fredag 19 juni 2015

Tankar om frihet en midsommarafton

Idag är det midsommarafton. Den tid på året när naturen är som vackrast.  Vädret kanske inte är den
allra bästa. Regnet smattrar mot fönsterrutorna men nyss sken solen (lite grann i alla fall). Och vad gör det när jag har världens finaste utsikt. Och på vägen hit stod lupinerna som spön i backen utmed vägkanten. I en härlig blandning av blåa, röda och vita nyanser. Ännu en midsommar att fira i fred och frihet. En frihet som är värd att försvara.Vi får aldrig glömma bort att vara tacksamma för att vi lever i ett land vi inte behöver fly ifrån på grund av krig och förföljelse utan kan njuta av den vackra sommaren trots dess fel och brister ibland. Och efter regn kommer sol.

Men det finns människor som inte kan leva i den frihet som vi lever i utan tvingas att fly i skrangliga båtar över Medelhavet med risk för att förlora sitt liv. Det är inte för att de vill komma till Sverige och vårt lite kalla ruggiga land utan det är för att de måste lämna sitt hemland. För att inte torteras eller misshandlas eller dödas på grund av ingenting utan bara för att det råder krig i hemlandet. Eller det kan vara så att man är homosexuell och inte kan visa att man tycker om någon av samma kön eller det kan vara så att man tillhör en minoritet som majoritetsbefolkningen inte gillar.

Vi måste ta emot de människor flyr undan krig och förföljelse. Vapnen sätter inga tak på hur många
som dödas.  Varför ska vi sätta tak på hur många flyktingar vi tar emot? Däremot ska vi se till att de som flytt hit tas emot på ett bra sätt. Det måste finnas jobb och de som bär med sig trauman måste få hjälp att bearbeta dem. Och någonstans att bo.

Men vi måste också försvara vår frihet. Jag har aldrig varit någon som har propagerat för mer vapen eller mer pengar till försvaret. Men jag har tänkt om. Med  tanke på det som händer i världen och då i synnerhet ganska nära, i Ryssland, så måste vi också se till att vi kan försvara vårt land och vår frihet. Så  vi har möjlighet att säga vad vi tycker och leva som vi vill. Så länge som vi inte skadar någon annan eller oss själva förstås. Friheten är verkligen värd att försvara. Gnälla lite på regnet får vi göra men ibland måste vi tänka till och känna tacksamhet för den frihet vi har och att vi inte behöver fly hals över huvud för att kulsprutornas kulor viner kring öronen.
Glad midsommar alla.


Inga kommentarer: