fredag 30 november 2007

Tennis och opinionsmätning

Några snabba rader även idag. Den senaste veckan har varit otrolig. Andra börjar ta det lite lugnt i min ålder. Men jag bara trappar upp. Och jag trivs inte riktigt när jag inte hinner skriva av mig.
Helgen får bli lite lugnare i alla fall. Men det ska bli kul att komma ut till Sandared och kolla in tennisläget i Elitserien. Det går ju bra nu. Efter tydligen en rysare i tisdags där man ändå vann och vinst igår ser det ljust ut.

Är väl bäst att träna lite tyska glosor också. Spelarna kommer ju från Tyskland.
Men när Jonas Arnesen i SvD skriver att det saknas klubbkänsla i tennissverige har han inte rätt. Inte när det gäller Sandareds TK i alla fall. Här finns både motionsdamer, motionsäldre, ungdomar och Elit. Allt. Och kul är det.

Mindre kul är dagens opinionsmätning. (DN, SvD)Även om folkpartiet fortfarande är tredje största parti med en liten marginal och det gör tillvaron lite ljusare så är vi ljusår från valresultatet 2002 och framförallt är det trist att hela alliansen backar som den gör.
Det kanske är dags för färre skandaler, färre tuffa ingrepp som slår mot dem som redan har det tufft (även om jag tror att det kanske måste till en tuff medicin ibland) men framförallt ut och tala om vad som gjorts och varför. Och vilket resultat man tror det kommer att bli.
Jag tycker att Jan Björklund tagit sin del. När det gäller skolan syns regeringen och integrationen. Men vart tog alla andra vägen?

torsdag 29 november 2007

Minskad läsförståelse hos barn och unga

Tänkte inte egentligen jag skulle skriva något innan jag åker iväg för att möta bilköerna i Göteborg och intresserade Access-elever men kan inte låta bli att kommentera det att Sveriges barn läser mindre. Och har halkat ner i länderligan över barns läsande.

Det är oroväckande för läsande och läskunskap är oerhört viktigt i ett demokratiskt samhället. Det är en del av själva grunden för demokrati. Kan man inte läsa så kan man inte heller skaffa kunskap och kunskap bidrar, åmtinstone i de flesta fall, till förståelse och medmänsklighet och empati.
Visst är det bra med SMS och korta e-post meddelanden för snabb information men det ersätter inte riktiga böcker. Igen håller jag med Jan Björklund om att det är viktigt att de lärare som ska lära barn att lära sig verkligen har utbildning för det. (SvD)
I Borås kommer extra pengar att avsättas till att utveckla läsförståelsen nästa år. Om vi någonsin kommer så långt i budgetdebatten. Det är jättebra.
Och jag kommer att fortsätta att läsa Antons Stenar för mina barnbarn.
Och fortsätta att vara kritisk mot överdrivet dataspel.
Skulle kunna utveckla detta mycket mer men nu måste jag skynda.

onsdag 28 november 2007

Våld i skolan igen

Äntligen hemma igen. Efter en rundresa till Falköping, Skara och Göteborg och till sist Hässlehus.. Natten tillbringade jag i Skara efter en intressant och trevlig dag med Coompanion Sjuhärad och Coompanion Skaraborg i Falköping. Mycket prat om bland annat social ekonomi. Mer om vad social ekonomi är finns här i ett dokument från Västra Götalandsregionen.

Det blev en tidig snabbfrukost i Skara för att köra de tolv milen till Göteborg. Kunde konstatera att köerna gick mycket långsammare från E20-hållet än när jag kommer direkt hemifrån. Jag är ju inte i Götet varje dag men jag tycker synd om dem som varje dag måste sitta i bilkö. Om de nu måste det.

Efter en dags kurs var det dags för köerna igen för att hinna (knappt) till gruppmöte i kommundelsnämnden och sedan Föreningsrådet på Hässleholmen.

Så nu är jag ganska spak. Men måste nog ändå kommentera några dagsaktuella frågor.

Jag blir oerhört beklämd över händelsen där en rektor blev knivhuggen i en skola i Stockholm. (Det händer alldeles för mycket på alldeles för många skolor nu. Det verkar som om beredskapen mot hot och våld är dålig på många skolor. Och enligt en artikel i SvD framkommer det att det finns personer som är dömda för allvarliga brott som väntar på att få avtjäna sitt fängelsestraff under tiden de går i skolan. Undrar just hur situationen ser ut i Borås. Får väl ställa frågan på morgondagens kommundelsnämndsmöte hur det är i min kommundel i alla fall.

Förmodligen måste hårdare och striktare regler införas vilka som får vistas på skolområdet. Det är inte acceptabelt till exempel att äldre syskon eller andra släktingar som i det aktuella fallet befinner sig där om de inte går i skolan. Förhoppningsvis behöver man inte gå så långt som till att man måste ha på sig en identitetsbricka. Och Jan Björklunds (fp) förslag om att samarbetet mellan socialtjänst och skola måste förbättras tycker jag är bra. (DN) Likaså att det behövs mer resurser till ungdomspsykiatrin.

Det behövs. Det är allvarligt att ungdomar tar livet av sig. Och att de lockas till på internetsajter och även fått råd hur de gör det. (SvD)

En nyhet som har betydligt mindre allvarlig än det ökade våldet och hotet mot skolan och ungdomar som mår illa är den som handlar om killen som färgade håret rött och skickades hem för att ta bort färgen. (Aftonbladet) Jag håller med SvD:s läsare som tycker att det är ok med en viss klädkod. Beroende på vilket jobb man har. Det behöver inte vara jättestrikt men man ska se välvårdad ut. Jag kan inte hjälpa det att jag inte tycker att det är ok att bli expedierad i en affär av en person med bar mage till exempel.

Är nu tämligen trött och ska kolla en sak inför morgondagens kurs. Sedan godnatt

Till sist Grattis svenska damlandslaget till OS-platsen. (SvD)

tisdag 27 november 2007

Bråttom, bråttom

Hinner inte skriva så mycket idag heller. Idag bär det av till Falköping och Skara. I morgon och tre dagar framåt är det kurs i Göteborg. Plus möten på kvällarna. Jag är nästan uppe i mitt gamla tempo.
Dagens möte ska bli riktigt spännande i alla fall. Med Coompanion Sjuhärad och Skaraborg.
Bäst jag åker iväg så jag inte kommer för sent.

måndag 26 november 2007

En intensiv vecka

Dagen börjar rätt bra. Kollade min bingolott och konstaterade att jag vunnit 100 kronor. Bingolotten varje vecka är mitt bidrag till min tennisklubb Sandareds TK. Som förresten spelar tennis i Elitserien i veckan. Tyvärr hinner jag bara se en match. På lördag.
För övrigt är det en mycket intensiv vecka. Kurser och konferenser och möten på kvällarna.
Bloggandet kommer nog att komma i andra hand.
Först ut är en halvdagskurs i Excel. Sedan celebert besök i eftermiddag av min förre kollega riksdagsledamoten Lars Tysklind. Som kommer att prata bostadspolitik och fastighetsavgift i kväll hos folkpartiet.
Sedan rullar resten av veckan igång.

söndag 25 november 2007

Bränder och klimat

Snart börjar det krypa Excel-formler ut ur öronen på mig. Att syssla med datautbildning och fritidspolitik går inte ihop. Det finns ingen tid över till något annat. Inte mycket i alla fall.

Det finns ständigt något att läsa eller några nya funktioner att utforska i Excel, Word eller Access. Eller budgetnattmöte.

Men samtidigt är det roligt både med politiken och datan. Ibland så roligt att jag nästan glömmer att äta.
Eller så kanske man kan säga att jag hittat tillbaka till konsten att fokusera på en sak i taget. Åtminstone lite i alla fall.

Fast oredan runt omkring mig är fullständigt total. Tur att jag inte är pedant. Men jag kan inte låta bli att skriva några rader på bloggen i alla fall.

Ute i världen brinner det.
En skola i Gråbo utanför Göteborg har drabbats. (DN, SvD, Aftonbladet) 300 av 500 skolelever förlorade sina klassrum. Men undervisningen kommer att fortgå ändå. Enligt media tror man att den är anlagd. Jag undrar just vad det är som får människor att tända på en skola. Skolbyggnaden symboliserar ju framtiden. Det är där de som ska ta över landet en gång får kunskap för att kunna göra det. Är det av hat mot samhället eller är det bara en "vanlig" pyroman som tycker om när det brinner.

En brand bröt ut på en oljeplattform i Nordsjön. (DN, SvD)Den har dessbättre släckts av personalen på plattformen. Så utrymningen kunde avbrytas.

Brann gjorde det tidigare i Grekland. (DN) Den befarade ökningen av temperaturen på jordklotet kommer att öka antalet bränder. Som i sin tur kan bidra till snabbare ökning av temperaturen eftersom träden brinner ner och ersätts med buskage som inte tar upp lika mycket kol. En skrämmande utveckling.

Men globalisering och tillväxt har inte bara varit negativt. Idag är det färre än någonsin som är "fattiga". Undernäring, barnarbete och analfabetism har minskat. Och det är tack vare globaliseringen. Handel och investeringar har bidragit. Teknik, rätt använd bidrar till att minska både koldioxidutsläpp och annan miljöförstöring. Detta finns i en rapport som Johan Norberg tagit fram inom globaliseringsrådets ram och som finns här. Kortversion finns på SvD.

lördag 24 november 2007

Sen lördagskväll

Det är ganska skönt att sitta inomhus och se hur snön yr ute under gatlyktan. Tog en hastig tur ner till stan för att inte bli fast framför datorn hela dagen. Med kopplade dokument i Word mm. Besökte Rädda Barnens julmarknad och köpte en massa lotter och vann lite grann. Men som någon sa. Det är utsatta barn som är de verkliga vinnarna.
Det är roligt att det fortfarande finns ideellt arbete i dagens Sverige när annars det alltid är pengarna som styr. Det är viktigt att lagar och skatteregler inte stryper förutsättningarna för de ideella föreningarna. Vilket det tyvärr finns risk att de gör.

Ideellt arbete är väl inte precis vad mc-gängen sysslar med. Även om de firar julfest. Det är bra att polisen bevakar deras tillställningar och att dessutom kronofogden är där för att kolla om det finns grejor att beslagta. Det är viktigt att man i alla lägen när det gäller misstanke om brottslighet att man använder sig av de lagar och regler som finns. (DN, SvD)

Sedan upphör jag aldrig att förvånas vilka problem som det verkar vara i kollektivtrafiken i Stockholm. Det verkar som om det konstant var någon tunnelbanelinje eller pendeltågslinje som inte fungerar. På SvD står det ofta "Just nu. Stopp på någon tunnelbanelinje". Visst är Stockholm en storstad men för det borde det väl inte alltid vara något som inte fungerar.

I Borås har vi bara problem med busstrafiken mellan Borås och Göteborg. Där får ofta personer stå i 100 km fart på motorvägen. Inte speciellt lämpligt. Och det bara pratas.

Redan under min riksdagstid frågade jag dåvarande infrastrukturministern om man inte kunde göra något. Med tanke på att de som sitter måste ha bälten på sig. Enlig lag. De som står har ingen chans att ha bälte. Jag begriper inte hur det kan få fortsätta.

Nog för nu.

fredag 23 november 2007

Omsorg om äldre och yngre

Äldreomsorgen hann vi aldrig diskutera i budgetmötet. Det kommer tredje dagen. Men att det är viktigt att de, som arbetar inom äldreomsorgen, har utbildning för det, finns inga delade meningar. För att arbeta inom äldreomsorgen krävs alltmer kvalificerad utbildning.

Borås har under senare år utbildat personal med hjälp av pengar satsade av den förra regeringen. Benämnd kompetensstegen. Och kommer att fortsätta att göra det under kommande år.

Det är inte acceptabelt att det bara är 68 % av dem som arbetar inom äldreomsorgen i hela landet som har rätt utbildning. (DN, SvD)

Och idag skriver äldre- och folkhälsominister Maria Larsson på DN-debatt hur viktigt det är med utbildad personal och att regeringen därför tillsätter en utredning som ska belysa vilka utbildningsvägar som finns för att utveckla och behålla kompetent personal. Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet men att staten måste också stötta med satsningar av olika slag.

Numera finns det särskilda dagar för allting. Bilfri dag, kanelbullens dag och mycket mera. I morgon är det en "Köpfri dag". (DN)

Visst handlas det en massa. Men varför bara minska onödig konsumtion bara en dag. Det kanske är bättre att handla mindre över hela året. Eller att minska bilåkandet över hela året. Eller varför inte äta kanelbulle varje dag. Nä. Det sistnämnda kanske inte var så bra. Jag tror det skulle krypa kanel ut ur öronen då. Men visst någon gång då och då.

Och i SvD kan vi läsa att det gynnar karriären att bli pappa. Men motsvarande finns inte för kvinnor när de blir mammor. Tvärtom. Anledningen till att nyblivna pappor gynnas i karriären beror på att de upplevs som att ha ett liv i balans när de bildat familj.
Hur långt har vi kommit i jämställdheten egentligen? Det verkar inte som om detta med att även pappor tar föräldraledighet har nått fram.

Dagen efter

Idag är dagen efter. Det vill säga efter två dagars budgetfullmäktige i Borås där ändå inte allt hann avhandlas. Nu blir det en tredagarstillställning eftersom de ärenden som inte hanns med ska klaras av den 11 december i stället.

Till nästa år behövs det en rejäl förändring av upplägget. I år diskuterades detaljer första dagen under allmänt som återkommer under andra punkter. Och framför allt blev den första dagens debatt synnerligen virrig med ena minuten någon som talade om vårdnadsbidrag och nästa om en ackumulatortank. Blandat med integration och terapihundar. Stort och smått om vartannat.

Debatten kan säkert göras på flera sätt. Men att dela in budgetdiskussionerna mer ämnesinriktat är ett sätt. Integration diskuteras under en punkt. Skola under en. Äldreomsorg under en och så vidare. Och inte så detaljerat. Om det inte är av intresse för alla. Detaljerna ska ju diskuteras i nämnderna.

Sedan kanske det är så att man kan göra liknande som i riksdagen. Att partierna utser en företrädare som är huvuddebattör som inte är tidsbegränsat och att andra får möjlighet till ett kortare inlägg på två eller tre minuter. Oppositionen ska nog ha möjlighet till fler inlägg. Jag har inte tänkt färdigt. Men något åt det hållet. Det borde vara något man kunde komma överens om.

Att något måste göras är klart. Sådana här möten kostar pengar och tid. Och för de som inte är uppe och gör några inlägg (tur att det finns sådana annars skulle väl mötet ta en vecka) så blir det en lång dag att bara sitta och lyssna. Meningsfullheten i uppdraget urholkas med varje timme.

Det kanske också är dags att diskutera mer visioner och mindre detaljer som Lars Gustaf var uppe och föreslog med sin väl förberedda presentation. Hur vill vi att Borås ska se ut i framtiden?


 

Fullmäktige dag 2

Det blev en betydligt kortare kväll på fullmäktige än jag räknat med. Men så hann vi inte färdigt alla ärenden. Diskussion och beslut om Socialnämnden och kommundelsnämnderna fick vi skjuta upp några veckor. Två väldigt viktiga områden. Så det var i och för sig tur att fullmäktige avbröts klockan elva. På kvällen alltså. Och jag hinner fila lite till på mina anföranden.

Måste erkänna att budgetfullmäktige i Borås är en märklig tillställning. Antingen är det små marginella enstaka frågor som diskuteras eller också är det någon i oppositionen som beskyller något enskilt parti (mest mp) i majoriteten för att inte följa sina vallöften. Men det är ju alltid så i en koalition att man får ge och ta.

Och det är inte alltid mer pengar som hjälper.

Men dagen inrymde dock en hel del upplyftande inslag. Tomas Eriksson (mp) är alltid rolig att lyssna till. Och en centerpartist beskrev på ett mycket illustrativt sätt med båda armarna hur man åker mellan två orter utan att åka närmsta vägen. Och var Dalsjöfors centrum är beläget.

Nu väntar sängen. Har en del att stå i i morgon.

onsdag 21 november 2007

Fullmäktige dag 1

Klockan är elva och jag har precis kommit hem från den första dagen av kommunfullmäktige. Borde egentligen krypa direkt i sängen så jag orkar upp i morgon.

Men lite korta kommentarer kan jag väl kosta på mig.
Det blev ungefär som jag trodde. Lite värre kanske. Vi kom inte så långt. Så i morgon blir nog en lång lång lång dag och natt. För vi kan inte sluta innan vi är färdiga.

Debatten idag blev något förvirrad. Det växlades mellan många ämnen. Ena minuten talades det om ackumaulatortank och nästa om vårdnadsbidrag. Sverigedemokraterna hade lämnat in ett eget budgetförslag med yrkanden allt ifrån att ha hundar på äldreboenden till att stoppa all flyktingmottagning i Borås. Inkonsekvensen i sd.s program kom fram med all tydlighet.

Precis som förra året hade oppositionen ett antal yrkanden som egentligen majoriteten håller med om. Ibland saker som redan är på gång. Men ändå så voterades det om yrkandena och de avslogs allihop. Tur att det finns tryckknappar. Antalet voteringar idag blev väl cirka 60.

Flera av ämnena kommer upp i morgon också. Som min bänkgranne, Martin Neumann, uttryckte det: Det är bara trailers idag.

Så få se vad morgondagen har med sig.

Nu går jag nog till sängs i alla fall.

Kommunfullmäktige, skola och attentat

Hinner nog skriva några rader innan jag ger mig av till kommunfullmäktiges budgetsammanträde som pågår i dagarna två. Och kvällarna. Är väl inte hemma igen förrän halv tolv i natt. För att vara pigg kl 10 i morgon igen. Som jag skrivit tidigare. Visst är det viktigt att debattera budgeten. Men inte i 24 timmar.

Ett ämne är förutsägbart. Friskolor. Det tror jag har debatterats nästan varje fullmäktigemöte. Antingen det är på dagordningen eller ej.
Skolor över huvudtaget kommer att diskuteras. Oppositionen tycker att det satsas för lite på skolan. Det kan man alltid tycka. Men dels är inte pengar allt och dels så är det så att pengarna ska räcka till mycket. Och så är det faktiskt så att det satsas. Det finns pengar med för kompetensutveckling för lärare vilket är bra. Det är tydligen inte alla kommuner som satsar på det. En särskild skolutvecklingsenhet inrättas. Av det förutsedda överskottet i kommunen 2007 satsas 10 miljoner för att öka läsförmågan hos eleverna i kommunens grundskolor.

Sedan är ledningen av skolan det allra viktigaste. I dagens tidning kan vi läsa att det är många rektorer som lämnar jobbet. För att de ska göra karriär, blir för gamla eller helt enkelt inte orkar med. (SvD)

En kontinuerlig och stark ledning av skolan är den allra bästa förutsättningen för en fungerande skola.

Hinner inte så mycket mer men visst borde justitieministern lyssna och ta till sig folkpartiets förslag om ett svenskt FBI som kan hålla koll på den organiserade brottsligheten.

Den senaste tidens händelser med bombattentat mot en krog i Malmö och mot en åklagares bostad. Det sistnämnda är verkligen ett hot mot de demokratiska värderingarna och rättssamhället. (SvD, SvD2, DN, DN2)

tisdag 20 november 2007

Unga och gamla

Undrar när jag blir tvångsomhändertagen. Jag menar med tanke på hur mycket tid jag tillbringar framför datorn.

Det är egentligen inget att raljera eller skämta om. Det är oerhört allvarligt när det gått så långt att en 17-åring måste omhändertas på grund av dataspelsberoende. (SvD, DN) Någonstans passerade denne yngling gränsen till vad som är acceptabel tid framför datorn. Någon, föräldrarna till exempel, borde kunnat säga stopp långt tidigare. Omhändertagandet borde i alla fall bidra till att de dataspelandes omgivning blir observanta så att inte fler måste omhändertas.

Måttligt spelande är säkert bra men när man byter ut den verkliga världen mot en konstgjord, många gånger med våld, så finns risken att man också ser människor man möter som konstgjorda med lika många liv som i dataspelen. Det är inte heller ok att försumma skolarbetet.

Jag är övertygad om att våldsamma dataspel har en del i det alltmer hårda våldet i samhället.
I en artikel i SvD presenteras en forskningsrapport som konstaterar att många unga tillbringar alltför mycket tid framför datorn och sover och äter för lite.

En 23-åring som intervjuas i artikeln tillbringar tre timmar varje kväll och sex timmar varje dag under helgerna med dataspel. Men säger att han inte är beroende. Ok. Han får göra vad han vill men tänk så mycket annat han missar.

Tilläggas kan att jag lägger en och annan patiens på datorn. Spindelharpan med fyra färger. Så långt sträcker sig mitt datorspelande.

Från unga till gamla.

En 88-åring körde mot trafiken i flera kilometer på motorvägen. (SvD)
Jag kanske själv tycker att jag kan köra bil när jag är 88 (om jag lever så länge) men jag hoppas att någon annan sagt till mig innan dess att jag nog borde låta bilen stå. Jag tycker att det är märkligt att så fort som man klarat av sitt körkortsprov har man rätt att för all framtid i hög hastighet framföra ett mordredskap. För det är ju egentligen det bilen är. Åtminstone borde det finnas ett krav när man fyllt 75 att få göra ett prov. Och läkare borde i mycket högre utsträckning meddela när det finns frågetecken kring någons lämplighet att framföra bil.

Egentligen finns det mer att skriva om idag men jag måste hinna jobba lite innan det bär av till dagens första möte.

måndag 19 november 2007

Barn som far illa och lite till

Idag är jag trött. Jag brukar inte ha svårt att somna men igår eller rättare sagt idag på den här sidan midnatt var jag hur pigg som helst. Som tur är ska jag jobba hemma idag och med lite kaffe i magen så känns det mycket bättre.

Något som däremot har fått sig en liten uppiggning är min dator. Har uppdaterat bredbandet till 8 Mb i stället för 2 Mb. Det märks.

Fast nyheterna på nätet är väl inte bättre för det. Det går bara lite snabbare att bläddra mellan dem.

Skrämmande är uppgiften om pojkarna i Tyskland som planerade att döda 17 personer och sedan ta sitt eget liv. (DN, SvD) Det verkar som om redan begångna brott sporrar andra att begå liknande.

Men tanken måste ha funnits tidigare. Jag undrar vilken frustration som ligger bakom att man vill begå ett så fruktansvärt dåd. Vad har dessa pojkar fått utstå? Det är den frågan som man alltid måste ställa sig.

Igår visade SVT en dokumentär om hur en del invandrarungdomar får stryk hemma. Våld som de sedan måste kanalisera på något sätt. De kan inte slå tillbaka på sin pappa utan slår på andra elever i stället och blir allmänt stökiga var andemeningen i programmet. Lite mindre ensidigt hade nog varit på sin plats.

Det som upprörde mig mest när jag såg programmet var rektorns tillåtande attityd till, att föräldrar ger sina barn en örfil, bara för att de har en annan kultur. Det kan aldrig vara tillåtet att bryta mot lagar oavsett var man kommer ifrån.
Visst måste det till förändrade attityder när det gäller att slå barn. Men det som man inte får glömma bort är att inte alla invandrarföräldrar slår sina barn och att det finns svenska föräldrar som gör det. Och det är inte alla barn som får stryk som utagerar på andra. Oroväckande är dock om de barn som blir slagna fortsätter att slå sina barn. Det framskymtade i programmet.

Igen placerar motormännens riksförbund ut röda kors utmed vägen. (SvD)För att påminna om dem som dör i trafiken. Budskapet är att många vägar är undermåliga. Visst borde det göras en hel del åt vägarna. Men man får aldrig glömma det egna personliga ansvaret. När man sätter sig i bilen ska man se till att vara nykter och utvilad och visa hänsyn till andra trafikanter.

Vad jag tycker om de röda korsen har jag skrivit tidigare. Jag tycker att de är makabra.

Till sist måste jag bara kommentera detta med ensamstående föräldrar. (DN)Det är fullständigt oacceptabelt, främst ur barnens synpunkt, att ensamstående föräldrar inte har samma möjligheter som i de fall där det finns två föräldrar. Det borde vara självklart att någon annan kan få ta hand om den tillfälliga föräldraförsäkringen när den ensamma/e vårdnadshavaren inte kan göra det på grund av egen sjukdom till exempel. Det kanske är dags att ändra lagen och ge även de ensamstående med barn något. (DN)De lär inte kunna utnyttja ett eventuellt vårdnadsbidrag.
Sedan kan jag hålla med om att det inte ska lagstiftas om nattdagis. Riksdag och regering bestämmer redan idag alldeles för mycket över vad kommunerna ska göra och inte göra. Men alla kommuner borde ändå ta sitt ansvar. I Borås finns det.
Och det är barnen som måste stå i fokus hela tiden. Att plocka fram barnkonventionen är nog inte helt fel.

söndag 18 november 2007

Söndagsblandning

Söndagsmorgon och vädret utanför fönstret är fortfarande av det trista slaget. Disigt och dimmigt.

Opinionsundersökningen idag var inte heller av det mest muntra slaget. (SvD, DN) Oppositionen har ett stabilt övertag över allianspartierna. Inte ens en liten uppgång för fp finns att glädjas åt.
Som jag skrivit tidigare. Det är tur att det är några år kvar till valet. Mycket kan hända på den tiden. Men då får det inte vara fler skandaler. Och det är dags för regeringen att berätta för medborgarna varför man gör si eller så. Regeringen måste bli mycket tydligare med att motivera olika beslut. Särskilt när det gäller kontroversiella beslut. Och ha en dialog med medborgarna.

En hel del tuffa beslut har fattats under det gångna året som drabbar enskilda individer. Ibland onödigt hårt. Jag tänker bland annat på kvinnan som ska tvingas flytta till Karlskrona från Luleå trots att hon har ett ettårigt barn. För ett vikariat inom barnomsorgen.
Jag tycker att det är viktigt att det finns krav på att söka jobb på andra orter. Och att man ibland till och med måste flytta. För varför ska de som arbetar försörja andra som inte vill arbeta. Men det måste finnas rim och reson. Jag tror inte att det var regeringens avsikt att det skulle bli som i det nämnda fallet. Det finns i riksdagens beslutshandling följande text

"Det ska dock poängteras att rimlig hänsyn ska tas till den sökandes förutsättningar för arbetet och andra personliga förhållanden vid prövning av om ett arbete kan anses lämpligt. Det betyder att man även i fortsättningen kommer att kunna väga in den arbetssökandes möjligheter att arbeta inom ett annat yrkesområde, pendla, veckopendla, flytta etc. "

Till något helt annat

Något som verkar intressant är förändringen av nyhetssändningarna på SVT. (DN) Aktuellt ska bli ett mer djupgrävande nyhetsprogram och ta upp bara två nyheter som man vänder och vrider på ur olika perspektiv. Dessutom ska man lägga ut videoklipp på nätet från planeringen under dagen kontinuerligt.
Hur nu man ska hinna se alla dessa klipp tillsammans med alla andra nyheter som flödar på nätet? Och dessutom jobba. Jag tror dock att man är inne på rätt väg när det gäller att göra fördjupningsreportage. Idag kommer ofta bara en sida fram i nyhetsreportagen. Ofta en förenklad bild. Påverkad av journalistens egen uppfattning. Ska bli spännande att se vad det blir.

När jag läser att Sverige få 30 miljoner från EU:s flyktingfond blir jag mest arg. (SvD) Visst är det bra att vi får extra pengar från EU. Men varför ska övriga EU-länder tro att de tar sitt ansvar när det bara köper sig fria. Det känns bra att flera svenska riksdagsledamöter enligt TV4 går ut och uppmanar till exempel Danmark att ta sitt ansvar.

Nu måste jag göra annat. Förbereda budgetfullmäktige till exempel.

lördag 17 november 2007

Lite av varje en lördagsmorgon

Lika dimmigt och disigt idag som igår. Inbjuder inte mycket till att gå ut. Men det finns annat att göra. Jag borde plocka fram dammsugaren och sedan måste jag läsa budgeten inför kommunfullmäktige på onsdag och torsdag.

Budgetfullmäktige är ett maratonmöte under två hela dagar och kvällar där samma sak kommer att sägas åtminstone tre gånger. Om det inte blir annorlunda i år. Men så har det varit i ett antal år. Fullständigt helgalen tillställning. Resultatet blir ju ändå det som redan idag står i budgeten. Möjligen någon liten justering. Slöseri med tid och pengar.
Visst är det oppositionens roll att ifrågasätta och komma med alternativ. Det är också tacksamt för oppositionspartierna att angripa enskilda partier i en viss fråga. Men i en koalition som består av sex partier kan inte alla få igenom just sina hjärtefrågor. Det gäller att ta och ge. Och budgeten är en helhet.

Jag hoppas i alla fall att debatten blir fri från personpåhopp.

Borås kommun tillhör dock inte de kommuner som säger nej till lärarlyftet. (SvD, DN)I budgeten finns avsatt pengar som tillsammans med pengar från regeringen (utbildningsdepartementet med Jan Björklund i spetsen) ska ge möjlighet för lärare till kompetensutveckling. Hoppas att många tar chansen i Borås. Men det är inte acceptabelt om det är så att lärare får rådet i andra kommuner att inte söka.

Mer kommunalt.

Sn tjänsteman inom socialförvaltningen i Vetlanda har delgivits misstanke om tjänstefel i samband med "fallet Louise". (SvD, DN)Flickan som fick fortsätta att bo med sin pappa i misär trots att han utnyttjade henne sexuellt. Det är bra för flickan att hon får någon form av upprättelse. Även om hon också ska ha skadestånd. Det är också bra för dem som skulle kunna riskera att hamna i liknande situation. Att de ansvariga får veta att det inte är ok att bara strunta i anmälningar om barn som far illa.

Globalt.

Idag kommer FN:s fjärde klimatrapport och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar för en katastrof om inget görs. (DN) Men som tur är finns det möjlighet att göra något även om det ibland känns ganska hopplöst.
Vad betyder det att just jag gör något när andra inte ens tror på forskarnas rapporter? Och stora länder bara struntar i dem.

Nu ska jag ta itu med dammsugaren tror jag.

fredag 16 november 2007

Resor och mat

Idag har det nästan inte varit ljust alls. Dimmigt och trist. En bra dag att grotta ner sig i datorn.
Precis som jag inte skulle göra det andra dagar.

Fast i lite lugnare tempo. Idag har jag pillat lite i hemsidestillverkning. Det var ett tag sedan sist. Men jag har uppdaterat hemsidan för Brämhulta företagarförening inför nästa frukostmöte.

Inte har jag hittat så mycket nytt att kommentera kring dagens rubriker heller.

Att resenärerna i tunnelbanan ska ta med sig sin gratistidning för att de utgör en brandrisk är väl ingen världsnyhet. (SvD)Det är väl klokt att inte låta dessa ligga och skräpa i tunnelbanevagnarna och jag kan väl hålla med om att det inte är särskilt trevligt. Fast jag förstår inte riktigt det där med brandrisken. Men jag kommer ju från landet så jag kanske inte fattar allt.
Klart tidningar brinner bra men om det inte tillförs någon eld så börjar de väl inte brinna av sig själv. Någon kan väl förklara för mig.

Mer resande.
SJ tänker införa ett nytt biljettsystem. (DN)Man tänker ta bort första och andra klass och införa ett grundpris som berättigar till att följa med tåget. Sedan kan man lägga på om man vill ha mat eller första klass eller något annat. Ganska klokt att bara behöva betala för den service man vill ha.

Och visst är det bra att man kan få en resa billigt om man bokar tidigt. Eller sent för den delen eftersom det nu pågår auktioner på nätet. Men de som alltid måste åka på "dyrtider" och åker ofta kanske inte tycker att det är ett bra system. Men å andra sidan kanske dessa har årskort så då spelar det ingen roll.

Det som är viktigt är att man väljer tåget framför flyget för miljöns skull. Och SJ tror att det inom fem år flygsträckan Göteborg- Stockholm inte finns kvar. I sammanhanget vill jag påpeka hur viktigt det är att Götalandsbanan byggs. När den är klar mellan Göteborg och Stockholm passerandes Borås så finns det definitivt ingen vinst med att flyga. En rejäl miljösatsning skulle det vara.

Även maten reser. För att kött ska kunna hålla sig "färsk" länge och klara av långa transporter så har ett franskt företag utvecklat en metod för att hålla köttet färskt i fem månader. (SvD)

Jag håller med Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet att det känns lite farligt. Enligt henne riskerar till exempel listeriebakterier att bli än mer aggressiva om de letar sig in i en syrefri förpackning.

Nu åker jag och handlar mat. Som inte är fem månader gammal.

torsdag 15 november 2007

Torsdagskväll


Innan jag åkte från Stenungsund och min kurs idag fick jag uppleva en fantastisk solnedång. Ut med kameran. Men det blev ganska suddigt. Jag lägger i alla fall ut den bästa bilden.

Sedan gjorde jag något mindre bra. För att hålla mig vaken under hela vägen hem så åt jag upp en hel chokladkaka. En sådan där som kostade en krona för massor av år sedan men nu kostar kring femton. Åtminstone på en mack. Den räckte väl knappt till Bollebygd. Som tur var var köerna i Göteborg åt andra hållet. Annars hade den väl tagit slut innan jag lämnat Göteborg.

Nu är jag i alla fall hemma och kan lugna ner mig framför datorn.
Lugna ner sig tänker också Kristina Axén Olin göra. Jag tror det är klokt. (DN,SvD)

Jag tror ingen som inte varit i hetluften inom politiken vet vilket tufft jobb det är. Hela tiden fatta svåra beslut. Alltid vara ifrågasatt. Alltid kunna svara på frågor. Alltid sätta politiken framför familjen.
Alla de som kritiserar politiker kanske skulle fundera över hur det är i realiteten. Det är inte bara middagar och lyxliv. Det är hårt och målmedvetet arbete som sliter på människor. Man vill väldigt mycket men kanske inte riktigt orkar med. Alla de som har synpunkter på politiker borde själva ställa sig frågan om de skulle palla med ett sådant liv.

Som fritidspolitiker arbetar man många gånger utan ersättning för det man gör. En del kanske till och med utnyttjar semesterdagar för att ägna sig åt politiskt arbete.

Till något helt annat. Det är jättebra att regeringen satsar pengar på att förebygga våld mot kvinnor. Det är olika områden som ska prioriteras. Bland annat att göra stadsmiljöer tryggare.

Då kanske vi kan få statliga pengar i Brämhults kommundel för att ta ner buskarna vid tunnlarna under vägen. Eller hinner någon annan ta bort dem först.

Det är också bra att det finns en handlingsplan för att motverka hedersrelaterat våld och tvångsäktenskap. Och mycket mer. Läs hela artikeln i DN .

Jag tycker också att det är bra att regeringen utreder om brott som har begåtts av minderåriga i större utsträckning ska utredas av polisen. (DN) Genom att tidigt markera att det inte är acceptabelt att begå brott kanske några kan avskräckas. Att en polis utreder tror jag väger tyngre än om bara socialtjänsten är inblandad. Och framför allt kan det vara en fördel för brottsoffret.

onsdag 14 november 2007

Arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring

Äntligen hemma.
Det blev en lång dag med kurs i Stenungsund och sedan direkt till länsförbundsmöte.

Men nu har jag sjunkit ned framför min egen dator och kan skumma igenom om något av värde har hänt under dagen när jag varit sysselsatt med absoluta och relativa referenser och länkar mm.

Det första jag hittar handlar om arbetskraftsinvandring. Där säger Migrationsverket att man är positiv till arbetskraftsinvandring och att det är fel att någon annan än arbetsgivaren ska avgöra vem som denne vill anställa. (DN)
Det borde väl Migrationsverket tänkt på när de avslog ansökan från den arbetsgivare som ville anställa Enid. Ett beslut som det dessutom inte gick att överklaga. (Dock inte Migrationsverkets fel) Men det tog Migrationsdomstolen nio månader att meddela detta. Här finns en del som jag skrivit om Enid tidigare.

Mer om flyktingar. Folkpartiet vill göra en utredning om försörjningskrav vid anhöriginvandring. (DN) Jag tycker att det är viktigt att familjer kan leva tillsammans. Och att hela tiden känna oro för sin familj som finns kvar i ett hemland där det pågår en konflikt motverkar en bra integration. Det är svårt att koncentrera sig på att lära sig språket och söka jobb när man hela tiden oroar sig för sina barn. Så det finns en rad frågetecken.

Men det finns en poäng i förslaget. Det ska vara en morot så att man söker jobb där dessa finns. Och de människor som tagit sig ända hit upp till vårt nordliga land är företagsamma män (det är oftast män) och jag tror att de mer än gärna vill ha ett arbete. Och jobbar hårt för att få ett. Och det allra viktigaste för att komma in i samhället är att ha ett arbete.

Flyktingar enligt Geneve- konventionen ska undantas och några andra grupper. Åtminstone enligt förslaget.

Men som sagt jag köper det inte rakt av. Men det är inte heller fel att utreda frågan. Den har inga självklara svar.

Nu börjar ögonen ramla ihop och det är en tidig morgon i morgon också.

tisdag 13 november 2007

Snö och poliser

När jag vaknade denna morgon var hela världen vit. Jag kom nästan i julstämning. Men det är ju mer än en månad kvar till jul. Så jag får väl lugna mig lite med julsångerna. De lär jag väl få lyssna till till leda med början om några veckor.

Trots att snön lyser upp och ger naturen en mildare inramning är jag glad att jag slapp ut och köra bil idag åtminstone någon längre sträcka. Även om det kanske inte är lika besvärligt väglag som det tydligen är i Stockholm just nu och kommer att vara hela dagen på ostkusten. (SvD, DN)

Även om en artikel i DN handlar om att poliser i Stockholm inte vill jobba i förorterna så är problemet inte ointressant för övriga landet. Det finns utsatta områden även på andra håll.
Det är viktigt att det finns lokalt placerade poliser även dessa platser. Bland annat mitt eget område Hässleholmen i Borås.

Men det bör vara personer med särskilt intresse just för förebyggande arbete och för ungdomar. Dessutom bör dessa poliser ha en viss erfarenhet. För att kunna hantera situationer på ett klokt sätt. Då är det inte så lämpligt att tvångskommendera nyutexaminerade poliser till sådan tjänstgöring.

Att det är fler synliga poliser som behövs är helt klart men det blir också ett dilemma när poliserna ska delta i möten och seminarier för att förebygga brott.
En ekvation som inte går ihop om det inte blir fler poliser. Och för att vara lite lokalpatriotisk. De får gärna bli utbildade på Högskolan i Borås. En Högskola som är mycket lämplig för att bli nästa Polishögskola.

Eftermiddagskomplettering.

Även SvD skriver nu om poliserna i förorterna och en polis påpekar just detta att det inte är så bra att ha unga nyutexaminerade poliser i utsatta områden.

måndag 12 november 2007

Höjd nivå på svartarbete

Jag är lite förvånad över att skatteverket vill höja det belopp som man ska få utnyttja tjänster utan att behöva lämna in kontrolluppgift. Åtminstone nivån. (SvD, DN)
Visst är det ett sätt att undvika svartarbete men det är ju också ett slag under bältet för dem som verkligen har företag och jobbar seriöst eftersom det inte ska gälla dem som har F-skattsedel. Och ska försöka försörja sig på sitt arbete.

Detta förslag skulle ju kunna innebära att en person kan jobba åt flera privatpersoner till en kostnad under 10 000 åt var och en utan att betala varken moms eller skatt. Och kunna försörja sig på det. Eller jag kanske missuppfattat det hela.
Får väl avvakta tills hela förslaget är presenterat. Men lite konstigt är det. Och verkligen inte småföretagarvänligt.
Sedan kanske det är så att nivån för att göra ett arbete ska höjas men inte till den nivån. Enligt min uppfattning i alla fall.

Morgonuppdatering. När jag läser inlägget i DN lite noggrannare så kan det väl vara som kommenteraren nedan säger att jag missuppfattat en del. Eller rättare sagt jag förstod nog att tanken är att man får ta emot 10 000 kronor per person och år. Men om den som utnyttjar tjänsten inte behöver meddela att man köpt tjänst så finns det alltid en risk.

Det som jag nu funderar över om Skatteverket kan fatta sådana här beslut egenhändigt. Det borde väl vara riksdagen som har beskattningsrätten.
Nåväl, jag avvaktar vad som händer.
Men det är viktigt att det inte ställer till konkurrensproblem för seriösa småföretagare.

AMS rädd att förlora kontrollen?

Kunde just tro det att AMS skulle vara rädda för att tappa kontrollen vid en utökad arbetskraftsinvandring. (SvD)
Vad ska då Migrationsverket tycka som idag kan lägga in sitt veto. Ett negativt beslut från Migrationsverket när det gäller arbetstillstånd kan över huvud taget inte överklagas. Det har jag blivit varse. Att det sedan tog Migrationsdomstolen 10 månader att tala om att det inte gick att överklaga är ännu mer absurt. Det kunde Migrationsverket talat om genast när jag skickade in överklagandet. Så hade personen det gäller sluppit vänta åtminstone. Sedan att Migrationsverkets beslut var fullständigt absurt gör inte saken bättre. Läs mer i en tidigare blogg om Enid.

Att ändra på lagen så att det åtminstone finns en möjlighet att överklaga ett beslut borde kunna fixas lätt.

Sedan håller jag med om att vi måste ta till vara den resurs som redan idag finns i landet. Men då kanske AMS ska hjälpa till med det då. NU!

Turism och klimat

Andra tycker måndagsmorgon är något hemskt. En hel lång vecka framför till nästa helg. Jag tycker tvärtom. En hel lång vecka som ett oskrivet blad även om mycket är planerat. Det händer alltid saker man inte räknat med. Både roliga och tråkiga.

Vad som händer på nyhetsfronten är också ett oskrivet blad. Vilka nya skandaler dyker upp den här veckan eller kommer andra fruktansvärda händelser som skolskjutningarna i Finland att ske.

Något som egentligen är betydligt trevligare är att turista. Både här i Sverige och någon annanstans.

Men det är inte bara positivt. Turism är dyrt för miljön. Den svenska turistnäringen står för tio procent av landets samlade koldioxidutsläpp. Av artikeln i SvD framgår inte tydligt om det är både turister som kommer hit och svenskarnas egen turism utomlands men oavsett så är det flygresorna som har mest klimatpåverkan.

Men även aktiviteter som turister gör här påverkar klimatet. Och vi vill ju ha fler turister hit. Vilket kommer att innebära att i stället för att utsläppen minskar så kommer de att öka. År 2020 ska utsläppen totalt ha minskat med 20-30 %. Om en bransch ökar så betyder det att andra branscher måste minska än mer. Här måste alla inblandade fundera över hur man ska minska klimatpåverkan utan att för den skull förlora turister. Tvärtom.

Jag tror också att vi svenskar behöver fundera över om vi ska åka till Thailand varje år. Det kanske räcker med vartannat.
Jag har förstås aldrig varit där. Jag åker däremot buss ner till Europa när jag ska vandra eller åka skidor. Ja. Detta med skidåkning slukar en hel del energi. Inte nog med att liftar och anläggningar kräver energi. Klimatet har ju redan orsakat att det är brist på snö på många platser så man måste tillverka konstgjord snö. Det kräver också sin energi. Lite dåligt samvete har jag.

Forskare kräver att flygbensinen beskattas hårdare. För att minska flygresorna världen över. Men ingen talar om alternativa bränslen när det gäller flyget. Vet inte om det ens är möjligt eller om det finns forskning kring detta. Jag tror ingen vill vrida klockan tillbaka.

Och att människor på andra sidan jordklotet får sin försörjning och kan överleva tack vare turismen gör inte saken lättare att hantera. Vad händer med dessa människor om turismen försvinner?

Som turist tar man ofta bilder. I de allra flesta fall på eget sällskap eller på någon vacker vy. Det kommer inte att vara problem i fortsättningen heller. Men om ett förslag går igenom från integritetskommittén så måste man akta sig för att ta bilder på någon som inte vet om det. Det kan i framtiden bli straffbelagt. Framförallt om personen man fotograferar eller filmar har stängt in sig eller på annat sätt visar att man inte vill att allmänheten ska titta på en. (DN)


Jag tror att en sådan lagstiftning måste utformas med mycket hög noggrannhet i vilka fall det ska gälla. Dels för att inte hindra yttrandefriheten men också värna den egna integriteten.


Det får inte bli så heller att man inte kan ta kort över huvud taget när det finns människor i bakgrunden. Även om fotografierna bara ska användas för personligt bruk. Däremot tror jag att fler borde tänka på hur man lägger ut fotografier på nätet till exempel.

söndag 11 november 2007

Den stora och lilla världen

Igår var det Världens fest i Kulturhuset i Borås. Nästan hela världen fanns där. Med musik och dans och teater. Allt från popsångare från Somalia till sagoläsning av Astrid Lindgren på olika språk. Flera uppträdanden pågick samtidigt så det var bara att välja, tyvärr.

Det mest "nya" var träblåsare från Holland, Calefax, som framförde "träblås med popattityd". Jag hörde inte hela konserten men det jag lyssnade till var modern musik som inte riktigt var i min smak. Men när jag nu i efterhand kollar in deras hemsida och lyssnar så inser jag att de nog spelar även mer melodiös musik än den "bullriga" jag upplevde igår .
Dessutom lyssnade jag till afrikansk musik, lyssnade på berättelser från verkliga livet hur det är att vara invandrad kvinna i Borås. Och en fantastisk soloföreställning av Melys Resa från Inkalandet Peru som på ett tänkvärt och roligt sätt klargjorde hur det blir krockar när kulturer möts. Jag kan dock inte påstå att den svenska synen på saker och ting alltid vinner i dessa krockar.

För att lämna världen i det lilla formatet i Kulturhuset i Borås och gå ut i den stora så kan väl konstateras att så mycket nytt har väl inte skett.

Som alltid en söndagsmorgon finns rapporter om knivslagsmål och annat våld.

Redan igår godkände det socialdemokratiska förtroenderådet Mona Sahlins förslag att hon skulle få ett mandat för att ändra skolpolitiken. Vilket jag nog inte trodde skulle ske. Men det innebär att hon stärkt sin maktposition inom partiet. Helt klart. Även om DN beskriver det som en kupp. (SvD)
Och jag tycker att regeringen inte helt ska stänga dörren till att åtminstone diskutera frågan över blockgränsen.
För skolans skull och för elevernas skull. Med tanke på det parti som lurar i vassen och vill sätta käppar i hjulet för en bra skolpolitik. Förhoppningsvis blir det inget regimskifte vid nästa val, men risken finns alltid. Och att då låta vänsterpartiet få veto över skolpolitiken vore förödande.

En nyhet som egentligen inte är en nyhet är köerna i domstolssystemet. Förstärkningar inom polis, var finns de förresten, och åklagarväsendet har inneburit att målen hos domstolarna läggs på hög. (SvD) Men nu ska man försöka ta tag i detta för att beta av köerna.

Framförallt är det affärsmål där någon kan få vänta länge på att få rätt att få ut pengar. Pengar som behövs för att klara sina andra åtaganden som hyra eller så. Det kan få förödande konsekvenser för den det drabbar.

Över huvud taget är det helt förödande för ett rättssamhälle när inte mål i domstol avgörs i nära anslutning till det begångna brottet. Av många skäl. Under tiden som den som begått brottet väntar hinner han eller hon begå fler brott. Att snabbt få sitt straff kan innebära att man får stöd att komma på rätta vägar. Brottsoffren kanske behöver en rättegång och se förövaren fälld för att kunna gå vidare i livet. Dessutom innebär det att ju längre bort från händelsen som rättegången sker i tiden, desto större risk finns det att både vittnen och andra inblandade glömmer fakta.

Nu lämnar jag den stora världen och sätter igång med maten så den är färdig när barnbarnen kommer hit.

lördag 10 november 2007

(S)kolan igen

Det händer mycket på skolfronten idag.

Inte nog med att Lars Ohly går ut och vill förändra skolan. Samtidigt som han kritiserar sossarna för att vilja gå regeringens ärenden. Nu vill Mona Sahlin också göra det trots att partiledningen inte vill det. Vid (s) förtroenderåd begärde hon att få ett mandat att få förhandla om betygen. (DN, SvD)
Ska bli mycket spännande att se vad som händer. Vilken makt hon har inom sitt parti. Om hon får ett mandat.

Och som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg idag om vänsterns skolpolitik, det är också mycket spännande att se hur de tre oppositionspartierna ska komma överens till valet 2010. Just nu verkar det mest vara så att man mest pucklar på varandra. Ohly hade ju inte bara kritik mot s i sin artikel utan också mot mp.

Skolan och vänstern

Nu vill även vänsterpartiet göra om skolpolitiken. (DN)

Ohly ångrar att han lät folkpartiets skolpolitik få för mycket utrymme i valrörelsen. Och att den är populistisk.
Lars Ohly talar om mer bildning och kunskap. Som om inte folkpartiets skolpolitik talar om mer kunskap och bildning. Riktigt roligt blir det när Ohly talar om att det är de barn som kommer från icke-studievana familjer som drabbats hårdast i dagens skola.
Det är precis detta Jan Björklund sagt gång på gång. Att det är de elever som kommer från familjer där det saknas studievana som drabbas hårdast när inte kunskaper följs upp och inte de elever som behöver stöd får det tidigt. Och när det är stök och oordning i klassrummet.

Vitsen med att införa tidiga prov och betyg är för att kunna utvärdera kunskaperna så att eleverna tidigt kan få stöd. Ingen ska behöva gå igenom hela grundskolan utan att kunna läsa och skriva.

Att inte kunna läsa och skriva innebär att man inte kan tillgodogöra sig kunskaper i andra ämnen heller. Därför behövs det utvärderingar. Men för den skull tror jag inte tanken är att eleverna ska rabbla årtal och annat. Fast ibland kan det kanske vara bra att kunna saker utantill. Även om det numera finns mobilt bredband kanske det inte alltid läge att starta datorn om man vill ha fram fakta när man sitter vid ett middagsbord och vill diskutera.

Ohly påstår också att alliansen vill sänka kunskapsnivån hos eleverna. Jag förstår inte var han fått det ifrån. Visst tas en del teoretiska ämnen bort från yrkesutbildningarna. Men om de elever som väljer en yrkesutbildning idag ändå inte tillgodogör sig den teoretiska utbildningen. Är det då inte bättre att i stället för att lägga ner onödig tid på det man inte är intresserad av lägga ner den tiden på det man är intresserad av. Och visst ska man kunna komplettera senare om man vill det.

Lärarna är viktiga och därför satsar regeringen 3,6 miljarder under fyra år för vidareutbildning av lärare.

Sedan är det inte så att pengar betyder allt. Hur en skola fungerar beror på ledning och lärare. Man kan stoppa in hur mycket pengar som helst i en skola men om inte ledningen av skolan fungerar så är det till ingen nytta.

Sedan kan bara konstateras att det nog blir svårt för den nuvarande oppositionen att regera tillsammans. I artikeln passar Ohly på att ge tjuvnyp till båda sina gamla kompisar när det gäller att styra Sverige. Sossarna närmar sig för mycket alliansens politik när det gäller skolan och miljöpartiet tycker lite för mycket om friskolor.

fredag 9 november 2007

Lite av varje en snöig fredag

Titta det snöar.

Det är alltid lite speciellt med årets första snö. Den är för det mesta ganska blöt och ligger inte kvar så länge. Men att sitta inne och titta ut på snön är lite rogivande. Även om den idag far runt en del i vinden. Just nu känns det som om snön kommer rakt på mig. Men som tur är stoppas den av fönstret.

Och det kanske är så att snön är bäst när man sitter inomhus och tittar ut på den. Att köra bil i snöstorm är inte så roligt. Inte på tillfrusna vägbanor heller som det lär bli senare i kväll. Får väl ändå försöka ta mig till manifestationen mot rasism i eftermiddag.

Förhoppningsvis blir det inte så illa som i Storbritannien. Där människor tvingas lämna sina hem på grund av stormen. (DN, SvD) På grund av risk för översvämningar.

I övrigt kan konstateras att den hemska händelsen i en skola i Finland där 9 människor fått sätta livet till har inspirerat andra att göra lika dant. Både här i Sverige, där en rektor i Enskede blivit hotad av två unga elever, 16 respektive 17 år gamla. Dessa har blivit gripna av polisen och är misstänkta för mord. (SvD, DN) Och i Finland sprids rykten att fler skolor blivit hotade. (SvD)
Vart håller världen på att ta vägen? När unga människor känner sådan fientlighet mot samhället. För det måste vara det som släpper lös sådana våldsamma reaktioner.
Det känns ännu mer viktigt med de diskussioner vi, ett antal personer från Brämhults kommundel inklusive politiker och polis, hade under två dagar för att hitta former för ett brottsförebyggande råd. Läs mer här om mina tankar och en artikel i BT.

Vuxenvärlden måste ta ungdomars frustration på allvar. Redan från allra första början måste också samhället vara med och stötta de familjer som finns i riskzonen. Familjecentraler där flera aktörer samverkar borde finnas på fler ställen. Särskilt i en sådan kommundel som Brämhult där det finns många människor som bär på svåra trauman från krig och annan förföljelse.

Så till detta med fusket och svararbetet. Jag tycker absolut inte det är rätt att köpa svarta tjänster. Det vill jag påpeka.
Men jag har efterlyst den andra sidan. Som man brukar säga. Det behövs två för en tango. Vilka är det som säljer svarta tjänster. Kan det vara så att det är personer som har a-kassa men ändå jobbar svart. Att så mycket pengar som 10 miljarder varje år betalas ut från bidragssystemen på grund av fusk är helt oacceptabelt. (SvD, DN)
Jag kan förstå att man tycker att det är ok att fuska när det kommer fram att även politiker på hög nivå gör det . Men dels är det ett fåtal (och det är inte bara borgerliga politiker) som bär sig illa åt och dels kan ingen människa skylla på någon annan. Alla har ett personligt ansvar.

Nu får jag nog ägna mig åt lite förberedelsearbete.

Glöm inte Kristallnatten

Idag är det den 9 november. Det vill säga den dag, eller rättare sagt natt, som den så kallade Kristallnatten ägde rum i Tyskland 1938. Då affärer ägda av judar vandaliserades och tusentals judar skickades till koncentrationsläger.

Vi alla har ett ansvar att se till att det inte händer igen. Tyvärr finns det idag krafter som inte vill se att alla människor är lika mycket värda, oavsett hudfärg och varifrån man kommer. Det finns grupper som visar hat mot vissa grupper av människor. Om hatet blir för stort finns risken att vi får en ny "kristallnatt". Det får inte hända här. Därför måste alla goda krafter ställa upp gemensamt och motverka all form av rasism och främlingsfientlighet. De mänskliga rättigheterna måste respekteras. Idag demonstreras det i Borås mot rasism. Jag kommer att vara där. Läs också artikel i BT.

Att värna de mänskliga rättigheterna innebär också att ta emot de människor som flyr från krig och förföljelse. Där är det självklart att andra länder som lever i fred också ska ta sin del. Men de som kommer hit ska vi ta emot och ge ett värdigt mottagande.

När jag läser om att i Afghanistan så har 59 barn dödats i samband med ett självmordsattentat blir jag beklämd när jag vet att Sverige tänker skicka tillbaka asylsökande dit. "Det är inte så farligt längre". Och man har fått garantier från regeringen. Hur kan denna regering ge skydd till dem som återvänder när den inte kan ge skydd åt sina egna parlamentariker. Det var ju också sex parlamentariker och deras livvakter som också dödades i samband med dådet. (SvD, DN)

Till en värdig mottagning av flyktingar hör inte bara att de ska behandlas med respekt och tilltro till deras berättelser. Dit hör också fortsättningen. Det vill säga etableringen i samhället. Genom att få ett jobb så snart som möjligt underlättas detta. Kombinerat med språkutbildning.
Regeringen har bidragit till att underlätta detta genom att införa så kallade instegsjobb. Instegsjobb innebär att den som anställer en nyanländ invandrare får subvention av lönekostnaden.

Enligt media idag (DN) har det gått trögt i starten sedan införandet den 1:e juli. Och jobben har i huvudsak gått till män. Men det är kanske inte så konstigt eftersom det just nu är män som kommer hit. Olika myndigheter tycker också att möjligheten till instegsjobb borde finnas under 36 månader i stället för 18 månader.
Även om det är så att det är flest män som kommer hit just nu är det ändå viktigt att utreda kvinnornas situation. Det är kanske inte lika självklart att kvinnan ska arbeta. Hon kanske aldrig har arbetat utanför hemmet tidigare. Det gäller dock att se till att kvinnan också deltar i språkutbildning mm så att även hon får kunskap om det svenska samhället och lär sig språket. Men detta återkommer jag till.

torsdag 8 november 2007

På gång med BRÅ

Passar på att skriva lite mellan två möten.

Efter en och en halv dag tillsammans med en rad personer från skola, fritidsgårdar, socialtjänst, polis och vården känner jag mig riktigt nöjd. Vi har diskuterat hur man ska komma igång med ett brottsförebyggande råd och andra samverkansgrupper i Brämhults kommundel i Borås. Det finns en hel del att ta tag i när det gäller att få in barn och unga på rätt väg. Särskilt när det gäller den del av kommundelen som heter Hässleholmen. Det vi var tämligen eniga om var dock att det är med föräldrarna som man måste börja. Många av föräldrarna, för att inte säga de allra flesta, som bor i området kommer från en rad olika länder och en del saknar jobb och träffar sällan svenskar.
Problemet många gånger är att barnen får övertaget över föräldrarna. Vilket inte är så konstigt eftersom barnen oftast lär sig språket snabbast och ofta får tolka åt sina föräldrar och därmed kunnat använda det de får veta till sin egen fördel. Där har det svenska samhället gjort fel som låtit det ske. Man måste låta barn vara barn. Och föräldrar vara den auktoritet som de ska vara.

Hur man konkret ska gå till väga diskuterade vi inte. Men för min egen del tror jag att det behövs föräldrautbildning men också språkutbildning och framförallt att de som saknar jobb får en chans att komma ut på arbetsmarknaden.
Återkommande introduktion om hur det svenska samhället fungerar är ett bra sätt. Ofta är det svårt att ta till sig allt när man är nyanländ. Det är senare frågorna börjar komma.
Större fokus tror jag också måste läggas på hur vi i Sverige ser på kvinnor. För att bland annat komma till rätta med hederskulturer.

Att inrätta en familjecentral där olika aktörer samlas under en hatt. Till exempel BVC, MVC, socialtjänst m fl. Det är allra bäst att möta eventuella problem så tidigt som möjligt.

En annan fråga som vi i gruppen ansåg låg högt på agendan för det lokala brottsförebyggande rådet är drogproblematiken. Liksom att spränga kriminella gäng.

Som sagt det finns en hel del att göra men jag tror inget är omöjligt. Med tanke på den vilja som fanns hos alla som deltog i de här två dagarna.

Dessutom finns det redan en hel del som pågår kommundelen för att stärka de som bor där. Det finns en verksamhet som heter Öppna utsikter. Där utlandsfödda kvinnor får språkundervisning samtidigt som deras barn är på dagis på samma ställe. Dessutom får kvinnorna möjlighet att praktisera inom kommundelen. Verksamheten började som projekt men är nu en del av ordinarie verksamhet. Motsvarande för män finns också, Mannakraft. Det finns också dagfolkhögskola. Hässleringen är ett samlingsbegrepp för lokalt utvecklingsarbete inom storstadsarbetets ram.

onsdag 7 november 2007

Brott och straff

Har precis kommit hem från en intressant dag tillsammans med en rad personer från olika verksamheter för att lägga upp grunderna för ett brottsförebyggande råd i Brämhults kommundel. Vi fortsätter i morgon. Återkommer med rapport då.

Under tiden jag tillbringat dagen under takåsen på Yxhammarsgården i Borås har inte världen stått still utanför.

I Finland har åtta personer skjutits ihjäl i en skola. Efter vad jag kan utläsa ur artiklarna i media (DN, SvD) verkar det ha varit en riktig skräckhändelse. Som alltid ställer man sig frågan varför. Och varför har inte gärningsmannen uppmärksammats tidigare. Det kan väl inte ha skett förvandling över en natt. Dessutom verkar det som om han lagt ut en video på nätet där han poserar med en pistol och nämner skolan där han utförde sitt dåd.

Tillbaka till Sverige.

En fråga jag ställer mig är hur Thomas Bodström både kan vara försvarsadvokat och vara ordförande i justitieutskottet. Det om något måste väl vara att sitta på två stolar. Frågan aktualiseras idag i en artikel där det framgår att han försvarat Tomas Brolin i en rättegång. (SvD) Hur han sedan dessutom har tid att skriva deckare är en gåta för mig. Han borde väl ha fullt upp bara med att vara ordförande i justitieutskottet.

Nästa fråga jag ställer mig är hur det är möjligt att en person som varit dömd för mord har möjlighet att studera till läkare. Visst ska den som tjänat av sitt straff vara fri men det finns vissa yrekesområden där man ändå borde pröva lämpligheten. (DN, SvD). Det känns klokt att socialstyrelsen utreder detta. (SvD)

Onsdagsmorgon

Hinner nog skriva några rader innan jag åker iväg och pratar brottsförebyggande råd i Brämhult. Det är roligt att få vara med i processen att få fram ett sådant. Det behövs diskussioner hur tillvaron ska göras tryggare för medborgarna. Att jobba med att förebygga brott är en viktig del. Särskilt i det område jag bor i där många människor lever i utanförskap. I morgon lunch vet vi om det blir ett råd. Vilket jag tror det blir. Men som jag skrivit många gånger förr. Jobben är ändå det viktigaste för att bryta utanförskap.

Det ska bli skönt att vila ögonen från datorn. Igår blev det lite för mycket. Men det är svårt att sätta gränser. Det är ju mitt jobb att jobba med datorn.

Det ska också bli skönt när fokuset försvinner från svartarbete och skattefusk. (SvD) Fast jag undrar när de som utför svartjobben ska granskas. Fanns det ingen som gjorde dem så skulle det inte heller finnas några som anlitade svartjobbare.

Vilka är hantverkarna som gjort om köken, badrummen eller vad det nu är? Är det arbetslösa byggnadsarbetare som samtidigt har a-kassa eller är det extrajobb någon gör när det ordinarie arbetet är slut eller är det byggnadsföretagare som drygar ut inkomsterna med svartarbete? Det skulle jag vilja ha svar på. Och vilka partier de tillhör. Rätt troligt att de tillhör s-partiet. Även om jag självklart inte vet att det är så. Så kasta inte sten i glashus.
Och förresten Mona Sahlins "affärer" som gjordes i en dåtid är faktiskt förlåtna. Varför kan inte en och annan svart barnflicka på 70-talet förlåtas. Det var inte lätt med barntillsyn på den tiden. Även om jag hade turen att få kommunal dagmamma direkt när jag flyttade till Borås.

Självklart är det inte acceptabelt att anlita svart arbetskraft eller fuska på annat sätt. Men det behövs en balans. Men mest av allt att fokus läggs på politiken i stället för på politiker. (SvD)

Och jag tycker att det är märkligt att inte (m) gått ner i dagens opinionsmätning. (DN, SvD))Men det kanske beror på att svenska folket är mer välvilligt inställt till svararbete än media. Vilket i sig är oroväckande. Att politiker fuskar innebär också att det kanske ses mer legitimt för andra att fuska. Vad vet jag.

Det lilla glädjeämnet är att fp gått något framåt i opinionsmätningen. Men som jag skrivit så många gånger tidigare. Det är långt till nästa val.

Nu får jag nog sluta skriva om jag ska hinna till mötet i tid. Hur man ska förebygga skattebrott kommer vi nog dock inte att tala om på mötet.

tisdag 6 november 2007

Tåg och sovande

Tar en liten paus i databasandet. Access 2007 är en hel del annorlunda jämfört med tidigare versioner. Men jag tänkte ladda in Outlook 2007 också. Få se om all e-post försvinner. Men ibland måste man leva farligt.

Jag har också kollat ut lite på dagens händelser. Och kan konstatera att tåget har en uppgång just nu. (DN) Av miljöskäl är det fler företag som rekommenderar sina anställda att ta tåget i stället för flyget. Och kommer det bara fram i tid så är det helt klart det bästa alternativet.
Kanske inte om man bor i Kiruna förstås. Och det finns andra avlägsna delar i landet till vilka det är svårt att ta sig med tåg. Åtminstone om man ska komma fram samma dag.
Men från Borås går det bra. Även om direkttåget slutat och en resa till Stockholm alltid betyder "stå och frys på perrongen i Herrljunga".

Bättre för miljön och klimatet skulle vara om man någon gång kom till skott och byggde Götalandsbanan mellan Göteborg och Stockholm. Då skulle det definitivt inte behövas något flyg mellan dessa två städer.
Men den sträckan är verkligen dragen i långbänk.

Sedan har forskare i USA kommit fram till att barn som sover för lite blir tjockare när de blir äldre. Brist på sömn gör att man känner sig hungrig och får mindre energi. Ett hormon som heter ghrelin lär vara det som styr. (SvD)

För mig behövs det ingen vetenskaplig forskning för att konstatera att trötthet gör att man stoppar i sig mer. Motståndskraften mot godis och annat sött är precis som bortblåst då.

När man är trött är det i alla fall bra att åka tåg. Det går hur bra som helst att sova på tåget. Fast man får ju inte snarka förstås.

Mera skola

Företagarfrukosten var givande. Pierre Chocron talade om varumärkets betydelse. Att bygga ett varumärke inrymmer så mycket. Och det kan helt klart också vara tillämpligt för en politisk organisation. Vilka värderingar finns i organisation och känner alla till dessa.

Innan jag gick iväg på mötet i morse skrev jag några rader om hur (s) fortsätter att skjuta skolpolitiken på framtiden. Precis som de gjort tidigare. Nu kommer reaktionen på en illa hanterad skolpolitik.

Skolverket presenterar en rapport där det konstateras att det inte varit någon positiv utveckling inom skolan. Det finns många obehöriga lärare i gymnasieskolan. (DN, SvD)
Störst är bristen på obehöriga lärare inom de fristående skolorna. Även om jag tycker att det är viktigt att det finns friskolor så tycker jag också att det är bekymmersamt att andelen behöriga lärare är så låg. De som startar en friskola och vill överleva i konkurrensen borde verkligen vara angelägen om att ha behöriga lärare. I längden kommer säkert de skolor som inte upprätthåller god kvalité att försvinna.
Det är också stor brist på yrkeslärare. Vilket också är oroväckande i tider när mer fokus kommer att läggas på möjligheten till mer praktiskt inriktad utbildning.

Om kompetensen hos lärarna brister så drabbar det eleverna. Det är bara knappt 70 % av eleverna som klarar skolan på stipulerade tre år.
I rapporten framgår också att en alltför stor andel av grundskole- och gymnasielärarna inte har kompetens för att hjälpa elever som har svårt.
Och (s) ska bara fortsätta att vänta.
Vilken tur att det ska utbildas speciallärare igen. Och vilken tur att regeringen med utbildningsminister Jan Björklund i spetsen satsar på lärarlyftet för kompetenshöjning för lärare.
Så att nästa års rapport som skolverket presenterar säger att nu har trenden vänt. Det är en positiv utveckling för skolan. Även om det kommer att ta tid att reparera den nedmontering av skolan som s-regeringen lyckats åstadkomma.

Skolverkets hela rapport finns här.

Brist på (s)kolpolitik

Hinner nog skriva några rader innan jag ger mig iväg på frukostmötet eftersom jag vaknade tidigare än jag tänkt. Och eftersom jag kände för att skriva några rader om skolpolitiken.

Det är trist att socialdemokraterna lagt sin tilltänkta skolpolitik på is. En skolpolitik som i en del fall går i rätt riktning. Det hade varit bra om det hade funnits möjligheter att komma överens i skolfrågan över blockgränserna. Skolfrågorna är en viktig del i politiken och det vore bra om det fanns en samsyn åtminstone i väsentliga delar så att inte varje gång det blir regimskifte skolpolitiken ställs på ända.

Men förändringar på skolområdet har efterlysts länge och förändringarna kan inte vänta tills sossarna får ändan ur. Med risk för att det ändå röstas fram samma gamla politik på kongressen 2009. Det fanns ju förslag till förändringar redan tidigare från s-håll men dessa vann inte gehör på den förra kongressen.
Så Jan Björklund gör helt rätt i att driva skolfrågorna vidare. (SvD) Men visst hade det varit bra med en bredare majoritet bakom förslagen.

måndag 5 november 2007

Skattefusk igen

Vet inte riktigt vart dagen tog vägen idag. Sysslade med bokföring på förmiddagen och läste handlingar till mötet i kväll på eftermiddagen. I styrelsen i Borås Energi Nät AB som jag blev invald i i våras.

Det är inte så mycket politik det handlar om där utan mest teknik. Elnät och kommunikationsnät. Mycket nytt i början, men intressant.
Något som är på gång att påbörjas just nu är utbyte av alla elmätare i Borås. För att alla ska kunna få betala den faktiska förbrukningen av sin elström kontinuerligt. Inte som idag få betala för en uppskattad förbrukning. Och sedan få en justering i efterhand. Detta är något som kommer att påverka alla boråsare.

Har annars inte riktigt känt för att skriva idag. Skattefusk och svartarbete står mig upp i halsen. Och det politikerförakt det för med sig.
Men ibland går media lite väl långt. Att ringa runt en söndagskväll till riksdagsledamöter och fråga om de någon gång i hela sitt liv anlitat svart arbetskraft tycker jag är överdrivet och man kan undra om det verkligen är sanna svar som avgetts. Självklart ska alla, inklusive riksdagsledamöter, följa lagarna. Men riksdagsledamöter är också människor och kan ha gjort något fel någon gång i sitt liv. Innan det ens fanns en tanke på att de skulle bli politiker. Ett eventuellt snedsteg i unga år ska ingen behöva stå till svars för hela livet.
Det som måste vara avgörande är om det pågår kontinuerligt och är satt i system. Och attityden. Det kan inte vara så att bara för att man tycker att skatterna är för höga så får man strunta i dem. Eller att låta bli att betala TV-licens.

Det är allvarligt, om detta att politiker fuskar, för med sig att alla andra tycker att det är ok att fiffla. Även om jag tror att det nog finns många som skulle köpa tjänster svart ändå. Och man kan inte som enskild person skylla ifrån sig att politiker fuskar. "Då kan jag göra det också".
För det första så är det så att det allra flesta politiker inte fuskar. Jag hoppas det i alla fall. För det andra har varje person ett eget ansvar. Man kan själv välja. Och om man är missnöjd med de politiker som finns så får man väl själv ställa upp och göra det bättre. (DN, SvD)

Att statsministern lovar bot och bättring i egna led är väl men jag tror att det är en viktig fråga för alla partier. Vad förväntas av en förtroendevald? (DN, SvD) Det är viktigt att tänka efter innan man gör något.

Ibland blir man också själv ställd inför påverkan från andra. Som kanske inte alla gånger är lätt att stå emot. Till mina släktingars förtrytelse vägrade jag att gå med på en tvivelaktig grej i samband med ett arv. Det var inget olagligt men inte i mitt tycke särskilt moraliskt rätt. Jag satt ju också i skatteutskottet. Att undvika arvsskatt (på den tiden den fortfarande fanns) genom ett kryphål i lagen. Jag fick en särlösning och betalade snällt och lydigt min arvsskatt. Många tyckte nog jag var korkad.

Jag hoppas att det börjar diskuteras politik snart i stället för politiker. Visst ska politiker synas i sömmarna men också vad han eller hon gör med sitt politiska uppdrag.
Jag är rädd att det kommer att bli allt färre personer som vill bli förtroendevalda. Ifrågasättandet och misstänkliggörandet gör att man tröttnar. Jag har funderat både en och två gånger om jag skulle strunta i all politik och koncentrera mig helt och hållet på företaget. Men jag kan nog ändå inte hålla mig borta från det politiska. Det finns många viktiga frågor kvar att jobba för. Återkommer senare i veckan bland annat med rapport från ett möte om ett eventuellt brottsförebyggande råd i min kommundel, Brämhult.
Avslutar nu min något förvirrade historia. För att vara utsövd i morgon när jag ska gå på frukostmöte med Brämhulta företagarförening.


söndag 4 november 2007

Svartarbete skymmer viktiga frågor

Inte en till.
Det var min första tanke när jag konstaterade att ytterligare ett fall av skattefusk uppdagats bland politiker. (SvD, DN) Det spelar ingen roll vilket parti som den eller de felande tillhör. Det bidrar ändå till att öka politikerföraktet. Trots att det bara är en liten klick som missköter sig.

Det finns lagar som ska följas antingen man gillar dem eller inte. Även om man tycker att skatterna är för höga så betyder inte det att man får låta bli att betala dem. ( DN) Även om man inte gillar TV-licenser så måste man ändå betala dem. Så länge som riksdagen bestämt att det ska vara så. Sedan är det en annan sak att jobba för att förändra det man tycker är fel.

För mig är det oförståeligt att personer som borde veta vilka regler som gäller och som har råd att betala ändå väljer att utnyttja människor och undanhålla staten pengar.

När det gäller att anlita svart städhjälp innebär detta inte bara att pengar undanhålls från staten utan också ett utnyttjande av personer som kanske inte har något annat val för att kunna försörja sig. Personer som saknar försäkring om något skulle hända och som inte får några pensionspoäng för att säkra sin ålderdom.
Förhoppningsvis kommer de nya reglerna för hushållsnära tjänster att minska svartarbetet.

När det gäller byggtjänster är det kanske inte utnyttjande av människor på samma sätt som vid svart städhjälp. Men som jag skrev häromdagen så borde man också se över reglerna för renovering och reparationer av hus. För att komma till rätta med svartarbetet.

Det är onekligen beklagligt att det är "affärer" som dominerar den politiska agendan nu. Det finns många andra viktigare frågor att diskutera. Integration, klimat och mycket mycket mer.

Nu ger jag mig i alla fall ut i "vårvädret" och solskenet.

lördag 3 november 2007

Alla helgons dag

Alla helgons dag går mot sitt slut. En dag som vädermässigt har varit mer som en vårdag än en dag som inleder senhösten. Det fina vädret gav mig energi att städa förrådet och försöka tänka ut hur jag ska förvara utemöblerna som inte får plats i det nyssnämnda. Det behövs nog inköp av en presenning eller dylikt.

Jag har också förpassat ett gammalt kylskåp som inte fungerar till förrådet. Med snurrmetoden. Jag orkade ju inte lyfta skåpet själv så jag fick dra och som sagt snurra det nerför gräsmattan. Sista biten drog jag det på en matta. Dessutom har jag sågat ner en björk. Inte så jättestor men grenarna gick ut över trappan och jag insåg att när snön kommer så kommer grenarna vara i vägen med risk för snö innanför kragen.

Men jag har inte glömt betydelsen av dagen. Jag har besökt minnesgudstjänsten i Hässleholmens kyrka. Ett sätt att få tid att tänka på dem som inte finns längre. Med vackra ord och fin körsång.
Jag kan aldrig sjunga psalmen Härlig är jorden utan att tänka på min mormor som betytt oerhört mycket för mig. Hon, som själv aldrig fått någon längre utbildning, lärde mig läsa tidigt och talade om hur viktigt det var att skaffa sig utbildning. Hon lärde mig vad ideellt arbete är. Hon sydde dukar i massor som sedan såldes på någon ideell auktion. Det finns mycket mer att berätta om min mormor men hon har mycket stor betydelse för vem jag är idag.

Att tända ljus är ett sätt att hedra dem som inte finns längre. Men jag instämmer mycket i det som Karin Thunström skriver i sin krönika i SvD. Att det är de som blir kvar som också behöver en tanke och att ett ljus tänds för dem. I synnerhet mammor och pappor som blir kvar när en son eller dotter alltför tidigt rycks bort. Av olika anledningar. Ibland bara på grund av ett misstag.

Men låt det inte stanna vid att det bara är en enda dag som vi minns.

fredag 2 november 2007

Stelbent utlänningslag

Det verkar som om den nye chefen för Migrationsverket har ett hjärta i kroppen. (DN)
Han skriver nu i ett brev till regeringen att han vill att utlänningslagen ska ändras så att personer som fått avvisningsbeslut men har familj och barn ska kunna få en möjlighet att stanna på grund av detta.
Idag måste personen återvända till sitt hemland och söka uppehållstillstånd på grund av anknytning därifrån. Många gånger från ett land där det inte ens finns en svensk beskickning utan han eller hon måste ta sig till och med till ett annat land för att lämna in en ansökan. Sedan kan det ta till och med längre tid än ett år innan ansökan är beviljad. Därmed får en mamma eller pappa vara borta från sitt barn i mycket lång tid. Helt omänskligt att splittra familjer på detta sätt.

Hoppas nu regeringen tar till sig detta. DN skriver om ett fall där pappan tvingas åka till Nigeria. Ett land som dessutom svenska myndigheter avråder från att resa till. Förutom att behöva lämna sin 7 månader gamla dotter så är han också rädd för vad som ska hända när han återvänder. Han kommer med all säkerhet att få uppehållstillstånd när han sökt från hemlandet eftersom han har fru och barn här. Men varför ska man orsaka så mycket lidande till människor som förmodligen redan lidit tillräckligt mycket. Ingen lämnar sitt hemland utan orsak.

Det finns också andra exempel.

Här ett reportage från TV4.

http://tv4nyheterna.se/2.139?videoId=1.198116

Och en artikel från SvD. Kvinnan i detta fall har också ett hot från sin förre man mot sig att han ska döda henne om hon återvänder.

Svartarbete och demokrati

Igen en morgon när solens första strålar träffar frosten i björken utanför. Det gnistrar som av diamanter.

Fast solens strålar är också avslöjande. Allt damm i hörnen syns och smutsen på fönstret framträder med all tydlighet. Kanske dags att göra ett röj. Har varit rätt klistrad framför datorn den senaste tiden.

Sedan är det bilprovning i eftermiddag. Förhoppningsvis går det väl bra. Jag har ju låtit verkstan göra röj på bilen till en inte så liten summa.

När det gäller dagens nyhetsskörd så är fortfarande statssekreterarens avgång en av de största nyheterna. Något nytt har väl dock inte kommit fram.
Mer än att hennes tillfälliga ersättare har renoverat sitt hus svart för 40 000 kronor. (SvD, DN)
Att betala svart är aldrig försvarbart. För någon vecka sedan presenterades en uppskattning av skatteverket hur mycket pengar som undanhålls från det offentliga på grund av fusk och svartarbete. 133 miljarder kronor. Varje år.

Tänk vad mycket välfärd med bra skola och omsorg man kunde få för dessa pengar. Visst är det mänskligt att lockas till att betala svart och på så sätt få det hela billigare. Det svenska skattesystemet har bidragit till att öka på den svarta marknaden tror jag.
Men att betala svart är ju samma sak som att stjäla från andra. Att införa subvention för hushållsnära tjänster är ett steg i riktning att komma till rätta med svartarbete. Men jag tror att man också måste gå vidare och göra det också billigare att renovera och reparera hus till exempel. Typ Rot-avdrag som har funnits från och till.

Men jag undrar ibland hur media lyckas få fram alla detaljer.
Och det man inte får glömma är att ingen människa, inte ens politiker, är felfri. Jag önskar att media kunde skriva om allt det som en politiker också får offra. Oavsett om han eller hon är heltidspolitiker eller fritidspolitiker. För att någon måste ta ansvar för det offentliga. Det är väldigt lätt att gnälla på politiker men man vill inte göra något själv.

Att vi har folkvalda betyder att vi är ett demokratiskt samhälle. Och det är folket som väljer vem som ska sitta i olika församlingar.

Alternativet är att ha en diktatur. Typ Ryssland. Även om det är val där så är det oerhört styrt. Enligt SvD idag så tillåts inte oberoende valobservatörer finnas närvarande vid det förestående valet. Vilket riskerar att man inte kan garantera att det inte fuskas i valet. Och igår kunde vi läsa om att Putins parti delade ut fri vodka. Att dela ut sprit kan väl vara ett sätt att hålla folket under kontroll.

torsdag 1 november 2007

Alkoholens biverkningar

Idag sitter jag inne och kalkylerar. Det vill säga att jag håller på med Excel. Jag sitter inte och spekulerar vad som händer näst i krogvärlden. Slående krogvakter eller politiker som dricker för mycket vin med journalister.

Det är bra att statsministern idag släppt på sekretessen och medgivit att Schenström hade jour. (SvD, DN) Det är en riktigt bedrövlig historia. Visst ska politiker kunna ta sig ett glas vin eller två. Men inte dricka mängder på tu man hand med en journalist och dessutom ha ansvar för rikets krisberedskap. Det som hänt är inte bra. Det tar fokus från viktiga politiska frågor. Och bidrar till att öka föraktet för politiken och politiker. Dessutom kan det vara fråga om mutbrott eftersom det var TV4 som bjöd på vinet. (DN, SvD) Fast jag kan inte låta bli att fundera över varför TV4:s reporter kommer undan så lindrigt.

Mutbrott däremot är det inte när ett politiskt parti i Ryssland försöker locka väljare med fri vodka. (SvD) Det är väl ett sorgligt bevis på hur situationen ser ut i Ryssland. Som väl är har vi inte kommit dit i Sverige. Här är det väl på sin höjd godis och ballonger som de politiska partierna erbjuder när det är valrörelse. Något parti delar också ut röda rosor.

Ännu mera alkohol bland nyheterna. I Halmstad försökte en rattfull kvinna med 2.7 promille i blodet smita efter det att hon kört på först en bil sedan bilens ägare. (SvD) Det är väl så att när alkoholen går in går vettet ut. Oavsett om det är en statssekreterare eller någon annan som pimplar i sig det.