måndag 28 januari 2013

Minnesdagen för Förintelsens offer dagen efter

Måste bli flitigare med att skriva. Finns mycket att skriva om. Just nu sitter jag igen på ett X2000. Den här gången för att delta i SKL:s nätverk kring Medborgardialog. Den här gången ska vi också presentera hur långt vi kommit i Borås med arbetet kring Medborgardialog.
I helgen hade Folkpartiet i väst sin årliga vinterkonferens i Lundsbrunn. Många på plats för att lyssna till både integrationsminister Erik Ullenhag och partiledaren Jan Björklund. F d partiledaren Maria Leissner var där och pratade om sitt demokratiarbete ute i världen. Och så en rad intressanta seminarier.
Jag skolkade dock från det sista passet för att hinna hem till Minnesdagen för Förintelsens offer. Hann lagom dit för att lyssna på en man som överlevt Förintelsen och vars resa slutade i Borås. Med lyckligt slut efter att ha fått uppleva en rad grymheter på vägen. Ibland undrar jag hur människor kan bli så grymma. Så fullständigt utan empati och medkänsla. Men jag är glad att jag fick lyssna till mannens berättelse.
Själv har jag besökt både ett av utrotningslägren i Tjeckien men också platsen där ett annat folkmord ägde rum, Srebrenica i Bosnien där 8000 män mördades och begravdes i skogarna.
Sådana besök lämnar spår i minnet. Och det är viktigt att aldrig glömma. Man har sagt att det inte får hända igen. Men det händer igen. Även idag, till och med i Europa och Sverige, finns embryon till liknande tendenser som startade Förintelsen. Främlingsfientlighet och rasism växer. Romer är en utsatt grupp. Men också judar och muslimer blir utsatta för attacker från främlingsfientliga grupper.
Vi måste se upp och säga ifrån när mänskliga rättigheter och människovärdet kränks.
Det gäller också när människor som flytt från tortyr och förföljelse söker skydd i vårt land.
Det är inte ok att avvisa homosexuella personer tillbaka till ett land där homosexualitet straffas med döden. Var finns empatin hos beslutsfattande personer. Och saknas kunskaperna fullständigt om vad som sker i omvärlden.
Vi har faktiskt en lag som ger personer rätt att få skydd om de förföljs på grund av sin sexuella läggning. Jag har själv varit med och beslutat om den. Även om Folkpartiet ville ha med en ytterligare skrivning att det inte är ok att avvisa med motiveringen att man inte behöver leva öppet som homosexuell.

Läs artikel här om två ugandiska killar som riskerar att separeras.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tills-utvisning-skiljer-dem-at_7864076.svd

1 kommentar:

Anonym sa...

"Men också judar och muslimer blir utsatta för attacker från främlingsfientliga grupper."

Problemet finns men är komplicerat. Judar kränker muslimer i Israel med omgivning.
Muslimer kränker judar i Malmö.

"Främlingsfientliga" finns i olika skepnader. Att sätta alla under samma rubrik är att göra det för enkelt.

När det gäller HBT-rättigheter så utsätts tex homosexuella män för det. Men jag har träffat homosexuella män som öppet kritiserat heterosexuella för deras sexualitet som dessa tyckte var "äckligt".

Återigen. Det är komplicerat.