lördag 18 december 2010

Efterlyser humanitet och medmänsklighet

Ibland undrar jag vart humanitet och medmänsklighet har tagit vägen i mitt Sverige som är tolerant och öppet.

Redan när jag var liten lärde mig min mormor hur man kan ställa upp för sina medmänniskor. Antingen det var barn som bodde i grannvillan som brunnit ner till grunden eller det var barn som kom från grannlandet i öster under brinnande krig. Också barn som bodde i stan och behövde komma ut på landet under sommaren fick plats både i min mormors hjärta och i hennes hus.

Idag finns det personer i kommunens beslutande församling som pratar om flyktingar som “de här människorna”. Som om de som flyr till Sverige skulle vara en homogen samling och inte individer med olika behov och bakgrund som flytt från krig och förföljelse. Ett plus i alla fall att de kallas för människor även om behandlingen av dem tydligen inte ska vara mänsklig enligt SD.

Det finns också personer i Sveriges regering som inte vågar se att Sverige kanske är på väg att begå ett stort misstag när till exempel kristna irakier skickas tillbaka till Irak. Trots att UNHCR (FN:s flyktingorgan) och Europarådet är kritiska och oroade. (SvD, DN)

Varför gör inte migrationsministern något när Migrationsverket envist håller fast vid sin ståndpunkt. Det kan väl inte vara meningen att Sverige ska bryta mot mänskliga rättigheter och konventioner.

Visst. Jag vet att en minister inte får lägga sig i en myndighets beslut. Det kallas ministerstyre när ministern gör detta. Men ibland kanske det är värt en anmälan till KU (eller vad det nu kan bli för reprimand) för att agera i ett ärende där människors liv står på spel. Civilkurage kallas det. Genom att tiga samtycker man.

Det är dags att alla som vill ha kvar ett öppet, humant och medmänskligt samhälle säger ifrån. De som flyr undan krig och förföljelse ska kunna få en fristad. Stoppa snacket om problem med “massinvandring” och se de personer som kommer hit som en tillgång och resurs i stället. Det går inte snabbare att etablera sig i samhället om man ses som ett problem i stället för att betraktas som en tillgång.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad får vi för visad humanitet och medmänsklighet? Fler bombattentat? Fler våldtagna och mördade döttrar, mödrar?
Missriktad välvilja för detta land mot ruinens brant i ett första skede och mot ett inbördes/religions/raskrig i förlängningen! God Jul!

Tommy sa...

Södertälje är ju en underbar stad med alla kristna irakier, så varför inte låta alla stanna?

Rikard sa...

Förstår inte riktigt vad problemet är. Själva anledningen till att migrationsverket existerar är just att vi faktiskt bryr oss om människor och inte drar alla över samma kam.
Det hade varit väldigt enkelt att säga "alla från den här delen av Irak är flyktingar, INGA från den här delen är det" eller "nu stänger vi gränserna och låter endast utbildad västerländsk arbetskraft komma in" Men istället har vi utbildad personal som försöker göra den bästa möjliga bedömning från fall till fall.
Om dom gjort något fel i detta fall återstår att se men att direkt anta att besluten är felaktiga för att icke svenska intressen säger det är naivt.

Wiktor sa...

Inte kan det väl vara något problem för kristna i Irak? muslimer som är så oskyldiga och mysiga?

Det var visst någon som tappade någon från en balkong i Borås i går, inget du behöver notera, det finns ju inga problem med integration, det är ju bara vi som ska anpassa oss lite mer till de nykomnas kultur.

Dags för dig att öppna ögonen för problemen du inte VILL se för vi som ser dem blir fler och fler och tycker ni är pinsamma.