Jag är i princip positivt inställd till friskolor. Jag tror att de har något att tillföra det svenska skolväsendet. Det är väl alltid så att konkurrens på rätt sätt bidrar till att saker och ting förbättras.
När det gäller skolområdet så sätter fristående skolor lite press på de kommunala. Sedan kommer säkert alltid debattens vågor gå höga om vad som är rätt nivå när det gäller kompensationen från kommunen till de fristående skolorna. Det viktiga är att det finns alternativ och att dessa är finansierade från det gemensamma.
Nu har det visat sig att många av de fristående skolorna, åtminstone i Stockholm, hur det är i Borås vet jag inte, tar ut betalning från föräldrarna. Rätt stora belopp också. Visserligen sägs det att det är frivilligt men det verkar enligt artikel i SvD som om de allra flesta betalar. Och i en del brev har tidigare angetts en summa som föräldrarna förväntas betala "frivilligt".
Visst kan jag förstå föräldrar som har råd, att de vill betala extra för sina barns skolgång. Men det innebär ju att alla inte har råd att gå på en sådan skola. Och det är ju inte meningen att det allmänna ska betala till en skola som utestänger en del. Man kan inte både ha kakan och äta upp den.
Det är ju just det som är skillnaden mellan privatskolor och fristående skolor som får bidrag från kommunen. Genom fristående skolor finns det valfrihet oavsett om man har en massa pengar. Och grundskolan ska i princip vara gratis annars bryter man mot lagen.
Det vore trist om friskole-avarter skulle bidra till att friskolor försvinner och kanske ersätts av privatskolor. För jag tror att seriösa friskolor behövs i måttliga mängder. Dock är jag fortfarande skeptisk till skolor som drivs av sektliknande församlingar.
7 kommentarer:
Varför ska "det allmänna" som du så vackert sosse-svenskt uttrycker det, skänka påengar över huvud taget till friskolor? Låt friskolorna bli privatskolor. Men det är klart, det finns ju risk att den skulle slå ut den totalt värdelösa kvalitetsmässigt svenska kommunala skolan. /19 åring student 07
jag har gått på en av dessa skolor som står omnämnda i artikeln och det är verkligen så att alla elever inte betalar den frivilliga (obs utan citationstecken!) avgiften. i och med detta påstående kan man dra slutsatsen att man inte måste betala, dvs den är frivillig. hur kan du då påstå att det finns familjer som inte har råd att ha sina barn på dessa skolor?
Ursäkta en oförstående ung man som tidigare gick på och numera jobbar på en friskola som tar emot frivilliga bidrag, men menar du att man inte "har råd" att gå i en sådan skola om man väljer att inte betala bidraget? Det är illa nog när tidningarna medvetet förvränger bilden av svenska friskolor, men när vanliga människor köper det rätt av blir jag lite orolig faktiskt. Det är absolut inget tvång att betala avgifter eller ge bidrag och föräldrar som inte gör det behandlas inte på något vis annorlunda än de som väljer att göra det. Bidragen är ett uttryck för föräldrarnas uppskattning för att deras barn inte behöver gå i den kommunala skolan (som de redan betalat mer än nog för genom skatt) utan istället får ordentlig undervisning.
Personligen tycker jag att det belyser den oroväckande statusen på svenska kommunala skolor mer än vad det kastar skuggor på friskolorna som ger föräldrar ett alternativ.
Håller med att SvD får det att låta som att de flesta betalar. Men så länge de som betalar inte får några förmåner är det okej enligt mig. Men jag håller med om att "man kan inte både ha kakan och äta den med".
Slutligen vill jag påpeka att det alltid behövs fler skolor.
Även om det inte är ett tvång så skulle åtminstone jag känna mig som en svikare om de flesta andra betalar men inte jag.
Och det finns alltid risken att barnen behandlas olika.
Sedan håller jag med om att den kommunala skolan på en del håll måste bli bättre. Alla barn ska ha samma chans. Det ska inte ha betydelse hur mycket pengar föräldrarna har i plånboken.
och du ska vara med i ett liberalt parti? Byt till såsarna eller vänsterpatasket. / 19 årig student 07 (M)
Att vara liberal är inte bara att ta för sig själv. Inte för mig i alla fall. Visst tror jag på individen men det finns också något som heter ansvar för andra. De som inte haft turen att födas på livets solsida. Och framförallt är det viktigt att barn får så lika förutsättningar som möjligt.
Skicka en kommentar