onsdag 3 november 2010

Höstlov och integration

Idag har det varit besök på Navet. Borås Science center för barn och unga. Och vuxna. När barnbarnen kommer hit så står ett besök där högst på dagordningen. Kan väl säga att det var fler som kommit på att det passade bra att göra ett besök där idag. Vädret inbjöd ju inte till några uteaktiviteter precis.

Många mor- och farföräldrar var det som var där. Det är fantastiskt roligt att så många hittar till Navet. Både unga och gamla får en massa kunskap där om hållbar utveckling och annat.

Men en dag kan ju inte förflyta utan att jag reagerar på något. Eftersom jag inte lyssnade på dagens partiledardebatt lämnar jag den därhän. Lite annorlunda lär den dock ha varit med gamla rödgröna kamrater i konflikt med varandra och sju partiledare mot den åttonde. Det är otroligt viktigt att debatten blir saklig. Att SD är ett enfrågeparti är uppenbart fast de försöker dölja det väl. Det som är märkligt är SD helt och hållet saknar förslag hur man ska förbättra integrationen.

Det behövs att fler människor kommer i arbete och en hel del annat. Men SD har inte ett enda förslag för att förbättra integrationen.

Apropå integration. Ett förslag som kommer från ett annat håll, (v) och övriga nya majoritetspartier, är att kommunen (Borås) ska införa bostadsförmedling. Ett steg tillbaka till dinosaurietiden. Med motivet att förbättra integrationen!!

Redan på 90-talet gjorde Linköping en utredning där man konstaterade att en bostadsförmedling inte löste problemet med att vissa grupper samlades till vissa områden.

Ingen kommun i Borås storlek har en bostadsförmedling. Vid en snabbkoll hittade jag två kommuner förutom Stockholm och Göteborg och Malmö som hade bostadsförmedling. Värmdö hade regler på sex sidor. Där fanns också med att man måste leva upp till de kriterier som de privata hyresvärdarna ställde. Löser det diskrimineringen av dem med utländskt namn? I Kungsbacka hade närmare 500 lägenheter förmedlats medan det står över 7000 i kö. Löser det integrationen? En bostadsförmedling medför en massa onödig administration. Man kan ändå inte tvinga privata fastighetsföretag att vara med efter vad jag har förstått. Så vad blir resultatet. Det måste vara mycket bättre att med dialog och kanske "morötter" få privata fastighetsföretag att inte diskriminera personer med utländskt klingande namn. För det är där problemet ligger.

Nu sovdags.

Inga kommentarer: