Ibland undrar jag om jag är riktigt riktig. Det finns det väl i och för sig fler som undrar men att sitta en hel dag ända fram till klockan tolv på natten och köra Excel-övningar är väl inte riktigt normalt.
Innan jag kom in i riksdagen höll jag många Excel-kurser men under riksdagsåren blev det inte så mycket Excel och på fyra år glömmer man en del. Jag hade också glömt hur kul jag tycker det är. Förhoppningsvis blir det en del kurser nu så jag får nytta av helgens jobb. Det var väl syftet egentligen.
Ska bli spännande också att se om min värmepanna har återhämtat sig. Igår stod den på avfrostning hela dagen. Efter att ha satt på elpatronen så jag inte skulle frysa ihjäl eller bli av med varmvattnet så verkar även värmepumpen ha kommit igång. Kanske slipper ringa på service.
Om jag blickar ut från min egen lilla värld så finns det en del att kommentera.
Det förslag som utbildningsminister Jan Björklund(fp) presenterar idag om religiösa friskolor tycker jag är utmärkt. (DN, SvD)Skolorna måste följa läroplanen och all fundamentalism måste motverkas, oavsett var den finns. Och alla barn ska få en så objektiv utbildning som möjligt och möjlighet att själva avgöra vilken livsåskådning de vill tillhöra.
Reportaget om sekten Plymouth-brödernas skola i TV visade att undervisningen verkar vara långt ifrån objektiv. Där var det tillåtet att ge alternativa svar när det gäller hur världen skapats.
Att inte tillåta dolda bidrag är också ett bra förslag. Likaså att öka anslaget till oanmälda kontroller. Både när det gäller kommunala och fristående skolor.
Att kunna fortsätta driva en skola om Skolverket upptäcker stora missförhållanden är helt oacceptabelt. Det är möjligt idag. Därför är det bra att en skola kan tvingas stänga i väntan på utredning.
Det finns fördelar med att låta religiösa friskolor finnas kvar. De förslag som nu presenteras är ett bra steg mot att kunna hindra fundamentalism åtminstone i den obligatoriska skolan.
Sedan tycker jag personligen att skolavslutningar kan få hållas i kyrkan och Den blomstertid få sjungas. Inte heller tycker jag att det är fel att barnen i förskolan i Filipstad får besöka kyrkans julkrubba vid första advent. (SvD)
Att tala om varför julen firas i jultid kan väl inte vara fel. Julen är trots allt en stor högtid i vårt land. Det behöver inte betyda att man för den skull påverkar barnen. Religionskunskap i sig ska inte förbjudas. Även andra religioners högtider kan uppmärksammas, till exempel Ramadan.
Jag håller mig kvar i skolan.
I en artikel i DN rapporteras att elever i en del skolor tvingas ha hörselskydd på grund av ljudnivån. Det är helt oacceptabelt. Idag har mer än en miljon svenskar någon form av hörselskador. Färre lär det inte bli när många redan som barn utsätts för alltför höga ljudnivåer.
Här behövs åtgärder av olika slag. Mindre klasser. Mer arbetsro i klassrummen. Bättre lokaler. Jag förstår inte varför just barns arbetsmiljö ska vara eftersatt. Barnen är vår framtid.
Om hörselskador blir betraktade som en folkhälsofråga så skulle nog bullerproblemen tas på mycket större allvar. På folkpartiets landsmöte fick jag bifall till en motion om att vi måste se hörselskador som ett folkhälsoproblem.
3 kommentarer:
"För övrigt utbildar jag i data som egen konsult."
I data? Vilken data som helst? Information i vilken form som helst, anknytning till ämne icke relevant?
Snacka om brett ämne, måste vara svårt för folk att veta vad de kommer bli utbildade i om allt de får är olika data. Ena dagen massiva högar med statistik från Brå om invandrares överrepresentation när det gäller brott och andra dagen massiva högar med politiska direktiv om hur statistik inte visar sanningen?
Politiker...ni är roliga, ni. Svenska politiker eller amerikanska advokater, vad är ansett värst?
Jag håller med dig om att det är glädjande för en folkpartist att Jan Björklund nu lägger detta förslag. Men jag förvånas över att du är för att skolavslutningar ska få ske i kyrkan. Låt mig citera ett svar i GP på en artikel av Gert Gelotte:
Det är inte så få som ogillar skolavslutning i kyrkan. Det kan Gelotte läsa i sin egen tidning. 29 % av niorna tycker att man bör välja en profan lokal. Av killarna med utländska föräldrar är det hela 35 %.
Ok, många kan väl stå ut, men för ett växande antal är inte möjligt att delta. Det gäller t.ex. många av de 1,5 miljoner svenskar som är födda i andra länder eller har föräldrar som är det. Även många som tillhör frikyrkor anser sig inte kunna delta, t.ex. Jehovas Vittnen. Många medlemmar i Humanisterna tycker också att det är motbjudande.
Lösningen är egentligen mycket enkel. Alla kan göra som man gör i Gullviveskolan i Gislaved. Där flyttade man avslutningen till skolgården. De kyrkliga ordnade sedan en egen religiös skolavslutning på kvällen.
Fast det handlar inte bara om att många ogillar avslutningar i kyrkor utan det handlar också om respekt för vår grundlag. I regeringsformen 2:2 sägs det att ”varje medborgare är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring…”.
Skolavslutningarna är en del av den obligatoriska skolan och ledighet beviljas endast om föräldrarna har godtagbara skäl. Därmed tvingas de avslöja sin religiösa uppfattning – också det ett brott mot regeringsformen: alla är ”skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende”.
Jag tror att många ser skolavslutningen som en tradition utan att förknippa den särskilt med religionen. Jag tycker att det är viktigt att värna de traditioner vi har. Särskilt i dessa dagar när det finns andra krafter som vill påtala att de själva är de enda som vill bevara svenska traditioner.
Sedan handlar det också om att respektera varandra och varandras religioner. Och att skapa förståelse. Det gäller att inte göra det svårare än det är.
Så till Illwill. Jag utbildar i att använda olika program i en dator.
Skicka en kommentar