söndag 14 augusti 2011

Reflektioner

Jag trodde att diskussionerna kring språktest och Borås LUF-ordförandes intervju i Radio Sjuhärad hade kommit till vägs ände. Men inte. Diskussionerna fortsätter.

Oavsett om en intervju är bra eller dålig så tycker jag att man måste ta hänsyn till vem det är. Vad en lokal ordförande i ett ungdomsförbund säger har inte samma betydelse som om det var statsministern som gjort uttalandet. Med tanke på den spridning som ett misslyckat test (som dessutom inte är relevant i sammanhanget) har fått så skulle man kunna tro att LUF-ordföranden är statsminister.

Det är onekligen ett intressant fenomen hur ett budskap kan spridas så snabbt via sociala medier. Tydligen väcker ordet “språktest” väldigt mycket känslor. En del tycker att det är självklart att man ska kunna lite svenska när man blir svensk medborgare och andra tycker att det är en mänsklig rättighet att bli svensk medborgare, varför inga krav överhuvudtaget ska ställas. Jag tycker att det är viktigt att påpeka att med ett medborgarskap följer också skyldigheter varför kunskaper i svenska (inte grammatik utan kunna förstå och göra sig förstådd) och i hur det svenska samhället fungerar i stort är ett rimligt krav. Men inte den absolut mest prioriterade frågan för mig. Har utvecklat det i tidigare blogginlägg.

Är det kombinationen av ett känsloladdat ord och att någon misslyckas som gör att effekten blir så stor. Sociala medier har i alla fall haft en stor betydelse. Enligt min mening inte i något positivt syfte. Att sprida ett budskap där någon misslyckas och som ger omvärlden möjlighet att spy ut sin galla, inte bara över språktest utan också över personen ifråga, är inte ok. Idag när det diskuteras om ungas självkänsla så kan det vara förödande att hänga ut en ung människa på detta sätt. Även om jag tror att hon som det nu handlar om, som kan fyra språk och jobbat samtidigt som hon gått i skolan, bara kommer att bli ännu starkare.

Sedan har några andra tankar slagit mig de senaste dagarna.

Under mina år i riksdagen jobbade jag mycket med flyktingpolitiska frågor. Bland annat handlade det mycket om apatiska barn. De mest märkliga påståenden om apatiska barn spreds. De påstods gå upp och äta på natten. Ingen hade sett dem och barnläkare klargjorde att det var fysiskt omöjligt. Dessa påståenden stod också den socialdemokratiska regeringens utredare bakom. Socialdemokratiska ministrar anklagade föräldrar för att manipulera sina barn. Fast det efteråt visat sig att det inte fanns någon grund för detta. Läs gärna boken av Gellert Tamas De apatiska. Här finns också en länk till en som tänkt om.

Många andra flyktingfientliga påståenden spreds från riksdagens talarstol under de här åren från socialdemokrater. Där de som kommit hit och sökt asyl misstänkliggjordes. Det som gör mig lite förundrad är hur socialdemokratiska företrädare idag kan gå ut och kritisera andra partier (t ex FP för förslaget om språktest) för att ha bidragit till att Sverige blivit “kallt” när deras parti i allra högsta grad bidragit i än högre grad till ett kallare Sverige.

För att återgå till Radio Sjuhärad. Varför har inte radion ställt SSU till svars för några av de beslut som fattats under deras kongress. Till exempel 200 000 nya jobb inom det offentliga. Grovt räknat skulle det kosta 60 miljarder i hela landet och om det slås ut på invånarantal i varje kommun skulle det i Borås bli drygt 600 miljoner. Skulle vara intressant att veta hur man tänkt att finansiera dessa förslag plus alla andra skattefinansierade löften man gjort på sin kongress.

Varför granskar man bara ett ungdomsförbund?

Dagens bild får bli några lejon. Den uttrycker så mycket. Även ett lejon behöver trygghet, kärlek och gemenskap.

1 kommentar:

Anonym sa...

Allas lika värde ?
Var är alla manifestationer, minnesstunder och kondoleanstelegram för helgens många döda i Pakistan och Irak ?
Är något planerat i Borås ?
Eller anser vi bara att "de är ju vana vid sånt" ?

Tjalle