måndag 9 november 2009

Riv alla murar

Den 9 november är en dag att minnas. För 20 år sedan föll Berlinmuren denna dag. (DN) För ytterligare ett antal år sedan, 1938, vandaliserades judars tillgångar och judar mördades den 9 november av nazister i Tyskland. Med lite fri tolkning kan man väl säga att det var ett datum då andra världskriget började och slutade.

Murens fall förde med sig frihet för många människor i Europa som levat bakom järnridån under förtryck från Sovjet. Ett antal människor hade mördats när de försökt ge sig av från Östra Berlin för att söka friheten i väst. Nu 20 år efteråt så är många av länderna i öst demokratier och finns med i den Europeiska unionen. Även om det finns en del att göra ytterligare när det gäller demokrati det har ändå gått fort. Att från en dag till en annan tänka tvärtom kan inte vara lätt. Att helt plötsligt se Västeuropa som något positivt när man i åratal efter kriget tvingats tycka att det i väst är något fult.

Idag byggs också murar. De flesta är murar som inte syns även om det finns en och annan fysisk mur också. Det är murar mellan människor. Fortfarande finns ett vi och dom. Det kan vara att vi låter flyktingar flyta omkring i Medelhavet utan att få hjälp. Att vi skapar en mur kring Europa. Men det kan också vara inom landet, som att vi inte låter människor från andra kulturer, som trots muren kring Europa har kommit hit, bli delaktiga i samhället. En annan mur vi skapar är genom att vi inte ser till att det beslut om tillgänglighet för funktionshindrade inte genomförs som tänkt, till 2010.

Ser vi inte till att riva murarna finns det risker att vi får en ny Kristallnatt. Där raseriet vänder sig mot en grupp människor som får klä skott för någons missnöje med något som inte fungerar i samhället. Det tror jag ingen vill.

I Berlin festas det denna dag. Självklart. (SvD)

Men den svenska regeringen får kritik för att man minns dagen med att tala om mänskliga rättigheter och homosexuellas situation i Litauen. (SvD)Jag tycker inte det är fel. Det är precis det det handlar om. Mänskliga fri och rättigheter. Som återvanns för många människor denna dag för 20 år sedan. Fri från kommunistiskt förtryck. Diskussionen om mänskliga rättigheter måste ständigt pågå. Även inom Sverige. Vi får till exempel idag kritik av olika FN-förbund för att vi inte följer olika konventioner. (SvD, DN)

Låt oss låta denna dag då friheten gavs till många människor bli en symbol för frihet och inte för förtryck. Låt oss minnas i första hand det positiva. Undrar varför manifestationen i kväll i Borås för att minnas Kristallnatten inte hålls för att minnas murens fall. Men onekligen hänger de här två händelserna ihop. Riv murarna och släpp in människor. När man känner varandra blir det inga fler Kristallnätter.

2 kommentarer:

Tomas Gustafson sa...

Det finns två fysiska murar som är ett misslyckande av FN, EU och Sverige att de överhuvudtaget existerar.
Muren som stänger inne Gazainnevånarna och muren i Västsahara rest av Marocko.

Anonym sa...

Anne-Marie:
"Men det kan också vara inom landet, som att vi inte låter människor från andra kulturer, som trots muren kring Europa har kommit hit, bli delaktiga i samhället."

Jag tror inte att problemet ligger i att vi inte låter människor från andra kulturer bli delaktiga i samhället.
Utan att en del människor från andra kulturer inte vill bli delaktiga i VÅRT samhälle ! Utan vill införa sitt eget.
Som de av någon anledning sett sig tvungna att fly från ?

Jag såg "agenda" i söndags.
Jag tror att Nalin Pekguls samhälle fungerar bra i Sverige. Men inte Mohammed Amin Kharrakis !?
Noterade också att Nalin kritiserade att varje ifrågasättande av en del islamska egenheter alltid definieras som islamofobi.

Hänvisar också till den rådande debatten i BLT.
http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/starka-reaktioner-pa-debattartikel(1611122).gm#comments

F.ö: Jag ser att min fråga om de ensamkommande barnen i Borås halkat utom synhåll ? Obesvarad !

Vänligen
Tjalle