måndag 22 oktober 2012

Tolerans och respekt

Återigen ett omtumlande avsnitt av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Själva sjukdomen som tog livet av många unga män är grym i sig själv. Men lika grym var, och är fortfarande om än i mindre om 2012-10-22 09.19.13fattning, omvärldens syn på homosexuella. Hur kan man förbjuda någon att närvara vid sin älskades begravning. Bara för att någon, i det här fallet föräldrarna, är rädda för vad omgivningen ska tycka. Helt visst är det skillnad om man bor i storstaden eller i en mindre ort. Mer tidigare, men jag tror det fortfarande är så att det är svårare att bli accepterad på en mindre ort om man är annorlunda på något sätt.

Det är sorgligt att inte alla kan få vara den de själva känner att de är. Att någon annan kommer med pekpinnar. Antingen det är med religionen som grund eller på grund av fördomar och okunskap. Det måste vara självklart att alla har rätt att älska den de själva vill. Kan inte förstå varför kärlek ska vara något fult.

Tidigare under kvällen sändes ett annat program som rörde till tårar. I Sommarpratarna berättade Gina Darawi om hur hon upplevt sitt liv i Sverige. Hur hon känt att som invandrad vara tvungen att prestera bättre än alla andra. Och hur attityden mot i synnerhet muslimer blivit hårdare. I samband att en självmordsbombare sprängde en bomb i Stockholm kände hon rädslan att nu skulle det bli hetsjakt på muslimer igen.

Det är förfärligt att det har utvecklats en sådan attityd  i Sverige att oskyldiga människor tar på sig en kollektiv skuld.

De här två bitarna hänger ihop. Homofobin och främlingsfientligheten. Många människor är rädda för det som är annorlunda och främmande och som man saknar kunskap kring.2012-10-22 09.45.58

Attityder måste förändras. Tolerans och respekt för andras åsikter är liberalism. Så länge som åsikterna inte hindrar någon annans frihet. Visst får man tycka att det är fel med homosexualitet men man får inte hindra någon att leva sitt liv som alla andra. Inte heller får vi låta främlingsrädsla stänga ute människor som kommer från andra länder.

Nu får det vara nog för i kväll. Kom på en bild till som passar i detta. En sent blommande kärleksört.

Inga kommentarer: