fredag 4 januari 2008

Händelser som inte borde ha hänt

Den 16-årige pojken som träffades av en fyrverkeripjäs i ansiktet avled. (SvD, DN) Och idag börjar rättegången mot den man i Rödeby som sköt ihjäl en 15-åring gammal och skottskadade en 16-åring. (SvD, Aftonbladet)

Båda händelserna vittnar om den turbulenta värld som dagens ungdomar lever i. Även om raketolyckan kanske var just en olycka, det får väl polisens utredning visa, så borde den inte ha hänt om vuxna tagit sitt ansvar och sett till att det inte fanns otända raketer kvar. För jag förmodar att det var en vuxen som sköt iväg fyrverkerierna. Är det unga under 18 år som höll i fyrverkeriet är det ännu värre. Då har någon gjort sig skyldig till "langning" av raketer. Jag har skrivit tidigare om raketer så jag upprepar inte mina synpunkter. Den som är intresserad kan läsa mer här och här. Bland annat.

Händelsen i Rödeby borde inte heller ha hänt om samhället i tid tagit sitt ansvar och tagit tag i de problem som fanns. Nu har man agerat och det finns både ett socialkontor på byn och mer närvarande polis. Även fritidsgård och skola har agerat.

Det är så dags. När skadan redan är skedd. Förhoppningsvis händer det inte igen. Åtminstone inte med lika allvarliga konsekvenser.
Det som jag hoppas är att man på andra ställen tar tag i liknande problem i tid och inte låter det gå så långt.
Därför känns det bra att till exempel Brämhults kommundel där jag är aktiv bland annat kommer att starta ett lokalt brottsförebyggande råd men också göra en hel del annat för att stötta ungdomar med bland annat ett nystartat Ungdomsråd. Men det görs också en hel del annat för att göra området Hässleholmen tryggare.

Hässleholmen är med i det som tidigare hette storstadssatsningen men som nu heter urbant utvecklingsarbete. Det innebär att kommunen skriver avtal med regeringen. Det satsas inte direkt pengar men det finns till exempel möjlighet att söka pengar från till exempel EU:s sociala fonder. Vilket också Brämhult kommer att göra för att medverka till att fler som idag saknar arbete kommer in på arbetsmarknaden. Utvecklingsarbetet som går under benämningen Hässleringen bedrivs inom olika målområden. Mer om Hässleringen finns här.

Det måste göras mer i förebyggande syfte. Många gånger är det några få personer som ställer till oreda. Och det gäller att se till att dessa personer inte kan locka andra ungdomar in i oredan. Ungdomar måste ha stabila vuxna förebilder och det måste vi alla hjälpa till med.

Låt oss göra 2008 till barn och ungdomarnas år.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du slutar ha moralpanik och predika, och istället läser din länkade dn-artikel så ser du att det var en fyrverkeripjäs som stod kvar eftersom den var defekt. Nu kanske det var dumt att lämna den där, men är man 16 så vet man att man inte ska försöka antända defekta fyrverkeripjäser, och man borde definitivt veta att man inte ska antända defekta fyrverkeripjäser samtidigt som man har huvudet ovanför/ivägen för dem. Så tyvärr, det var inget ont uppsåt, bara en mycket korkad och, jag hoppas det för hans skull eftersom det skulle rädda lite av hans anseende, mycket berusad ungdom.

Anonym sa...

Ja, precis. Det var väldigt tragiskt, men faktiskt orsakat av pojken själv.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst är det så. Men om det nu är en vuxen som skjutit iväg fyrverkeriet så borde den som gjort det städat upp efter sig. Och sett till att det inte fanns några oavfyrade kvar. Eller hur? Sedan borde killen ha vetat bättre.
Så har jag inte moralpanik. Inte mer än vad många andra har som tycker att det gått alldeles för långt när det gäller raketer. Människor som får lämna sina hem med sina husdjur. För att dessa inte klarar av allt smällande. I tid och otid. Jag vill inte helförbjuda fyrverkerier men de som sköter dem ska veta vad de gör. Funkar inte det så är väl sista utvägen att totalförbjuda.