torsdag 24 januari 2013

Dags att börja skriva igen

Länge sedan sist. Nu börjar det bli dags att knacka på tangenterna igen. Jul och nyårsfirande är avslutat och vardagen tillbaka igen. Dags att börja sätta väckarklockan igen. En del dagar i alla fall. IMG_0455

Årets första kommunfullmäktige har ägt rum. Och det visade sig att fullmäktige firar 150 år i år. Kanske fira hela året? Idag firades i alla fall med ett tämligen kort möte. Inga voteringar. Det stora beslutet var principbeslut om kongresscentrum. Ett välkommet beslut. Besöksnäringen har framtiden för sig. Och ger inkomster till kommunen. Som ger möjlighet till en välfärd med en bra skola och omsorg.

Ett annat ämne som är på tapeten idag är inkomstgarantin, eller pensionsvillkor som media kallar det, för avgångna riksdagsledamöter. Jag tycker det är jättebra att det är nya regler på gång. Motionerade om en översyn 2003 när jag satt i riksdagen. Var till och med med i Uppdrag granskning kring detta. Som the good girl. Men jag tycker att de partier som tycker att det bara ska gälla nya riksdagsledamöter har fel. Inklusive Folkpartiet. Varje mandatperiod är riksdagsledamöterna nya. Varje val är alla stolar i riksdagen “till salu”. Man kan inte försvara beslutet om att de som redan sitter i riksdagen ska ha kvar nuvarande bestämmelser.

Få se hur det går.

Själv är jag inne i en period där det handlar mycket om social ekonomi. På olika sätt. Socialt företagande. ESF-projektet som Coompanion driver för att starta sociala företag går mot sitt slut om vi inte får en förlängning. Risken finns att de som idag startat sina företag inte kan fortsätta städa eller sy utan måste tillbaka till sysslolöshet om inte stödstrukturer kan finnas kvar. Kvinnan som numera tänker tanken när hon vaknar på morgonen. Var ska jag jobba idag? förlorar sin självkänsla som det innebär att gå till ett jobb. Här måste kommunen ställa upp.

I morgon börjar arbetet med Överenskommelsen inom Västra Götalands regionen. Ska bli spännande att se vart det tar vägen. Jag är idéburen i det arbetet. Helgen ägnas åt Lundsbrunnkonferens med Folkpartiet i Väst. På måndag bär det av till Stockholm för att på tisdagen presentera på seminarium hos SKL hur långt vi har kommit med jobbet med Medborgardialogen i Borås.

Nu sovdags. I morgon en väckarklockemorgon igen .

Snart är syrenerna här.

Inga kommentarer: