onsdag 15 december 2010

Efter en dag i kommunfullmäktige

Har kommit hem och slagit mig ner framför datorn efter dagens fullmäktigemöte med budgetdiskussioner. Även om vi inte hann klart kom vi rätt långt. Förhoppningsvis blir inte morgondagen så lång.

Efter en dag med syrefattig luft och otillräcklig föda (visserligen lunch men sedan blev det godis, pepparkakor och en massa vindruvor)känner jag mig ganska yr i huvudet. Men det har varit en intressant dag men ibland lite väl långa inlägg. Lite svårt känns det dock att inte vara med i debatten. Visserligen kan jag delta med något enstaka inlägg även om jag sitter i presidiet men jag får vara återhållsam.

Idag hade jag planerat att göra ett inlägg i integrationsdebatten men eftersom det blev bara ett inlägg och ordföranden var ute och jag fick sköta apparaturen medans förste vice snackade så avstod jag. SD gick inte upp av någon anledning och även om mitt planerade inlägg inte vände sig mot dem direkt så hade jag kanske satt igång en debatt. Att prata om människors lika värde och mänskliga rättigheter och friheter kan trigga igång en del.

Det jag tänkte säga var att efterlysa integrationsgruppens program och handlingsplan. Det nämns inte med ett ord i budgeten. Liksom att påtala att det verksamhetsmål som finns på integrationsområdet efter nästa år inte är aktuellt för kommunen. Det handlar om hur många som efter 18 månader att de fått uppehållstillstånd har kommit i egen försörjning. Från och med den 1 december i år är det en fråga för Arbetsförmedlingen, inte för kommunen. Dock har kommunen ansvar för de som fått kommunplacering före det datumet. Så under 2011 kan målet vara aktuellt för kommunen men inte därefter. Det kan konstateras att de senaste åren har man lyckats väl i Borås med att få ut nyanlända i arbete. Vilket introduktionscenter ska ha en stor eloge för.

Jag förstår om Introduktionscenter inte är nöjda med att Arbetsförmedlingen tar över det arbete de gjort med framgång. Problemet är att man inte lyckats lika bra på andra platser och att regeringen ansett att det är viktigt att alla som kommer hit ska få samma förutsättningar.

Nu får det nog bli sängen. Trött är jag. Men rätt imponerad över min engelska titel. Second deputy Lord Mayor. (Tror jag det var)

Inga kommentarer: