torsdag 3 juli 2014

Välfärdsföretag och lite allians med höghastighetståg

Har hunnit till dag fem och just nu blåser kalla vindar in över ön. Men det ska bli bättre och inne på bloggplatsen H12 är det vindfritt. I väntan på nästa seminarium om vinster och välfärd. Har hittills avverkat två seminarier i ämnet idag. Ska bli ett till. Det första var en diskussion mellan två kvinnor från Välfärdens grupp 8, kvinnor som driver företag inom välfärdssektorn, och en journalist från Aftonbladet och Kommunals ordförande. Debatten blev minst sagt livlig. I ena ringhörnan de två kvinnorna, framgångsrika företagare inom äldreomsorg och förskola och i den andra två kritiker till vinstdriven vård. Eller vad det nu var de två senare förespråkade. Journalisten drog hela tiden upp nackdelen med räntesnurror och pengar som hamnar i  något skatteparadis trots att ingen annan sade sig förespråka det. Kommunals ordförande var mycket motsägelsefull. Sa dels att den svenska äldreomsorgen var väldigt bra men sa också att hon tyckte att de privata alternativen skulle vara föredöme för de offentliga aktörerna för kommunerna var dåliga arbetsgivare. 
Något direkt vinstförbud var de väl inte för men ville ha begränsande regler och villkor. Något som skulle motverka syftet med alternativ och mångfald. Företagen inom välfärdssektorn skulle bli alltför likriktade och hindra innovationer. något som diskuterades på seminarium nummer två. Som anordnades av Nowa och Novus. På det seminariet diskuterades också vad som kommer att hända efter valet beroende på vilken konstellation som vinner. Slutsatsen var att det inte kommer att hända så jättemycket. Att förändra ett system tar lång tid med utredningar och nya lagförslag. Upphandlade avtal kan inte försvinna över en natt men det kan bli att inga nya friskolor startar. Självklart kan kommuner och landsting ändra sitt förhållningssätt till privata aktörer. 
Säkrast är dock att se till att vänsterpartierna inte kommer till makten. Varken i landet, regionen eller kommunen. 
Jag inser att mitt fokus under den här veckan har varit just alternativ inom välfärden uppblandat med hedersförtryck och lite idrott. Plus många bra att ha möten. Och så förstås trevliga stunder med gamla och nya vänner. Nu dags för nästa seminarium. 
PS. Glömde skriva om gårdagens stora händelse. Alliansens presentation av en storsatsning på bostadsbyggande och infrastruktur. Höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Mycket positivt för Borås. 

Inga kommentarer: