Nu vill även vänsterpartiet göra om skolpolitiken. (DN)
Ohly ångrar att han lät folkpartiets skolpolitik få för mycket utrymme i valrörelsen. Och att den är populistisk.
Lars Ohly talar om mer bildning och kunskap. Som om inte folkpartiets skolpolitik talar om mer kunskap och bildning. Riktigt roligt blir det när Ohly talar om att det är de barn som kommer från icke-studievana familjer som drabbats hårdast i dagens skola.
Det är precis detta Jan Björklund sagt gång på gång. Att det är de elever som kommer från familjer där det saknas studievana som drabbas hårdast när inte kunskaper följs upp och inte de elever som behöver stöd får det tidigt. Och när det är stök och oordning i klassrummet.
Vitsen med att införa tidiga prov och betyg är för att kunna utvärdera kunskaperna så att eleverna tidigt kan få stöd. Ingen ska behöva gå igenom hela grundskolan utan att kunna läsa och skriva.
Att inte kunna läsa och skriva innebär att man inte kan tillgodogöra sig kunskaper i andra ämnen heller. Därför behövs det utvärderingar. Men för den skull tror jag inte tanken är att eleverna ska rabbla årtal och annat. Fast ibland kan det kanske vara bra att kunna saker utantill. Även om det numera finns mobilt bredband kanske det inte alltid läge att starta datorn om man vill ha fram fakta när man sitter vid ett middagsbord och vill diskutera.
Ohly påstår också att alliansen vill sänka kunskapsnivån hos eleverna. Jag förstår inte var han fått det ifrån. Visst tas en del teoretiska ämnen bort från yrkesutbildningarna. Men om de elever som väljer en yrkesutbildning idag ändå inte tillgodogör sig den teoretiska utbildningen. Är det då inte bättre att i stället för att lägga ner onödig tid på det man inte är intresserad av lägga ner den tiden på det man är intresserad av. Och visst ska man kunna komplettera senare om man vill det.
Lärarna är viktiga och därför satsar regeringen 3,6 miljarder under fyra år för vidareutbildning av lärare.
Sedan är det inte så att pengar betyder allt. Hur en skola fungerar beror på ledning och lärare. Man kan stoppa in hur mycket pengar som helst i en skola men om inte ledningen av skolan fungerar så är det till ingen nytta.
Sedan kan bara konstateras att det nog blir svårt för den nuvarande oppositionen att regera tillsammans. I artikeln passar Ohly på att ge tjuvnyp till båda sina gamla kompisar när det gäller att styra Sverige. Sossarna närmar sig för mycket alliansens politik när det gäller skolan och miljöpartiet tycker lite för mycket om friskolor.
4 kommentarer:
Det är riktigt kul att se hur Ohly tar orden ur Björklunds mun...
Det skall bli kul att se hur detta utvecklas ;-)
ÅÅÅÅå, skolan är verkligen en superviktig fråga. För oss alla. Och fp har helt klart bäst skolpolitik *stolt*
Du säger: "Och visst ska man kunna komplettera senare om man vill det"
Det är ju just det som är essensen i Ohlys kritik mot regeringens skolpolitik - att man faktiskt får SVÅRARE att ändra sina tidiga val med regeringens politik:
1) Regeringen sänker utbildningsnivån på gymnasiet.
2) Regeringen skär avsevärt i vuxenutbildningen.
Den enda rimliga slutsatsen är att regeringen tycker att den som väljer en yrkesutbildning ska förnekas möjligheten till högskolestudier, eller att det åtminstone ska vara riktigt in i h-e svårt att skaffa sig en högskoleutbildning om man skaffat sig en yrkesutbildning.
Man kan lika gärna byta "regeringen" mot "Folkpartiet" eller "Björklund/Leijonborg" eftersom Folkpartiet styr utbildningsdepartementet och tycks ha "fått" skolpolitiken som sakområde i regeringen.
Hej Anne-Marie! Instämmer i flera delar - kika gärna in på
http://svensklararen.blogspot.com
Skicka en kommentar