söndag 23 november 2008

Nej till ett vi och dom samhälle

Ursäkta, men nu har moderaterna verkligen gått för långt när det gäller att hitta på idéer för att skapa ett vi och dom samhälle. Nu föreslår de att alla invandrare ska skriva på ett kontrakt, att man känner till svenska regler och värderingar. Fast jag har inte förstått när de ska göra det enligt förslaget. (SvD, DN)

Samtidigt som de söker asyl eller när de får uppehållstillstånd? Hur ska den, som precis flytt från en krigshärd eller annan förföljelse, det första han eller hon gör skriva på ett papper att han eller hon är för jämställdhet och kan alla svenska lagar.

Och när ska alla svenskar skriva på ett kontrakt, att man kan alla lagar och regler. Och har de moderata värderingarna. För det är väl de som ska gälla, eller?
Låter lite som om man skulle vilja nagga fri och yttrandefriheten i kanten.

Visst är det viktigt att de som kommer från ett annat land till Sverige har kunskap om de grundläggande värderingarna som alla människors lika värde och att både flickor och pojkar har samma rättigheter. Och att man får en kunskap om hur det svenska samhället fungerar och de viktigaste lagarna. Det kan jag inte nog understryka men det borde också gälla alla som bor i Sverige.

När det gäller jämställdheten kanske det vore idé att fundera över hur vi lever upp till den själva. Det kanske vore bra att alla skrev på ett papper att man är för jämställdhet. Och verkligen levde upp till det dessutom. Det vore väl också bra att de män som misshandlar sina kvinnor också fick skriva på ett papper att det inte ska göra det. Jag tror inte det hjälper. Lika lite som det hjälper att komma till rätta med gamla traditioner som trycker tillbaka kvinnor genom att skriva på ett papper. Det behövs mycket mer.

Och ska barnen drabbas om inte föräldrarna skriver på kontraktet. Enligt förslaget ska man förlora rätten till bidrag. Men det är väl under den första tiden man lär sig svenska och om svenska förhållanden som man behöver bidrag. Sedan är det viktigt att få ett eget arbete så man kan försörja sig själv.

Det som är viktigt nu är att arbeta för att satsa på att ha en jobbskapande politik så att de som kommer hit kan försörja sig själva och bli delaktiga i samhället. Då kommer resten också. Ett system där man drar in bidrag uppmuntrar till svartarbete och att människor blir utnyttjade av icke seriösa arbetsgivare. För hur ska man annars kunna leva i landet. Då kan man lika gärna stryka asylrätten också.

Moderaternas förslag spär dessutom bara på de uppfattningar som en del har, att invandrarna kostar pengar. När man i stället ska betrakta de som kommer hit som en resurs. Även om det kanske just nu fattas en del jobb så kommer vi om bara några år att behöva många fler än som finns här nu.

Det är mycket möjligt att de flesta skulle skriva på ett kontrakt. Fast som sagt jag har inte klart för mig när de ska göra det enligt moderaternas förslag.

Jag vill ha ett samhälle med mångfald där alla får plats och har samma rättigheter och skyldigheter. Jag tycker visst att det är viktigt med information om svenska lagar och regler och värderingar. Och för den som söker medborgarskap ska det krävas lite mer. Ett medborgarskap innebär mycket mer i rättigheter och skyldigheter än bara ett permanent uppehållstillstånd.

6 kommentarer:

Lennart Andreasson ( V ) sa...

Moderaterna lyckades ju "stjäla" väljare från socialdemokraterna genom att kalla sig "de nya socialdemokraterna", nu ska de uppenbarligen göra detsamma med sverigedemokraterna.

Tyvärr upprepar sig historien. När Ian och Bert härjade som värst kallade alla dem för rasister, därefter genomfördes deras politik av deras belackare!

Låt inte rädslan för sverigedemokraterna leda till en fränlingspolitisk vridning av den svenska politiken. Stå upp för människovärdet!

Anonym sa...

Många andra länder har liknande, bl.a Kanada som ju är väldigt positivt till invandring. Knappast ett rasistland.

Kulturbäraren sa...

Äh, detta är ju bara att säga att sd alltid har haft rätt. I Danmark gjorde de andra partierna också så, och vår systerparti kom in i parlamentet busenkelt och är idag det viktigaste partiet.

Anonym sa...

Citat Anne-Marie från 2 November:
"I veckan stenades en ung flicka, kring 13 år, till döds i Somalia. Hon var anklagad för äktenskapsbrott. Ett 50-tal män kastade stenar mot flickan och tusentals människor såg på. Flickan skulle förmodligen anmäla att hon blivit våldtagen när hon i stället för gärningsmännen greps och straffades."

Citat Anne-Marie från 23 November:
"Och när ska alla svenskar skriva på ett kontrakt, att man kan alla lagar och regler."

Jag tror att alla svenskar redan vet om att stening till döds av 13-årig flicka är "olagligt" !
Om det enbart är en moderat värdering vet jag dock ej !

Varför är det "vi-och-de-tänkande" att fodra ett "kontrakt" av utomeuropeer ?
Vi och andra europeer har ju vuxit upp i en någorlunda jämförbar kultur där vi om vi velat eller ej "lärt oss" hur vi förväntas fungera !
Är det så hemskt om nykomlingarna genom en "snabbkurs" får lära sig detta ?

Andra kulturer är inte bara "El Condor Pasa" på panflöjt, kryddade maträtter och färgglada dräkter.
Andra kulturer är också helt andra inpräntade tankesätt som inte ändras för att man får ett PUT i Sverige !
Andra kulturer kan som ur ditt citat ovan vara "stening till döds av 13-årig flicka".

Vänligen
Tjalle

Anonym sa...

Lennart, du är endast töntig och kallar högerns utspel för att fiska i grumliga vatten för att vänstern saknar integrationspolitik. Så fort man diskuterar språktest, försörjningskrav, hedersrelaterat våld, medborgarkontrakt etc så är man rasisit eller främlingsfientlig.

Väx upp, alla i borås vet redan att du är en diktaturkramare!

Anonym sa...

Citat Anne-Marie:
"Och när ska alla svenskar skriva på ett kontrakt, att man kan alla lagar och regler."

Jag har jobbat i ett land där efter dödsfall på arbetet de inhemska krävde att få slakta en get på olycksplatsen.
Och spruta getblodet på marken. För att "blidka de onda andarna".

Jag tror inte att någon "svensk", oberoende av partisympati, skulla komma dragande med en get som botemedel mot framtida arbetsolyckor ! Denna "regeln" känner man nämligen till !

OBS: Jag fördömer inte "getametoden" ! Nämner den bara som exempel på "andra kulturer".

I Tyskland har man ju en "Einbürgerungstest". Som innehåller frågor om Tysklands historia och lagar. Jag tror det räcker om man svarar rätt på hälften av frågorna. Man kan göra testen hur många gånger man vill. Syftet är ju bara att nytyskarna får en liten aning om regler som gäller och vilka rättigheter man har i landet.

Likadant är väl avsett med kontraktet ?
Jag fattar inte att det omedelbart börjar gnällas om "rasism" och "främlingsfientlighet" !
Jag tror att syftet med kontraktet är gott ! Kanske lite klumpigt ? Men gott !
Varför inte försöka "förbättra" det om man nu anser det vara fel ?

Citat:
"Det vore väl också bra att de män som misshandlar sina kvinnor också fick skriva på ett papper att det inte ska göra det. Jag tror inte det hjälper."

Tror inte jag heller ! Men om en endaste misshandlad kvinna fick upp ögonen att hon inte behöver finna sig i detta så vore det väl ett steg på rätt väg ?

Jag läste om en pakistansk 18-årig tjej som vägrade att gifta sig med den av familjen utvalde kusinen. Hon blev misshandlad av fader och bröder. Med hela stor-familjen som åskådare ! Ingen protesterade !
För alla menade att "det är tradition i hemlandet, varför skulle det vara förbjudet här ?".

Citat:
".... Det kan jag inte nog understryka men det borde också gälla alla som bor i Sverige."
Säkert vet inte alla svenskar alla "grundläggande värderingar" som gäller. Men genom att ha vuxit upp i landet så torde de veta betydligt mer än "nysvenskarna".

Med ditt resonemang så måste ju också många svenskar som inte behärskar svenska språket perfekt också besöka "SFI-kurser" ???

Vänligen
Tjalle