onsdag 31 augusti 2011

Lite fest i stan med kungabesök

Snuvan nästan över men jag är trött så det får bli en tidig kväll. Så onödigt att bli sjuk just nu när jag har massor att göra. Och jag konstaterar att det går inte att sitta framför datorn hur många timmar som helst.

Men i morgon blir det lite annorlunda. Med lunch för kungen och drottningen och sedan skulpturvandring på blomsterprydda gator. Det känns väldigt hedersamt att också få hälsa alla andra lunchgäster välkomna innan hedersgästerna anländer. Många timmar har det planerats för besöket så jag hoppas att allt klaffar. Många tycker det är onödigt ståhej men jag tror att det behövs lite fest ibland och förhoppningsvis kommer en del boråsare och tittar. Framförallt sätts Borås på kartan. Borås har utvecklats mycket under de senare åren. Men fortfarande är Borås mest känt för att man tror det alltid regnar här. Och så är det ju inte. Det finns mycket annat i stan. Bilden från nationaldagsfirandet i Borås. IMG_1283

Sedan tar vardagslivet vid i full fart igen. Men en del farande lär det bli i september. Nästa vecka blir det resa till Stockholm för seminarium om Medborgardialog. Kurs en dag och resten går nog åt till att fixa Excelkalkyl och databas. Sedan blir det Ålandsresa med riksdagsveteraner. Ska bli intressant att också för en gångs skull (åker i och för sig inte så ofta till Åland) gå i land och få information om ön.

Men nu är det morgondagen som gäller. Förhoppningsvis är snuvan helt borta och jag är pigg och utvilad. Så snart dags för sängen.

tisdag 30 augusti 2011

Näthatet i fokus och kungabesök i Borås

BT har börjat räkna ner dagarna till kungabesöket. Så även jag. Och fortfarande är jag inte riktigt klar med vad jag ska ha på mig. Och igår började näsan killa. Så det blev snabbkur med Alvedon och Strepsil en masse. Ska nog gå vägen.

Nåväl. Ett kungabesök är väl inte hela världen men det skulle vara trist att inte få vara med när jag varit med i planeringen sedan i våras. Men som sagt. Snuvan håller sig nog borta. Får se till att fötterna håller sig borta från vattenpölarna idag.

Långt mycket viktigare än kungabesök är dock den nu pågående diskussionen om näthatet och möjligheten att kommentera artiklar. Det är bra att den kommer igång och jag tycker Aftonbladet gjort en bra avvägning. Liksom en del andra tidningar. Att man måste logga in sig via sin facebook-identitet. Med borttagning efteråt. Självklart blir det kritik från en del som tycker att man beskär yttrandefriheten. Jag skulle vilja säga att yttrandefriheten är i fara om man tillåts vräka ur sig vad som helst utan att ta hänsyn till andra. Det finns faktiskt också lagstiftning som inte tillåter förtal eller hets av folkgrupp. Med en vittgående åsikts- och yttrandefrihet följer också ansvar. Man kan inte skilja det ena från det andra. Det som hela tiden ligger som en grund är mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

I Borås fortsätter SD-röran. Frågan är om det finns någon mer ersättare att sätta in efter den person som avgår eller om det blir en tom ersättarplats. Jag gråter inte direkt för att SD lägger fokus på att diskutera egna problem. Några konkreta förslag hur man ska förbättra integrationen lär de ju i alla fall inte komma med ändå. Men det är inte ok att kasta in brandbomber i brevlådor som förekommit på annat håll i landet. Det är rent av brottsligt. (SvD, DN)

Nu dags för jobb. En stor del av dagen kommer att ägnas åt Excelkalkyler och databaser. Och förtvivlat letande efter mina glasögon som försvann i fredags. Jag kan klara mig hjälpligt med 100-kronors glasögonen inköpta på Coop. Men det är skillnad.

söndag 28 augusti 2011

Vad som varit och vad som kommer

Så har då ännu en helg runnit iväg med dunder och brak. Ja. Vattnet har runnit i strida strömmar på gatan tillsammans med åska och 312320_10150282953314132_696684131_7967502_4637465_n[1]blixtar. Tur att jag passade på att njuta av den varma fredagskvällen. Och idag var jag ute och gick med minsta barnbarnet utan att bli blöt. Till och med så tittade solen fram. Gunnebo slott var målet. Se bilden.

Inomhusjobb har dock inte saknats. Valutvärdering och lite jobb. Nu stundar en intensiv vecka. Med en hel del jobb på hemmaplan. Både Excel-kalkyler och databaser. Och så kungabesöket förstås.

För en dag kommer Borås att vara i händelsernas centrum. Inte bara kungaparet kommer på besök utan också förhoppningsvis många journalister som skriver väl om vår stad och den verksamhet som kungaparet kommit hit för att titta på. Waste Recovery och våra skulpturer. Finns omskrivet i BT.

Själv ska jag ta emot övriga gäster när de kommer till kungalunchen och vara med på skulpturvandringen. Förhoppningsvis håller regnet sig borta den stunden när vandringen pågår.

Apropå skulpturvandring. Tror jag kanske skrivit om det tidigare men kan påpekas igen. Ta med barnen eller barnbarnen och gå runt och titta på skulpturerna i stan. Jag gjorde det med mina barnbarn och skulpturerna fick ett helt annat liv. Eller kanske rättare sagt. Jag såg på skulpturerna på ett annat sätt.

Ska kolla in mina Wordfeud-spel och sedan sovdags.

fredag 26 augusti 2011

Tankar från bussen igen

Så var jag då på bussen för tredje dagen i rad. Börjar bli riktigt kompis med bussen. Kan blogga, twittra, träna hjärnan med Wordfreud eller bara slappa. Det kan jag inte göra när jag kör bil. Dessutom slipper jag köer. Och det går lika fort att åka buss som att köra bil själv. Ytterligare ett argument är att det blir billigare. Just det. Internet på bussen så jag kan kolla senaste nytt.


En av dagens nyheter är onekligen dagens opinionsmätning från Synovate. (DN, SvD, GP) Nu är det ju så att jag brukar alltid påstå att det är resultatet på valdagen som räknas. Själv minns jag förstås valet 2002 när FP i början av juli låg under riksdagsspärren men gjorde ett superval som bidrog till att jag fick möjligheten att sitta i riksdagen i fyra år. Men det är ändå intressant att se hur opinionsvindarna svänger. Och hur de varierar mellan olika opinionsinstitut.


Att fyra partier hamnar under riksdagsspärren är inte vanligt. Två av dessa partier, C och V, håller på att byta partiledare vilket kanske påverkar. Men på allianskanten är M det stora partiet som tar för sig mer och mer. Stabila framträdanden av statsminister och finansminister i kristider bidrar säkert.


Om V och SD skulle hamna utanför riksdagen skulle inte göra mig särskilt ledsen. Men om Sverige skulle gå mot ett två-parti system skulle inte vara bra. Jag tror på mångfald även inom politiken. Jag tror intresset för samhällsfrågor och politik skulle bli än mindre om det bara fanns två partier som slogs om makten.


Just nu läste jag en twitter när någon räknat ut mandatfördelningen i riksdagen vid ett valresultat som dagens opinionsmätning. M+FP 181 och S och MP 168. Onekligen ett spännande scenario men jag tror som sagt på mångfald. Och dagens opinionsmätning är bara en i raden av en mängd andra och det är förmodligen tre år till nästa val så det hinner svänga många gånger än.


Får nog sluta där. Bussen börjar närma sig slutmålet och jag får ladda för tredje dagen i Access-kursen. Frågor blir det idag också.

torsdag 25 augusti 2011

På buss 100 igen

Så var det då dags att äntra buss 100 för att hålla kurs i Göteborg. för dag två av tre. Tyvärr missar jag den demokratidag som Ungdomsrådet i Borås anordnar idag. Men jobbet måste gå före. Men som jag skrev i ett tidigare blogginlägg. Det är inte alltid lätt att idag kombinera fritidspolitik och arbete. Mycket av fritidspolitiken äger rum på dagtid. Vi får vara aktsamma så det inte bara blir pensionärer som ägnar sig åt fritidspolitik. Alternativet är att vi får fler heltidspolitiker. En utveckling som jag inte tror att någon vill ha.

Det är viktigt att de som representerar medborgarna har olika bakgrund. Även om jag mer än gärna kunde avstå från representanter från SD. Förra veckans kommunfullmäktige gav prov på en hätsk debatt där både SD:are och företrädare för andra partier visade sina sämsta sidor. Oavsett åsikt och om man inte håller med sin motståndare måste man hålla en anständig ton mot varandra.

Att SD är ett parti med problem är dock inte ifrågasatt. i samband med terrordådet i Norge kröp “trollen” fram och visade vad de stod för. Någon eller några har blivit uteslutna ur partiet. Igår och idag kan vi läsa i BT att partikamrater till de två främsta representanterna i partiet i Borås har polisanmält dem. Oavsett om det ligger sanning i anmälan eller inte (det får polisen avgöra) så måste det ligga en del bakom.

Visst kan det finnas delade meningar om saker och ting också inom andra partier. Det vore konstigt annars eftersom det är människor som brinner för olika frågor.Men man försöker lösa konflikter inom partierna. Den sämsta marknadsföring man kan tänka sig för ett parti är en öppen strid mellan partimedlemmar. Och då menar jag inte att man inte får tala om att man har olika åsikter utan när det går till personangrepp eller så långt som till polisanmälan.

Även förtroendevalda är människor med fel och brister men i ordet förtroende ligger att medborgarna gett dessa personer ett förtroende vilket också innebär att man kanske måste tänka ett steg längre innan man gör något som kan verka stötande eller på gränsen till fel.

Får nog ägna mig de sista minuterna på bussen åt Wordfeud, senaste flugan på app-fronten. För dem som inte vet ,är det som alfapet fast man spelar utan tidsbegränsning och kan ha flera spel igång samtidigt. Bra uppmjukning för hjärnan att klura ut ord från en samling bokstäver. Fast jag har konstaterat att det behövs både konsonanter och vokaler. Det går inte bara med det ena  eller det andra. Precis som vi i verkliga livet behöver varandra så behöver konsonanter och vokaler varandra. Även om det handlar om mer udda bokstäver som z eller c så behövs de till vissa ord. Precis som alla behövs i vårt samhälle.

Nu har bussen anlänt Göteborg. Men det tar en tid att krångla sig igenom stan. Får nog i alla fall sluta där.

onsdag 24 augusti 2011

Bara lite så här dags på kvällen

Är trött. Att hålla kurs suger. För att använda ett modernt språk. Men några rader får det bli. Samtidigt som jag kollar på TV och ett program om hur äldre ute världen tillbringar sin tid. Tror att jag kommer mer att likna de amerikanska damerna som håller möten och är aktiva än kineserna, som sitter och klappar robotar som reagerar på rörelser eller pratar med robotar som svarar. Som ersättning för husdjur respektive barnbarn. Jag tror jag försöker hålla mig till de äkta barnbarnen. Och ett konstgjort djur kan aldrig ersätta ett riktigt djur även om det är lättare att åka bort från de konstgjorda.

Nåväl. Än är det några månader kvar till pensionen. Och då är det nog bara på pappret. Mina dagar lär fortsätta att vara intensiva. Med jobb och politik. Och skrivande.

Men nu måste jag sova. Det får bli mer en annan dag. Kanske i morgon på bussen. Men jag måste se till så att jag sparar ner inlägget i tid. Och inte göra det 10 minuter innan det är dags att gå av. Men det här med Wordfeud tar tid. Men är ruskigt roligt.

tisdag 23 augusti 2011

Motion om sociala kriterier vid upphandling

Idag har jag lämnat in en motion till fullmäktige i Borås om att man måste ta mer  hänsyn till sociala kriterier vid upphandling.

Här är motionen.

Social hänsyn vid upphandling

Idag jobbas det på många olika sätt för att få långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Bland annat är arbetsintegrerande sociala företag ett alternativ.

Definition av arbetsintegrerande sociala företag enligt Tillväxtverket;

”Arbetsintegrerande sociala företag är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster):

  • med övergripande ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle
  • som skapar delaktighet för medarbetarna genom ägande, avtal eller på annat väl dokumenterat sätt
  • som i huvudsak återinvesterar sina vinster i den egna eller liknade verksamheter
  • som är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet”

Ett arbetsintegrerat socialt företag drivs ofta i form av ekonomisk förening och kan ha både privata företag, personer samt offentliga förvaltningar som kunder. Man bedriver ofta en mångfacetterad verksamhet, vilket kan vara en kombination av caféverksamhet, trädgårdsskötsel, städning etc. beroende på vilken bakgrund medarbetarna har i det arbetsintegrerande sociala företaget. Denna typ av verksamhet kan även bedriva rehabilitering, genom att ta hand om personer som behöver ha stöd och stöttning för att komma tillbaka till arbetsliv eller komma ur ett missbruk. Dessa tjänster upphandlas då av det offentliga.

Det är vid upphandling problem kan uppstå. Antingen det handlar om rehabiliteringstjänster eller köp av tjänster kring trädgårdsskötsel och städning. Risken finns att ett socialt integrerat företag inte kommer med i en upphandling på grund av att det är för litet och inte kan konkurrera med större leverantörer.

Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) ska vara ett hjälpmedel i arbetet att upphandla olika varor och tjänster inom offentlig verksamhet. Det är viktigt att regelverket följs för att skapa mesta möjliga nytta för medborgarnas inbetalda skattepengar.

Det är dock en missuppfattning att det alltid handlar om att upphandla en specifik vara eller tjänst till lägsta möjliga pris. Lagen ger även utrymme för att upphandla med sociala kriterier. Men det finns ingen tradition och få konkreta exempel på offentlig upphandling där sociala kriterier har använts.

Det är också en missuppfattning att EU:s regler skulle vara hindrande. Det är snarare tvärtom.

EU-kommission förespråkade tidigt att man ska ta hänsyn till sociala aspekter vid upphandling. I skriften ”Socialt ansvarsfull upphandling - En handledning till sociala hänsyn i offentlig upphandling” utgiven av EU-kommissionen finns beskrivet hur man kan ta hänsyn till sociala kriterier vid upphandling. Bland annat kan stödjandet av ”social integration” och att främja den sociala ekonomins organisationer vara relevant för upphandling. Liksom att främja ”små och medelstora företag” i den mån de kan kopplas till sociala hänsyn.

Även svensk lagstiftning (LOU) tydliggör möjligheten.

”En upphandlande myndighet får ställa särskilda sociala, miljömässiga och andra villkor för hur ett kontrakt skall fullgöras.” (LOU 2007:1091, 6 kap 13 §)

För att förtydliga att sociala kriterier är möjliga vid upphandling i Borås stad bör principer för sådana fastställas.

Med anledning av ovanstående föreslås Kommunfullmäktige besluta:

att principer för sociala kriterier vid upphandling i Borås Stad tas fram och att dessa fastställs av kommunfullmäktige.

måndag 22 augusti 2011

En ovanlig dag

En konstig dag. Plötsligt kom de ofattbara händelserna i Norge tillbaka. Det var starkt att sitt hemma och se och höra alla namnen läsas upp. Hur måste det då inte ha varit att vara där på plats. Men det var också mycket stämningsfull musik. En av mina favoriter från 80-talet sjöngs och spelades. Mycket ljus och mycket värme. Plus många andra fina sånger med fina artister. (SvD,

Många tankar kring varför det hände snurrar i huvudet. Det som oroar är allt hat och all respektlöshet som finns i andras huvuden. Hat som visar sig som kommentarer på nätet. Ingen respekt för andra eller andras åsikter. Yttrandefriheten som gör det möjligt för alla att uttrycka sig används för att håna och hata andras åsikter. Och hatet, som inte bara handlar om åsikter utan också handlar om hat mot olika människogrupper och religioner, sprids med blixtens hastighet via nätet. Den snabba tillgången av information är inte alltid av godo.

När jag började skriva det här inlägget visste jag inte att dagen skulle bli ännu märkligare. Just nu lyssnar jag på Sky News och följer ett intensivt Twitterflöde om vad som händer i Libyen. Det verkar som om Khadaffis dagar är räknade. Hans son är gripen. (SvD, Expressen, DN, BT). Fantastiskt att se alla lyckliga människor. Hoppas att befrielsen också betyder demokrati och frihet. Lika fruktansvärt som det var att sitta och följa twitterflödet från Norge för en månad sedan lika härligt är det nu att se och höra bilder från Libyen. Fascinerande att se allt när det faktiskt händer. I det fallet är nätet fantastiskt. Och vilken häftig kvinnlig reporter som åker runt bland firande libyer med hjälm på huvudet.

Andra händelser idag som Juholts tal till exempel hamnar i bakgrunden. Även om jag inte har tagit del av det i detalj verkar det vara samma spenderbyxor på  som i somras i Almedalen. Allt åt alla. Det är glädjande att S (liksom SD) backar i dagens opinionsmätning. FP gick däremot framåt något. Men som alltid. Det är valdagen som räknas och nu ligger den väldigt långt borta. Om inget oförutsett händer förstås.

I sanning en innehållsrik dag.

Och över alltihopa har jag förberett kurs jag ska ha i veckan. Egentligen skulle jag ha gjort mer men sommarsol och sedan minnesstunden i Oslo kom i vägen. Egentligen borde jag redan sova men så började det hända saker i Libyen. Fast nu är det nog dags i alla fall. I morgon är en ny intensiv dag. Med möte inför kungabesöket. Excel-kalkyler och kundbesök. Som jag vet i alla fall. 

torsdag 18 augusti 2011

En hektisk dag

Egentligen så hinner jag inte det här. Om två timmar börjar ett inspirationsmöte inför framtagandet av Vision 2025 för Borås. Ska bli intressant att lyssna till Peter Öhrn som är inspiratör även om jag misstänker att en del av det han ska säga sa han också vid ett seminarium i Visby under Almedalsveckan. Fast egentligen borde vi kanske sätta Vision 2021. 2021 firar Borås liksom Göteborg 400 år. Och vad jag vet är Göteborg redan igång med planerna för firandet.

Hoppas att också kvällens kommunfullmäktige blir lika inspirerande och spännande. Risken finns väl att det kan bli lite långt. Förmodligen kommer Centrum för flerspråkigt lärande att diskuteras. Alla partier är överens förutom SD. De senare vill överhuvudtaget inte göra något som kan främja integrationen. Hur man ska lära sig svenska om man inte har möjlighet att delta i språkutbildning, vare sig det gäller vuxna eller barn som det handlar om i detta fallet. Centrum för flerspråkigt lärande är en gemensam resurs för kommunen där nyanlända barn och unga slussas in i skolan. Där finns också modersmålslärarna organiserade. Mer finns att läsa här.

En annan intressant fråga är tillgång till skolskjuts för dem som väljer en annan skola än “hemmaskolan”. Detta har också belysts i dagens BT. I nya skollagen står det att man kan få skolskjuts till en annan skola om det inte resulterar i ekonomiska svårigheter. Dvs. De som redan idag har skolskjuts kan välja skola medans alla andra inte kan det. De som idag väljer en annan skola får ordna skjuts själv. Många kan göra det utan problem eftersom föräldrarna har råd att köpa busskort eller föräldrarna kan skjutsa. Men det finns många barn, vars föräldrar kanske saknar både bil och ekonomiska resurser. De saknar fortfarande valfriheten. Alla borde ha samma möjligheter att välja skola. Antingen det är en kommunal skola i någon annan kommundel eller en fristående skola.

En annan fråga som är viktig är den som handlar om att kommunen i alla ärenden som rör barn, vilket jag anser egentligen är alla ärenden, ska göra barnkonsekvensanalyser. Tror inte att det blir någon längre diskussion i frågan. Men som sagt det är oerhört viktigt att beslut som fattas har utrett hur barnen påverkas. Om man hade gjort en barnkonsekvensanalys innan beslutet fattades om att lägga ner Norrbyskolan så kanske beslutet blivit ett annat. Inte säkert men man hade ändå haft mer kunskap kring eventuella konsekvenser.

Det är bara att hoppas för allas skull att det nu blir bra. I det här fallet ser jag helst att jag slipper säga vad var det jag sa. Enligt BT har omplaneringar fått göras i all hast på de skolor dit barnen flyttas men med duktiga lärare kommer det förhoppningsvis att gå bra. Och också att föräldrarna hittar till barnens nya skolor.

Risken är att en uppbyggd kompetens just för barn med utländsk bakgrund splittras. Lärare och rektor har ju inte varit inblandad i diskussionerna vilket också är anmärkningsvärt. För att knyta an till ett annat ärende i kvällens fullmäktige, personalpolitiska riktlinjer. Var fanns det egna ansvaret, delaktigheten och inflytandet över sin arbetssituation för lärarna?

Nu är det bäst att jag slutar. Planera resten av dagen och IMG_1363morgondagen då det bär av till Stockholm och seminarium om fullmäktiges uppgifter tillsammans med övriga i presidiet i Borås och andra fullmäktigepresidier från de 22 största kommunerna i Sverige. Det ska bli kul med seminariet men hur i hela friden ska jag vakna. Särskilt om det blir ett långt fullmäktige ikväll. Och så är det ju frågan om tåget kommer fram i tid. Min statistik det senaste året är ca 50/50.

tisdag 16 augusti 2011

Hur tänkte de?

I väntan på att lyckas komma in på bankens hemsida och fixa en e-legitimation som försvunnit, så jag kan registrera min moms, skriver jag några rader. Ja. Egentligen finns det en hel del annat att göra. Men några rader får det bli i alla fall över temat hur tänkte de.

Hur tänkte rektorn som sa att flickan sänder ut signaler så därför riskerar hon att bli slagen. Och hur tänkte läraren som läst på nätet om autism och “leker doktor” och tror att flickan har autismstörningar. (SvD)

Jag har inte alla fakta men om detta är sant är det fullständigt oacceptabelt. Ingen lärare eller rektor ska göra egna diagnoser som han eller hon inte har kompetens för. Men framförallt så får aldrig skolan acceptera att någon mobbas för att denne är annorlunda. Det ingår i skolans uppgift att förmedla en värdegrund som bygger på alla människors lika värde. Och motverka all form av mobbning och kränkning.

Förmodligen har en del skolor misslyckats i detta arbete. Inte konstigt att både direkt mobbning och mobbning på nätet ökar när det finns vuxna, t om lärare och rektorer, som tycker att det är helt ok att bli mobbad om man är annorlunda. Hur kan man överhuvudtaget säga att någon i princip får skylla sig själv att han eller hon blir mobbad.

Nästa hur tänkte handlar om chefen som delade ut disktrasor och diskborstar till sina anställda inom Bollebygds kommun. Med texten det goda mötet är förutsättningen. Nog för att man ska försöka bemöta smutsiga tallrikar och glas på ett bra sätt så de inte går sönder men jag kan inte påstå att mötet med disken på diskbänken är det bästa av alla möten. Har väl inte precis glimten i ögat när jag ställer mig och diskar. Har ingen diskmaskin som upplysning. De flesta som fick presenten var också kvinnor och även om det börjar bli mer jämställt så är det ändå kvinnorna som svarar för det mesta arbetet i hemmet. Hade man ingen bättre present att ge till de anställda skulle man ha låtit bli att ge något. Oavsett hur många disktrasor man har över. (BT, Radio Sjuhärad)

Den tredje hur tänkte är allra värst. Det handlar om tonåringen som misstänks ha placerat ut sprängladdningar kring lekplatser. I skrivande stund har man hittat ytterligare en. Oavsett om det är den nu misstänkte eller någon annan som gjort dåden så är de förfärliga men det finns oftast en orsak. Varför väljer man att utsätta barn förIMG_1355 skaderisk. Det kanske är så att den skyldige själv blev mobbad som barn och nu ska ge igen. Det vet jag inget om. Det kan finnas en rad orsaker. (SvD, SvD2, DN)

Det enda jag vet är att man aldrig som vuxen, allra minst i skolans värld, kan rättfärdiga att någon mobbas. Ingen ska behöva få höra att det är ditt eget fel att du mobbas. 

Dagens bild får bli en ros. 

måndag 15 augusti 2011

Nu sätter allt igång

Nu börjar hösten närma sig. Tillika mötessäsongen. Idag fp-möte. I morgon gruppmöte inför torsdagens kommunfullmäktige. Onsdag inget på kvällen men besök i Göteborg hos kunder. Jag hoppas inte det blir alltför långt fullmäktige för på fredag morgon med tidiga tåget åker hela fullmäktigepresidiet till Stockholm för möte med andra fullmäktigepresidier i de större kommunerna. Ska bli spännande. Både mötet och om vi kommer fram. Förhoppningsvis ingen åska och signaler som funkar. Säker kan man aldrig vara. Jag tror att jag har nog en statistik på 50/50 det senaste året när det handlar om att vara framme i rätt tid. Så vi får väl hoppas att det är på uppvägen vi kommer fram i rätt tid. Hem kan jag väl åka buss från Herrljunga som vanligt.

Jag glömde ett möte. Inspirationsmöte inför kommunens Visionsarbete på torsdag eftermiddag. Mellan mötena blir det jobba av. Excel-kalkyl och databas. Plus lite annat. Kursföreberedelse till exempel. Idag fick jag dock en glädjechock. En ny kursbok finns framme så jag slipper använda en som är urkass. Och slipper göra en massa egna exempel.

Det här att vara fritidspolitiker är inte så lätt när det handlar om att få tiden att räcka till. Vill man vara med och påverka i dagens läge kan man inte bara ägna kvällar åt politiken. Idag måste man sätta till en hel del dagtid också. En del nämndmöten är på dagen. Även om man i de flesta fall får ersättning för förlorad arbetsförtjänst så är det långt ifrån alla jobb som man kan vara borta från hur som helst.

Arg blir jag när någon påstår att det är ett kall att vara fritidspolitiker och därför ska man inte ha några arvoden. “Varsågod och ta ansvar själv och byt ut TV-tittarkvällar mot ibland sena möteskvällar.”, vill jag säga till den personen.

Jag som egen företagare har en viss flexibilitet men blir jag tillfrågad om att hålla en kurs på tre dagar som är tidsbestämd till ett visst datum så måste den gå före. Och det finns konflikter och ibland är man splittrad.

Risken finns om mer och mer “fritidspolitik” förläggs till dagtid att det bara blir ett fåtal som kan vara engagerade. Även om det är viktigt att det också finns äldre i politiken vore det ju inte bra om det bara är pensionärer som är förtroendevalda i kommunen.

Nu är det i all fall dags att sova. Sent som alltid. Men det lär visstIMG_1349 inte vara bra att sova för mycket.

Till sist grattis till Elfsborg som igen vann på Borås Arena. Det hade nog varit kul att vara där. Det hördes ända hem hit vilken stämning det var. Flera km från arenan och skog och fönster emellan.

Dagens bild från Visby ringmur. En varm sommardag.

söndag 14 augusti 2011

Reflektioner

Jag trodde att diskussionerna kring språktest och Borås LUF-ordförandes intervju i Radio Sjuhärad hade kommit till vägs ände. Men inte. Diskussionerna fortsätter.

Oavsett om en intervju är bra eller dålig så tycker jag att man måste ta hänsyn till vem det är. Vad en lokal ordförande i ett ungdomsförbund säger har inte samma betydelse som om det var statsministern som gjort uttalandet. Med tanke på den spridning som ett misslyckat test (som dessutom inte är relevant i sammanhanget) har fått så skulle man kunna tro att LUF-ordföranden är statsminister.

Det är onekligen ett intressant fenomen hur ett budskap kan spridas så snabbt via sociala medier. Tydligen väcker ordet “språktest” väldigt mycket känslor. En del tycker att det är självklart att man ska kunna lite svenska när man blir svensk medborgare och andra tycker att det är en mänsklig rättighet att bli svensk medborgare, varför inga krav överhuvudtaget ska ställas. Jag tycker att det är viktigt att påpeka att med ett medborgarskap följer också skyldigheter varför kunskaper i svenska (inte grammatik utan kunna förstå och göra sig förstådd) och i hur det svenska samhället fungerar i stort är ett rimligt krav. Men inte den absolut mest prioriterade frågan för mig. Har utvecklat det i tidigare blogginlägg.

Är det kombinationen av ett känsloladdat ord och att någon misslyckas som gör att effekten blir så stor. Sociala medier har i alla fall haft en stor betydelse. Enligt min mening inte i något positivt syfte. Att sprida ett budskap där någon misslyckas och som ger omvärlden möjlighet att spy ut sin galla, inte bara över språktest utan också över personen ifråga, är inte ok. Idag när det diskuteras om ungas självkänsla så kan det vara förödande att hänga ut en ung människa på detta sätt. Även om jag tror att hon som det nu handlar om, som kan fyra språk och jobbat samtidigt som hon gått i skolan, bara kommer att bli ännu starkare.

Sedan har några andra tankar slagit mig de senaste dagarna.

Under mina år i riksdagen jobbade jag mycket med flyktingpolitiska frågor. Bland annat handlade det mycket om apatiska barn. De mest märkliga påståenden om apatiska barn spreds. De påstods gå upp och äta på natten. Ingen hade sett dem och barnläkare klargjorde att det var fysiskt omöjligt. Dessa påståenden stod också den socialdemokratiska regeringens utredare bakom. Socialdemokratiska ministrar anklagade föräldrar för att manipulera sina barn. Fast det efteråt visat sig att det inte fanns någon grund för detta. Läs gärna boken av Gellert Tamas De apatiska. Här finns också en länk till en som tänkt om.

Många andra flyktingfientliga påståenden spreds från riksdagens talarstol under de här åren från socialdemokrater. Där de som kommit hit och sökt asyl misstänkliggjordes. Det som gör mig lite förundrad är hur socialdemokratiska företrädare idag kan gå ut och kritisera andra partier (t ex FP för förslaget om språktest) för att ha bidragit till att Sverige blivit “kallt” när deras parti i allra högsta grad bidragit i än högre grad till ett kallare Sverige.

För att återgå till Radio Sjuhärad. Varför har inte radion ställt SSU till svars för några av de beslut som fattats under deras kongress. Till exempel 200 000 nya jobb inom det offentliga. Grovt räknat skulle det kosta 60 miljarder i hela landet och om det slås ut på invånarantal i varje kommun skulle det i Borås bli drygt 600 miljoner. Skulle vara intressant att veta hur man tänkt att finansiera dessa förslag plus alla andra skattefinansierade löften man gjort på sin kongress.

Varför granskar man bara ett ungdomsförbund?

Dagens bild får bli några lejon. Den uttrycker så mycket. Även ett lejon behöver trygghet, kärlek och gemenskap.

torsdag 11 augusti 2011

Förtroendevalda–skänk en timmas arvode till Afrika

I morse i Gomorron Sverige var Milla och hennes bror och berättade om hur de startat “Bullhjälpen” för Afrikas horn. (ABC)

Hon hade sett de svältande barnen i Afrika och startade försäljning av bullar utanför varuhus. Vinsten går sedan till Radiohjälpen. “Bullhjälpen” har också spritt sig till fler platser.

“Bullhjälpen” finns också på Facebook. Och på blogg.

Det här inslaget var så välgörande. Idag när så mycket hat och förnedring sprids på nätet ställer barn upp för sina medmänniskor. Det finns hopp om framtiden.

Men så började jag fundera vad jag själv kunde göra. Självklart ge pengar till någon av hjälporganisationerna. Men pusha också på andra. Eftersom det inte är förenligt med lagen att kommuner skänker pengar så kan inte det göras även om viljan finns. (SR) Men enskilda ledamöter kan göra det.

Många kommunfullmäktige och region/landstingsfullmäktige har snart sitt första sammanträde för hösten. Jag tror att de allra flesta får någon form av arvode. Varför inte då följa uppmaningen från en av många hjälporganisationer att arbeta en timme för Afrikas horn? Det vill säga sätta in motsvarande arvodet för en timma (åtminstone) på någon av hjälporganisationernas postgirokonton. Exempelvis Radiohjälpen 901950-6, Läkare utan gränser, 90 06 03-2, Röda korset, 900 800-4, Rädda Barnen, 902003-3, Unicef, 90 20 01-7. 

Detta är självklart frivilligt och var och en gör sin egen inbetalning.

Kan barnen så borde också vi som är förtroendevalda kunna göra en liten insats.

måndag 8 augusti 2011

FP-sommartal avslutar ledigheten

De lediga dagarna börjar ta slut. Både jobb och politik sätter igång. Efter Jan Björklunds tal i Marstrand passade jag på att tIMG_1462illbringa ännu en natt i vackra Bohuslän. Med ljuvlig solnedgång. Fast solen stod lägre än för en vecka sedan och luften var kallare. Det kändes trist att i morse åka från blå himmel mot ösregn. Fast förmodligen kom det regn i Bohuslän senare på dagen också.

Även om nog gårdagens regn skrämde bort en del lyssnare till Folkpartiets partiledares tal så var “Såsen” i Marstrand ändå fullsatt när Jan talade om de prioriteringar som Folkpartiet vill göra i höstens budget. Som kan bli nog så tuff med tanke på det ekonomiska läget i världen.

En prioritering som FP vill göra är att uppvärdera läraryrket genom att inrätta fler karriärvägar och jobba för högre lärarlöner. Läraren är den som ska utbilda vår framtid, dvs barnen. Det är dags att vi andra uppvärderar läraren. Tyvärr är det väl så att lärarna i många år nästan hånats för långa ledigheter. Som numera inte är mycket längre än hos andra yrkeskategorier. Lärarna har fått allt fler uppgifter att sköta. Dessutom har lärarutbildningen inte gett alla de redskap som en lärare behöver. Nu har dock många förändringar gjorts inom skolområdet under Folkpartiets ledning på Utbildningsdepartementet. Och fler ska det alltså bli.

Den andra prioriteringen handlar om att göra vissa förbättringar i sjukförsäkringen. Ett välkommet förslag. Sjukförsäkringsreformen genomfördes lite väl fort. Alla konsekvenser utreddes inte så det är viktigt att rätta till det som blev fel. Det är inte fråga om att ändra grunderna. De som har arbetsförmåga ska arbeta och de som är sjuka ska ha sjukförsäkring. Men det är viktigt att de som behöver det får rehabilitering och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Jag tror personligen att mycket måste göras för att ändra förutsättningarna på arbetsmarknaden så att fler kan arbeta efter sin förmåga. Socialt företagande är ett alternativ. Coompanion i Sjuhärad driver ett EU-projekt i Socialt företagande. Om detta har jag skrivit flera gånger tidigare. Bland annat här.

Ett tredje önskemål är att sänka värnskatten och höja brytpunkten för statlig skatt. Det ska löna sig att arbeta och utbilda sig och starta företag. Förmodligen lär inte detta bli verklighet i höst heller. Men en önskelista kan man ju alltid ha.

Hela talet kan läsas här.

BT, vars ledarredaktion var i Marstrand skriver om talet här. (Men vad hände med bilen på vägen hem, BT?)

DN, SvD och GP skriver också.

I morgon kommer underlag till en databas och på onsdag är det kungabesöksplanering. Sedan är allt i full gång. Så nu är det sovdags.

söndag 7 augusti 2011

En intensiv och underlig vecka

Ska snart åka iväg till Marstrand för att lyssna till Jan Björklunds sommartal. Regnet har nog slutat tills dess.

Den senaste veckan har varit innehållsrik. Först ett antal dagar med ljuvliga barnbarn. Inspirerande och roligt men det tar på krafterna. Båtfärd och promenad och lång väntan på för lite mat. Djurparksbesök och sova på bäddsoffan i vardagsrummet.

Så kom då diskussionerna om språktest. Med radiobesök och diskussioner på bloggen. Jag tycker att det är rimligt att man ska ha grundläggande kunskaper för att bli svensk medborgare. Svenskt medborgarskap innebär att man får rösta till riksdagen och får oåterkallelig rätt att bo i Sverige. Redan idag finns vissa krav för att få bli svensk medborgare. Man får inte ha skulder hos kronofogden eller ha begått vissa brott. Dessutom måste man ha vistats fem år i landet. Med ändrade villkor med språkkrav kan också den tiden kanske förkortas. Innan någon ändring kan ske måste dock det hela utredas och konsekvenser och analyseras. Det kommer säkert också att behövas undantag.

Mer argument finns i mina tidigare blogginlägg. Där kommentarer beskyller mig för att vara rasist och nationalist. Vilket är så fel det kan bli.

Jag är för ett samhälle med mångfald där alla människor får plats och är välkomna. Oavsett bakgrund. Men det är viktigt att alla får det stöd och de förutsättningar som gör att de kan bli delaktiga i samhället. De som hamnar utanför letar reda på andra arenor. Det kan vara religiös extremism eller kriminalitet.

Igår gav jag mig in i diskussionen på BT:s artikel om främlingshatet på nätet. Kan väl säga att debatten handlar inte om det är främlingshat på nätet eller inte. Den nätdebatten är främlingsfientlig där man utan att kunna förklara varför bara slänger ur sig negativa synpunkter om invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. När jag skrev att jag har många vänner som är muslimer så får jag kommentaren “Stackare”. Nu är det inte många som deltar i debatten och ytterst få som säger emot invandrarkverulanterna. Att försöka komma med fakta nyttar inte mycket till.

Att jag gav mig in i det hela orsakades av att någon skrev att ingen vill ha “skiten” (invandrarna) här. Undrar hur Sverige skulle klara sig om alla 670 000 utlandsfödda som går till jobbet varje dag inte skulle göra det. Hur skulle man komma till jobbet och vem skulle fixa lunchpizzan mm.

Det har varit en märklig vecka. En dagen beskylld för att vara rasist och nästa dag vara kritiserad av rasister.

Jag är för en human och rättssäker asylpolitik och men också ett humant och mänskligt mottagande av dem som kommer hit. Med mänskligt menar jag att man måste ge bra förutsättningar för att komma in i samhället. IMG_1312

Nu dags att åka till Marstrand. Dagens blomma får självklart bli en blåklint. Symbolen för demokrati.

fredag 5 augusti 2011

Saknar medmänsklighet och respekt

Tänkte egentligen inte skriva mer om språkkrav. Det är ingen stor fråga. Även om jag tycker att det är ett rimligt krav att ha grundläggande kunskaper i svenska när man blir svensk medborgare, efter minst fem år i Sverige, med bland annat rätten att rösta till riksdagen.

Men frågan har fått orimliga konsekvenser. En ung tjej förföljs och hånas på nätet. För att hon inte klarade ett grammatiktest som förmodligen många andra inte heller skulle ha klarat. Artikeln med intervjun sprids på nätet med vindens hastighet.

Det är inte så enkelt att medverka i media. Jag förmodar att många av dem som skriver förnedrande och hånfulla kommentarer själva aldrig ställts inför en mikrofon i direktsändning. Det har jag. Även om jag numera har rätt mycket vana så är det alltid med viss nervositet jag kliver in en studio. Jag vet aldrig vad som väntar där inne. Förberedelser är viktiga men man kan aldrig förbereda sig för allt. Och det kan finnas andra faktorer som gör att man inte är helt alert. Ibland blir det inte bra.

Idag tillåts man inte göra bort sig eller misslyckas utan att det finns ett antal personer som måste påpeka vilken kass människa man är. När det räcker med att man själv nog vet med sig att det inte blev så bra.

Det är dags att sluta förnedra och förfölja. Även om man inte har samma uppfattning som en person så är det inte ok att skriva förnedrande och hånfulla kommentarer om personen. Demokrati innebär att man har rätt att ha en egen åsikt. Och att man har friheten att både skriva ner den och säga den. Men den friheten innebär också att man har ett eget ansvar. Bland annat att också respektera och tolerera andra människor och deras åsikter. En saklig debatt eller ännu hellre dialog leder världen framåt. Ingen vill göra bort sig men alla gör det någon gång. Ingen är felfri. Något att komma ihåg när man nästa gång hånar någon för att hon eller han gjort bort sig. Medmänsklighet verkar vara en bristvara.
Det är också viktigt att ta reda på fakta innan man kritiserar något. Den aktuella frågan handlar om att ha grundläggande kunskaper i svenska för att bli svensk medborgare (efter minst 5 år i Sverige) och ha rätt att rösta till riksdagen eller själv bli riksdagsledamot. Det handlar inte om att få stanna i Sverige eller tvingas återvända till sitt hemland.
För att få bo och arbeta i Sverige krävs inga språkkunskaper. Även om det viktigaste som nyanländ är att lära sig språket och få ett jobb. Du kanIMG_1364 bo många år i Sverige utan att vara svensk medborgare.
Det är ingen rättighet att bli svensk medborgare. Däremot är rätten till asyl det. Att jobba för en mer rättssäker och human asylprocess är en betydligt viktigare fråga än att diskutera en persons misslyckade grammatiktest. Ett test som dessutom är gripet helt ur luften.

Dagens blomma blir en tistel. Från Botaniska i Visby.

Läs också ledare i DN. LUF-ordföranden Adam Cwejmans svar till Expressen och Aftonbladet. I helhet.

torsdag 4 augusti 2011

Dags för saklig debatt kring språkkrav

Borde ge mig ut och njuta av sommaren och solen. Snart kommer regnet enligt SMHI. Men de har ju förstås haft fel andra gånger. Rätt många faktiskt.

Men först några rader igen om detta med språkkrav. Häromdagen blev LUF:s ordförande i Borås intervjuad om att LUF (Liberala Ungdomsförbundet) beslutat på sin kongress att införa krav på kunskaper i svenska språket för att bli svensk medborgare. Dessutom blev hon “förhörd” på ordklasser och satsdelar. Som exempel på språktest. Senare spreds budskapet på nyheterna och twitter och andra sociala medier. Med en del hånfulla kommentarer. Jag tror inte ett eventuellt framtida test på språkkunskaper handlar om ordklasser utan mer om att kunna förstå och prata och skriva.

Igår fick jag också möjlighet att tala i Radio Sjuhärad i samma ämne. Det är viktigt att skilja på att ha tillstånd att vistas och verka i Sverige och att bli svensk medborgare. Vägen till att bli svensk medborgare kan indelas i tre stadier.

Först kommer man till Sverige som asylsökande eller numera kan man också komma som arbetskraftsinvandrare. Folkpartiet värnar och jobbar för att vi ska ha en human och rättssäker asylpolitik. Det finns en hel del ytterligare att göra. Likartade skäl ger olika beslut och den portalparagraf som handlar om att man ska se till barnens bästa glöms väldigt ofta bort.

De som då får permanent uppehållstillstånd har rätt att arbeta och vistas i landet. Efter tre års vistelse (asyltiden inräknad) i Sverige har man också rätt att rösta i val till kommunen och regionen/landstinget. Förra året kom en ny lag som fokuserar på att de som kommer hit ska ha introduktion om det svenska samhället och få en coach som ska vara en stöttning för att snabbt komma ut i arbetslivet. Introduktionen ska se till individuella behov. Språkundervisningen är där en viktig del. Tidigare var det ofta så att man måste klara SFI(Svenska för invandrare) innan man kunde få börja jobba. Idag ser man annorlunda på det. Språk och arbete bör gå hand i hand. Introduktionen är obligatorisk för alla. Tidigare uteblev många kvinnor från svenskundervisning vilket inneburit att de blivit än mer beroende av sina män. De som behöver hjälp att bearbeta traumatiska upplevelser måste också få det.

När man sedan bott minst fem år i Sverige har man rätt att ansöka om svenskt medborgarskap. Ett svenskt medborgarskap innebär att man har rätt att rösta till riksdagen och således välja dem som ska stifta landets lagar. Jag tycker att det är viktigt att man har en viss kunskap i svenska språket så att man kan hänga med i debatten vad olika partier står för. Risken finns annars att man blir lurad av mindre nogräknade individer eller partier. Eftersom man under tiden man varit i Sverige förmodligen fått språkundervisning så bör det inte vara några problem. Inom SFI finns olika nivåer och någon av dessa bör kanske bli norm för det krav som ställs när man vill bli svensk medborgare. Precis som i den vanliga skolan bör också de, som behöver det, få extra hjälp och stöd. Genom att samhället ställer krav på individen måste också individen kunna ställa krav på samhället. 

Det är också viktigt att komma ihåg att det inte är en rättighet att bli svensk medborgare.

Jag hoppas debatten ska börja anta rimliga proportioner. IMG_1366Nyhetsinslaget om LUF-ordförandens kunskaper om ordklasser och spridningen med kommentarer av detsamma är utanför det som är rimligt.

Läs också Adam Cwejmans (LUF-ordförande centralt) artikel
i GT.

Dagens ros är fotograferad i Botaniska i Visby

tisdag 2 augusti 2011

Krav på sig själv och andra

Att ställa krav är att bry sig. Det var Folkpartiets budskap i valrörelsen 2002. Det budskapet håller än. Och det handlar inte bara om att ställa krav på andra utan också om att ställa krav på sig själv. 

En av ledarsidans artiklar i dagens BT handlar om det temat. När något blir för svårt så förenklar man. Inget fel i sig att förenkla om resultatet blir detsamma. Men ibland måste man anstränga sig för att nå ett efterlängtat mål. Man måste göra det lilla extra som kanske både är lite läskigt och svårt. Glädjen efteråt när man klarat av det är desto större. Man växer som människa. “Mormor, du måste titta när jag hoppar från svikten.”

Det är en hel del gränser man spränger under ett liv. Om inte önskan att komma framåt fanns redan från det man föds så skulle man inte ens lära sig krypa, gå eller tala. Det är viktigt att den här önskan om att utveckla sig inte försvinner någonstans på vägen i livet. Hur hade det sett ut om alla satt sig på rumpan och väntat att någon annan ska hitta på något. Hade vi levat kvar på apstadiet? Hade vi haft elektricitet, internet eller flugit till månen?

För att återgå till detta med krav på sig själv och andra. En av de punkter som blev livligt omdebatterad 2002 i valrörelsen var kravet på att man ska ha vissa kunskaper i svenska språket om man ska bli svensk medborgare. Jag måste erkänna att jag var en av dem som kritiserade förslaget då. Men jag har ändrat mig efter att ha träffat människor under valrörelser som knappt kan ett ord svenska men ändå ska kunna ta ställning och välja dem som ska stifta landets lagar. I många fall handlar det om kvinnor som, i stället för att lära sig svenska, varit hemma och tagit hand om barnen.

Den här frågan har blivit aktuell i dagarna när Liberala Ungdomsförbundet på sin kongress fattat beslut om detta med språkkrav.

Som infödd svensk går man i skolan nio år och lär sig både svenska och hur det svenska samhället fungerar. På så sätt “utbildas” man till att bli en medborgare i Sverige så att man vid 18-års ålder kan utnyttja sina rättigheter som att till exempel rösta till landets lagstiftande församling, riksdagen.

Att bli svensk medborgare är ingen rättighet. Men det ska heller inte vara ett oöverstigligt hinder.

Självklart måste de som kommer hit erbjudas bra språkundervisning. Idag är deltagande i introduktion, inklusive språkundervisning, obligatorisk för alla så det borde aldrig bli några problem med att lära sig svenska. Sedan kan det säkert finnas behov av undantag.

Den nya introduktionen som infördes i december förra året innebär också att Arbetsförmedlingen har ett huvudansvar för nyanlända. Detta innebär att fokus är satt på att den som kommer hit och får uppehållstillstånd ska komma i arbete så fort som möjligt. Språkutbildning och arbete bör gå hand i hand.

Detta skriver också arbetsförmedlingens generaldirektör i en debattartikel i DN idag. Hon skriver också att vi i Sverige misslyckats med integrationen genom att vi har haft ett omhändertagandeperspektiv i stället för att se de som kommit hit som en resurs med kunskaper och kompetens. Hon skriver att vi inte har råd att inte se till att de som kommer hit får arbete. Och att vi också måste bli ett öppet land som välkomnar dem som vill komma hit och arbeta. Vi behöver dem.

Jag håller med om det hon skriver. Liksom slutorden i artikeln

“Arbete och social inklusion kan endast uppnås genom att vi alla – politiker, makthavare, arbetsgivare, opinonsbildare samt du och jag öppnar våra dörrar för det nya.”

Det är alltså allas vårt ansvar att släppa in det nya. Men också de IMG_1336som kommer hit måste vilja komma in. Det finns krav på oss alla.

Dagens bild får bli en bigarrå.

måndag 1 augusti 2011

Och så var det då det där med jämn fördelning

Ännu en härlig sommarkväll. Efter två dagar vid havet och en dag i Borås djurpark i sol är jag rätt mör. Och ständigt har det funnits ett gäng barn runtomkring. Men en härlig tillvaro. Så mycket skrivande struts   har inte blivit av de senaste så nu får det bli några rader. Med bilder från Borås djurpark.

Snart sätter både politik och jobb igång. Om några veckor äger höstens första kommunfullmäktige rum. Kurser som jag ska hålla är på gång. Plus lite annat hemarbete. Om exakt en månad får Borås besök av kungaparet. Eftersom jag är med i planeringsarbetet så blir det en del möten inför besöket. BT har nu presenterat gästlistan till lunchen. Och konstaterat att det är flest män som är bjudna. Vilket också avspeglar sig i rubriken. (Ok. Ska inte föreslå en annan rubrik.) Men precis som sägs i artikeln är gästerna indelade i flera grupper och det har råkat bli en ojämn fördelning mellan kvinnor och mängiraffer. Eftersom det är fler män som varit inblandade i projektet. När det gäller kommunens representanter så är fördelningen rätt ok. De som tillhör gruppen näringsliv är den som står för den mest ojämnställda fördelningen mellan män och kvinnor. Kanske inte förvånande eftersom fler män är företagsledare. Men ger en tankeställare om hur viktigt det är att få fler kvinnor som startar och driver företag. Så fick jag in det också.

Går då  snabbt över till nästa fråga om jämn fördelning. Folkpartietsdjurparksvarg jämställdhetsgrupp har tagit fram ett förslag till jämställdhetsprogram som ska tas vid Folkpartiets landsmöte i höst. Bland annat finns i förslaget till program ett förslag att man ska kvotera in kvinnor till kommunala bolagsstyrelser. Kommenteras i BT.

Visst är det viktigt med en jämn könsfördelning i alla beslutande församlingar. Inte bara i bolag. Lika viktigt vore det att få en jämnare fördelning inte bara för platser i “vanliga” nämnder utan också “betydelsefulla” poster. Men jag tror inte på kvotering. Utbildning och information och bra förebilder tror jag är ett bättre koncept. Sedan har jag svårt att se hur det rent konkret ska gå till att kvotera in personer. Nämnder och styrelser utses ju efter ett val och på något sätt förhandlas fram poster mellan partierna. Risken finns väl att kompetenta personer inte får något uppdrag över huvud taget om han eller hon inte får den nominerad platsen. Och vem ska i sista änden besluta vilka som ska sitta i styrelsen?

Jag har också fått kommentaren från dem som jobbar i ett kommunalt bolag att varför ska styrelseledamöter bara tillsättas politiskt. Det kanske borde finnas experter med. Ytterligare ett argument till att jag, och Folkpartiet, är tveksamma till kommunala bolag över huvud taget. Och att ett bolag som Borås Elnät ska subventionera Borås Djurpark. Apropå dagens besök och infogade bilder.

För att återgå till de kommunala bolagsstyrelserna. Jag tror inte att de som engagerar sig politiskt i första hand vill sitta i en bolagsstyrelse utan i en nämnd. Någon raljerar i en kommentar till artikeln att det inte skulle finnas några kompetenta kvinnor i Borås som skulle kunna sitta i bolagsstyrelser. Jag tror, vet, att det finns många kompetenta kvinnor men dessa återfinns inom andra nämnder där man har möjlighet att driva politik. Det gör man inte i en bolagsstyrelse. Därför valde bland annat jag bort en styrelseplats.

Det finns åtskilligt mer att göra när det gäller jämställdhet både inom näringslivet och inom politiken. Inom politiken är det åtminstone en jämn könsfördelning på pappret. Sedan finns det nog en del som kan göras för en jämnare fördelning på de betydelsefullaste posterna. Och som sagt inom de kommunala bolagen. Men utbildning och stimulans tror jag mer på än kvotering.