söndag 15 mars 2015

Jag längtar till ett annat Hässleholmen

Sprang in på Hässle torg idag när jag gjorde en av mina vanliga springrundor. Ja. Jag sprang inte in. Av respekt. Det var mycket människor på torget. Många var där och sörjde killen som alldeles för tidigt gick bort i fredags. Han föll offer för en kniv. Mitt på ljusa dagen. Andra, iranier, hade en minnesdag. Några affärer var öppna men ingen plats där man kunde samlas och prata och ta en kopp kaffe eller te. Varför höll inte VI-kontoret öppet i helgen? Vad gjorde stadsdelen och dess politiker? (BT, BT
Två mord inom en vecka på Hässleholmen. Och ytterligare en knivskärning. Klart att människor är oroliga och då måste samhällets funktioner vara där och svara på frågor. Vad görs för att återskapa trygghet? Vad gör kommunen? Vad gör kyrkan? Vad gör samhället i övrigt? Jag tror att det inte är bara de som bor direkt på det som vanligtvis benämns Hässleholmen, dvs miljonprogrammet, utan också många som bor runt omkring som också tillhör Hässleholmen som har funderingar och tankar kring det som händer. Det är nu, när oron sprider sig på området som det är än viktigare att samhället inte sviker utan fokuserar på att stärka stadsdelen. Och att göra det tillsammans med dem som bor där.
Här behövs alla konstruktiva idéer. Bra början med att bjuda in kvinnor till ett samtal nästa fredag. (Radio Sjuhärad) Jag kommer att gå dit. Men det behöver göras mer. Några idéer. Se till att tunnlarna blir uppsnyggade med teckningar och gatukonst av barn och unga som jag föreslagit .Starta kvinnogymnastik, som fanns förr. Odla mellan husen. Gör Åsvägen till lokalgata och inte genomfartsgata (Har också motionerat om). Förbättra miljön på torget. Stärk skolorna på området. Flytta ut fler samhällsfunktioner. Gör skulpturvandring. Jobba än mer för att minska arbetslösheten. En blandning av stora och små idéer. Det behövs mycket mer men se stadsdelen och lämna inte människorna där ensamma med sin oro. Vi som politiker måste också visa att vi bryr oss.

Jag längtar efter ett annat Hässleholmen där alla känner sig trygga. Snart blommar körsbärsträden och påskliljorna.

1 kommentar:

Unknown sa...

Det var bra skrivet.