Att jag varit ute i solen idag inser jag när jag tittar mig i spegeln. Kinderna är onormalt röda. Skönt att få en varm och solig dag, och kväll.
Men jag har varit flitig. Jag har skurit bort alla maskrosor (förlåt miljöpartiet) och annat ogräs som fanns i springorna på min altan på framsidan. Jag har tvättat en massa, som torkat på nolltid. Jag har också klippt gräset.
Allt detta efter att ha rensat rören i köket så att vattnet över huvudtagetkan rinna ner. Den här gången gick det ganska bra. Förra gången var jag tvungen att gå in till grannen för att se hur jag skulle sätta tillbaka rören. För säkerhets skull tog jag kort på utseendet innan jag plockade isär rören.
Men dessemellan har jag också bara njutit av solen med en bok. Jag har också tagit en premiärcykeltur med min nya cykel. För att köpa mer tvättmedel.
Även om det är trögt i hjärnan just nu vill jag i alla fall göra några korta kommentarer kring dagens rubriker.
Överallt finns det ljud. Det är nästan bara allra längst in i skogen som man kan få uppleva den riktiga tystnaden. Ja, det är i och för sig inte helt tyst där heller. Särskilt på vår och försommar är det en livlig konsert av småfåglar.
Svenska Dagbladet skriver idag om att unga inte vill ha tyst omkring sig och att de gärna vill ha hög volym på. Många tycker att ljudnivån är för hög på konserter eller diskon men använder inte öronproppar för det.
Med tanke på att över en miljon svenskar idag har någon form av hörselnedsättning så är det skrämskrämmande att ungdomar inte tar riskerna på allvar. Det behövs mer information om vilka konsekvenser för höga ljudvolymer kan få. Frågan är om det är bra att sitta med musik i hörlurar på hela dagarna i skolan.
Många föräldrar tar med sina barn utan hörselskydd, även mycket små, på till exempel de framträdanden som ges på torget i Borås på torsdagar. Även om ljudnivåerna håller sig inom tillåtna gränser, vilket jag tror de gör, så är det alldeles för hög nivå för små barn, som är känsligare än vuxna. Jag har tidigare skrivit om hörselskador här och här.
I SvD finns också en artikel om att man kommit ytterligare en bit på vägen för att bota alzheimers sjukdom. Stamcellstransplantationer kombinerat med läkemedlet Fenserin skulle kunna vända förloppet. Det har forskare vid Karolinska Institutet och ett universitet i USA kommit fram till.
Det skulle vara en välkommen upptäckt om det verkligen visar sig att det är så, när man testar också på människor. Alzheimers sjukdom drabbar hårt och särskilt anhöriga som tvingas bevittna när en person som kanske levt ett aktivt liv förlorar bort sig själv.
Artikel finns också i DN.
Nu är det nog sovdags. Kroppen känns ganska trött. Särskilt efter altanstädningen.
Det går åt litervis med vatten en sådan här dag. Men jag klagar inte.
måndag 16 juli 2007
Sol, ljud och oljud och förlorat minne
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Hej! Visst är det fantastiskt att läkarvetenskapen kan använda stamceller till att bota så allvarliga sjukdomar som Alzheimers! Men.... denna forskning får inte ske på bekostnad av oskyldiga nyfödda. Förutsättningen för stamcellsforskning på "navelsträngsblod" är nämligen att barnmorskorna navlar av innan barnen fått i sig sitt livsviktiga moderkaks("navelsträngs")-blod, vilket utgör 50% av barnets totala blodvolym och innehåller skydd mot många sjukdomar, bl.a. cancer. Och detta blod borde ju barnet förstås få behålla själva för att vara ordentligt rustade för livet. Läs mer om detta på min blogg http://blogg.aftonbladet.se/15613/
Skicka en kommentar