torsdag 16 december 2010

Det blev bara ca 17 timmar i år

Så var då kommunfullmäktige dag två över. En betydlig förbättring av tidsåtgången jämfört med förra året. I år tog det “bara” 17 timmar att debattera något som alla visste utgången av. Förra året var det ca 26 timmar om jag inte minns fel. En reducering med en tredjedel.  Målet att klara av budgetdebatten på en dag lyckades inte men det var ett stort framsteg.

Jag tror att det fanns åtminstone två orsaker till den förkortade tiden. En är det lite annorlunda majoritetsförhållandet. Ingen har nog riktigt hittat sina roller. Den tidigare majoriteten har inte kommit in i oppositionsrollen och den tidigare oppositionen har inte hunnit profilera sig. Dessutom finns det ju vissa frågor som man förhandlat om som inte ska tas upp.

Det andra skälet var att debattordningen gjorts lite annorlunda. Roligt att som presidieledamot fått vara med och påverka denna. En logisk indelning blev att ta de områden där det fanns någon form av mätbart mål. Även om inte just de konkreta målen debatterades i någon större utsträckning så visade det sig att områdesindelningen fungerade väl. Med kanske något undantag debatterades varje fråga bara en gång, jämfört med tidigare år då samma sak debatterats både två och tre gånger.

Områdesindelningen var dock inte heltäckande utan en “diverseblandning” fanns kvar till sist. Då debatterades både fritid och folkhälsa och jämställdhet.

Under denna diversepunkt kom också frågan om att införa bostadsförmedling upp. Kan väl säga att det kliade i trycka-på-begäraordet-knappen-fingret då. Men mina partikollegor talade i klartext om vad fp tycker om bostadsförmedling. Jag kan inte begripa vad det ska vara bra för. Motivet är att alla ska ha samma möjlighet att söka bostad och att det är till för att bryta segregationen. Men oavsett bostadsförmedling eller inte så kommer det aldrig att bli så. Ingen fastighetsägare kan tvingas vara med i en sådan förmedling och det är alltid till sist fastighetsägaren som avgör om man får hyra eller inte. Onödigt administrativt krångel. Förbättra stadens hemsida i stället så att det är enklare att hitta alla som hyr ut bostäder. En betydligt billigare variant.

Det är som sagt ibland svårt att inte hur som helst kunna delta i debatten men samtidigt är uppdraget att sitta i presidiet spännande och intressant så det väger nog upp. Mitt planerade inlägg kring integration igår brann ju inne vilket jag skrev om igår. Det blev ju ingen debatt om integration. SD drack kaffe eller vad det nu var de gjorde. Men det lär bli fler tillfällen. När integrationsprogrammet ska tas lär det nog bli debatt.

Har efter hemkomsten skottat snö i en timme och känner att det nog är dags att sova. I morgon kurs i Göteborg och då blir det nog färd med tåg. Om det nu går något tåg.

Inga kommentarer: