fredag 13 november 2009

Integration och flyktingpolitik

Det finns egentligen mycket att skriva om. De två senaste dagarna som ägnats åt Framtidsverkstad och integration. Det går att fixa tillväxt även på Hässleholmen tror jag. Jag skulle egentligen inte varit med andra dagen på framtidsverkstaden för att revidera stadsdelsplanen men det var så inspirerande att jag var med några timmar igår också. För att komma fram till åtminstone tre konkreta idéer som kan öka tillväxten både kortsiktigt och långsiktigt på Hässleholmen och de är förmodligen genomförbara. Mer skriver jag inte nu.

Och avstod från förmiddagens konferens om integration i Göteborg. Jag var med på tre seminarier och två var riktigt bra och informativa. Det tredje leddes av en "SFI-kramare" som inte såg någon fördel med att det är viktigt för en nyanländ att komma ut i arbetslivet så fort som möjligt. Jag tror hon ansåg att ett perfekt språk var bättre än att snabbt kunna för sörja sin familj. Och att 64 % klarat någon av nivåerna på SFI under tre läsår tycker inte jag är något resultat att yvas över. Och att bara 74% av lärarna på SFI har pedagogisk utbildning.

Bristen på insikt om hur viktigt det är att kunna försörja sig själv för att få självkänsla och bli delaktighet i samhället bidrar till att integrationen misslyckats. Detta har i sin tur fört med sig främlingsfientlighet och rasism vilket visar sig i agerandet hos Vellinge kommun när det gäller att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Vellinges agerande visar på intolerans och brist på empati för utsatta människor. Det är helt oacceptabelt av ett kommunalråd att agera som Vellinges har gjort. Jag undrar var solidariteten finns i Sverige. Vellinge kommun behöver inte ens betala för barnen för det gör Malmö stad. Att vägra att ge några av de allra mest utsatta människorna här i landet en möjlighet att få tak över huvudet och ett någorlunda värdigt liv under tiden de väntar på att få sin asylansökan prövad är ovärdigt ett demokratiskt och öppet land som Sverige. Det är glädjande att några av kommunalrådets partikamrater ändå tar avstånd. (DN)

Visst kan det vara svårt för enskilda kommuner att anordna en egen flyktingmottagning, oavsett det gäller barn eller vuxna, som garanterar ett professionellt och värdigt mottagande. Jag tror inte man ska tvinga någon kommun. (SvD)Men det finns alltid en möjlighet att göra som i Sjuhärad där kommunerna i kommunalförbundet samverkar på olika sätt för att åstadkomma en bra mottagning. Där man kan gå över kommungränsen för att ordna boende eller jobb. Eller hitta ett bra boende för ensamkommande flyktingbarn i en annan av de samverkande kommunerna. Vilket Borås gjort och fått orättfärdig kritik för. Genom att jobba tillsammans flera kommuner tror jag det blir lättare att placera ut flyktingar oavsett om det gäller barn eller vuxna. Jag tror Sjuhärads kommunalförbund är på rätt väg. Och Malmö som varit pragmatisk och hittat ett boende som ligger utanför kommunen. Men det är ändå Malmö som betalar.

25 kommentarer:

Sverige har sina brister sa...

Det ni yrkespolitiker glömmer är att ni är väljarnas (Huvudmännens) tjänstemän. Vellinge må ha fattat ett kontroversiellt beslut men ingenting blir bättre i den svenska demokratin om staten kör över det komunala självbestämmandet.

Anonym sa...

Så ytterligt skamligt att bryta mot kommunernas rätt att styra inom kommunen! Vellinge har gjort något klokt. De har undvikit att sno åt sig den förtjänst som Federley talar om. De har värnat om sitt.

Varför inte direkt kvotera ut sossar, M, V, MP, FP, KD och C i rätt antal på varje kommun? Vore ungefär lika klokt.

Valet 2010 blir intressant, inte bara i Vellinge.

Anonym sa...

–"Vi har sett till att det är rena ekonomiska vinsten."
Ja första året kanske, men vår kommuns kostnader på socialbudgeten skenar.
Om det vore flyktingar ändå, men den stora massan är ekonomiska migranter, som kostar oss lärare, äldrevård mm. i minst 10-20 år.
Ska vi ha arbetskraftsinvandring så ska de visa att de har ett arbete, inte alla dessa som är här för att få ett bättre liv ekonomiskt genom våra bidragssystem. flyktingarna är bara 10% av de som söker put.
Barn är de inte heller, de vi har är i över tonaren eller äldre oftast.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag tror inte killarna från Afghanistan och Somalia eller var de nu kommer ifårn kommer hit för att leva på bidrag. De flyr för sina liv. Jag vet att vi har olika syn på människan och egentligen hela vår värld. Sverige kan inte stå utanför resten av världen. Det har vi aldrig gjort heller. Utan invandrare skulle vi ha varit kvar på hästplogarnas tid.
Vi kommer att behöva alla invandrares tjänste i framtiden. Redan idag är det ungefär 600000 personer med utländsk bakgrund som finns i arbetslivet. Vad skulle hända med Sverige om de försvann. Till att börja med kanske det inte fanns matställen att inta lunch på Osv. Nu hinner jag inte mer. Måste iväg och jobba. Men ville bara skriva några korta rader.

Olle sa...

Anne-Marie Ekström:

"Jag tror inte killarna från Afghanistan och Somalia eller var de nu kommer ifårn kommer hit för att leva på bidrag. De flyr för sina liv."

Varför söker de i så fall inte asyl i något av de 10-20 länder de måste passera för att ta sig till Sverige? Tydligen dög inte de mer närliggande länderna i asien och afrika med mindre möjligheter till bidrag, strängare straff för brottslighet, och större möjlighet att få jobb inom sina kompetensområden.

"Jag vet att vi har olika syn på människan och egentligen hela vår värld. Sverige kan inte stå utanför resten av världen. Det har vi aldrig gjort heller."

Det är ingen som vill heller. Vi har redan fri invandring inom EU. Vi har fritt informationsutbyte med resten av världen i form av film, musik, nyheter, forskning och mycket annat. Att vara lika selektiv som invandringsländerna Kanada och USA betyder inte att man står utanför världen.

"Utan invandrare skulle vi ha varit kvar på hästplogarnas tid."

Märkligt då att vi ska behöva en stor invandring från de länder där hästplogar ses som en lyx. Vad kan u-länder som Afghanistan och Somalia tillföra Sverige? Om de hade så mycket att tillföra oss, varför ser det då ut som det gör där?

"Vi kommer att behöva alla invandrares tjänste i framtiden. Redan idag är det ungefär 600000 personer med utländsk bakgrund som finns i arbetslivet. Vad skulle hända med Sverige om de försvann."

Nu är det ingen som vill att alla "med utländsk bakgrund" ska kastas ut. De flesta invandrare från Afghanistan och Somalia är dock arbetslösa. Vad skulle hända med Sverige om just dessa invandrare försvann? Hur skulle budgeten och rättssamhället förändras?

Anonym sa...

Visst är det glädjande att en del av Ljungmans partikamrater tar avstånd, men avståndstagandet borde vara så mycket kraftigare! Tyvärr är det många som ger sken av att Vellinge och Ljungman är en liten skamfläck på Skånska sydkusten som står långt från Moderaterna i övrigt.

Så är det inte! Lars-Ingvar Ljungman, mannen med en människosyn som för tankarna till Tyskland på 30-talet, är en man av betydelse i Moderaterna. Han är ordförande i moderaternas nationella valberedning, förbundsordförande för Skånemoderaterna och sitter i regionfullmäktige! Lars-Ingvar Ljungman och hans unkna åsikter är en central del av moderaterna i dag. Om partiet inte för evigt vill förknippas med högerextremism av Vellingemodell är det dags att sopa rent framför den egna dörren. Allt tal om nya moderaterna och humanism klingar falskt så länge Lars-Ingvar Ljungman har en hög position i partiet. Vi är nog många som efter detta kommer att dra oss för att rösta på något av allianspartierna om inte moderaterna gör sig av med Ljungman. Dessutom är det så, att efter Skånemoderaternas nomineringsstämma är det fler Vellingerasister än någonsin som står med på listorna. Bland annat är Vellinges egen Sven-Olle, Carina Larsson, nominerad till regionfullmäktige.

Det är dags för Moderaterna och deras allierade att agera kraftfullt mot Ljungman om inte trovärdigheten ska skadas allvarligt!

/Josephine som liksom alltid skäms över att vara från Vellinge

Anonym sa...

Du har säkert inget emot att inkvartera de stackars flyktingbarnen i ditt kök din altruist. Här är för övrigt några bilder på de små liven:

http://smp.se/nyheter/vaxjo/ensamma-asylungdomar-forsoker-hitta-en-vardag-i-rottne(808534).gm

Anonym sa...

Varför åker inte dessa ungdomar till Monaco? Finland? Schweiz?Balkan? Varför bara sverige? Är det för att här heter det att flyktingar inte behöver anpassa sig o inte behöver jobba(är vida känt ute i europa...finns t.o.m forum i andra länder hur man ska ta sig till sverige där man inte behöver jobba o ändå får fullt betalt...detta för att just de länderna vill bli av med de som bara förstör o gör skit för andra).

Magnus sa...

Precis som Olle säger känner även jag. Kan någon säga att något han säger är fel så är jag gärna den första att rätta mig men det verkar inte finnas någon...

Karl sa...

Jag blir så trött på alla politiker som inte bryr sig ett dugg om sverige. Det är uppenbart för alla med ögon att den här invandringen är skadlig för samhället, men ni bara fortsätter att ta in fler.

Nåt mer oansvarigt har jag aldrig sett i hela mitt liv.

Anonym sa...

Anne-Marie Ekström, du är anställd för att se till medborgarnas bästa inte för att skänka bort deras skattepengar till personer från andra sidan jordklotet.

Anonym sa...

Vilket j*vla svammel om att dom flyr för sina liv och liknande.
Jag har vart gift med en av dessa umgåtts i kretsar av dessa sedan mitten 80 talet,inte en har nämt förföljelse eller liknande,däremot var syskon utspridda över hela världen för att försörja sig och familjerna,vid besök hos en av systrarna här fick man vänta i bilen,hon gillade inte vita,en av dom andra systrarna damp ner här gravid i 7 månaden och skulle föda här för att dom trodde barnet skulle få barnbidrag.en vännina som var på besök här fick sina tänder lagade med min kvinnas ID kort.
Man spyr snart åt hela cirkusen

Anonym sa...

Min tjej får 2400kr från alfakassan i månaden sedan hon fick sparken.

Men det är klart, solidaritet gäller
inte om du är för vit i huden.

Gunnar Anderberg sa...

Från läkare utan gränser om vad en gåva kan göra.
150 kronor kan rädda 15 personer från att dö i kolera.

Ett enda ensamkommande flyktingbarn kostar 693 500 kr per år.

Kostnaden för ett ensamkommande barn hade alltså kunnat rädda 69 350 barn per år från att dö i kolera.

http://affes.wordpress.com/2009/11/05/vad-racker-skaggbarnens-pengar-till/

Anne-Marie Ekström sa...

Eftersom vi har så olika syn både på vad solidaritet och empati är så är det svårt att bemöta. När vi befinner oss ljusår från varandra hjälper inga argument.

Men några fakta kan jag väl i alla fall bidra med.
För det första är jag inte yrkespolitiker så jag är inte anställd. För det andra så utesluter inte det att jag bryr mig om människor från andra delar av världen att jag inte bryr mig om de som är födda i Sverige.
Visst ska vi hjälpa i hemländerna. Men de som kommer hit ska åtminstone få sin sak prövad. Om vi håller oss till de ensamkommande flyktingbarnen som det gäller i Vellinge så är det faktiskt så att de ska ha någonstans att bo under tiden de får sin sak prövad. Sverige har skrivit under en rad konventioner. Både för mänskliga rättigheter och barnkonventionen.

Magnus sa...

"Eftersom vi har så olika syn både på vad solidaritet och empati är så är det svårt att bemöta. När vi befinner oss ljusår från varandra hjälper inga argument."

Då tolkar jag tyvärr det som att du inte har några argument. Dessutom tror jag inte att vi har olika syn på vare sig solidaritet eller empati...

Magnus sa...

Jag kanske behöver förklara mig bättre... Om en (exempelvis) folkpartist säger att SD har fel för att de är dumma i huvudet så tänker inte jag "aha, det är därför deras argument är fel" utan jag tänker att om man tar till personangrepp så är det för att man inte har några argument. Du, Anne-Marie, tog till ett personangrepp istället för argument när du ser alla motståndare som empatilösa hemska människor.

Jag är alltid öppen för nya idéer och tankar, förklarar du varför de som skriver innan har fel och det är rimligt så tackar jag för det, varför? Jo, för det är inte första gången jag ser denna diskussion på bloggar men det brukar inte finnas några motargument. Jag känner lite att de finns en mängd svenskar som skyggar allting som är någorlunda invandrarkritiskt som pesten, lite som en slags religiös fanatism.

Blev ett lite långt inlägg, tack för att du inte censurerar folk med annan åsikt än din egen!

bloggare på icedaniel.se sa...

Roligt att se de olika kommentarerna, svenskar som fått smaka på det hårda livet verkar ha mondre sympati för flyktingarna,medan 40-talistkärringar vill framstå som Gandhi och längtar tillbaka till den sköna sommaren i Gambia.

Anne-Marie Ekström sa...

Först till den senaste kommentaren. 40-talistkärringar kanske har hunnit vara med om ett och annat. Vad vet du om det? Kanske insett att världens centrum inte är just jag. Utan det finns människor som far illa både i Sverige och ute i världen. Har alltid gjort. Och det är faktiskt vi i väst som har utnyttjat länder i Afrika och Asien för våra behov.
I stora delar av världen finns det människor som förstör sin hälsa för att vi ska kunna dricka kaffe och äta bananer. Förresten genom att handla rättvisemärkt kanske vi kan undvika att människor tvingas fly från sina hemländer.Bidra till det i alla fall.


Det jag menar är svårt att argumentera är just det att man sätter sig själv och kanske i bästa fall den egna lilla gruppen i centrum av världen. När världen är så mycket större och vi är beroende av varandra.
En drömvärld vore självklart att alla länder var demokratier och ingen människa förtrycktes för sina åsikter eller på grund av hudfärg eller religion. Men nu är inte världen sådan utan det finns människor som förtrycks och inte får säga vad de vill. Bara att kalla någon för 40-talistkärring kanske skulle innebära att man fängslades. Jag har träffat många flyktingar och inte en enda har kommit hit på grund av att han eller hon vill ha bidrag. Visst kan det finnas sådana men det finns sådana bland svenskar också. Alla vill ha ett arbete så snart som möjligt och de har lämnat sitt hemland för att de inte känner sig säkra där på grund av att de ha uttalat sig kritiskt mot de som styr landet eller har "fel" religion eller tillhör fel grupp. Jag tror ingen lämnar sitt hem och ger upp allt som är kärt utan anledning.
Tänk er själva att det som ni skrivit i kommentarerna ovan var förbjudet. Att kritisera de styrande, vilket det är ni gör, är förbjudet i många länder. Och man kan låsas in för tid och evighet utan rättegång. Ni har två alternativ. Att vara tysta eller att lämna landet och uppsöka ett land där man får säga det man tycker. I största utsträckning i alla fall. Jag värderar yttrandefriheten högt. Det är därför jag inte tar bort inlägg om de inte är rent rasistiska eller påhopp på en grupp. 40-talistkärringar är väl på gränsen till påhopp:).
Sedan undrar jag om inte jag skulle försöka ta mig från landet om jag riskerade att antingen tvingas att strida för talibanerna eller bli mördade av desamma. Fast jag som kvinna har ju förstås inget alternativ. Jag skulle nog bli stenad.
Det är viktigt att komma ihåg att världen utanför inte ser ut som Sverige. Det finns korrumperade poliser som fulla kan storma in på ett kontor och ta med sig en tjej på grund av att något papper saknas. En självupplevd händelse från en bekant som trodde hennes sista stund var kommen.

Sedan är jag den förste att beklaga att SVerige misslyckats med integrationen. Och det är något jag jobbar med för att förbättra. Jag började faktiskt mitt blogginlägg med kritik mot en "SFI-kramare". Fokus har varit på att ta om hand i stället för att använda personernas egen styrka och kraft. De som kommer hit har dock tagit sig över halva jordklotet.
Jag tycker också att andra länder i EU måste göra mer, liksom att där det är möjligt ge hjälp på närmare håll. Framförallt att jobba för att fler länder blir demokratier. Det kan göras bland annat genom att stötta kvinnor som startar små företag i byarna. Apropå Ghandi.
Men för den skull måste vi också behandla de människor som tagit sig till vårt land som vi själva vill bli behandlade om vi skulle tvingas lämna hus och hem och allt som är vant och kärt.
Vi kanske ska stanna upp en stund och fundera över detta. Det kan faktiskt hända oss också.

Anonym sa...

Citat:
"Jag tror inte man ska tvinga någon kommun."
Du menar att det är frivilligt bara så länge som kommunen säger ja ?
Påminner lite om DDR. Där fick man välja vilket parti man ville. Bara man valde det riktiga.

Och:
"Eller hitta ett bra boende för ensamkommande flyktingbarn i en annan av de samverkande kommunerna. Vilket Borås gjort och fått orättfärdig kritik för."

Citat från GT den 4de September:
"Borås och Lilla Edet är två syndare som väckt ilska hos Migrationsverket ...då de skickade sina barn till andra kommuner. Och sände med pengar för löpande utgifter....
Det som blir över på bidragen används till andra utgifter."
Ur Dagens Samhälle:
"Geschäft, dundrar Migrationsverkets chef och tar frågan till regeringen. "

Om vidareskickandet var så bra så förstår jag inte att det väckte ilska hos Migrationsverket och varför de tog frågan till regeringen ?
Och vidareskickande är väl indirekt vad Vellinge uppnår ? Dessutom utan ekonomisk vinst ?

Från Merit Wagers blogg, apropå ensamkommande barn:
"Och vår GD ”glömde visst” att nämna att dessa ”barn” i mer än 90 % av fallen själva blir anknytningspersoner när föräldrarna och alla andra som var ”döda” eller ”försvunna”, dyker upp så snart deras son (oftast) eller dotter har fått PUT."

För övrigt:
Med Google hittar jag 137.000 träffar för “ensamkommande barn”
För "separated children" får jag 76.800 träffar, för "unbegleiteten Minderjährigen" 22.100 !
Med hänsyn till förekomsten av respektive språkgrupp verkar det vara ett huvudsakligen svenskt fenomen ???

Och:
Varför ifrågasätts aldrig hur de ensamkommande barnen kan komma hit ? Och varför de väljer just Sverige ?
Hur kan en ensam 15-åring utan någon som helst anknytningsperson organisera/finansiera en enkel resa Somalia-Sverige ?

Tjalle

Anonym sa...

Av aktuell anledning länkar jag till dagens Merit Wager:
http://meritwager.wordpress.com/2009/11/13/jag-jobbar-inte-ens-med-barnarenden-men-nasta-ar-ar-detta-det-enda-vi-sysslar-med/

Kommentar ?

Tjalle, igen

Anne-Marie Ekström sa...

Tjalle. Först detta med Borås. Kommunerna i Sjuhärad samverkar när det gäller flyktingmottagning över huvud taget och det innebär att det blir både billigare och bättre för alla. Jag tycker inte man ska tvinga kommunerna att ta emot flyktingar men man ska ta sitt ekonomiska ansvar vilket blir resultatet av samarbetet.
Dessutom hade man kunnat lösa problemet redan 2002 när det fanns ett förslag på att några kommuner skulle ta på sig ansvaret för att ha riktig kompetens för att ta emot. Men det förhalade sosse-regeringen till 2006. Då läget blev akut. Men det är historia.
Nu kommer det ungdomar från olika delar av världen. Historierna är olika men många berättar om stora uppoffringar för familjer som vill rädda sina barn. Som jag skrev i förra inlägget. Jag tror att man gör vad som helst för att komma bort från talibanernas Afghanistan eller krigsherrarnas Somalia.

Anonym sa...

Anne-Marie !

Citat:
"Historierna är olika men många berättar om stora uppoffringar för familjer som vill rädda sina barn."

Jo, det förstår jag !
Men är det då inte falsk varubeteckning med "ensamkommande barn" ?
Det ges ju i media intrycket att barnen är alldeles ensamma i hela världen.
När de i verklighet är ivägskickade av familjen med den klara målsättningen att själva följa efter så fort barnet har fått PUT ?
Det är ju bara att raffinerat (?) trick att kringgå svenska asylbestämmelser !
Just som beskrivs på Merit Wagers blogg !

Jag saknar kommentar till påståendet att Borås gjorde "vinst" på barnförmedlingen ?

Får passa på och ge dig ett erkännande för att du tar in även "fientliga inlägg".
Jag är också aktiv på en grön blogg och på min länstidning.
Där gallras det kraftigt !

Tjalle

Anonym sa...

17 åriga pojkar flyr för sina liv. Är det inte fantastiskt att flickorna i samma länder verkar ha det mycket bra eftersom de aldrig kommer hit....

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu I want to say thanks!, [url="http://riderx.info/members/Buy-Percocet.aspx"]percocet[/url] negotiator hivaids [url="http://soundcloud.com/effexor"]effexor[/url] gopher donohue [url="http://barborazychova.com/members/Buy-Levaquin.aspx"]levaquin[/url] dodecahedraa agambens [url="http://www.ecometro.com/Community/members/Buy-Tamoxifen.aspx"]tamoxifen side effects[/url] retiring groupmonday [url="http://barborazychova.com/members/Buy-Lexapro.aspx"]lexapro side effects[/url] hcds restlessness