tisdag 4 augusti 2015

En härlig sommardag med bitter eftersmak

Äntligen har sommaren kommit. Vilken tur att vi tre "tjejer" som brukar göra en liten närtur en gång per sommar hade lyckats få ihop denna just idag. Ett fantastiskt väder. Inte för varmt men ändå inte behöva vara påbylsad med tjocka tröjor och strumpor. Turen gick mot mörka Smålands skogar. Kunde konstateras att de skogar som föll offer för stormen Gudrun började växa upp igen. Men det var inte bara skogar. Vi hittade fina smultronställen att fika och äta på. Började fika redan i Gislaved. Åt fisk i Tiraholm och åkte sedan mot Fegen och Sandviks kyrka där vi fick riktigt "gofika". En kort men trevlig tur.

Vi bor i ett fantastiskt land med underbar natur och också frihet att vistas i den bara vi är rädda om den. Vi glömmer alldeles för ofta bort hur bra vi har det. Visst. Det finns det som kan bli bättre. Men ibland borde vi känna tacksamhet att vi fått leva i fred i 200 år och inte behövt fly någon annanstans för att rädda våra liv. Vi har också skyddsnät som gör att vi får hjälp om vi inte kan klara oss själva. Visst. Det kan säkert bli bättre även där men vi behöver inte sitta på gatan och tigga för att få mat för dagen.

När jag tänker på den underbara dag jag haft idag så skäms jag för den reklam som SD satt upp i tunnelbanan om tiggeri. Ren hets mot folkgrupp, som jag uppfattar det. Att använda påståenden som ingen vet om de är sanna eller inte är inte ok. Dessutom görs den med våra skattepengar eftersom SD som alla andra partier får bidrag från det offentliga.


Jag tycker det är förfärligt att människor blir så desperata att de måste sitta på gatan och tigga för att få mat till dagen. Men de som kommer hit och tigger har oftast inget annat alternativ. Jag hoppas att det kan öppna sig alternativ där de drabbade kan leva bra i sitt hemland istället. Men att vi ska behöva be om ursäkt för att de finns inför turister är alldeles befängt.

Jag är glad att Liberala Ungdomsförbundet gjorde en motdemonstration i tunnelbanan där SD:s
budskap stod.
Det är jobbigt att se fattiga människor, den riktiga fattigdomen har kommit så nära oss, men ibland kanske vi skulle stanna upp och tänka efter och känna tacksamhet att det inte är jag själv som måste sitta på gatan med muggen i handen. Att det inte är jag själv som saknar frihet. Att det inte är jag själv som blir bespottad. Att det inte är jag själv som kan åka runt i Smålands skogar och njuta av en varm sommardag och äta våfflor och nyfångad fisk.

Inga kommentarer: