måndag 12 november 2007

Turism och klimat

Andra tycker måndagsmorgon är något hemskt. En hel lång vecka framför till nästa helg. Jag tycker tvärtom. En hel lång vecka som ett oskrivet blad även om mycket är planerat. Det händer alltid saker man inte räknat med. Både roliga och tråkiga.

Vad som händer på nyhetsfronten är också ett oskrivet blad. Vilka nya skandaler dyker upp den här veckan eller kommer andra fruktansvärda händelser som skolskjutningarna i Finland att ske.

Något som egentligen är betydligt trevligare är att turista. Både här i Sverige och någon annanstans.

Men det är inte bara positivt. Turism är dyrt för miljön. Den svenska turistnäringen står för tio procent av landets samlade koldioxidutsläpp. Av artikeln i SvD framgår inte tydligt om det är både turister som kommer hit och svenskarnas egen turism utomlands men oavsett så är det flygresorna som har mest klimatpåverkan.

Men även aktiviteter som turister gör här påverkar klimatet. Och vi vill ju ha fler turister hit. Vilket kommer att innebära att i stället för att utsläppen minskar så kommer de att öka. År 2020 ska utsläppen totalt ha minskat med 20-30 %. Om en bransch ökar så betyder det att andra branscher måste minska än mer. Här måste alla inblandade fundera över hur man ska minska klimatpåverkan utan att för den skull förlora turister. Tvärtom.

Jag tror också att vi svenskar behöver fundera över om vi ska åka till Thailand varje år. Det kanske räcker med vartannat.
Jag har förstås aldrig varit där. Jag åker däremot buss ner till Europa när jag ska vandra eller åka skidor. Ja. Detta med skidåkning slukar en hel del energi. Inte nog med att liftar och anläggningar kräver energi. Klimatet har ju redan orsakat att det är brist på snö på många platser så man måste tillverka konstgjord snö. Det kräver också sin energi. Lite dåligt samvete har jag.

Forskare kräver att flygbensinen beskattas hårdare. För att minska flygresorna världen över. Men ingen talar om alternativa bränslen när det gäller flyget. Vet inte om det ens är möjligt eller om det finns forskning kring detta. Jag tror ingen vill vrida klockan tillbaka.

Och att människor på andra sidan jordklotet får sin försörjning och kan överleva tack vare turismen gör inte saken lättare att hantera. Vad händer med dessa människor om turismen försvinner?

Som turist tar man ofta bilder. I de allra flesta fall på eget sällskap eller på någon vacker vy. Det kommer inte att vara problem i fortsättningen heller. Men om ett förslag går igenom från integritetskommittén så måste man akta sig för att ta bilder på någon som inte vet om det. Det kan i framtiden bli straffbelagt. Framförallt om personen man fotograferar eller filmar har stängt in sig eller på annat sätt visar att man inte vill att allmänheten ska titta på en. (DN)


Jag tror att en sådan lagstiftning måste utformas med mycket hög noggrannhet i vilka fall det ska gälla. Dels för att inte hindra yttrandefriheten men också värna den egna integriteten.


Det får inte bli så heller att man inte kan ta kort över huvud taget när det finns människor i bakgrunden. Även om fotografierna bara ska användas för personligt bruk. Däremot tror jag att fler borde tänka på hur man lägger ut fotografier på nätet till exempel.

Inga kommentarer: