torsdag 4 december 2008

Lärarutbildningen

Igår presenterade de folkpartistiska ministrarna Jan Björklund och Lars Leijonborg utredningen om en ny lärarutbildning. (SvD)

Många kloka tankar finns i förslaget. Lärare är en otroligt betydelsefull yrkesgrupp. Det är lärarna som har framtiden i sina händer. Det är de som ska se till att det växande släktet har kunskaper när de lämnar skolan som kan föra landet vidare. Då är det självklart att det är de som är de bäst lämpade att göra detta som ska bli lärare. Det ska inte vara en nödlösning att bli lärare. Läraryrkets status måste höjas.

Den absolut viktigaste rollen har de lärare som ska lära barnen att läsa och skriva. Att kunna läsa och skriva är grunden för all kunskap. Utan att bygga ett hus en stabil grund så riskerar detta att rasa. Att blivande lärare har kunnat avstå från utbildningen i just att lära ut hur man lär sig läsa och skriva är fullkomligt absurt. Vittnesmål om detta har kommit fram tidigare.

Att testa lämpligheten är inte fel och att dela upp utbildningen så att de som ska lära ut läsandets och skrivandets konst får särskild utbildning för det är helt rätt. Och att de som ska utveckla kunskaperna inom särskilda ämnen får särskild utbildning i de ämnen de ska utbilda i känns inte heller fel.

Det finns självklart många bra lärare idag som gör ett otroligt arbete. Det får inte glömmas bort.

Men nu väntar en heldag med integrationsgruppen. Bäst att skynda.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rent IDIOTISKT. Skall larare behova att BESKYMRA sig over om de ar LAMPLIGA till att LARA ut VAD DA, LAS och SKRIV KUNSKAPER? Snart vill de ha LAMPLIGHETS TEST for FORALDRAR dessutom. Kanske HOMOSEXUELLA ar LAMPLIGARE foraldrar till eran UNGE an er sjalva, aven da ni allihopa JOBBAR pa samma FORETAG. Vem vet vart STATISTIK kan ta BIOLOGI.

Tomas Gustafson sa...

Hej Anne-Marie!

Tycker du verkligen att det är rätt att lärarutbildningen ska fungera som spekulationsobjekt för Jan Björklunds karriär? Jan Björklund som helt enkelt inte vill ha en blocköverskridande överenskommelse.
Och det verkar väl vara lite av idioti att säga att det inte behöver vara lika kvalificerad utbildning för dem som lär yngre individer. Vad säger det om Folkpartiets tidigare politik om att den grundläggande och viktiga inlärningen sker i tidigare år.

Är det verkligen någon form av vetenskap som gör att Folkpartiet är så besatta av tester. Man kan verkligen diskutera värdet av sådana.

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. Har lite svårt varför du måste jubla över när tamburmajoren Björklund gör ett enskilt utspel. Vi vet alla att lärarutbildningen är felaktig, att skolan inte har lyckats med vad den skall etc.
Men jag har läst dina blogg-inlägg, men aldrig lyckats hitta ett enda negativt ord om de amerikanska finansterrorister och deras politiska uppbackare i Vita Huset. Det är ju de finansterrorister som orsakat denna världsekonomiska kris, inte någon gud eller naturlag utan extremt giriga amerikaner uppbackade av inte minst högste chefen själv i Vita Huset. Och vad gör då SÄPO och deras lika imbicilla och odugliga kumpaner i USA? Jo, som vanligt: jagar div sk terrorister i varje buske som finns på vår jord. Vågar du inte ta ställning mot dessa finansterrorister och för alla enkla människor som nu drabbas av allt elände med arbetslöshet, förlora hus och alla de anhöriga som drabbats av självmord i familjen pga krisen. Jag tycker du bör prata ur "skägget" och ställa dig på människornas sida. Då bör du öka dina chanser att komma söderut. Ha det så bra trots hoten från SMHI. Hälsningar från Claes i Borås dvs på andra sidan av motorvägen.