söndag 11 augusti 2013

Jan Björklund sommartal

En intensiv vecka med pride, fotboll och backstagetwitter avslutades med sommartal av Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet, i Göteborg. Många folkpartister, och förhoppningsvis även andra, samlades på Dockpiren på Eriksberg för att höra Jan tala om att Sverige ska vara ett öppet och medmänskligt land. Vi ska dra vårt strå till stacken när det handlar om att ta emot människor som flyr för sina liv, exempelvis från Syrien. Han talade om att inkludering och innanförskap ger integration. Han talade om att företagsamheten är garanten för jobb och välstånd. Lönerna inom de akademiskt kvinnodominerande yrkena måste höjas. En jämställdhetsfråga. Det måste löna sig även för kvinnor att utbilda sig. Sedan kan man ju förstås tycka att fördelning män/kvinnor inom olika yrken borde förändras. Men idag är det fortfarande flest kvinnor med akademisk utbildning som jobbar inom vissa yrken inom det offentliga. Jan pratade också om hur viktigt det är att man får älska och leva med vem man vill. Även om det skulle vara en person av samma kön. Självklart fanns också skolfrågor med. Bland annat att Folkpartiet vill ha fler förstelärare.

De frågor jag nämnt är viktiga frågor för mig, flykting och integrationspolitik, företagande, jämställdhet och tolerans och mänskliga rättigheter. Dessa frågor har ofta saknats i tidigare tal. Det kändes jättebra att de fanns med. Det fanns en hel del mer i talet som kan läsas här i sin helhet. Här också några artiklar i media. DN, GP, SVT, SR

Det var som vanligt roligt att träffa alla folkpartister. Även om fler icke-partister kanske skulle lyssnat till talet om platsen varit något mer central. Där fanns också  alla unga från LUF som varit på kongress på Öckerö. Jag hann prata en del om Liberala företagare och boka in möten. Det hela avslutades med en mycket god lunch.

Inga kommentarer: