullmäktige

Länge sedan jag skrev. Har haft näsan i en databas som har tagit mycket tid. Lägg därtill lite möten och rejäl nysdag i söndags. Plus en rejäl pappersrensning. Frågan är om det blir lugnare i framtiden. Trots att jag är pensionär.

Även om jag jobbar inom mitt företag med kurser och hemmajobb med kalkyler och databaser så har jag tagit ut min pension. Förutom den i det orangea kuvertet alla småslattar från olika pensionssparanden. De senaste dagarna har det kommit lite pengar nästan varje dag. Fascinerande att få pengar utan att behöva göra något. Fast jag har väl gjort något tidigare.

Har kommit hem från ett kommunfullmäktige som varade i fem timmar. Varav tre av dessa timmar ägnades åt att diskutera om Borås stad skulle införa en obligatorisk vegetarisk matdag på skolorna i Borås. Alla var överens om att det borde finnas vegetariska alternativ. Men allianspartierna ville att skolorna tillsammans med eleverna, dvs dem det berör, skulle själva få bestämma hur skolmaten ska se ut. Medan de rödgröna ville ha obligatoriskt. SD ville att det varje dags skulle serveras en alternativ vegetarisk rätt. Eftersom jag sitter i presidiet får jag ransonera de debatter jag deltar i. Så denna avstod jag. Det var många andra som var uppe och framförde kloka idéer. Men jag har bloggen och de andra sociala medierna. Just nu är det precis som i SVT:s debatter. Debatten fortsätter på nätet. I detta fall på min facebook sida.

Det blev en ganska infekterad debatt i fullmäktige. En debatt som skulle kunnat resultera i ett ställningstagande om hur viktigt det är att ha en bra skolmat, som är näringsriktig och som minskar påverkan på miljön, oavsett om det är vegetarisk mat eller närproducerad eller kravmat, blev i stället en konfrontationsdebatt. Och en fråga där man skulle kunna låta dem det berör, dvs skoleleverna, få kunna vara med och påverka skulle politikerna bestämma.

Nu blev resultatet efter den segslitna debatten att de rödgröna förlorade sedan SD röstat med allianspartierna. (BT)

Jag hoppas att debatten går vidare. Men det är viktigt att den innebär saklig information och motivation. Idag är vegetarisk mat omgjordad av en massa myter. Det är viktigt att man får barn och unga att frivilligt äta mer vegetariskt.

Det finns tydligen forskning att barn som tvingas äta något i unga år kan få avsmak för resten av livet. Jag är själv ett sådant exempel. Min pappa tvingade mig dricka mjölk. Sedan jag flyttat hemifrån har jag inte druckit ett enda glas mjölk. Jag blev också tvingad att äta filmjölk när jag var barnflicka. Sedan dess kan jag inte ens äta youghurt. Fast jag nog egentligen skulle gilla det. 193579_10150123154349132_696684131_6668184_4520040_o

Så det gäller att motivera.

Nu är det nog sovdags i alla fall. Och våren är på gång. Har inte hunnit fota grannens snödroppar i år. De finns där, men jag lägger ut förra årets i stället.

2 kommentarer:

Tom sa...

myterna och insinuationerna kom ju från alliansen som menade att man till och med kan fara illa av veg mat och att man inte skulle äta den och få sämre skolresultat.

Riktigt dålig debatt från alliansen.

Anonym sa...

Ska man inte ta någon hänsyn till de miljöaspekter som bevisligen finns med som vissa politiker verkar blunda för. Antagligen pga att det känns mer bekvämt. Om inte ni tar ansvar, vilka ska då göra det? Sorgligt...

Om det ska finnas fritt val som ni hävdar tycker jag att det MÅSTE finnas minst ett vegetarisk val som ett alternativ varje dag.

Det är bara en dålig ursäkt att man kan påverka att barnen skulle få avsmak för maten resten av livet. Barn lär sig äta det som föräldrar ger dem. Om man äter massor med kött lär man ju barnet att göra de samma.
Din hypotes om att de skulle få avsmak är bara en tro och den fråntar faktiskt barnen chansen att välja själva till att få vegetarisk mat.

Bara en människa som inte smakat på bra vegetarisk mat kan påstå detta.