torsdag 14 februari 2013

Försöker skriva ifatt

Det blir långt mellan varven. Men det har varit en del. Lite databasjobb. Stockholmsresa med både Coompanion-möte och Skatteverkets insynsråd. Dessutom passade jag på att besöka PLAN:s kontor inför minhjärta kommande Ghana-resa när jag ändå var i Stockholm. Nu är det bara två veckor kvar tills det är dags för fadderbarnsresan. Ska verkligen bli spännande och intressant.

Diskussion om vem ska stötta de sociala företagen som Coompanion inom ett EU-projekt varit med och stöttat har pågått. Projektet har pågått under några år och nu är flera sociala företag i full gång med att skaffa uppdrag. Men projektet är slut. Lite trist om det skulle bli så att fem somaliska kvinnor som just kommit igång med sitt företag inom städbranschen skulle behöva lämna sitt arbete. I början behövs mycket stöttning för att allt ska fungera. Få se om det finns någon lösning. Detta har känts tämligen jobbigt.

Jag tycker att kommunen borde satsa på att stötta, självklart inte driva, sociala företag i stället för att bygga upp en verksamhet där kommunen tjänar pengar på att långtidsarbetslösa säljer datorer och bedriver annan verksamhet ut mot allmänheten. Här skulle sociala företag kunna vara ett alternativ. I ett socialt företag är tanken att man ska vara anställd inte gå på bidrag. Vilket ger mer självkänsla till individen. Att ha ett arbete att gå till, inte bara en sysselsättning.

En annan fråga som dyker upp med jämna mellanrum är riksdagsledamöters ersättning efter tiden i riksdagen. Officiellt heter det inkomstgaranti men media benämner det i allmänhet som pension.

Vad jag tycker i frågan har jag skrivit om ett antal gånger. Jag tycker man ska en rimlig ersättning en kort tid efter avslutat uppdrag. Men sedan ska man som alla andra ge sig ut och söka annat arbete. Många är ju dessutom tjänstlediga från sitt ordinarie arbete. Fast jag skulle nog inte vilja bli behandlad av t ex en tandläkare eller läkare som inte praktiserat sitt jobb på 12 år. Det behövs tid till kunskapsinhämtning.

Nu finns ett förslag om att tiden som man får inkomstgaranti ska förkortas men det ska bara gälla nyvalda ledamöter. Jag tycker att det ska gälla alla. Uppdraget som riksdagsledamot förnyas vid varje val så man kan inte säga att villkoren förändras under tiden. 2014 väljs nya ledamöter in i riksdagen. Oavsett om man suttit där tidigare. Denna fråga tar BT upp i sin ledare idag.

Igår gick vi också vidare med att diskutera handboken för medborgardialog. Vi gjorde det genom en konstruktiv workshop med klipp och klistrametoden.

I morgon är det möte med Räddningstjänstförbundet med ett tidigt (!!??) möte i Ulricehamn. Blir en tidig kväll.

Ett hjärta också på Alla hjärtans dag.

Inga kommentarer: