lördag 13 december 2008

En glidardag med ett visst mått av ilska

Idag var jag ute i Sandared och kollade när de allra minsta spelade tennis. Vilken glädje. Att träffa bollen var inte det viktigaste. Men att en vana att röra sig grundläggs tidigt är viktigt. Där har alla idrottsföreningar en stor uppgift att fylla. Att sedan tomten kom och delade ut medaljer till alla småttingar idag gjorde inte det hela mindre roligt.

Sedan har jag grattat Zana som fyllde 50 år. Och lyckats skaffa mig en ny e-legitimation. Jag var också en sväng och kollade om julen fanns nere i Borås centrum. Bland annat höll en isskulptur som ser ut som en ängel på att skapas fram.

Idag har det således varit en ganska bra glidardag, utan alltför mycket stress.

Arg har jag dock blivit. När jag hörde på radion att de som jobbar på Migrationsverket inte vet om att det finns särskilda riktlinjer för hur asylsökande kvinnor ska bemötas. Att kvinnor har rätt att få en kvinnlig advokat och tolk mm. För hur ska kvinnor våga berätta för en man om hon blivit utsatt för övergrepp när hon knappt ens vågar tala om det över huvud taget. Det är Röda Korset som tagit fram en rapport hur illa det är ställt när det gäller att se till kvinnornas egna asylskäl. Det mest skrämmande är uttalandet som mannen från Migrationsverket gjorde i radiointervjun. "Att det är bra att någon tar fram en sådan rapport så att de vet vad de ska fokusera på." Det ska väl de som jobbar på Migrationsverket veta ändå. Inte konstigt att tilltron till den svenska asylhandläggningen fortfarande är låg. Om man inte vet vilka regler som gäller så kan man väl inte påstå att rättssäkerheten är särskilt hög. Ursprunget till radioreportaget finns i en debattartikel i DN. Redan 2004 debatterade jag i riksdagen om att de riktlinjer som finns hur kvinnor ska bemötas i asylprocessen inte följdes. Sedan under hösten 2005 togs beslut om förbättringar när det gäller förföljelse på grund av kön. Men tydligen har inte mycket hänt. Här finns min interpellation och här debatten kring den. Här finns debatten i samband med att beslutet fattades.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Maria var ett vårdbiträde som vittnade om olaga beteenden inom vården. Hon valde att bryta tystnadsplikten och det blev till en LEX-MARIA.
Villkoren är nu detsamma när det gäller hanteringen av asylärenden... Kräv ett Lex Maria lag för alla iblandade i asylprocessen.

Anne-Marie Ekström sa...

Bra förslag.
Precis vad folkpartiet gjorde under min tid i riksdagen i en motion. Men inget hände.
Kanske dags att börja diskutera detta igen.

Anonym sa...

Ju fler asylskäl som debatteras i våra media ju fler kommer att använda nya skäl för att få stanna. Tyvärr är det enbart de just nu politiskt korrekta skälen som som räknas. I en tidning läste jag att barnsoldater borde få stanna, det verkade rimligt. Men skall barn behöva bli soldater för att längre fram få stanna i Sverige? Steget dit är kanske inte så värst långt om svenska media debatterar "möjliga asylskäl" gång på gång. Nu diskuteras om kvinnor som riskerar utsättas för våldtäkt skall få asyl. Men även i Sverige våldtas kvinnor trots detta argumenteras det för att kvinnor riskerar bli våldtagna eller har blivit våldtagna i sina hemländer skall få stanna i Sverige. Varför diskuteras det inte att män riskeras att utsättas för homovåldtäkter? Är detta tabu eller kommer det i nästa månads asyldebatt? Frågan är om asyldebatten är till för de asylsökande eller ett sätt för debattörerna att motivera sin existens.
Vår asylpolotik måste vara rimlig och inte ett instrument för att sprida ut mer eller mindre politiskt korrekta åsikter!