onsdag 15 augusti 2012

Gatukonst på tapeten

Så var då mötessäsongen igång igen. Representationskommittémöte och så gruppmöte inför fullmäktige på torsdag. Den stora diskussionen kommer att handla om  mobila554 gatukonstväggar. Även om man kan tycka att den frågan som handlar om sanering av Viskan är betydligt större och mer viktig. Men där är vi överens om vad som behövs göras. Visst kunde den väl vara värd en genomgång i alla fall. Men så blir det säkert inte utan det blir om gatukonst som mötet i stort sett kommer att handla om.

Jag tycker att det är viktigt att man på något sätt kan ge utrymme för olika typer av gatukonst. När man talar om gatukonst är det väl mest Graffitti man tänker på. Det handlar inte om klotter utan välgjord Graffitti. Vuxenskolan har kurser i detta och vid ett årsmöte fick vi se hur ett konstverk växte fram av en duktig målare. Och visst liknar det en blåklint.

Självklart ska klotter motverkas. Men att ha en plats där gatumålning är tillåtet under ordnade former borde kunna fungera. Och som liberal tror jag ju att människan kan ta eget ansvar.

Förmodligen är det flest ungdomar(inte verifierat utan bara min förmodan) som kanske inte är engagerade i någon förening som ägnar sig åt gatukonst. Borås stad är generösa med bidrag till föreningar med ungdomsverksamhet. Här kan man göra något för dem som kanske inte är engagerade i föreningslivet. Men det krävs att man gör det genomtänkt. 548

Även om man tänkt en del i motionen som ska diskuteras på torsdag i kommunfullmäktige så finns det fortfarande många frågetecken. Och det kanske är en plats och inte flera som man ska upplåta för målning. Så trots att grundtanken är god så kan jag inte ställa upp på motionen. För den skull ska inte frågan ses som död. Men det behövs mer klargörande hur det ska fungera.

Inga kommentarer: