fredag 27 juli 2007

Utnyttjade barn och matematik

Ibland undrar jag vart världen är på väg.

Idag berättar media (SvD, Aftonbladet) om tonårsflickor som säljer sex på svenska internetsajter. Jag undrar om dessa flickor verkligen vet vad de ger sig in på. Förmodligen tror de att det är ett lätt sätt att dryga ut månadspengen eller studiemedlen. För att kanske kunna köpa de senaste märkeskläderna eller ha råd med ett häftigt nöjesliv. Det är en sorglig utveckling.
SvD skriver också idag om en sextonårig pojke som våldtagit en minderårig under tio år i ett års tid. Stackars barn.

Med risk för att verka vara moraltant kan jag inte låta bli att skylla på dokusåpor som bygger på sex och sprit. Idag är idealet för många att vara med i TV och bli kändis. Inte på grund av att man gjort något bra utan för att man supit skallen av sig och varit allmänt otrevlig mot sina kompisar. Pengar ska vara lättförtjänta. Man ska inte behöva anstränga sig.


Över huvudtaget är sexhandeln en sorglig företeelse där ovetande unga flickor importeras hit med löfte om riktigt jobb, men som hamnar i sexträsket för att tillfredsställa svenska män, ibland själva familjefäder. Kanske med egna döttrar i de utnyttjade flickornas ålder.

Har så svårt att förstå vad som driver dessa män att förnedra sig så.

Ska nu göra ett tvärt kast. Men tillvaron är ju full av tvära kast.

Amerikanska forskare har konstaterat att den som läst mycket matte blir bättre i andra naturvetenskapliga ämnen. (DN)
Nu är det alltså vetenskapligt bevisat något som jag har trott länge.
Jag skulle vilja tillägga att det är inte bara vid naturvetenskapliga studier som man behöver kunna räkna om än inte kanske lika avancerat.

I nästan allt vi gör finns det plus och minus. Både när det gäller att räkna och när det gäller tillvaron i övrigt.

torsdag 26 juli 2007

Varför blogga?

Torsdagkväll och uppträdande på torget i Borås. Ikväll är det Rydell och Quick och på dansbanan Torgny Melins, kända från TV4.
Jag var nere på stan och shoppade lite, med betoning på lite = två pocketböcker. Affärerna är ju öppna till nio. Men eftersom jag vet att jag inte riktigt klarar Rydell och Quicks ljudnivå, även om jag gärna skulle vilja lyssna så åkte jag hem. Faktum är att jag inte missar dem ändå. Jag hör musiken ända hem till mig som är ca 2 km fågelvägen från Stora Torget. Helt sanslös ljudnivå. Undrar hur många öron som har problem i morgon.

Jag hör inte till dem som brukar läsa de Schulmanska bloggarna men eftersom det skrivits om dem i DN och många har kommenterat dem blev jag tvungen att gå in och läsa några inlägg.
Det är som många skrivit i sina blogginlägg sorgligt att de får så mycket uppmärksamhet i media.
Det är väl inga bloggar som för världen framåt, om man säger så. Fyllebilder och mobbning och ytligt snack. Jag förstår inte heller att man vill lämna ut så många intima detaljer om sig själv. Men tydligen är det sådant som folk vill läsa. Det är väl det som jag tycker är mest beklämmande.
Samtidigt kan jag inte annat än att lyckönska de Schulmanska bloggarna till att ha lyckats.

Det finns säkert lika många skäl till varför man bloggar som det finns bloggare. Det är det som är tjusningen med bloggandet.
Men grundtanken är väl ändå att man vill dela med sig av sina tankar eller idéer.
För mig är det det i alla fall.

Ibland blir det ett lyckat inlägg. Ibland mindre bra. Ibland läser många, ibland är det färre som läser.
Ibland skriver jag för att jag vill skriva av mig när jag är arg. Andra gånger vill jag bara dela med mig av vad jag upplevt eller känner. Som bilder och tankar från vandringar och andra resor.

Om jag kritiserar någon så är det dennes åsikter jag kritiserar och inte personen. Och jag aktar mig för att lämna ut hela mig. Och jag lämnar absolut inte ut min familj.
Kanhända blir det lite tråkigt ibland utan snaskigheter. Men det är upp till var och en om han eller hon vil läsa.

Allting går i repris - nästan

Det verkar som om mycket går i repris nu på sommaren. En del bra och andra mindre bra.

Att TV sänder repriser varje sommar är ju allmänt känt. Även om Morden i Midsomer med kommissarie Barnaby alltid är nya avsnitt. Fast snart finns det väl inga fler att ta död på där så då måste väl även denna serie gå i repris. Eller som i det senaste avsnittet, ta död på besökare.

Även en del nyheter går i repris. Visserligen med lite modifieringar.

Igår kunde vi läsa om snabba lån och hemelektronikföretag som numera är finansbolag. Idag följs dessa nyheter upp med att svenskarna köper på kredit som aldrig förr. På tre år har dessa konsumtionskrediter öktat från 10 miljarder till 20 miljarder. (SvD)

Men det är inte utan problem. Under det första halvåret i år har antalet betalningsförelägganden hos kronofogden ökat med 7 % jämfört med motsvarande tid förra året.

Jag har alltid fått lära mig att jag måste ha pengarna i handen innan jag kan köpa en pryl jag önskar mig. Att låna till hus eller bil är något annat. Även om jag med skräck minns den gamla Volvo PV vår familj åkte omkring i på 70-talet med ett snöre kring kopplingspedalen, eftersom vi inte hade råd att skaffa en ny. Inte ens med lån.

Jag håller fast vid att jag tycker att det är för lätt att få de här snabba krediterna som sms-lån och "förmånliga" avbetalningsköp. Visst kan man tycka att den som tar på sig skulder får skylla sig själv. Men om frestelsen blir för stor är det kanske inte alla gånger lätt att stå emot.

Rån och mord går också i repris fast med nya offer. Idag ett misslyckat försök till rån av matvarubutik respektive en kvinna i Tumba.

Regnet här hemma och regnet i England går också i repris i nyheterna.

I Sverige struntar kommunerna i varningar när det gäller att tillåta byggande för nära stränder. Visst är det härligt att bo nära vatten men inte i vattnet. Och potatisskörden hotas. Inte konstigt när potatisåkrar ser ut som risfält. Jag har själv sett det.

Ett jordskalv i havet i Indonesien är tyvärr också en repris. (SvD, DN) Hoppas bara att det denna gång inte får lika allvarliga konsekvenser som 2004 när hundratusentals människor fick sätta livet till. Men enligt media så verkar så inte vara fallet.

Lite av en repris är väl också att Elfsborg vinner. Denna gång mot det nordirländska laget Linfield. Segern betyder att Elfsborg går vidare i Champions League med match redan nästa vecka. (SvD, DN)

Till sist. En nyhet som verkligen är ny. Att fetma kan smitta.

Först trodde jag det var en riktig rötmånadshistoria.

Enligt forskare vid Harvard, USA så riskerar ens vänner att också bli feta om man själv är det. De säger att det är en social smitta och att det har att göra med de normer man har. Är ens bästa vän fet så är det helt ok att själv vara det.

Störst är påverkan mellan personer av samma kön. Så maken eller makans vikt är inte lika påverkande. Enligt SvD så gäller också det omvända. Den som är smal påverkar också sin omgivning. Om då två personer blir bästa vänner och den ene är smal och den andra är fet. Vems normer är det då som blir gällande?

Allvarligt talat jag, tror nog i alla fall det är en rötmånadshistoria.

Här kommer också en bild i repris. Midsommarens blåklint.

Nu ska jag fortsätta min egen repris. Röjet och städningen i huset. Vädret verkar väl inte bli uteväder i alla fall.

onsdag 25 juli 2007

Bra att reklam för SMS-lån fällts

I morse handlade rubriken om hemelektronikjättarnas lånemarknad till kunderna. I eftermiddag kan glädjande konstateras att marknadsdomstolen har fällt radioreklamen för snabba SMS-lån för att man inte talar om vad de verkligen kostar. Och att man bryter mot god kreditgivningssed när man vänder sig till personer med svag ekonomi samtidigt som det avgörande argumentet är att man kan få lånet snabbt. (DN)

Kronofogden har gjort en undersökning som visar att av dem som inte kan betala lånen så är 40 % unga mellan 18- 25 år. Och 60 % av dessa hade redan en obetald skuld.

Risken finns att de här snabba lånen förstör ungdomarnas framtid för gott genom att man aldrig kommer ur skuldfällan. Det kanske är bättre att vänta med att köpa den häftiga prylen som pengarna förmodligen ska användas till tills man kan köpa den kontant. Eller att avstå från spel som en del använder pengarna till.
Här har jag skrivit tidigare om lånen.

Hemeltronik på kredit - en bra affär?

DN skriver idag om att de stora kedjorna SIBA och OnOff bedriver en finansverksamhet.
Onekligen är det så. Man fixar kreditkort och lån till kunderna. Och lockar med räntefria avbetalningsvillkor.

Måste väl erkänna att även jag åkt dit på Sibas erbjudande. Inte så att jag betalade på avbetalning men jag kom ut från butiken med ett kreditkort som jag inte har någon användning för. Det räcker med det kreditkort som jag redan har. Visserligen var årsavgiften 0 kr första året. Men jag måste se till att jag säger upp det innan jag åker på andra årets betalning.

Jag tror att missförståndet uppstod när jag fick frågan om jag ville betala kontant eller mot faktura. När jag tyckte att det var väl ok att betala mot faktura så drog det hela igång. Jag skulle få bonuspoäng mm. Så det är ett sätt att binda upp kunderna till sig.

Häromdagen höll jag på att åka på en ny mobiltelefon. Jag blev uppringd och tillfrågad om jag ville förlänga mitt mobilabonnemang och samtidigt få en ny telefon. Jag har en som är bra så jag behöver ingen ny men det är klart får jag en som är snäppet vassare så tackar jag väl inte nej. Men efter lite koll så visade det sig att jag skulle betala 150 kronor i månaden för denna telefon.

Så det blev nej tack den här gången.

Jag är så trött på all denna "extra-försäljning". Särskilt som det inte framgår klart vilka åtaganden man gör. Numera är det nej till allt. Jag vill själv bestämma vad jag ska köpa.
Jag förstår att många lockas av avbetalningsköp. Men det är bara att lura sig själv. Någon gång ska varan betalas och dessutom har den ofta blivit mycket dyrare.

Det är lite av samma sak som den nya typen av snabba lån. Lättheten att ta lån eller köpa på avbetalning kan vara förödande för många.

Om de snabba lånen har jag skrivit tidigare.

Skärpt asylpolitik på fel grunder?

Idag skriver SvD att det beslut från Migrationsöverdomstolen som Migrationsverket använder som riktmärke när det gäller Irak-flyktingar gällde en person som var grovt kriminellt belastad. Det framgår tydligen också av domen. (SvD)

Att kriminella, som inte är svenska medborgare avvisas eller utvisas har jag inget emot. Så länge som de inte föreligger någon direkt risk för deras liv.

Men att låta till exempel barnfamiljer straffas med samma öde tycker inte jag är rimligt.
Det är farligt i Irak, så farligt att Migrationsverket inte själva vågar åka dit när de ska någon dit.

Visst, jag kan hålla med dem som säger att Sverige inte ska ta emot alla flyktingar. Och att andra länder måste ta ett mycket större ansvar. Men de som nu tagit sig hit måste vi ändå se till att de får ett värdigt mottagande och inte behöver åka tillbaka till krigets Irak. Att vi haft en urusel integrationspolitik ska inte redan svårt drabbade människor få lida för. Det är annat vi ska åtgärda i stället för att mota bort dem som söker skydd i vårt land.

Men som vanligt så väljer Migrationsverket att tolka lagar och beslut så att de hellre fäller än friar. Det borde vara tvärtom.

tisdag 24 juli 2007

Försäkringskassan - Var god vänta

Lite kommentarer innan kommissarie Barnaby och Morden i Midsomer om dagens rubriker.

Jag tycker synd om alla som inte får ut sina pengar i tid från Försäkringskassan. (DN) Det är något som bara ska fungera. En del personer kan ju råka ut för att inte kunna betala räkningar och ytterst hamna hos kronofogden.
Något måste ju vara fel när personalen inte hinner med. Även om internet och telefon ska effektivisera verksamheten så har uppenbarligen inte det gett effekt ännu.
Mininstern måste ta händelsen på allvar. Extrapengar för avveckling är väl inte avsedda för att anställa extrapersonal så jag kan inte förstå varför hon hänvisar till dessa.
Jag får inte det hela att gå ihop. Jag tycker synd både om dem som inte får sina pengar och om presonalen som får jobba under denna stress.

Nu hinner jag inte mer. Men jag blev så arg så jag kunde inte låta bli att skriva. Morden i Midsomer väntar.

På utflykt till Hjo och Tidaholm

På utflykt idag igen. Ända till Hjo. Har ätit Vätternröding på Café Grönköping. Med utsikt över Vättern. Faktiskt inte helt fel. Cafét har fått sitt namn från Grönköping och Grönköpings veckoblad som ju är systerstad till Hjo.

Men först hade vi handlat godis i godisfabriken Ryfors i Mullsjö. Bland annat känd för sina kola.
Sedan var vi på jakt efter ett kaffeställe med hög mysfaktor. Hittade en skylt med kaffekopp på. Det var Café Kvarnen utanför Tidaholm. Och den klarade vår kravspecifikation.

Idag finns ingen kvarnverksamhet kvar. Dock en turbin som förser två hus med energi. Jag tycker det är intressant med småskaliga kraftverk.
Och gott kaffe och hembakat bröd fanns det också.

Bilden är från forsen vid kvarnen. Även här mer vatten än vanligt.

Tidaholm var nästa anhalt. En mycket positiv upplevelse. Särskilt Turbinhusön och muséet.

Turbinhusön med sina små affärer i gamla smedsstugor och muséet med sina utställningar av gamla kläder och foton av Elisabeth Ohlson Wallins om Livet med tiden. Bilder på äldre personer och hur de såg ut när de var unga. Mycket fin utställning.

Även Jens Assurs foto-utställning från olika delar av världen "Och himlen därovan" var intressant och tänkvärd.

Bilden från Turbinhusön.

Sedan var det alltså dags att ta oss till Hjo. En underbart vacker småstad med gamla miljöer och en gammal kuranstalt med en vacker park. Lite lik Söderköpings brunn där jag tillbringade något år av min realskoletid. Redan då var det trångt om skollokaler ibland.

Bilden visar ett av de gamla husen som hörde till kuranstalten.
Besöket i Hjo avslutades På Mor Elins glasscafé.
Sedan åkte vi hem på småvägar.
Det är faktiskt riktigt roligt att semestra på hemmaplan. Det finns mer än man kan tro att se på nära håll.
Och som grädde på moset så sken faktiskt solen stundtals.
Jag glömde min vanliga kamera så jag fick ta telefonen till hjälp. Och det gick faktiskt bra.

Väder, flyktingpolitik och ärlighet

Vädret är nog det största samtalsämnet i sommar. Och de mest lästa artiklarna om man ser på de stora tidningarnas topplistor över mest lästa artiklar. När nu det varit lugnt om Paris Hilton. (Hoppsan där trillade hon in igen)

I början av sommaren var det torrt och varmt. Jag minns skolavslutningskvällen då jag var ute tillsammans med polisen för att kolla läget. Halv fyra på morgonen gick jag i bara ärmarna.

Nu är det knappt man kan vara barärmad mitt på dagen.

Och jag får väl skylla mig själv som inte levt som jag borde. Ja, jag har väl haft hjälp av en del andra också.

För nu har forskare också konstaterat att det är människan, det vill säga, det vi människor släpper ut, som är orsaken till att det är torrt på en del håll och sanslöst blött på andra. (DN, SvD) Inte bara att växthusgaserna ökar temperaturen på jordklotet.

Enligt forskarna kan det också komma att bli värre med mer skyfall på norra halvklotet och mer torka på den södra. Till och med värre än vad man förutspått.
Inga lysande framtidsutsikter för moder jord. Vi här i norr drunknar och i Afrika svälter man ihjäl. Drastiskt uttalat.

De allra flesta har tagit varningarna på allvar men det görs alldeles för lite. Även jag själv. Jag tror inte att någon vill vrida klockan tillbaka och börja åka häst och vagn och slänga ut TV:n. Men man kanske ska börja tänka på hur man agerar i vardagen.

Jag har ingen bra lösning men tävlingar brukar få svensken att göra lite extra. Det kanske vore något. Men jag vet inte hur den ska se ut. Kanske en checklista på olika åtgärder som man kan göra och som ger olika poäng.
Fast det allra viktigaste är förstås att man kommer överens globalt vad som ska göras.

Några andra av morgonens nyheter.

En domare i Spanien har tagit ifrån en lesbisk mamma vårdnaden av hennes barn med motiveringen att den homosexuella miljön kommer att öka risken att de själva blir homosexuella. Tala om fördomar. (DN)

Den irakiske man som fick avslag på sin asylansökan överklagar nu till Migrationsdomstolen. (SvD)Det tycker jag han gör rätt i. Jag tycker att det är omänskligt att skicka tillbaka människor till Irak som situationen ser ut där idag. Enligt den bild som media ger. Jag har själv inte varit där och inte heller tydligen de tjänstemän från Migrationsverket som skulle skaffa sig en bild av läget i Irak.
Enligt DN så åkte dess aldrig in i Irak utan stannade i Jordanien. Det var för farligt i Irak.

Det är också omänskligt att skicka tillbaka personer till Afghanistan. Situationen där verkar vara långt ifrån under kontroll från den afghanska regering, som skrivit under återvändandeavtal för Afghaner i Sverige. Talibanerna verkar vara på väg tillbaka och tar oskyldiga människor som gisslan och hotar att döda dessa om de inte får som de vill. (DN, SvD)

Och migrationsministern gör inget säger att han inget kan göra. Ja återvändandeavtalet för afghaner skrev han förstås under.
På UD:s hemsida avråder man från att åka till Afghanistan på grund av rådande situation. Dubbelmoral kallar jag det. Här har jag skrivit tidigare om Afghanistan-flyktingar.

Till sist kan konstateras att svenskarna är bland de ärligaste i världen. Fast jag kan väl tycka att studien inte tillhör de allra mest vetenskapligt gjorda. Genom att placera 1000 mobiltelefoner på allmänna platser i 31 städer och räkna hur många som kom tillbaka så har en rankinglista gjorts. Där kom Sverige på fjärde plats. (SvD)

Men hur skulle det se ut om man kollade svartarbete och annat fusk.

Jag tror att vi gör vad vi kan för att lura staten på en och annan skattekrona. Kanhända på grund av de höga skatterna. Jag skulle vilja säga marginalskatterna som fortfarande lever kvar i form av till exempel värnskatt. Eller att det inte alla gånger lönar sig att arbeta på grund av minskade bidrag.

måndag 23 juli 2007

Apor och Skatteverket

Hann inte lämna datorn innan jag läste nästa spännande artikel. Eller rubrik i alla fall.

"Skatteverket tar hjälp av apor". (DN)
Bakom rubriken dolde sig inte att skatteverket ska anställa apor för att granska deklarationer utan man har använt studier av apor för att komma fram till den bästa storleken på arbetsgrupper.

Då har man kommit fram genom biologiska beräkningar av storleken på hjärnan hos olika djur till att den bästa storleken är 150 på en arbetsgrupp bland människor. Därför ska de nya kontor som ska etableras när Skatteverket gör sin omorganisation bestå högst av 150 medbarbetare.
Hur skulle det vara om man ser till hur arbetsuppgifterna bäst hänger ihop innan man bestämmer hur stora grupper man ska ha.

Jag är glad att jag inte jobbar på Skatteverket. Nog för att jag har full respekt för dem som jobbar där och jag har alltid fått den hjälp jag behöver, men jag skulle inte vilja bli jämförd med apor.
Visserligen grundar man sig på forskning. Men ibland går forskningen lite väl långt.

Berusade barn och berusad mormor eller farmor

Var tvungen att ta en liten paus i röjet. Fantastiskt vad jag hittar när jag går igenom skåpen. Men mycket slänger jag. Numera har jag kommit på att sortera soporna hemma i olika påsar i stället för att slänga allt i en. Så jag slipper springa som en yr höna på återvinningscentralen mellan brännbart, icke brännbart och farligt.

Det som bland annat fick mig att skriva några kommentarer var när jag läste att en mormor eller om det var farmor sätter sig i bilen och skjutsar barnbarn till skolan, efter att ha druckit två flaskor vin på egen hand två timmar innan. (BT, DN)
Exakt hur det har gått till framgår väl inte av artikeln. Hur länge det tagit att dricka flaskorna. Omdömeslöst är det onekligen i alla fall. Men efter två flaskor vin försvinner väl omdömet.

Många tror dock att alkoholen går snabbare ur kroppen än den gör och sätter sig i bilen dagen efter en blöt fest. Med fara för andra. Jag har skrivit om det förr. Jag gör det igen. Inför alkolås i alla nya bilar.

Jag hoppas att barnbarnet inte tagit någon skada och att kvinnan får hjälp, inte bara straff, om det nu är så att hon har alkoholproblem, vilket inte framgår av artiklarna. Men att dricka två flaskor vin på egen hand vittnar om att allt inte står rätt till. Som tur är verkar ingen person kommit till skada.

Det är inte bara mormödrar som berusar sig. I Danmark har 10-13 åringar blivit så berusade av sprit eller narkotika att inte ens deras föräldrar kunnat hantera dem utan de fick sova ruset av sig i finkan. (DN) Det är skrämmande när så unga berusar sig med droger. Det kunde ha hänt här hemma i Sverige också.
Det är otroligt viktigt att samhället på alla sätt jobbar för att motverka att unga börjar nyttja alkohol och andra droger.

Dags att återgå till röjet.

Skräp, väder och trafikkameror

Fy sjutton vilket väder, även om jag inte bor i de områden som drabbats mest och även om det inte blev så illa som befarat där heller. ( DN) Men vädret är extremt över hela Europa. (SvD)Och vädret här lär inte bli bättre. (SvD)Regn hela veckan lång. Kunde lika gärna stannat i sängen och läst en bra bok. Lågtrycket gör att jag kan sova hur länge som helst. I stort sett 10 timmar i natt. Verkligen slöseri med tid, att sova bort den.

Dessutom är jag lite mör i kroppen efter tennisen igår. Glömde stretcha förstås vilket är oförlåtligt när man är 60 år fyllda.

Innan tennisen var jag också ute och gick en en-timmas snabb promenad. Och passade på att fota lite olika företeelser i skogen.

Det mest anmärkningsvärda var soffan som var demonterad mitt ute i skogen. Visserligen intill en skogsväg men några kilometer från närmaste återvinningscentral. Kan inte förstå varför den inte hamnat där i stället. Den som lämpat av soffan måste ha haft närmare dit. Kan det vara så att det finns de som inte vet om att det finns återvinningscentraler där man kan slänga till och med uttjänta soffor?

I så fall finns det missar i kommunikationen från kommunens miljö- och energibolag till kommunens invånare. Det kanske inte räcker bara med information på Internet. Det finns många som inte har tillgång till en dator.

Fast det borde vara en självklar sak att man inte slänger soffor i skogen. Vem ska plocka upp dem? För de kan ju inte ligga där. Eller?

Det gäller allt skräp över huvud taget som slängs utmed vägar och på gator. Man överlämnar sin egen skit till någon annan som ska ta hand om det. Det värsta min morfar, som var skogsförman, visste var när folk åkte ut till landet och lämpade sitt skräp i närmsta dike. De åsikterna har jag gjort till mina egna.

Att det är rent och snyggt i Sverige och vår tillgång till orörd natur har säkert bidragit till att Sverige klättrat upp i ligan bland tutistländer. På ett år från 24:e till 20:e plats. (DN). För att behålla denna plats och kanske bli ännu bättre är det viktigt att se till att vi fortsätter att värna vår natur och inte skräpar ner.

Vidare har konsaterats att fartkamerorna på våra vägar fyller sin funktion. De sparar både liv och koldioxidutsläpp. (SvD) Och fartsyndarna tar in många sköna slantar till staten.

Västra Götaland ligger bäst, eller snarare sämst, till när det gäller försyndelser.

Orsaken till detta är att det är tättbefolkade områden med högt trafikflöde. Det är inte heller lätt att alla gånger hålla reda på om det är 70 eller 90. När det är täta byten av hastighetsbegränsingar. En tanke kanske vore att det just där är viktigt att bygga ut vägen. Även om det inte rättfärdigar fortkörning idag.


Nu ska jag fortsätta min rensning i huset. Snart är den klar. Till sist. En blåbärsbild.

söndag 22 juli 2007

Diverse om Borås och övriga världen

Idag har Borås hamnat på förstasidan i riksmedia av flera orsaker. Men inte särskilt positiva händelser.

Det handlar det om den snöpliga förlusten för Elfsborg mot Djurgården. Även om jag inte såg matchen så erkänner till och med DN att Elfsborg var bäst större delen av matchen. SvD håller väl med tror jag. Hoppas det går bättre på onsdag när det är Champion league matchen mot Linfield. Den matchen går förresten på web-TV.

Även om det kan gå hett till bland supportrar även i Sverige så tog förhoppningsvis inte Djurgårdssuportrarna till eldvapen för att fira vinsten som irakierna gjorde i Bagdad när Irak vunnit över Vietnam i en landskamp. Tre dog och femtio skadades. (SvD) Situationen i Irak, på gränsen till inbördeskrig, gör väl att varje glädjeämne måste firas stort. Men det är väl onödigt att döda fler människor. Det dör tillräckligt många varje dag i olika former av attentat.

Tillbaka till Borås. Storknallen i köpcentret Knalleland har brunnit idag på morgonen. (DN, SvD)Förmodligen var branden anlagd. Som tur var är ingen skadad och det verkar också som om räddningstjänsten lyckats begränsa branden så att den inte spred sig till alla de affärer som finns där. (Radio sjuhärad) Den affär där branden började, Ekohallen, är en av Borås billigaste affärer. Där kan man köpa det mesta till ett mycket bra pris. Hoppas att inte branden ställt till allt för mycket.

En sak till om Borås. Jag instämmer i kritiken att vissa byggnader bord fräschas upp i Borås innerstad. Kommunen, och privata personer och företag, har satsat rejält med pengar för att göra Borås innerstad vacker och attraktiv. Då måste också andra enskilda fastighetsägare ta sitt ansvar och åtgärda skavanker. Ibland kan bara lite målarfärg göra under. Bilden i BT talar sitt eget språk.

Från Borås ut i världen.

Som väntat fick Indien sin kvinnliga president. (DN) Även om valet var kontroversiellt så är det positivt att ett land som Indien där man har långt kvar till jämställdhet får en kvinnlig president. År 2003 var jag där tillsammans med fem andra riksdagsledamöter, kvinnor, från olika partier. Bland annat fick vi en inblick i kvinnornas situation. Den bild vi fick stämmer väl överens med den som SvD skriver om idag. Här finns en tidigare blogg där jag skrivit mer om Indienbesöket.

Till sist. Även om det är varmt idag så kan jag inte låt bli att få föraningar om att det kommer en höst. Ett tydligt tecken är när rönnbären börjar mogna. De är inte riktigt mogna ännu men på god väg. Här en bild från min egen rönn.

Nu tänker jag vara ute resten av dagen. Tills det blir oväder. (SvD, DN)Även om risken för att det ska bli så illa som i södra Sverige här inte verkar överhängande. Men man vet aldrig. Häromdagen när det åskade som allra värst på många håll så klarade sig Borås utan en enda knall.

lördag 21 juli 2007

När det inte är badväder


Nu är ogräset mellan stenplattorna på baksidan borta. Och rosorna har slagit ut. Med andra ord så är trädgården beboelig numera. Bara vädret tillåter. Och det är ju lite si och så med det även om dagen ser ut att bli acceptabel.

Det riktiga badvädret lär väl vänta på sig, så för mig är det fullständigt ointressant hur många badplatser som är avstängda på grund av otjänligt vatten. Fast det verkar inte vara någon i Borås. (SvD) Jag tycker förstås att det är trist att det inte är badväder.

Men det finns andra sysselsättningar. Enligt SvD blomstrar biograferna. När det regnar går vi och tittar på bio i stället. Eller läser pocketböcker. I år säljs pocketboken extra bra. (SvD)Själv ägnar jag mig mest åt att läsa. När jag inte röjer i huset förstås eller knattrar på datortangenterna.

Har dock inte läst en enda Harry Potter. Men jag är verkligen fascinerad över den uppståndelse som utgivning av en ny Harry Potter-bok, på engelska dessutom, orsakar. Både positivt (DN, SvD) och negativt (SvD). Harry Potter har säkert bidragit till att många unga , som kanske inte skulle ha gjort det annars, funnit glädje i att läsa böcker, inte bara Harry Potter.

Att läsa böcker är viktigt. När jag var liten läste jag mycket. Till min pappas stora förtrytelse. Han kunde tyvärr inte se vitsen med att läsa "sagoböcker", som han uttryckte det. Jag hoppas att föräldrar är klokare idag. Genom att läsa bra litteratur stärker man sitt eget språk och också sin kunskap. När man kan tala för sin sak behöver man inte använda "nävarnas argument".

Alltså, min egen slutsats mycket förenklad blir att :Genom att läsa kan man motverka våld.

För att fortsätta på våldstemat vill jag instämma i Birgitta Ohlssons förslag (SvD) att det besöksförbud som män, (oftast är det män) har fått när det gäller någon som de misshandlat borde gälla ett större område. Det borde vara så att den som är offer ska skyddas, inte den som begått gärningen.

För att utbilda om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer och hedersvåld har regeringen med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i spetsen avsatt 50 miljoner kronor. (Svt).

fredag 20 juli 2007

Jämställdhet i Indien och naket i USA och så lite väder

Har precis kommit hem från en natt på landet. Typ Bed and breakfast. Fast det var hos min förra riksdagskollega Anita Brodén jag sov över.

Det var skönt att inte behöva köra hem mitt i natten eftersom det blev en sen kväll. Fast inte så som man kan tro, utan vi fastnade framför datorn tills klockan var tolv och skrev fråga till migrationsministern om att vi måste börja följa lagen när det gäller att ge kvinnor skydd som riskerar hedersvåld om de avvisas. Detta bland annat med anledning av ett reportage i Aktuellt om en ensamstående kurdisk kvinna som ska skickas tillbaka till Irak trots att hedersvåldet ökat i norra Irak varifrån hon kommer.

Jag håller mig kvar ute i världen.

Jag kan inte låta bli att kommentera att Indien ska få en kvinnlig president. (DN)Visserligen verkar hon vara ifrågasatt av olika orsaker men skälet till att hon väljs är för att öka jämställdheten i landet. Det är bra.

Även om det finns kvinnor på höga poster i Indien och man har ett mål att var tredje person i de beslutande församlingarna ska vara en kvinna så är det en bra bit kvar, var i alla fall för fyra år sedan när jag var där. Flickebarn är inte välkomna och riskerar att antingen aborteras innan de är födda eller försvinna efter födseln. En siffra vi fick då var att det "saknas" ca 35 miljoner kvinnor. Totalt har landet ca 1 miljard innevånare.

Jag var i Indien en vecka 2003 tillsammans med fyra andra kvinnliga riksdagsledamöter från olika partier för att studera den familjeplanering som bedrivs där med stöttning av RFSU.

Då träffade vi den nuvarande premiärministern Singh. Han var då oppositionspolitiker. Vi diskuterade faktiskt jämställdhet med honom och jag berättade hur vi inom folkpartiet haft en lyckosam utbildning för kvinnliga politiker som resulterade i att alla femton som deltog fick framträdande förtroendeuppdrag. Inte för jag tror att det är därför som han nu vill ha en kvinnlig president men det är ändå lite fascinerande när jag tänker tillbaka på detta besök. Då visste vi inte att vi samtalade med en man som skulle styra över en miljard människor. Tyvärr tog jag ingen bild vid vårt möte med Singh men jag visar en annan som jag tog vid besöket i Indien som är en liten flicka som vi träffade på ett sjukhus för Aids-sjuka.

Mer stora vida världen.

I en liten stad i USA går människorna omkring nakna. (SvD) Ja inte alla förstås. Men politikerna vill nu förbjuda att man får visa sig naken även om det finns de bland invånarna som tycker att det är helt ok.

Jag har inget moraliskt skäl till att jag inte skulle kunna acceptera nakna människor i stan men andra skäl. Jag tycker till och med att det är otrevligt med nakna överkroppar i affärer och på stadsgator. Jag tycker helt enkelt det är obehagligt och oestetiskt.

Men med den här sommarens väder är väl inte risken så stor att vi får se några helnakna människor på gatorna i Borås eller ens med nakna överkroppar för den delen. Prognoserna ser dystra ut för slutet av helgen och början av nästa vecka.(SvD)

Men nu är det nog bäst att jag ger mig ut i trädgården för att njuta av vädret innan det börjar regna igen.

torsdag 19 juli 2007

Djurplågeri i många former

För några dagar sedan handlade rubrikerna om tjurfäktning och katter som lämnades ensamma hemma en hel månad. Idag om fiskar som surras fast och matas med havsvatten för att hålla sig färsk tills den ska få nådastöten och hamna på tallriken. (SvD). Rent djurplågeri och jag vill i varje fall inte äta en fisk som har plågats på detta sätt.

Hur långt kan människan gå? Fast med tanke på hur även människor kan utsättas för grymheter, övergrepp och tortyr, även barn, så är inget förvånande längre.

PS.

Nu läser jag i Aftonbladet att det har kommit fram fler grymheter mot katter. Någon har lagt nio katter i en kartong och tejpat ihop den. Två katter hade lyckats kravla sig ur kartongen. Hur länge de legat i kartongen förtäljer inte historien men de var klart medtagna.

Igen. Hur tänker de som kan göra så mot djur?

Transfetter och klimat och kulturhistoriska byggnader

Ibland bara jag skulle vilja strunta i alla varningar som kommer om allt som är farligt och hotande. Jag måste väl erkänna att jag också gör det då och då.

Kollar inte om den mat jag äter innehåller transfetter som ökar kolesterolet. Jag vet ju att chips inte är bra men ibland väldigt gott. Annars är informationen bristfällig om livsmedel innehåller farliga fetter. Kanske det blir bättre när nu Livsmedelsverket ska börja kartlägga det farliga fettet. (SvD)
Inte heller gör jag alltid allt för att motverka klimathotet. Trots ideliga påminnelser om att en förändring är på gång. Nu har forskare konstaterat att glaciärerna smälter snabbare än man räknat med vilket medför att havsytan också stiger snabbare. (DN)
Jag har själv tagit kort på en glaciär i Österrike med två års mellanrum. Bilderna avslöjar helt klart att glaciären minskat.

Vi har drabbats av extrema vädersituationer de senaste åren. Visst har det blåst och regnat och varit varmt även dessförinnan men nu verkar det som om allt är extremt. När det regnar så är det skyfall. När det åskar så är det kraftiga åskväder. När det blåser är det orkan eller tromber.
När det är varmt så är det extremt varmt. (Fast just nu längtar jag efter lite värme)

Jag tror dock att klimathotet är betydligt allvarligare än risken att äta transfetter.Om vi minskar koldioxidutsläppen nu behöver inte läget bli värre i alla fall.Här måste världens länder gemensamt ta sitt ansvar. Men också enskilda individer.

Men det behövs vägledning och tjat. Där tror jag kommunerna kan göra en del.Jag letar förtvivlat på Borås hemsida för att hitta lättillgängliga tips men hittar inget.

Till sist om något helt annat fast det handlar om hot. Historiska kulturvärden hotar att gå till spillo. Det gäller gamla byggnader som riskerar att förfalla eller rivas. Många kommuner brister i kunskap och kompetens. Och staten tar heller inte ansvar. Det påtalas i en rapport från Boverket. (SvD)

Men även om det finns ointresse från många håll bland myndigheter tar allmänheten ett stort ansvar.

Till exempel alla byalag och hembygdsföreningar . Det har jag sett en hel del av under mina vandringar på olika ställen runt Sjuhärad. Ett exempel är Raska Minas stuga i Tvärred i Ulricehamn.

onsdag 18 juli 2007

Utflykt i Arns fotspår


Idag har jag varit på bilutflykt i Västergötland. I Arns fotspår kan jag väl säga. Fast först besökte vi ett bokkafé i Od, Crea Diem, med en underbart god toscakaka till kaffet.
Sedan bar det av till Eriksbergs gamla kyrka från medeltiden. En kyrka som är förknippad med den Erikska kungaätten och omnämns i Arn-böckerna.

På väg till vårt nästa mål i Arns fotspår stannade vi i Floby för att besöka Alphems arboretum. Detta är en trädgård med en stor trädsamling som består av ca 220 olika lövträd och ca 100 barrträd. Trädgården är väl värd ett besök. Läs mer här.

Sedan bar det av till Gudhem. Det kloster som Arns fästmö Cecilia vistades i när Arn var ute och stred som tempelriddare.

För att sedan fara vidare till Varnhem. Här ligger Birger Jarl begravd och romanfiguren Arn, skapad av Jan Guillou, föddes här. Kyrkan är en imponerande byggnad. Här ryms mycket historia.

Bilderna föreställer prediksstolen från Eriksbergs kyrka, klosterruinen i Gudhem och kyrkan i Varnhem.

Efter detta frosseri (fast på ett positivt sätt) i historia, andlighet och kultur avslutade vi dagen med att köpa ost i Falköping. Och äta en mycket försenad lunch som blev middag.>

Mer fysisk aktivitet för unga

Mer idrott i skolan. Det kräver ett antal personer inom idrottsvärlden idag på DN debatt. (SvD)

Jag håller med fast med en viss reservation. Jag vill kalla det "mer fysisk aktivitet" i stället för "mer idrott". Idrott får åtminstone mig att tänka på löptider och krav på prestation. För även om jag inte är emot idrott och tävlingar så tror jag det viktigaste är att få fram att det både är roligt och nödvändigt att röra på sig. Men att det finns många olika sätt.

Mer schemalagda timmar för fysisk aktivitet i skolan är ett sätt. Men även i andra ämnen kan man ta till vara möjligheten att röra sig. Ut och mäta skolgården på mattelektionen till exempel.

Vad som görs i skolan är viktigt men det är inte bara skolan som har ett ansvar. Det största ansvaret ligger hos föräldrarna som redan när barnen är små måste se till att de rör sig och inte lever på godis och chips.

Det är onekligen viktigt att barn och ungdomar rör sig mer och äter rätt mat. Om inte, riskerar vi att få ett antal unga förtidspensionärer på grund av att kroppen som inte fått någon träning inte klarar av ett kroppsligt påfrestande jobb.

Medvetenheten om hur viktigt det är tror jag finns hos politiker. Det gäller bara att driva frågan. För ett antal år sedan motionerade jag och mina partikollegor i kommunfullmäktige i Borås att det behövdes mer motion i skolan men den fick inget gehör med motiveringen att det redan pågick en del.
Det skulle vara intressant att veta hur läget ser ut idag i skolorna i Borås. Får nog kolla upp det till hösten.

Sedan är det viktigt att man också fortsätter efter ungdomsåren. Det finns alltid ett sätt som passar var och en att motionera. Själv spelar jag tennis och åker skidor och vandrar. Motionsformer som man kan ägna sig åt långt upp i åldrarna.

tisdag 17 juli 2007

Äntligen arbetskraftsinvandring på gång

Äntligen börjar det röra sig när det gäller arbetskraftsinvandring. (SvD, DN)

Vid en hastig genomläsning av det förslag som idag går ut på remiss verkar det vara ett bra förslag.

Jag har aldrig förstått varför det ska vara fack och Migrationsverket som ska avgöra vilken arbetskraft som en företagare behöver.

Om en arbetsgivare anser att den arbetskraft som behövs inte finns i Sverige eller inom EU så ska inte någon annan förhindra att någon som kommer från ett land utanför Eu kan få komma hit och arbeta.


Det är bra att det också finns en bra lösning för hur en asylsökande som fått avslag men har haft ett arbete under minst sex månader ska kunna få vara kvar. Genom att sätta tiden till sex månader kan man undvika att asylvägen används som genväg till arbetskraftsinvandring.

Som det har varit idag har både den som sökt asyl och arbetsgivaren drabbats hårt.

Som exempel har jag Enid, som jag skrivit om tidigare här och här. GP har också gjort ett reportage.
Enid som kommer från Srebrenica i Bosnien fick lämna ett jobb samma dag som han fick avslag på sin asylansökan efter att 1 ½ år där han varit med och byggt upp en maskin. Och var den ende som kunde jobbet.
Nu har han sökt från sitt hemland Bosnien där han idag lever arbetslös utan att kunna återvända till sin by som ligger minerad i ruiner.

För ett år sedan gav länsarbetsnämnden sitt godkännade till en tillfällig anställning på 18 månader. Efter ett halvår, i december 2006, kom beskedet från Migrationsverket att han inte fick tillfälligt uppehållstillstånd. De trodde, helt utan bevis, att han inte skulle återvända till Bosnien efter dessa 18 månader så därför avslog de ansökan med motiveringen att han inte kunde få permanent uppehållstillstånd. Jag har hjälpt honom överklaga för hans arbetsgivare vill fortfarande ha tillbaka honom. Jag skickade in det i december. Jag väntar fortfarande svar från Migrationsdomstolen.
Så får det inte vara.

Jag ser verkligen fram emot att förslaget ska genomföras. Förhoppningsvis om ett år. Bättre sent än aldrig.
Under mina år i riksdagen debatterade jag denna fråga ett antal gånger med dåvarande socialdemokratiska migrationsministern och fick alltid kalla handen. Här finns en interpellation med tillhörande debatt.

Till sist kan bara konstateras enligt SMHI:s radarbilder att det stora åskovädret gick på båda sidor om Borås och inte ens ett litet muller på avstånd har hörts. Vem sa att det alltid regnar i Borås? Fast lite regn verkar vara på ingång så småningom. Så det är väl bäst jag tar in tvätten.

Oväder, kidnappning och sexturism

Bäst att skriva några rader innan ovädret brakar löst. Det ska tydligen bli riktig åska. Så mycket så att SMHI gått ut med klass 1-varning. Och då ser jag till att datorn är rejält urkopplad.

Jag har skrivit en del om barn som far illa. Jag har svårt att acceptera att barn behandlas illa.

Det kan vara av föräldrar som inte ger barnen den omsorg de borde eller till och med förgriper sig sexuellt på dem. Eller låter barnen komma i kläm vid en skilsmässa.
Det kan också vara barn som far illa av krig eller svält. Eller som inte ses i en asylprocess. De apatiska barnen var ett tydligt exempel.
Det kan vara barn som utsätts för pedofiler som tror att barn vill ha sex med dem eller blir sexuellt utnyttjade för att dessa ska ha barnporr att titta på.

Många barn klarar sig trots hårda förhållanden bra i fortsättningen i livet och klarar av att hantera de trauman som en svår barndom fört med sig. Även om de inte fått hjälp att bearbeta dem.

Men det är inte alla som gör det vilket kan resultera i att de själva begår övergrepp. Barn som varit med i krig och sett nära och kära misshandlas, våldtas eller dödas bär med sig trauman som senare i livet kan innebära att de slår in på den kriminella banan. Det behöver inte vara så men när det saknas andra alternativ så är det möjlighet.

Kidnappade och misshandlade sin pappa
Ett annat alternativ är att göra som den man gjorde som kidnappade sin pappa på 70-årsdagen och misshandlade honom som "present" på dennes 70-års dag. Som "tack" för illa behandling under många år. Jag förmodar att denna behandling pågått sedan barndomen. (SvD)
Påpekas bör att jag inte har mycket till övers för hämndaktioner och således självklart tycker att tillvägagångssättet är fel.

E-postadress för att anmäla sexturister
En annan nyhet som gäller barn och övergrepp bland dagens nyheter är att svenskar som ser någon utnyttja barn sexuellt när de är på semester i Thailand ska kunna anmäla detta via en e-postadress. Det är jättebra. Hoppas bara att det också utnyttjas. (SvD)

Hur många som är på semester gör sig besväret att kolla ambassadens hemsida för att leta e-postadress? Svensken är väl ofta sig själv nog.
Telefonnummer eller SMS-nummer kanske skulle göra det enklare. Telefon har de flesta med sig men inte alla surfar (på Internet) på semestern.

Varför inte samarbeta med researrangörerna? De kunde väl tillhandahålla både e-postadress och telefonnummer. Det borde väl ligga i seriösa resebolags intresse att deras resor inte utnyttjas av pedofiler.
Här är i alla fall e-postadressen mm.

måndag 16 juli 2007

Sol, ljud och oljud och förlorat minne

Att jag varit ute i solen idag inser jag när jag tittar mig i spegeln. Kinderna är onormalt röda. Skönt att få en varm och solig dag, och kväll.
Men jag har varit flitig. Jag har skurit bort alla maskrosor (förlåt miljöpartiet) och annat ogräs som fanns i springorna på min altan på framsidan. Jag har tvättat en massa, som torkat på nolltid. Jag har också klippt gräset.

Allt detta efter att ha rensat rören i köket så att vattnet över huvudtagetkan rinna ner. Den här gången gick det ganska bra. Förra gången var jag tvungen att gå in till grannen för att se hur jag skulle sätta tillbaka rören. För säkerhets skull tog jag kort på utseendet innan jag plockade isär rören.

Men dessemellan har jag också bara njutit av solen med en bok. Jag har också tagit en premiärcykeltur med min nya cykel. För att köpa mer tvättmedel.

Även om det är trögt i hjärnan just nu vill jag i alla fall göra några korta kommentarer kring dagens rubriker.

Överallt finns det ljud. Det är nästan bara allra längst in i skogen som man kan få uppleva den riktiga tystnaden. Ja, det är i och för sig inte helt tyst där heller. Särskilt på vår och försommar är det en livlig konsert av småfåglar.

Svenska Dagbladet skriver idag om att unga inte vill ha tyst omkring sig och att de gärna vill ha hög volym på. Många tycker att ljudnivån är för hög på konserter eller diskon men använder inte öronproppar för det.
Med tanke på att över en miljon svenskar idag har någon form av hörselnedsättning så är det skrämskrämmande att ungdomar inte tar riskerna på allvar. Det behövs mer information om vilka konsekvenser för höga ljudvolymer kan få. Frågan är om det är bra att sitta med musik i hörlurar på hela dagarna i skolan.

Många föräldrar tar med sina barn utan hörselskydd, även mycket små, på till exempel de framträdanden som ges på torget i Borås på torsdagar. Även om ljudnivåerna håller sig inom tillåtna gränser, vilket jag tror de gör, så är det alldeles för hög nivå för små barn, som är känsligare än vuxna. Jag har tidigare skrivit om hörselskador här och här.

I SvD finns också en artikel om att man kommit ytterligare en bit på vägen för att bota alzheimers sjukdom. Stamcellstransplantationer kombinerat med läkemedlet Fenserin skulle kunna vända förloppet. Det har forskare vid Karolinska Institutet och ett universitet i USA kommit fram till.
Det skulle vara en välkommen upptäckt om det verkligen visar sig att det är så, när man testar också på människor. Alzheimers sjukdom drabbar hårt och särskilt anhöriga som tvingas bevittna när en person som kanske levt ett aktivt liv förlorar bort sig själv.
Artikel finns också i DN.

Nu är det nog sovdags. Kroppen känns ganska trött. Särskilt efter altanstädningen.
Det går åt litervis med vatten en sådan här dag. Men jag klagar inte.

söndag 15 juli 2007

Hemma igen från Orust

Nu är jag hemma igen efter en dryg vecka på Orust i hyrd stuga. Mycket regn och rusk och riktiga skyfall ibland men faktiskt också en del solglimtar. Idag när vi åkte hem var det som allra bäst väder.
Men som sagt. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Även om jag var hemma i Borås över en dag och inte kunde hålla mig borta från datorn har det gått riktigt bra att vara datalös. Det finns mycket att upptäcka i naturen och att umgås med barnbarnen är en härlig avkoppling trots att det ibland blir lite väl höga ljudnivåer.

Vi har hunnit med både Nordens Ark och Akvarellmuseet i Skärhamn. Plus krabbfiske och blåbärsplockning. Dessutom gick jag en dag runt ön Lyr. (Finns till och med på Wikipedia) En vandring på ca en mil genom en ö som sägs vara ett Bohuslän i miniatyr.


Med blommor, havsutsikt och ormsnår. Bilderna är därifrån. Med utsikt mot öppet hav och Jungfru Marie Nycklar (tror jag). Tyvärr missade jag åreta bild på en tjock huggorm som låg i solen. Den låg på säkert avstånd nere i ett dike. Men tyvärr blev den rädd när jag knäppte på kameran så jag fick bara med svansspetsen.

Helt bortkopplad från omvärlden har jag dock inte varit utan sett nyheter och följt alla utspel i Almedalen och annat som hänt i världen. Men jag återkommer till det världsliga. Nu får jag väl sätta fart och packa upp. Och passa på att njuta av det vackra väder som är på ingång.

onsdag 11 juli 2007

Regn, Almedalen, Srebrenica och matpriser

Regnet det bara öser ner. Visserligen med en och annan solglimt. Tur det finns böcker när jag nu försöker koppla av med semester och försöka hålla mig borta från datorn. Men det går som synes inte helt och hållet att låta bli att knappa lite på tangenterna.

Hittade precis en fästing på handen. Den har varit där i en dag nu fast den har varit så liten så jag har inte fattat att det var en fästing. Hoppas det inte blir något problem. Fästingar ska man ju inte leka med. Fast nu tycker jag det kryper över hela kroppen.

Almedalen
Almedalsveckan flyter på och det verkar som om den klarar sig utan mig. Men visst hade det varit roligt att vara där.

En positiv manifestation för en ny äktenskapslag var Sören Anderssons, ordförande RFSL och Daniel Juvas vigselakt. (SvD, DN)När man gör något i en positiv anda tilltalar mig mer än när man genomför en manifestation där man talar om hur illa man tycker om någon annans åsikt eller handling.

Idag presenterade folkpartiet sin framtida ekonomiska politik med satsning på ökad forskning inom bland annat miljö och klimat och medicin. (DN, SvD) Detta tillsammans med förbättrade villkor för entreprenörer ska bidra till att Sverige blir framgångsrikt. Hela förslaget finns här.

Srebrenica

Idag är det den 11 juli och denna dag går som alltid mina tankar till Srebrenica och till de människor som kommer därifrån som jag lärt känna. Denna dag begravs de offer man funnit under året i massgravar efter massakern på 8000 bosniska män i juli 1995. Jag har träffat kvinnor som förlorat sina män och söner. Jag har också träffat män som överlevt och som bär med sig fasansfulla minnen. I år var det enligt SvD 465 offer som begravdes.
Tyvärr verkar det som om motsättningarna mellan olika folkslag i Bosnien och särskilt i Srebrenica fortsätter. Läs artikeln som beskriver situationen i Bosnien idag i SvD.
På min hemsida finns också mina upplevelser från resor i Bosnien.

Till sist kan bara konstateras att maten inte längre är billigast i Sjuhärad. (SvD, BT)

torsdag 5 juli 2007

Årets julklapp och tennis och så väder förstås


Trots regn har jag haft tre underbara dagar med barnbarnet. Det kom rejäla skurar när vi var i Djurparken igår men med paraply och regnkläder är allt möjligt. Det är som man säger Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Men när kommer det vackra vädret? SMHI lovar ingen bättring de närmaste dygnen i alla fall. (DN)

För det är väl sommar. På SvD hittade jag att ett varuhus i London gjort lista på vad som blir årets juklapp. Transformers ligger visst etta. Vad nu transformers är. Något robotaktigt verkar det vara som kan omvandla en robot till en lastbil.

Men jag håller mig nog borta från juklappsdrömmar ännu några månader. Det blir väl som vanligt veckan innan jul som jag handlar julklapparna. Jag håller mig kvar i sommaren i stället.

Stora tennisturneringar hör sommaren till. Den största bland dem alla är självklart Wimbledon. Det finns många härliga minnen från matcher jag sett. Dock aldrig i verkligheten.

Den jag minns mest, och kanske alla andra också, var Björn Borgs maratonmatch mot John McEnroe 1980. Att jag särskilt minns den var att vi skulle ha avskedsfest med våra grannar innan vi flyttade till Borås. Och festen skulle börja efter matchen. Det höll på att aldrig bli någon fest.

Mer om den matchten finns för övrigt att läsa bland annat på Wikipedia.

Det som idag rapporteras från turneringen är inte själva spelet på banan utan det spelet vid sidan av mellan spanjoren Nadal och Robert Söderling. (SvD) Jag har inte sett matchen och kan egentligen inte döma vem som har rätt eller fel. Men oavsett det tycker jag att det är trist när det inte är det sportsliga som bedöms utan det osportsliga.

Fast jag undrar förresten hur våra söndagskvällsmatcher på tennisbanan i Sandared skulle bedömas i detta avseende. Där kan vi ägna oss rätt mycket åt psykning av varandra. Men det är på ett helt annat plan och roligt har vi i alla fall och gläds åt en rolig boll oavsett vem som vinner den.

Ibland saknar jag riksdagslivet. Ibland gör jag det inte. Jag saknar inte tidiga morgnar på tåget men jag saknar mycket den politiska debatten.

Det jag känner att jag saknar nu är att inte åka till Gotland och den politiska veckan i Almedalen som börjar på söndag. Den blandning av politik, gemenskap och sol som finns där hittar man ingen annan stans. Men det kommer väl fler år.

PS. Hittad just vad Transformers är. En film där goda och onda robotar krigar mot varandra. Av rescensionen att döma i SvD så är det helt klart ingen film för mig. Jag håller mig nog till något mindre våldsamma varianter. Morden i Midsommer och Miss Marple på TV får räcka för mig. Och när jag går på bio vill jag se något roligt.

onsdag 4 juli 2007

Nya matrön och semesterbilder

Nu är det mat på agendan igen.
I en studie som gjorts i USA har en etabler akademisk forskare Frank Hu dragit slutsatsen att det inte är säkert att de råd som hittills gällt att minska det totala fettet är de rätta. De kan till och med ha bidragit till både ökande fetma och diabetes. (SvD)

Det är fetter från djurriket och mättade transfetter som är bovarna medan fetter från växtriket däremot kan vara nyttiga.

Det ligger säkert sanning i slutsatserna även om professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket inte vill ta ställning till Hus åsikter eftersom han anser att de är allmänt hållna.
Jag som är en riktig "ostoman" får väl försöka tänka om och minska ostätandet. Även om jag håller mig till 17% ost. Med någon utflykt till cheddar som är betydligt fetare.
Däremot är det betydligt bättre att äta mörk choklad. Det ger sänkt blodtryck enligt en studie gjord vid universitetssjukhuset i Köln. (DN) Tidigare har påståtts att mörk choklad är bra för minnet. Den studien presenterades visserligen av en godisjätte.
Jag försöker följa alla nya rön som dyker upp när det gäller mat och hälsa. Kanske mest för att de stundtals är ganska motsägelsefulla enligt min åsikt. Här finns en liten sammanfattning i alla fall.

Något helt annat än mat.

Många lägger ut sina semesterbilder med till exempel badande barn på nätet. Tyvärr visar det sig att det kan finnas de som har andra intressen att titta på barnen än bara att konstatera att det är härliga semesterbilder. (SvD, DN)

Bilder på badande barn sprids och utnyttjas av pedofiler. Så alla uppmanas att tänka sig för innan man lägger ut bilder på nätet.

Även om jag inte tycker att man ska lägga ut sina barn på nätet bara så där till allmänt beskådande, barn har också integritet, så är det skrämmande att oskyldiga bilder används på ett icke oskyldigt sätt. Här finns mer vad jag tycker om pedofiler.

Nu ska jag snart ta med mig mitt barnbarn och besöka Borås djurpark. Det var egentligen planerat till igår men det regnade bort. Så det blev Navet en gång till.

tisdag 3 juli 2007

Väder, giftormar och läkare

Det ser ut som om djurparksbesöket regnar inne. Regnet det bara öser ner. Ett sådant där supertrist väder. Men än så länge har inte regnet ställt till med lika mycket problem som i östra delarna av Sverige. Där det också lär komma mer. (DN, SvD)

I övriga världen har också vädret varit extremt. Snö i Australien och 47 grader i Italien. (DN)


De nya extrema väderförutsättningarna påverkar också tåg och flyg. Enligt SvD har tågförseningarna ökat drastiskt det senaste året. Jag trodde inte det kunde bli värre än det var under de år jag åkte fram och tillbaka till Stockholm. Jag tror jag upplevt de allra mest tänkbara och otänkbara förseningar. Till och med att det saknats lokförare.


Men svenskarna köper miljöbilar som aldrig förr. (SvD) Så mycket så att miljöbilspremien inte räcker. Det gäller att väcka också övriga världen. De länder som släpper ut mest koldioxid.

Apropå släppa ut.
Nu har någon släppt ut en giftorm i ett koloniområde i Eskilstuna. (SvD, Aftonbladet) Den här gången verkar det enligt ormexperterna vara en verkligt giftig orm, grön mamba, som krälar omkring fritt. Bara osäkerheten om det finns en giftig orm i närheten bidrar till att förstöra för andra människor. I detta fall en lugn avkoppling på sin kolonilott under förhoppningsvis sommarsköna dagar. Jag förstår om de som har sina kolonilotter på området vill ha förbud mot giftormar.

I våras var det en livlig debatt på min blogg om reglerna för att få ha orm hemma.
Jag håller fast vid min ståndpunkt att det borde vara hårdare regler för att få inneha orm.
Egentligen borde det förbjudas att ha orm i tättbebyggda områden. Men det minsta man kan begära är att den som ska ha ormar måste ha någon form av licens. Här och här finns en del av bloggdebatten. Under min tid i riksdagen motionerade jag också för en översyn av reglerna för att ha ormar.

PS. Efterkommentar.
Det verkar som om man klarat ut att det inte är en mamba. Skönt. Men om den ändå är giftig vet man inte.
Det ändrar inte för det mina åsikter att man måste se över reglerna så att de blir lika över hela landet. Även om jag själv tycker att man borde förbjuda att ha giftormar privat , eller ormar över huvud taget, i tättbebyggda områden i så förstår jag att det förmodligen inte är möjligt.

Läkare är på tapeten i dagenens nyheter.
Det har visat sig att det är fem läkare som varit inblandade i bomdåden i Storbritannien. (DN, SvD) Det är en oroväckande upptäckt som riskerar att påverka situationen för andra läkare som har sitt ursprung i Mellanöstern. Som inte alls har några avsikter att sprida skräck och terror.
Den nervositet som uppstått efter bombdåden gör att även oskyldiga kan bli misstänkta. Och att en otrygghet uppstår. Är min läkare terrorist? Jag hoppas jag har fel i mina tankar.

En annan läkare som hamnat på nyhetsplats är en i Dalarna som skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till ungdomar och nu riskerar att få sin legitimation indragen. (DN)
Han har själv tidigare straffats för grovt rattfylleri och ofredande.

Visst är det viktigt att man kan lägga bakom sig sitt brott när man avtjänat sitt straff. Men när det gäller vissa yrken och befattningar så måste det ställas högre krav. För att få jobba med barn och ungdomar så måste man lämna in utdrag ur brottsregistret.
Något liknande borde gälla även läkare som har rätt att skriva ut läkemedel.

måndag 2 juli 2007

I Borås händer det - men kamelerna lever

Det är kväll och tystnaden har lagt sig efter godnattsagan. Mitt äldsta barnbarn här.
Vi har haft en rolig dag med utomhusteater med Emil och besökt Navet. Som det står på Navets hemsida.
"Ett hus fyllt av upplevelser i naturvetenskap, teknik och matematik. "


Ett himmelrike för en vetgirig och nyfiken sex-åring. Även för en mormor. Bilar och bussar och vattenhjul som går runt bara man pumpar tillräckligt intensivt.

Här finns mer om vad Navet är.

Få se om det blir Borås Djurpark i morgon. Förutom bland annat lejon och apor kan vi se en levande kamel.
Det är inte så vanligt att man hittar döda kameler utefter vägen. Inte i Sverige i alla fall. Men idag hittades en död kamel på E22:an. Den som hittade den blev nog mäkta förvånad. (DN). Men gåtan är nu löst. Kamelen hade inte bara blivit dumpad som man först trodde utan väntade bara på att bli hämtad efter att ha blivit avlivad efter en skada vid en transport. (SvD)



Den som säger att det inte händer något i Borås. Den har totalt fel. Här händer saker hela tiden.


På torsdag uppträder Andreas Jonsson på Stora Torget. Undras just om det blir tiotusen åskådare den här torsdagen också. Här finns alla torsdagsartisterna under sommaren.


Så finns ju alla fina omgivningar. Med motionsspår och vandringsleder.

Sommarledig och a-kasseregler

Jag har konstaterat att det var länge sedan som jag var riktigt ledig en sommar.

Som riksdagsledamot var jag aldrig helt ledig. Det var alltid något som hände som skulle kommenteras. Förra sommaren var det valrörelse så då var jag nog bara helt ledig den enda vecka då jag vandrade i Alperna. Och jag kunde inte koppla av då heller. Så den här sommaren har jag tänkt njuta ordentligt.
Träffa gamla vänner som jag inte har haft tid med förut. Göra utflykter i bygden. Det finns mycket jag inte sett ännu fast jag bott i Borås 27 år nu. Träffa barnbarnen. Läsa en massa och bara vara.

För att komma igen med fulla krafter i höst och dra igång företaget på riktigt (eller kanske göra något annat). Politiken kommer jag förstås inte att lämna men den kan jag inte försörja mig på.
Och någon a-kassa har jag inte så jag har inget annat val. Å andra sidan är jag en person som vill göra rätt för mig. Tyvärr kanske jag har åldern emot mig.

Jag tror att det är viktigt att komma tillbaka i arbete så snart som möjligt om man blir arbetslös. Ju längre man går desto svårare blir det att komma tillbaka.

Det har inte varit bra som det har varit och det behövs hårdare regler när det gäller a-kassan. Att ha ett arbete är en del av identiten. Och det är bättre att ha ett arbete än inget alls även om det inte passar perfekt eller det inte finns just på orten där jag bor.

Även om jag tror att man i en framtid kommer att behöva att i större utsträckning flytta dit jobben finns ställer jag mig ändå lite frågande till de nya reglerna att man ska tvingas söka arbete från första dagen på annan plats. (SvD)

För en ensamstående är det säkert lättare än för den som har familj.

För den som har familj så påverkas alla i familjen. Antingen om man tvingas pendla eller om man tvingas flytta. Här gäller det att se till att inte barnen kommer i kläm. Barnens bästa ska ju genomsyra alla beslut som fattas. Dagisdagarna kan bli längre när den ena föräldern får längre till arbetet till exempel.
En flytt kanske innebär att den andra personen i familjen blir arbetslös i stället och barn rycks upp från sin gamla miljö. Ur miljöaspekt är det inte särskilt positivt att kanske behöva pendla kanske 20 mil om dagen i bil. Kollektivtrafik kanske inte passar.

Nu finns det en passus i riksdagens beslut som mildrar konsekvenserna och som funnits även tidigare när det fanns en tidsgräns att man skulle söka arbete utanför orten efter 100 dagar.
"rimlig hänsyn ska tas till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra
personliga förhållanden "

Jag hoppas verkligen man ser till helheten och framför allt tar med barnen i beslutet. Vi har faktiskt skrivit under barnkonventionen. Även om jag anser att man kanske måste ta ett arbete på annan ort så måste det finnas tid till omställning. Men ibland kan faktiskt det bästa för barnen vara att en förälder tar ett arbete på en annan ort i stället för att vara arbetslös.

Och jag ställer mig inte bakom den domedagsprofetia som Ylva Thörn (SvD) förespråkar i sin debattartikel i SvD idag. Det är inte av illvilja som regeringen genomför sina förändringar av a-kassan. Eller för att klämma åt någon.
Det är för att motivera till att det ska löna sig att arbeta.
Något som den gamla socialdemokratiska regeringen glömde bort. Även om deras politik gick ut på att värna de som redan fanns i systemet men glömde bort de som aldrig kommit i närheten av ett arbete.

Det finns dock säkert en och annan brist som borde rättas till i de nya a-kassereglerna .

Och jag hade kanske hellre sett att man talat mer om att det allra viktigaste är att det finns fler arbeten att gå till. Att företag vill anställa och att entreprenörer vågar starta nya företag. Finns inte jobben så spelar det ingen roll hur hårda a-kassereglerna är.

Men trots att jag inte instämmer i allt så tror jag ändå att regeringen är på rätt väg. Där fler som varit länge borta från arbetsmarknaden får en chans genom jobb- och utvecklingsgaranti och nyanlända får ett instegsjobb där staten betalar en stor del av lönen.

söndag 1 juli 2007

Hushållsnära tjänster och vård av barn

Jag undrar vart det varma vädret som skulle komma hit har tagit vägen. Förmodligen borttryckt av alla lågtryck som kommer från väster. Nåväl sommaren har bara börjat.

Idag är det den första juli. Inte bara början på högsommarmånaden utan också en rad nya lagar som tar sin början idag.

Bland annat den om möjlighet till subventionerade hushållsnära tjänster. (SvD, DN)
Redan har en rad företag etablerat sig på marknaden och jag tror det finns ett uppdämt behov hos stressade småbarnsföräldrar att kunna få avlastning med en del hushållsarbete så att man kan ägna den lediga tiden åt varandra i stället.

Dessutom kan många som idag jobbar svart få ett vitt jobb i stället. Med både pensionspoäng och försäkring.

Även statskassan tror jag kommer att få ett tillskott. När fler arbetar vitt så kommer också fler att betala skatt.

Jag tycker dock förslaget är krångligt och innebär att det blir de som utnyttjar tjänsten som måste rapportera. Och subventionen betalas ut i efterskott. Vilket innebär att man får ligga ute med pengarna och kvitton ska skickas in till skattemyndigheten. Förmodligen också fylla i en blankett.Att fylla i krångliga blanketter är inte det medborgarna längtar efter idag.
Det är bra att regeringen utreder om det finns mindre krångliga alternativ. Några alternativ är att den som vill köpa tjänster betalar med servicecheckar eller att företaget som utför tjänsten drar av subventionen.
Den som vill läsa om alla nya lagar så finns en sammanställning på regeringens hemsida.
Idag presenteras delar från en rapport som folkpartiet kommer att diskutera på sitt landsmöte i september. (SvD) Enligt denna ska möjligheten att anlita någon som kommer hem och tar hand om barnen när de är sjuka utökas till ett vårdföretag eller någon annan utomstående.
Jag tror att det kommer att underlätta för många som inte har tillgång till mormor eller morfar i närheten. Och det är faktiskt så att idag så har mor- och farföräldrar egna arbeten som ska skötas. Jag själv började en ny karriär som riksdagsledamot när mitt första barnbarn var ett år.
Särskilt för ensamstående föräldrar kan detta bli en hjälp.

Att någon utomstående kommer hem och tar hand om ett sjukt barn är egentligen ingen nyhet. Det har funnits tidigare men då organiserades det genom kommunen, tror jag.
Självklart måste detta användas med omdöme. När ett barn är jättesjuk är det nog pappa eller mamma som gäller. Men det finns många sjukdomar där man måste stanna hemma från dagis eller skolan på grund av risk att man smittar andra fast man kanske är ganska frisk för övrigt. Och då kan en student eller pensionär gå lika bra. Tanken är dock att det ska vara en kontinuitet så att det inte kommer nya personer varje gång.