torsdag 23 maj 2013

Rusta upp Hässleholmens tunnlar med barn och ungas konst

Här  min senaste motion tillsammans med två andra folkpartister som kommer att lämnas till kommunfullmäktige vid dagens sammanträde.

Runt omkring i Borås finns tunnlar under gator och vägar. Ofta är de inte särskilt vackra. Många är dåligt upplysta och/eller undanskymda. De är inte direkt inbjudande att gå igenom. Diskussion pågår kontinuerligt om hur man ska göra tunnlarna mer attraktiva så att de också används i större utsträckning. Lampor byts och buskage tas bort men det är dags att göra något mer.

På Hässleholmen finns två tunnlar som ligger ganska centralt på området. En vid Fjärdingskolan och en lite närmare Hässle torg. Att snygga till dessa med konst av unga skulle förbättra miljön på hela området.

Tunneln vid Fjärdingskolan skulle kunna klädas med teckningar från skolelever. Exempelvis något liknande som finns i Borås vänortsstad Vejle. Där finns ett valv där väggarna klätts med barnteckningar. Teckningarna är sammanställda så att de i sig bildar mönster. (Se bilder från Vejle nedan).

Elever från olika skolor, till exempel skolorna i stadsdel Öster, skulle kunna bidra med teckningar. Genom att elever från olika skolor deltar kan projektet dessutom bidra till att barn och unga från olika områden får en ny mötesplats under den tiden projektet pågår. Kanske finns det möjlighet att söka extern finansiering? Förhoppningsvis kommer också barnens föräldrar för att titta på teckningarna. För att det ska fungera behövs en professionell konstnär som projektledare. Förutsättningen är att inte mer arbete ska läggas på lärarna.

Den andra nämnda tunneln skulle kunna snyggas till av lite äldre ungdomar från stadsdelen. Med hjälp av en etablerad konstnär, t ex en gatukonstnär eller en konstnär specialiserad på smyckning av urbana miljöer, planerar och färdigställer ungdomarna verket samtidigt som de får utbildning.

Genom att göra barn och unga delaktiga i utformningen av sin miljö kan dessa känna större ansvar att hålla sin omgivning ren och snygg. Dessutom kan tunnlarna locka till sig besökare som inte bor på området. Det kan bidra till att statusen på Hässleholmen lyfts.

Jag föreslår Kommunfullmäktige besluta att:

  • · Ge Kulturnämnden i uppdrag att genomföra ovan skissade projekt.

Anne-Marie Ekström (FP)

Patric Cerny (FP)

Bengt Wahlgren (FP)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lär ungarna att hålla sig borta från vandalism istället genom att ta i med hårdare tag!

Anonym sa...

ariane dating game help http://loveepicentre.com exclusive gay dating service
free website dating [url=http://loveepicentre.com/advice/]tall dating site[/url] african woman dating
100 percent free dating websites [url=http://loveepicentre.com/faq/]dating site review jewish single[/url] internet dating articles [url=http://loveepicentre.com/user/joyce/]joyce[/url] penpal date dating single