tisdag 30 december 2008

Ett gånget år

Ett år är snart slut. Bara en dag kvar. Det har varit ett år fullt med händelser. Både positiva och negativa. OS i Peking blev väl inte den framgång som man väntat sig för svensk del. Förutom under Paralympics då många svenska medaljer erövrades. Att handikappidrotten också blivit att räkna med visar väl detta att en av de svenska medaljörerna i Paralympics, skytten Jonas Jakobsson också fick bragdguldet i år.

Under hösten har finanskrisen med sjunkande börskurser och åtskilliga varsel varit det som dominerat tidningarnas nyhetsspalter. Valet i USA, där Amerika för första gången fick en färgad president, har också präglat höstens nyhetsflöde. Hoppas Obama kan leva upp till alla förväntningar som ställs på honom. Och inte heller 2008 kunde man kalla ett fredens år. Krigshärdar blossade upp både här och där.

Ett krig som är slut men som fortfarande i högsta grad påverkar både människor i landet i fråga men också människor här i Sverige är kriget i Bosnien i början av 90-talet. Fortfarande har man inte hittat alla de män som fick sätta livet till vid massakern i Srebrenica. I år återfann man dock en av de män som låg bakom kriget, och som man jagat länge, Radovan Karadzic. Och han levde i all välmåga. På tiden att han ställs till svars för de gärningar som han gjorde under kriget.

Det är inte lätt att sammanfatta ett helt år. Men på det lokala planet kan väl sägas att Pinocchio som vandrade till Borås var en stor händelse. Nio-metersstatyn pryder sin plats. Elfsborg kom tvåa i allsvenskan i fotboll. Även om guld hade varit strået vassare. Och mycket mer har hänt. En händelse som borde diskuteras mer är varför kommunfullmäktige måste sitta i 26 timmar och diskutera budget. Och kosta skattebetalarna massor av pengar.

Själv fick jag en rad uppdrag, efter ett drygt års stiltje efter riksdagstiden, som är spännande men som onekligen kräver sin tid. Integrationsgruppen har äntligen kommit igång. Fast det tog nästan två år efter det att jag kläckte idén på valnatten. Att vara ordförande i en tennisklubb tar hur mycket tid som helst. Men det ger också förhoppningsvis resultat och har bidragit till att jag träffat en rad nya människor. Detta har också ambassadörskapet för kvinnors företagande gjort. Vilken potential till företagare det finns bland kvinnor.

Jag hoppas att det här nyårets smällare inte orsakar lika mycket skada som förra nyårsnatten. Då både personer och byggnader skadades. Kanske dags att på allvar ta tag i smällarnas vara eller inte vara. Både de riktigt stora smällarna som faller ner över oskyldiga människor på olika platser i världen och de i lite mindre format här hemma som åstadkommer mycket skadegörelse, även om det är i en mindre skala.

Inga kommentarer: