fredag 20 november 2020

Ännu en vecka med pandemin - digitalt språkcafé höjdpunkten

 Veckor och månader går men coronan består. Tyvärr kan den väl hålla på ett tag till så det gäller att hitta vägar att gilla läget utan att få panik och ångest. 

Jag är lyckligt lottad. Jag kan gå ut och gå. Jag kan hantera en dator. Jag har många saker på gång som kan  göras digitalt. 

Och 70-plussare är inte längre utmärkande. Nu ska alla följa samma regler. Tänk om det budskapet sänts från början. Jag tror att utpekandet av 70-plus gjorde att alla andra inte trodde att det gällde dem att hålla avstånd och ta ansvar. Det var 70pluskollektivet som var de farliga och skulle hålla sig hemma. Detta är min helt egna tolkning. Men det verkar som alla har sina egna tolkningar så varför kan inte jag få ha det. 

Men som sagt. Det gäller att ha saker att göra. 

Den här veckan har jag klarat av ett möte i Arbetslivsnämnden, ett gruppmöte inför kommunfullmäktige nästa vecka och ett heldagsmöte med Servicenämnden i Regionen. Allt digitalt. 

Det är ju inte detsamma som att träffas på riktigt. Tyvärr försvinner de lite mer informella samtalen som blir vid pausar. Men det gäller att gilla läget. Det som är bra är att jag inte behöver köra bil för att ta mig till möten i Vänersborg eller Skövde. Hinner i stället med att göra min dagliga vandring. Bra för klimatet också. 

Förutom det politiska har jag också haft Rotary-möten och dessutom varit med på ett digitalt Språkcafé. Man hinner med många fler möten när man inte behöver förflytta sig. 

Det digitala språkcaféet är ett samarbete mellan Borås Stad och Hemgården och hålls två gånger i veckan, tisdag och torsdag. Dubbelt engagemang från min sida. Är ledamot i Arbetslivsnämnden som håller i detta och dessutom med i styrelsen i Hemgården som är arrangör. Normalt är förstås språkcaféet på plats. Faktiskt finns det många finesser med digitala möten. Man kan gå in i ”breakoutrooms”. Slumpmässigt eller planerat delas de som är inne i mötet in i olika grupper. Alltså kan man prata i smågrupper. Verkligen trevligt igår. Fick flera intressanta berättelser. På mer eller mindre bra svenska. Men  det är ju meningen med ett språkcafé, att de som är med ska få öva på att prata svenska. Tänker vara med fler gånger när jag kan. Det är integration i verkligheten. Känns skönt att vara delaktig på riktigt. Inte bara skriva debattartiklar och prata i kommunfullmäktige. Nästa gång tänker man prata politik. Då tänker jag verkligen vara med. Tror jag kan bidra.  

 Nu går vi snart in i en ny vecka. Med kommunfullmäktige i två dagar. Nästan alla med digitalt. Jag som 2:e v ordförande  ska vara på plats tillsammans med övriga presidiet och några tjänstepersoner. I en sal för 1000 personer. Lite ödsligt blir det nog. Bra att vi gör det coronasäkert. Fast det satt rätt långt inne. 

Nu är det helg och idol.


Inga kommentarer: