lördag 6 juli 2013

Folkpartiets dag i Almedalen

Under fredagen, Folkpartiets dag, var jag inblandad i två seminarier genom Liberala företagare. På morgonen tillsammans med Gröna liberaler pratade vi naturturism och varför det är viktigt med bra förutsättningar för företagande för att driva en bra verksamhet inom näringen. En hel del hinder finns. Bland annat jante-lagen, "Varför kan du överleva på din gård och inte jag", och många och krångliga regler och höga avgifter. Avgifter som är lika för stora som små.
På eftermiddagen var vi medarrangörer på Vårdföretagarnas semniarier kring kvinnors företagande i välfärden. Ett välbesökt seminarium med bl a jämställdhetsminister Maria Arnholm. Hon regerade. Också ett seminarium där det hettade till. Från början var tänkt att Liberala företagare skulle ha ett eget men tid och ämne sammanföll med Vårdföretagarnas varför vi fick bli medarrangörer. Jag fick också inleda med att berätta varför vi ville vara med.
"Viktigt att fler företag, och företag som växer, startas av kvinnor.
Det handlar om makt. Att öka den ekononomiska makten för kvinnor.
Självklart ska kvinnors företagande växa inom alla branscher men många kvinnor jobbar i välfärdssektorn och många har kanske en idé eller tanke om hur de skulle kunna utföra saker på ett annat och bättre sätt. Då måste det finnas möjligheter att göra detta. Diskussioner om förbud mot vinster i välfärden riskerar att ingen vågar starta. 
Förutom detta med ökad ekonomisk makt för kvinnor bidrar också fler alternativ inom välfärdssektorn att de som jobbar där får fler alternativa arbetsgivare och det finns fler alternativ för den som använder den. Därför tycker liberala företagare att frågan om kvinnors företagande inom välfärdssektorn är viktig."
Seminariet websändes. Länk här
Och en del kontakter knöts.
Jan Björklund höll senare på kvällen ett bra och engagerat tal i Almedalen om lärlingsutbildning med mera. En del i talet gav mig rysningar. Hans omnämnande om Srebrenica. Jag har varit där. Självklart att folkmordet i Srebrenica är ett skäl till varför vi ska säga ja till Europa.
Bra dag alltså

Inga kommentarer: