Det är mörkt ute nu. Verkligen. Trots att klockan är över åtta så är det kolsvart utanför fönstret. Men om bara några dagar, ja, lite mer än en vecka, så vänder det och vi går mot ljusare tider. Känns hoppfullt. Tillsammans med ljuset kommer också tulpanerna. Något som jag inte kan vara utan när våren börjar närma sig.
Nåväl. Det ska bli jul först. Och allra först en intensiv vecka på mötesfronten. Och en hel del jobb som fått vänta tidigare.
Dessutom får jag inte missa finalen i Elitserien i tennis i Sandared på fredag. Barnbarns födelsedagskalas bidrog till att jag inte kunde se semifinalen igår när de lyckades ta sig till finalen. (BT)
Ett stort grattis till Sandareds TK.
Några kommentarer om dagens händelser hinner jag dock med.
I lördags blev en mormor och hennes barnbarn överkörda av en bilist på ett övergångsställe. (SvD) Enligt en undersökning från VTI, Väg och transportforskningsinstitutet, har antalet fotgängare som skadats svårt när de blivit påkörda på övergångsställen ökat med mellan 5 och 10 procent sedan lagen om att bilar måste stanna för fotgängare infördes.
NTF – Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har statistik på att minst tio personer dödats vid övergångsställen hittills i år.
Självklart är det så att det är viktigt med lägre hastigheter vid övergångsställen. Men bevare oss från fler gupp som NTF föreslår enligt DN. Men gärna hastighetsbegränsning. Och blinkande skyltar som talar om att du kör för fort.
Sedan tycker jag att den som tänker gå över en gata ändå måste göra det som vi alla som är lite äldre, och som mina barnbarn, 4 och 6 år, kan. Titta först åt vänster sedan åt höger och sedan åt vänster igen. Eller om det nu var tvärtom. Det viktigaste är att man tittar åt båda hållen och inte bara kliver rakt ut i gatan. I synnerhet vintertid när det kan vara svårt för bilister att stanna ens i 30 km hastighet. Även en fotgängare har ett ansvar.
Men hur ska man göra när folk går ut i gatan trots att det inte finns övergångsställe? I mörker och utan reflexer.
Det händer nästan varje gång jag passerar Fjärdingsskolan på Hässleholmen på morgonen. Någon har bråttom till bussen. Det finns en tunnel under vägen men många utnyttjar inte denna av olika orsaker. En bättring är på väg ryktas det. Men det löser nog inte problemet. Det kommer att springa folk över vägen ändå om inget annat görs. Staket mitt i vägen eller åtminstone hastighetsbegränsning. Med blinkade skyltar som säger att "Du kör för fort". Ska någon behöva bli påkörd innan något händer.
Varför är det ingen hastighetsbegränsning? Vägen går ju faktiskt utanför en skola.
Mer trafik.
Vägverket vill ha en GPS-mottagare som talar om var och när och hur du befinner dig, dvs hur fort du kör. Belöningen ska bli sänkta försäkringspremier om du kör lagenligt. Vägverket framhåller dock att det inte är fråga om central övervakning utan att det krävs manuell avläsning och att det är en frivillig möjlighet. (SvD)
Med sådana premisser kan det väl vara ett positivt förslag. Att själv kunna påverka sina försäkringspremier. Skulle säkert bidra till att sänka hastigheten. Åtminstone hos en del.
1 kommentar:
Jag väntar (troligen förgäves) på att ansvariga på vägverket ska kunna dra den självklara slutsatsen när de drev igenom en lag som markant ökat antalet omkomna i trafiken.
Det skulle vara riktigt kul om vägverket fick några försäkringbolag att nappa på idén med GPS-mottagare och lägre premier för den som är bäst på att följa regler. Skulle bli riktigt kul att få se de tappade hakorna när de upptäcker att de får höjda försäkringspremier... (Forskning visar nämligen att det inte är de som är bäst på att följa regler som är de minst olycksdrabbade.)
I och för sig borde ju tänkande människor kunna räkna ut att trafiksäkerhetsarbetet redan spårat ur i Sverige, vi har sjunkande medelhastigheter, ökande fortkörningsböter och ökande antal trafikoffer. Har ännu inte hört någon förklaring från Vägverket varför inte olyckorna sjunker drastiskt nu när de fått de hastighetsminskningar de önskat. Någon som tror att de kommer att säga att de hade fel?
Skicka en kommentar