torsdag 27 januari 2011

Lite blandat

Det här med intentionen att sätta igång att skriva igen var inte så lätt att hålla. När huvudet är fullt av siffror är det svårt att också fixa orden. Fast jag håller ju inte bara på med siffror.

Igår var jag på kurs för att träna på kontrapropositionsordningar. Även om jag förmodligen inte kommer att få svinga klubban så många gånger på fullmäktige så måste jag ju vara beredd. Det är väl därför det finns två vice ordförande i fullmäktige. Och det var en nyttig kurs. Inte så många deltagare och de flesta råkade vara folkpartister. Kursledaren hade jag också träffat en gång i mitt tidigare liv på en kurs om budgetering och planering någon gång i början av 80-talet när jag jobbade på SP.

Dagen har ägnats åt att finslipa på en enkät i Excel samtidigt som jag tittat på två riksdagsdebatter. En om våldsbenägen extremism och en om skolan.

Den förstnämnda debatten var rätt förutsägbar. För Jimmie Åkesson finns bara en variant av våldsbenägen extremism som ska medan övriga partier talade om alla slags extremismer som tar till våld. Jag tror att alla är medvetna om att problemet finns men samtidigt är det viktigt att ha en nyanserad debatt. Och resultatet får inte bli en rad panikåtgärder som bidrar till att Sverige blir ett slutet samhälle med misstänksamhet och klappjakt på människor med utländsk bakgrund. (DN)

Skoldebatten var lite mer överraskande. Sossarnas representant, Mikael Damberg, (som förresten tillsammans med mig och ytterligare en person vid ett tillfälle blev uppkallad till Ryska ambassaden för att få veta att det vi sagt vid en manifestation för tjetjenska flyktingar inte var så, en uppläxning alltså) krävde åtgärder som bättre utbildade lärare med flera åtgärder som redan är på gång. Bra i och för sig att sossarna har vänt sin skolpolitik men att skylla sitt eget tillkortakommande på alliansen är lite väl magstarkt. Det tar tid att vända en stor skuta. Först ska saker utredas innan man kan införa förändringar. Så att man kan förutse olika konsekvenser. (Inom parentes sagt, något som man borde gjort innan man införde förändringar i sjukförsäkringen.)(DN)

Jaha. Nu blev det lite rikspolitik också. Men nu är det nog sängdags.

2 kommentarer:

Eva Berglund sa...

Bloggade om skoldebatten http://begrundatoplitat.blogspot.com/2011/01/viktiga-reflektioner-kring-skoldebatten.html

Unknown sa...

sinnessjukt