fredag 14 december 2007

Fredag i slow-motion

Fredagsmorgon och jag har defragmenterat min dator. Känns som om det var välbehövligt. Antingen är det bara tro eller också är det verklighet att datorn tänker snabbare.

Får väl rensa bort lite skräp också. Så kanske det går ännu fortare.

Själv tänker jag ta det lite i slow-motion idag. I eftermiddagen elittennis i Sandared. Annars inte mycket.

Klimatförhandlingarna på Bali verkar också gå i slow-motion. Få se hur de slutar. Det verkar som om det nu lagts ett kompromissförslag för att få med USA. (SvD)Visst är det viktigt att ha med USA men det är bekymmersamt att de inte inser det allvarliga i läget. Det är bra att EU verkar stå på sig.

Om inte de stora länderna tar sitt ansvar finns risken att också andra struntar i att minska utsläppen. Varför ska vi spara energi och leva sparsamt och tänka på klimatet när det ändå är en droppe i havet och andra struntar i det?

Debatten om specialidrottsträning rullar vidare. Nu är det SOK:s sportchef Glenn Östh som ger sin syn på saken. Han menar att mycket intensiv träning i tidiga år men på barnens villkor. Fattas bara annat att det skulle vara på någon annans villkor än barnens. (SvD)

Självklart ska barn få träna mycket om de vill det men det får inte bli så att det blir ett tvång eller att barnen inte hinner vara barn och syssla med annat. När man växer upp är det mycket som ska hinnas med. Grunden för resten av livet läggs.
Det får heller inte bli så att barnens kroppar blir utslitna i förtid. Eller att det blir någon sorts sorteringssystem i för tidig ålder.

Jag tycker att det är viktigt att det finns både elitidrott och breddidrott. Det ena kan inte leva utan det andra. Och jag tror Sverige är ganska unikt när det gäller föreningsverksamhet och ideellt arbete inom idrottens värld. Låt det ideella arbetet få leva kvar. En artikel tidigare i veckan handlade om fotbollsföreningen Boo där barnen sorteras ut vid nio års ålder. Eftersom det dessutom kostar 9000 för föräldrarna som får sina barn godtagna så kan man väl säga att de "köper" sig fria från att skjutsa mm. Risken finns väl också i ett sådant fall att föräldrarna inte blir lika delaktiga. Här lämnar man verkligen över fostran till någon annan. Läs här mina kommentarer till denna artikel.

Till sist.

Det är märkligt att Migrationsverket alltid vet bäst om olika oroshärdar i världen. Nu påstår man där att det trots att FN säger att konflikten i Somalia är en av de värsta i världen så pågår ingen inre väpnad konflikt. Häromsistens var det samma sak med Irak. Hur kan en myndighet i Sverige veta bättre än en världsorganisation? Otroligt. (SvD, DN)

Med sådana beslut är det inte konstigt att människor inte vill återvända efter ett avslagsbeslut. Det är helt enkelt rädda. Det må utredas hur mycket som helst hur man ska få avvisade flyktingar att återvända. Så länge som det saknas rättssäkerhet i och tilltro till asylprocessen kommer rädda människor som att de inte blivit trodda eller lyssnade på att vägra att återvända. (SvD)

Inga kommentarer: