tisdag 31 augusti 2010

Sol ute och i opinionen

Solen skiner. Har fixat databasen. Vad är en bättre sysselsättning än att dela ut valmaterial i solskenet? Opinionsmätningarna går åt rätt håll. (SvD, DN) Åtminstone idag. Kanske med undantag för sd:s resultat i Aftonbladets mätning. Men den brukar jag lita mindre på än de andra även om det ju fortfarande är mätningen den 19 september som gäller. Aftonbladets mätning görs via webben. Det finns många som inte har tillgång till Internet så urvalet blir inte särskilt representativt.

SD:s valfilm har blivit ett hett diskussionsämne, även i vårt grannland. Att TV4 stoppar den kritiseras från danskt håll av etablerade partier. (SvD) Att det skulle vara ett avsteg från yttrandefriheten i Sverige att inte visa den kan jag inte hålla med om. Jag vill åtminstone inte ha in den filmen i mitt vardagsrum. Något mer otrevligt och osakligt får man leta efter.

Jag tillhör dem som tycker att man ska ta debatten med SD. Även om det stundtals är svårt eftersom min och sverigedemokraternas människosyn och andra värderingar är så långt ifrån varandra som man kan komma. Men jag har debatterat på Radio Sjuhärad, ännu inte sänt. För tar man inte debatten kan inte felaktigheter och osanningar komma fram. Och att SD inte skulle få utrymme i media är en myt. Redaktionschefen på SvD beskriver sakligt på sin blogg om SD:s möjligheter att komma till tals. (SvD)

Nu blir det solen i alla fall i väntan på de rödgrönas valmanifest. Stärkt av Aftonbladets mätning när det gäller Folkpartiet. På väg uppåt.

måndag 30 augusti 2010

En dag efter

När kvällen kommer är huvudet ganska trött. Att försöka skriva intelligenta och intressanta blogginlägg är inte så lätt. Igår kväll började jag innan tennisen men var sedan blev det utfrågning av Jan Björklund och därefter var jag rätt trött så något fullföljande blev det inte. Och blogginlägg är rätt mycket färskvara.

Får väl göra ett nytt försök nu. Utfrågningen igår kväll skötte Jan Björklund galant. Gick tydligen hem hos pensionärerna. (DN) Jag förstår dock inte vad det är för kontroversiellt att de som kommer hit ska få en introduktion i hur det svenska samhället fungerar. I Borås idag får de som kommit som flyktingar hit det redan. Åtta partier i Borås har motionerat till fullmäktige om att även de som kommer hit av annan anledning ska få samma möjlighet.

En annan punkt i utfrågningen reagerade jag också på. När han utfrågades om sina barn. Det var ett övertramp tycker jag. En politiker eller annan offentlig person får finna sig i att få dela med sig av sig själv, även en del privat. Men det är oerhört viktigt att man får hålla sina barn utanför det offentliga. Barnen har inte valt att bli offentliga.

Ett av dagens förslag från det politiska hållet kom från Alliansen. (DN, SvD) Att skapa ekonomiska frizoner inom vissa områden där arbetslösheten är hög. Saken är inte utredd men ett förslag kan vara att företag som etablerar sig på sådana områden får lägre arbetsgivaravgifter. Ett annat förslag är att invandrartäta skolor som lyckas bra kan få ekonomisk uppmuntran. Genast är motståndarna ute och ropar om att man pekar ut redan utpekade. Det är väl riktigt men saken är den att man måste våga se problem som finns. Och det är ett problem att många människor är arbetslösa på ett och samma område. Ska man komma till rätta med problemet måste man faktiskt tala om att det finns. Sedan är det viktigt att värna att alla människor är individer och har olika behov. Invandrare är inte en homogen grupp som ska behandlas kollektivt. Förslaget kan säkert vara en del i ett batteri av åtgärder som behövs.

Att vuxna har ett arbete är viktigt ur många aspekter. Dels kunna försörja sig och få kontakt med det svenska samhället. Det är också viktigt för barnen att se att de vuxna arbetar. Barnen ser de vuxna som förebilder. Saknar de vuxna arbete kan också barnen tappa framtidstron och därför strunta i skola och utbildning.

Det finns en hel del till att skriva om men nu är det sovdags. I morgon blir det jobb med databas. Ska också försöka hinna dela lite broschyrer. Jag bör nog också ta en kik på kursen jag ska hålla på onsdag.

torsdag 26 augusti 2010

Sverigedemokraterna har fel

Valrörelsen rullar vidare. Gårdagen var rätt intensiv. Först två fem-minuters debatter på radion. De spelades in och kommer att sändas så småningom och dessutom läggas ut på Radio Sjuhärads hemsida. Den ena var mot sverigedemokraten William Petzäll om invandring, vad annars, och den andra om integritet mot Fredrich Legnemark om integritet.

Fem minuter går oerhört fort och åtminstone i den första debatten var jag tvungen att avbryta min motdebattör för att överhuvudtaget få en syl i vädret när han pladdrade på om massinvandring och att vi ska hjälpa människorna i närområdena i stället. Det sistnämnda håller jag med om, om det är möjligt, men de som kommer hit ska vi ge ett bra mottagande och en rättssäker asylprövning. Dessutom måste vi se de människor som kommer hit som en resurs. Många har en utbildning när de kommer hit. Men även de som saknar utbildning kan också bidra till samhället. Och de siffror som Sverigedemokraterna svänger si g med stämmer inte alls.

Det visar ju också den granskning som gjorts med anledning av deras rapport om påståendet att våldtäkterna ökat på grund av invandringen. Både Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, och SvD:s faktakoll konstaterar att det inte finns belägg för deras påståenden. Man drar felaktiga slutsatser av ett litet material och bortser från förändringar i till exempel lagstiftning.

Självklart måste våld mot kvinnor, oavsett om det är våldtäkter eller annat fysiskt eller psykiskt våld, uppmärksammas och motverkas. Det mesta våldet mot kvinnor sker inte på öppen gata utan innanför hemmets fyra väggar. Då är det inte heller lätt att få en fällande dom. Det finns i regel inga vittnen. Något som är viktigt i en rättsstat är att alla som bor där ska få en rättslig prövning och behandlas lika inför lagen. Därför är det ibland svårt att döma någon för ett brott när ord står mot ord. På gott och ont.

Alliansregeringen med Nyamko Sabuni (fp) tog tidigt under mandatperioden fram en handlingsplan med en rad åtgärder mot våld mot kvinnor.

onsdag 25 augusti 2010

Elevhälsovård och integritetskränkande gatubilder

Då kan jag bocka av ännu en punkt som folkpartiet fått med övriga i alliansregeringen på och som jag har med i min egen personvalsfolder. Att stärka elevhälsovården. (DN, SVT)

Staten ska ge riktat stöd till kommunerna som motsvarar 700 personer inom detta område. Fast varför ska utsatta ungdomar behöva vänta till 2012. De behöver stöd och hjälp nu.

En annan fråga som jag engagerat mig i är de olika internetsajterna som lägger ut gatubilder på nätet. Hitta.se och Google t ex. Jag tycker att det verkligen är integritetskränkande att vissa företag kan lägg ut bilder på nätet av bilar med registreringsnummer och personer som går att känna igen. Hitta.se är värst i det fallet. Här och här finns mer vad jag skrivit om detta.

Nu är jag inte ensam om att reagera. I Tyskland har man infört en möjlighet att kunna "radera" sitt hus som visas på Google. De politiska diskussionerna är livliga och den liberala utrikesministern där tänker utnyttja möjligheten att "radera". Det vore angeläget att börja samma diskussion här. (SvD)

Det som oroar mig är att man genom alla olika söksajter kan få veta det mesta om en person. Vad man tjänar, när man fyller år och mycket mera. Det är en annan sak när man lägger ut information frivilligt på de olika sociala sajterna om sig själv, även om det är viktigt att tänka på vad man lägger ut. Men det finns inget som helst samhällsintresse av att veta när jag fyller år eller om jag har maskrosor vid brevlådan.

Utan företag ingen välfärd

Idag presenterade alliansen en rad förslag om företagande och entreprenörskap. Visserligen inte några revolutionerande förslag men viktigt att de kom upp på agendan. Som jag skrivit tidigare, företagarfrågor har hamnat lite i skymundan i valrörelsen. (DN, SvD)

Förslaget om att sänka restaurangmomsen är välkommet. Idag är det fullständigt korkat att man kan gå in på en restaurang och maten kostar olika om du äter på restaurangen eller tar den med dig. När du tar med maten är det 12 % moms, lika som annan mat man handlar, och när du sitter kvar är det 25 % moms. För restaurangen blir det ingen skillnad i intäkter. Momsen skyfflas bara vidare till staten efter avdrag för det man inhandlat. Men det blir helt klart mindre krångel för de restauranger som har "take away" service. Genom att det blir billigare för slutkunden kan det bli fler som äter eller fikar ute.

Problemet med förslaget är att det är villkorat. När ekonomin så tillåter. Risken finns att det aldrig blir av. Av erfarenhet. På min riksdagstid fanns det ett sådant villkorat förslag. Borttagandet av reklamskatten. Tror inte den är borta ännu. Hoppas att det nya förslaget går ett bättre öde till mötes.

Ett mer konkret förslag är att fortsätta med stimulerandet av kvinnors företagande. Nödvändigt och angeläget. Även om det inte i grunden är någon skillnad om det är en kvinna eller man som driver ett företag. Samma villkor gäller för båda. I sammanhanget är viktigt att påpeka att RUT och ROT måste få vara kvar.

Entreprenörskap i skolan är ett annat angeläget förslag liksom att tillsätta en utredning som ska se över skatterna för att åstadkomma ett bra företagsklimat.

Det som saknas är sänkning av arbetsgivaravgifter liksom en moderniserad LAS. Inte heller något förslag om borttagande av värnskatten. Men det var väl inte heller väntat.

Efter en debatt med lokal prägel, anordnad av Företagarna, så kom jag hem och såg sista timmen av den ekonomiska debatten i TV. De rödgröna talar hela tiden om en statisk tillvaro med fördelningspolitik. Det vill säga att man ska fördela de pengar som finns. I stället för att se till att det blir mer pengar att fördela genom att stimulera företagande och entreprenörskap. (DN, SvD) Något som är för mig obegripligt är att de rödgröna vill höja arbetsgivaravgiften för unga (lite felaktigt kallat ungdomsskatten) . Något som ökar kostnaderna för arbetsgivarna direkt. En kostnad som man inte räknat med. Inte hjälper det de unga att få jobb med en sådan politik.

Ett bra företagsklimat är en förutsättning för en bra välfärd.


 


 

tisdag 24 augusti 2010

Det ena vallöftet efter det andra

Och nu var det bloggtime. Fast klockan är nästan 12. Får väl bli en kortis. Dagen har varit möten från morgon till kväll. Ja, om man räknar fyra timmar i valstugan som ett möte. Fast att stå i valstugan är ju många möten. Med väljarna. Även om det var ganska glest med folk som besökte oss. De andra också förstås.

Dagens första möte handlade om debatten på Hässle torg på lördag. Att ha debatt mitt bland shoppande i marknadsstånden blir lite annorlunda. Det gäller att fånga publiken. Sedan AU-möte med Coompanion Sjuhärad. Så valstuga. Så gruppmöte i kommundelsnämnden. Puh. Valrörelse är jobbigt men kul.

Under tiden jag snurrat runt har det presenterats en rad positiva förslag från alliansen. Sänkt skatt för pensionärer. (finns med i min folder), värdighetsgaranti för äldre mm. Det sistnämnda något som folkpartiet verkligen propagerat för.

Igår (i skrivande stund nog i förrgår) var det en opinionsmätning som såg dagens ljus. Idag var det en annan. Opinionsmätningarna duggar tätt så här en månad före valet. I SIFO-mätningen som kom i förrgår ledde alliansen stort, till och med egen majoritet. I dagens SKOP leder alliansen men SD finns också med på banan, så någon majoritet är svår att se. Roligt är dock att Folkpartiet ligger över 7 %. Både i SIFO och SKOP. Kan det månne bero på att Jan Björklund setts alltmer i TV. Med diverse utspel. Även om jag kunde ha avvarat några av dem så har framträdande i huvudsak varit positiva. Men som jag alltid brukar säga. Det är den 19 september som gäller.

Och det datumet och valet närmar sig. Om drygt en vecka börjar förtidsröstningen . Röstkorten börjar dimpa ner i brevlådan.

Nu är det sovdags.

söndag 22 augusti 2010

Ingen rast trots positiv opinionsmätning

Fyra veckor kvar till valet och alliansen leder med egen majoritet i senaste opinionsmätningen. FP går framåt (dock fortfarande inte nöjd) och SD hamnar utanför riksdagen. Vilken början på en söndag. Men som jag alltid brukar säga. Det är den 19 september som gäller. Så för den skull får ingen slå sig till ro. 17 % av väljarna är fortfarande osäkra. (SvD, DN, Aftonbladet)

Idag blir det inte så mycket utåtriktad kampanj. Men i eftermiddag ska medlemmarna peppas och informeras. Det är nog så viktigt. Men i morgon blir det kampanj igen. Ett valstugepass är inplanerat på eftermiddagen. Det är ju bara det att det finns annat att sköta också. Bara för att det är valrörelse så ligger inte kommunens verksamhet nere. Nämnduppdrag måste fixas också. Och så måste jag ju jobba en del även om det är lite lågsäsong på utbildandet just nu som tur är. Det finns en del studiebesök som måste göras och många foldrar som ska ut i brevlådor.

Som jag skrivit tidigare är en viktig fråga lite bortglömd i valet. Företagande och entreprenörskap. I veckan presenterade "Företagarna" sin kandidatguide som bygger på enkätsvar från riksdagskandidater. För att hjälpa väljarna att se vilka kandidater som är mest företagarvänliga. Jag hamnade på en första plats bland folkpartisterna på riksdagslistan i min valkrets. Bland de fem främsta av alla partier i valkretsen.

Förutom enkätsvaren fick kandidaterna även svara på frågor som vad man gjort för att driva företagarfrågor till exempel. Det är intressant att läsa Ida Legnemarks(v) svar på denna fråga. Ida är första namn på Vänsterpartiets lista i Södra Älvsborg (västra Götalands södra)

"Det är avgörande att det finns en välfungerande offentlig sektor (vård, skola, omsorg) som erbjuder trygghet för att det privata näringslivet ska fungera - det jobbar jag hårt för kommunalt"

Vänsterpartiet säger ju att de är ett småföretagarparti och det kanske de är. Men det verkar som om de, åtminstone Ida, fattat saker bak och fram. Min inställning är att ett bra företagsklimat och satsning på företagande och entreprenörskap bidrar till en bra välfärd inte tvärt om. Det är genom att företag startar och växer så att fler jobb skapas och fler betalar skatt som vi får medel till välfärden.

Bläddrar man vidare bland Vänsterpartiets kandidater hittar man en del med liknande tankar. Men ett av de lite mer anmärkningsvärda svaren står partiledaren Lars Ohly för. På enkätfrågan om skattetrycket bör sänkas svarar han "Vet ej". Det tror jag är allom bekant att någon sänkning av skattetrycket står inte den mannen för. Tvärtom. Kanske frågan var för otydlig men det kan sägas att det finns en del övriga svar från Ohly som också är märkliga.

Svaren från det större partiet bland de rödgröna dvs (s) vittnar inte heller vid en hastig blick om så mycket omtanke om de små företagen.

Även om alliansregeringen gjort en hel del när det gäller att förbättra för företagen finns det en hel del mer att göra. Och med Företagarnas kandidatguide som riktmärke är det nog bäst att ge alliansregeringen fortsatt förtroende. Även om Vänsterpartiet säger att de är småföretagarvänliga så är deras förslag inte det.

Här finns kandidatguiden. Det är bara att välja parti och valkrets.

Som sagt det finns mycket kvar att göra fram till valdagen. En alliansregering med starkt Folkpartistiskt innehåll.

Fler bloggar Linnéa, Sörliden, Runo, Pär

fredag 20 augusti 2010

Utan företag ingen välfärd

En bra välfärd vill alla ha. Från vänster till höger. En värdig omsorg om de äldre, en skola i världsklass, en vård utan köer och så vidare. Men det finns olika idéer om hur den ska finansieras.

De rödgröna utgår från att "kakan" är en statisk kaka som ska fördelas. Och välfärden ska betalas av ökade skatter för vanliga löntagare. I synnerhet om Lars Ohly får bestämma. I dagens SvD säger han att de rödgröna är överens om att höja skatten. Undrar egentligen hur de vill ha det?

De rödgröna vill skapa fler jobb genom att ge pengar till det offentliga. I och för sig viktigt för att få en bra välfärd. Men pengarna måste ju komma någonstans ifrån.

Jag tror på att en bra välfärd får vi genom att få "kakan" att växa. I valtider talas väldigt lite om vikten av att företag startar och växer. (SvD) Ett bra företagsklimat som stimulerar företagande är en förutsättning för att vi ska få mer pengar att fördela till välfärden. Fler jobb skapas vilket innebär fler personer och företag som betalar skatt. Dessutom innebär fler personer i arbete att färre personer behöver stöd och hjälp för sin försörjning. Alltså mer pengar kvar till äldre och skola mm.

Visserligen har den nuvarande regeringen gjort en del för att fler företag ska starta. Bland annat har satsats på att få fler kvinnor att starta företag. Det finns en enorm potential bland kvinnor som vill starta eget. Något som jag själv har erfarit under det år jag jobbat aktivt med kvinnors företagande. Införandet av RUT- och ROT-avdraget har skapat många nya jobb. Men det finns åtskilligt mer att göra. (SvD)

Modernisering av LAS, minskad regelbörda, stimulera privat riskkapital, förbättrade trygghetssystem mm behövs.

Jag tänker vara den politiker som inte är som andra utan tänker lyfta företagarfrågor i valrörelsen.

Jag tror att för att min vision att vi ska ha ett samhälle där alla får plats och alla respekteras för den han eller hon är, oavsett ålder, kön eller bakgrund, ska uppfyllas måste vägen gå via företagande.

Och ännu finns det möjlighet att påverka. Enligt senaste opinionsmätningen som presenterades idag är det 22 % som är osäkra. (SvD, DN) En mätning där alliansen fortfarande leder men med bara 68000 röster. Folkpartiet har passerat 7 % gränsen. Och sd ligger under spärren. Alltså en i huvudsak bra opinionsmätning även om det vore bra med lite större marginal och ett större Folkparti. Men som sagt, det finns stor möjlighet att påverka under de drygt fyra sist veckorna.

Och nu tänker jag bege mig till valstugan för att starta den påverkan.


 

Dagssammanfattning

Här kommer ytterligare en vad hände under dagen blogg i sena kvällstimmen. Jag börjar från slutet. Dagen avslutades med kommunfullmäktige som inrymde både total enighet när det gäller samhällsintroduktion för alla nyanlända, inte bara de som Migrationsverket placerar ut, och en osaklig och förvirrad debatt om lärartäthet.

För att börja med samhällsintroduktionen så var det en motion från integrationsgruppen med en representant från varje parti förutom sverigedemokraterna. I Sd.s frånvaro från fullmäktigemötet blev det ingen debatt heller utan bara en strid ström av ledamöter, en från varje parti, som gick upp och yrkade bifall. Som sammankallande i integrationsgruppen inledde jag dock med några förklaranden varför vi inte ville vänta med detta tills vår integrationsrapport är klubbad och klar. Vi tycker det är så viktigt att när vi väl framfört idén så är det ingen idé att vänta. Lite historiskt beslut kan man väl tycka. Med 8 partier eniga.

Enigheten vid debatten om lärartätheten lyste med sin frånvaro och den blev väldigt snedvriden. Det blev en debatt om 0,2 lärare egentligen. När årets budget togs avsattes extra pengar till skolan. Ett parti i majoriteten ville att en del av pengarna skulle öronmärkas för en ökning av lärartätheten med 0.2 lärare per hundra elever på respektive enhet. Allianspartierna i majoriteten ville inte öronmärka pengarna. 0,2 lärare ger ingen flexibilitet på en liten skola. Om värdet av att öka lärartätheten med 0,2 debatterades i över en timme. Inte om den totala summan av extra pengar till skolan.

Tidigare på dagen hade jag avverkat några timmar i valstugan. Ännu inte så många som kommer fram. En del är det dock. Så valintresset börjar stiga. Många ställer frågor kring invandring.

Idag hade jag också min artikel om att göra barnkonventionen till svensk lag inne i Svenljunga Tranemo Tidning. Här kan artikeln läsas.

Lite annorlunda uppmärksamhet fick också min blogg. Den visades i Gomorron Sverige när veckans "snackisar" presenterades. Inte oväntat var Stolckholmssossarnas förslag om butler i tunnelbanan en snackis. Min blogg visades i samband med den andra "snackisen". Nyamko Sabunis förslag i sin bok. Många rop kom från oppositionen om främlingsfientlighet och annan kritik. Att man ska få föräldraförsäkring i 16 månader när man kommer till Sverige även om barnet är fyra år kan inte vara rätt. Men jag tror inte det gick fram att det var det som förslaget gällde.

Även om jag är kritisk till förslaget om låglönejobb så är det viktigt att lyfta problemet med att en del inte får jobb på grund av att de inte har utbildning. Detta kan också gälla infödda svenskar.
Hur som helst så visades min blogg. Här finns inspelningen. Min blogg är ca 2 minuter in i klippet.

Nu väntar sängen. I morgon är en ny dag med valstuga och annat.

torsdag 19 augusti 2010

En dag närmare en liberal framgång i valet

Hemma efter en dag i partiets tjänst. Två timmar tidigare till valstugan än tänkt och dessutom kvällsturné med affischuppsättning. Hungrig som en varg. Att koka av potatisen jag fick efter förra veckans debatt anordnad av LRF var inte att tänka på kl halv tio. Det fick bli djuprysta crepes från Kungsörnen. De tar bara fyra minuter att värma i mikron. Hann under tiden hänga upp tvätten jag tvättade i morse.

Det är alltid spännande att stå i valstugan. Man vet aldrig riktigt vilka människor man ska möta. De allra flesta är intresserade av att få information men det finns några som man känner igen och som alltid kommer fram och vill prata och diskutera. Personer som lever upp när det är valrörelse och det finns personer tillgängliga som man kan prata med. Något som man kanske skulle tänka på övriga tider. Det vill säga tre år och 11 månader. Det kanske är så att det borde finnas någon att prata med på torget året runt. För alla ensamma.

Idag gjorde jag dessutom en liten tur runt kring torget. Blir glad när människor känner igen mig. Från tidningen. Men det blev också flera diskussioner om sjukförsäkringen. En fråga som inte alltid är lätt att diskutera. Jag tror att det finns en del som har hanterats illa antingen av Arbetsförmedlingen eller av Försäkringskassan på grund av de förändringar som gjorts när det gäller sjukförsäkringen. Även om jag anser att man var tvungen att göra något för att kunna hjälpa en del tillbaka till arbetslivet. Det måste finnas en balans i krav och stöd.

Valstugearbetet fick ett abrupt slut. Regnet började ösa ner. Och just det ösa ner. På en gång. Så förutom Pierre blev en hel del material blött. Men vad gör väl det. I morgon skiner säkert solen.

Regnet gjorde också att den planerade affischuppsättningen fördröjdes en timme. Vilket gjorde att jag kunde hänga med på rundturen. En av mina uppgifter blev att kolla att det blev rakt. Är en fena på vattenpass numera. En annan, självpåtagen, att fotografera. Och lägga ut direkt på facebook.

När vi satte upp sista skylten kom regnet igen. Så man kan säga att vi hade i alla fall tur med vädret. Affischerna har ju inte fått så högt betyg i SvD:s analys. Men jag tycker att de fyller sin funktion. Det finns budskap på affischerna som jag tror de flesta förstår. Även om jag inte förstod den med Karatesnubbarna. Men Rut, företagande, värdig äldreomsorg mm är ju klara budskap. Det är väl det som är viktigast i ett val. Men å andra sidan får inte de andra partiernas affischer särskilt bra betyg de heller.

Nu är det nog dags att sova. I morgon nya friska tag för ett starkt liberalt inslag i en alliansregering.


onsdag 18 augusti 2010

Vallöften och opinionsmätningar

Endast 32 dagar kvar att påverka väljarna. Förstår inte riktigt vart tiden tagit vägen. Opinionsmätningarna liksom vallöftena tävlar med regnet (på sina håll) om att stå som spön i backen.

De mätningar som presenteras idag är väl inte särskilt avvikande från de senaste. Alliansen leder över de rödgröna och folkpartiet ökar (men det behövs mer) och sd ser ut att komma in. Så det behövs en hel del jobb den sista månaden. För ett större folkparti och inget sd i riksdagen. Opinionsmätningar kan ange tendenser men det är valdagen den 19 september som räknas. (DN,

Vallöftena duggar som sagt tätt. Idag är det bland annat fastighetsskatten som är aktuell. De rödgröna, som vill återinföra fastighetsskatten, har fått modifiera sitt förslag lite för att inte alltför många ska få höjd fastighetsskatt när taxeringsvärdena höjs 2012. Dessutom vill man införa begränsningsregel också för sommarstuga. Ingen ska betala mer än 4% av sin inkomst i fastighetsskatt. Ju mer undantag och utvikningar det finns desto rörigare. Det verkar inte som om man tänkt igenom vad man vill från början. Bara att ändra för ändrandets skull. Dessutom verkar inte egentligen vänsterpartiet vara med på det. Vill bara lugna väljarna. Så vad som händer i verkligheten är osäkert. Bäst är nog att alliansen får fortsätta att regera. (SvD, DN)

En annan ständigt aktuell fråga i valrörelsen är "pensionärsskatten". För det första finns det ingen "pensionärsskatt". Någon skatt har inte höjts för pensionärer. Tvärtom. Även pensionärer har fått sänkt skatt vid två tillfällen. Och pensionärer är ingen homogen grupp. Bland pensionärer finns till exempel kvinnor som aldrig varit ute i arbetslivet och har en mycket låg pension och det finns de som har tjänat ihop till en bra pension. Det är viktigt att komma ihåg. Dessutom är arbete förenat med kostnader. Resor till och från, barntillsynskostnader mm.

Idag finns också en artikel från två nationalekonomer i DN där man argumenterar för att den som jobbar i princip beskattas högre än pensionärer genom bland annat den del av arbetsgivaravgiften som kallas allmän löneavgift.

Och i SvD finns en artikel om att svenska pensionärer har det bäst i Europa (SvD)

Trots detta tycker jag det är bra att bland annat Folkpartiet är berett att sänka skatten för pensionärer.

Men som sagt vallöftena duggar tätt. Precis nu kom ett miljardpaket från moderaterna om arbetsmarknadsåtgärder. (DN, SvD)

M-utspelet är säkert vällovligt men när kommer det utspel om företagande och entreprenörskap? De riktiga jobben måste ju skapas någonstans. Praktikplatser och jobbcoacher i all ära men det måste ju finnas arbetsplatser som coacherna kan skicka de arbetslösa till för att praktisera eller ännu bättre få ett riktigt jobb. Entreprenörer måste våga ta risker och starta och driva företag och befintliga företag måste kunna växa.

tisdag 17 augusti 2010

Alla måste få en chans

Det märks tydligt att det är valrörelse nu. Utspelen från partierna står som spön i backen. En del bra, andra är mindre bra. Gårdagens förslag om butler i tunnelbanan hör väl till de mindre genomtänkta. Även om kanske grundtanken var god.

Idag står FP för några nya förslag. Dels att det ska få finnas "spetsklasser" även på grundskolan. (Aftonbladet, SvD) Dels några förslag som integrationsminister Nyamko Sabuni kommer med i en bok. De senare är hennes egna tankar vilket är viktigt att komma ihåg.

När det gäller duktiga elever så är det välkommet att dessa får möjlighet att läsa i sin egen takt. Det tar olika lång tid för olika elever. Det är bara att konstatera faktum. Varför ska de som är snabbare behöva vänta på dem som tar lite mer tid på sig? Alla elever behöver stimuleras efter sina förutsättningar. Vad ska de göra om de redan kan allt som lärs ut i till exempel matematik. Rulla tummarna eller skapa oordning i klassen.

Det är viktigt att den som ska undervisa också har kompetens för den nivå som han eller hon ska undervisa i. Därför kanske det är nödvändigt med att inrätta särskilda klasser. Men jag tror att det är viktigt att man inte tappar kontakten med andra elever. Intressant är att resultaten i den fråga som två tidningar (SvD och Aftonbladet) ställer om detta visar på att en majoritet är för spetsutbildning. Åtminstone i skrivande stund.

När det handlar om föräldraledighet för flyktingar som kommer till Sverige så tycker jag inte det är något konstigt alls i Nyamko Sabunis förslag. (Aftonbladet, SvD) Tvärtom är det märkligt att reglerna är sådana idag, att oavsett hur gammalt ett barn är när det kommer till Sverige så har man 16 månaders föräldraledighet att ta ut. För det är ju det det hela handlar om efter vad jag kan förstå. Även om rubriken säger något annat. Det är oerhört viktigt att även en kvinna som kommer som flykting till Sverige får möjlighet till att delta i svenskundervisning och annan samhällsintroduktion. Självklart ska inte rätten till föräldraledigheten tas ifrån någon som föder barn här.

Sedan kan jag förstå varför Nyamko Sabuni talar om låglöneyrken. I många andra länder finns det arbetsuppgifter att utföra även för den som inte har någon utbildning. I Sverige finns det inte många sådana arbetsuppgifter. Har man ingen utbildning och kommer till Sverige när man inte är helt ung är det svårt att kunna få ett arbete. Men detta kan gälla också svenskar som slutat skolan i förtid.

Att något måste göras för att även de som saknar utbildning ska kunna känna att de gör ett betydelsefullt arbete tror jag är viktigt. Och för att de ska kunna bidra till sin försörjning. Men jag tror inte att det räcker med en lösning.

Även om jag inte "köper" förslaget med att skapa en låglönesektor tror jag inte att integrationsministern vill invandrarkvinnor illa som t ex Kalle Larsson (v) säger (DN). Tvärtom. Vem är det som brukar skrika högst när det gäller att till exempel vårdnadsbidraget försämrar möjligheterna till integration för kvinnor. Att ha möjlighet att stanna hemma 16 månader även om barnet är fyra år är väl ingen skillnad. Och att vilja att även de som har sämst möjligheter för att få ett jobb ska få ett, det är väl inte heller att vilja någon illa. Det är faktiskt bättre att ha ett dåligt betalt jobb än inget alls.

måndag 16 augusti 2010

Så steg ”pigan” i graderna och blev en ”butler”

Hemma efter en halv dag i valstugan. Kul att valrörelsen är igång på riktigt. Att det är så visar sig också i alla utspel som kommer från de olika partierna. Dagens "snackis" är definitivt Stockholmsossarnas förslag att man ska kunna lämna smutsig tvätt i tunnelbanan och hämta den färdigtvättad på eftermiddagen på vägen hem. Likaså ska det finnas en "butler" som kan utföra diverse tjänster. (DN, SvD, Aftonbladet, DN2)

Jag kan väl förstå hur man tänkt. Att ge stressade familjer stöttning i vardagsstressen. Tanken är förstås god. Det är inte lätt att i dagens stressade värld få det man brukar kalla "livspusslet" att gå ihop för barnfamiljer. Och självklart ska samhället ge förutsättningar på olika sätt för att underlätta för särskilt barnfamiljer.

Men det behövs över hela Sverige och inte bara i Stockholm. Och frågan är om det är så smart att man förutom att lämna barn på dagis och hinna till jobbet också ska släpa med ett lass smutstvätt. Det känns som om tillvaron skulle bli ännu mer stressig. Dessutom blir jag också fundersam om det är politikers uppgift att styra medborgarna att använda sig av vissa, licensierade eller godkända eller vad de nu ska vara, företagare. Jag har inte heller förstått om det ska vara någon form av subventionerade priser. Eller hur det är tänkt. Om det är tänkt överhuvudtaget. Att barnfamiljer behöver hjälp i vardagen har väl i alla fall sossarna insett. Men som Lotta Edholm och Birgitta Rydberg, Folkpartister i Stockholm, skriver i en replik måste man ha råd att betala tjänsterna. Med höjda skatter och borttaget RUT-avdrag lär det väl bli svårt.

Jag förstår inte varför de rödgröna vill ta bort RUT-avdraget. En reform som har fungerat och medfört att många fler företag startat inom branschen och fler fått riktiga jobb. Jobb som tidigare i stor utsträckning varit svarta jobb. Utförda till största delen av kvinnor som tidigare haft svårt att få riktiga jobb men som kanske utfört samma arbetsuppgifter men som svartarbete. Nu får kvinnorna både pensionspoäng och blir försäkrade.

Som av en händelse presenterar också Företagarna idag en undersökning de låtit göra som säger att det skapats 18000 nya jobb med RUT- och ROT-avdragen. Om en ny rödgrön regering tar bort dessa riskerar många att bli arbetslösa. (SvD)

Det är fullständigt hål i huvudet att ta bort något som fungerar, som förmodligen dessutom inte kostar staten så särskilt mycket om ens något, och ersätta det med något som är fullständigt oprövat och som dessutom bara skulle gälla i Stockholm. Det finns stressade föräldrar även på andra håll i landet kan jag upplysa om.

Folkpartiet vill öka skattesubventionen till 75% för barnfamiljer med barn under 8 år. Liksom för äldre över 80 år. Folkpartiet vill också genomföra en del andra reformer för att underlätta för barnfamiljer.

Några andra (bland över 100) som bloggat om "butlern" . Tommy Rydfeldt, Adam Cwejman, Carina Boberg, Gulan Avci

söndag 15 augusti 2010

Språkkrav på agendan igen

Idag skriver Gulan Avci och Nina Larsson, både folkpartistiska riksdagsledamöter i en artikel i SvD om folkpartiets språkkrav för att bli svensk medborgare.

Jag kan väl erkänna att när jag första gången hörde talas om förslaget sparkade jag bakut men när jag noga funderat några gånger tills så har jag accepterat det och tycker att det är bra.

Jag tycker inte att det är en mänsklig rättighet att få ett svenskt medborgarskap. Det är en rättighet att få uppehållstillstånd i landet om man har asylskäl. Som utretts i en asylsäker rättsprocess (något som är lite si och så med idag enligt min åsikt, men det är en annan historia). Det är numera också möjligt att få uppehållstillstånd i Sverige om man har ett arbete.

Ett uppehållstillstånd ger rätten att arbeta och många andra rättigheter. Efter tre år får man rösta till kommun och landsting bland annat. För att få ett uppehållstillstånd krävs inga språkkunskaper. Även om det självklart är viktigt att lära sig språket så fort som möjligt. För att kunna bli delaktig i samhället.

Precis som Gulan och Nina skriver i artikeln så lever man i ett språkligt fängelse om man inte förstår vad som sägs. Det har säkert alla som varit utomlands varit med om någon gång. Jag har gjort det i alla fall.

Det är viktigt att skilja på permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Som svensk medborgare har man både rättigheter och skyldigheter. Den främsta rättigheten är att man får välja de personer som i riksdagen stiftar våra lagar.

Det gäller alla svenska medborgare över 18 år. De som är födda i Sverige får information om hur det svenska samhället fungerar under åtminstone nio år i skolan genom den nioåriga skolplikten. De flesta ytterligare år. För att kunna följa med i samhällsdebatten och kunna själva skaffa sig en uppfattning om vad man tycker. Sedan är det upp till var och en att ta till vara sin rättighet. Tyvärr gör inte alla det. Det är demokratins grund att alla har lika rätt att rösta på den person eller parti som han eller hon tycker är bäst.

Jag tycker inte att det är märkligt att de som kommer hit under senare del av livet också får möjlighet att kunna följa med i samhällsdebatten och skapa sig en egen uppfattning. För detta krävs vissa kunskaper i svenska språket. Och självklart grundläggande information om det svenska samhället.

Hur lätt kan inte en person som inte kan svenska bli lurad att rösta på ett parti som har precis motsatta åsikter än han eller hon själv har.

Självklart ställer det också krav på samhället att erbjuda fullgod undervisning i svenska språket. Vilket också folkpartiet tagit initiativ till genom det så kallade SFI-lyftet med kompetenshöjning hos SFI-lärare och nationella prov. Sedan finns det säkert de som av olika skäl inte klarar av att lära sig ett nytt språk. Det måste finnas undantag.
Men bara för att t ex mannen inte vill släppa iväg sin fru till skolan så ska inte en kvinna stå utanför språkundervisning. Det måste vara ett krav för alla.

Som vanligt är det många som ifrågasätter detta och som tror att medborgarskap är en mänsklig rättighet och att Folkpartiet är ute i grumligt vatten. Jag kan inte se vad det skulle vara för fel att kräva vissa kunskaper för att få ta del av vissa rättigheter.

Nina och Gulan skriver också på sina egna bloggar om detta. Dessutom Karin L Vinge

lördag 14 augusti 2010

Valrörelsen har börjat

Somnade ovaggad igår efter en dag valstugearbete. Ja inte med att svara på medborgarnas frågor utan städa och ställa i ordning stugan. Alla allianspartier har valt att använda de stugor som används till jul på Stora torget. Men de var ju inte precis renstädade eller rentvättade. Men med skurborste och såpa (och lite lånad färg från moderaterna) fick jag och Patric den rätt fin i alla fall. Med nya mattor på golvet och papper på hyllorna var det dags att lasta in allt valmaterial. Broschyrer, karameller och godis. Men den nya (den gamla försvann!) foten till parasollet förblev kvar i mitt framsäte. Så det blir väl att leverera idag på morgonen. Så att valstugan är klar för att möta väljarna idag. Valstugornas ankomst och rengöring bevakades av Borås tidning. Själv på första sidan tillsammans med Kerstin Hermansson (c). Och själv dokumenterade jag dem med bilder på facebook.

Igår presenterades också Folkpartiet liberalernas valmanifest. (DN, SvD ) Inte direkt några nya utspel utan en sammanställning av redan tidigare presenterade förslag. Borås tidning kommenterar förslaget med rubriken "Mer omtanke än batong". Och jag håller med. Men det var inget nytt för mig. Bakom en ibland lite stelbent retorik finns det en riktig socialliberal tanke. Att värna individens frihet och rätt att själv bestämma utan att för den skull lämna dem som behöver stöd och hjälp bakom.

Självklart är skolan viktig. För att kunna tillgodogöra sig kunskap måste eleverna må bra. Därför är det glädjande att Folkpartiet prioriterar elevhälsan och vill satsa statliga pengar för att bistå kommunerna. Något som jag också har med i mitt eget kampanjmaterial.

Jobben är självklart en prioriterad fråga. Grunden för en bra välfärd är ett bra företagsklimat. Där det finns förutsättningar för entreprenörer att starta företag och befintliga företag att växa. Det är inom småföretag som de nya jobben finns. Det är viktigt att behålla RUT-avdragen och modernisera arbetsrätten. I samband med jobb och företagande nämns också hur viktigt det är med utbyggnad av höghastighetståg.

Tredje prioriteringen är äldre. Fler skattsänkningar för pensionärer finns prioriterat. OBS. Att jag skriver fler. Skatten har redan sänkts två gånger för pensionärer under mandatperioden. Positivt är också att en garanti att få komma ut varje dag ska införas. Egentligen skulle det vara en självklarhet. Varför ska man få ett sämre liv bara för att man blir gammal. Varför ska inte den som är äldre också ha en valfrihet att bestämma över sitt liv?

Jag tycker att det är jätteroligt att de frågor som finns prioriterade hos folkpartiet också finns med i mitt eget personvalsmaterial. Elevhälsan, pensionärsskatt, RUT-avdrag mm.

Nu är det dags att sätta fart för att öppna valstugan.

torsdag 12 augusti 2010

Vänsterpartiet vill bli matleverantörer

Nu har Vänsterpartiet fått en ny jämställdhetstaleskvinna Josefin Brink. Ett av de första uttalanden hon gör är att skolkök ska sälja mat till föräldrar som de kan ta med sig hem och äta på kvällen. Jag trodde att kommunerna skulle ägna sig åt sina kärnverksamheter. Det kan knappast vara att bli take-away restauranger på kvällstid. Det finns redan privata företag som levererar färdiglagad mat. Både varm och kall och djupryst. Ger sig kommuner in och konkurrerar med dessa är man ute på hal is. (DN, DN2, SvD)

Kommuner ska inte bedriva affärsverksamhet över huvudtaget. Även om många gör det. Borås stad är ett exempel. Camping och Djurpark till exempel skulle mer än väl drivas av privata aktörer även om dessa arrenderar marken av Borås stad. Kommuner ska ge förutsättningar för företagande och entreprenörskap men inte själva vara företagare.

Med tanke på vad Ung vänster sa i Almedalen att det inte ska finnas några småföretag så är utspelet från Brink helt konsekvent. Denna sorts intrång från stat och politiker ger mig rysningar. Skattepengar ska inte subventionera familjers kvällsmat. För det är ju så det blir. Måtte inte den rödgröna oppositionen vinna valet. Jag tänker i alla fall göra vad jag kan för att så inte ska bli fallet. En vänsterregering med vänsterpartiet kommer att innebära att samhället mer och mer bestämmer över enskilda människors vardag i stället för att den enskilda får bestämma mer själv.

Förresten förstår jag inte vad det har med jämställdhet att göra. För det är väl inte bara kvinnorna som lagar mat i vänsterfamiljer?

onsdag 11 augusti 2010

Bra med samverkan i flyktingmottagande

SVT fortsätter att analysera svaren från de riksdagskandidater som svarat på valpejl.se:s valenkät. Idag har turen kommit till om kommuner ska tvingas att ta emot flyktingar.

Jag tillhör dem som tycker att alla ska ta sitt ansvar. Men för den skull behöver inte alla kommuner tvingas att ta emot flyktingar. Ett alternativ är att samverka med andra kommuner. Något som håller på att utvecklas i Sjuhärad. Bland annat när det gäller ensamkommande flyktingbarn. Små kommuner som tar emot få flyktingar kan ha svårt att upprätthålla ett bra mottagningssystem med SFI-undervisning och introduktion. Det är viktigare att de som kommer hit får ett bra mottagande så att de snabbt kommer i arbete än att alla kommuner ska tvingas. Genom samverkan kan kanske arbete finnas i en kommun och bostad i en annan.

Genom det nya mottagningsförfarandet där Arbetsförmedlingen får ansvaret för att upprätta en individuell plan för insatser för den nyanlända och alla nyanlända ska få en egen etableringslots kommer det säkert också att bli lättare att matcha orter där det finns jobb och arbete med de enskilda individerna.

Men det är också viktigt att man ser flyktingar som en resurs som vi behöver i framtiden. Vi får en hel del välutbildade personer alldeles gratis. Som snabbt kan komma in i samhället och arbetslivet. Visst kommer också personer som behöver extra stöd. Därför är det också viktigt att komma ihåg att de som kommer hit är individer och inte ett kollektiv där alla ska behandlas lika. Människor är olika. Det gäller också flyktingar. Men alla är lika värda och ska få stöttning efter vars och ens behov.

tisdag 10 augusti 2010

Nu börjar valet hetta till

Nu känns det verkligen som om valrörelsen är igång. Igår hade vi planeringsmöte i länsförbundet. Mycket är det som ska fixas. Annonser och material, både partimaterial och eget personvalsmaterial. Hemsidor och sociala medier ska hållas uppdaterade. Min egen personvalsbroschyr finns också på min hemsida. Men framförallt innebär valet att möta väljare på gator och torg och motståndare i en och annan debatt. För att torgföra sina och partiets åsikter. Många steg kommer det att bli.

I media märks också av att valrörelsen gått in i ett mer intensivt skede. Debatterna hårdnar. Idag debatterade Jan Björklund(FP) och Lars Ohly(V) skolan i morgon-TV. Folkpartiet och Vänsterpartiet är två motpoler när det gäller skolan.

Folkpartiet vill ha ordning och reda och tidigare betyg. Vänsterpartiet vill inte ha betyg alls. Det är viktigt att poängtera att betygen är till för elever och deras föräldrar. För att ge en indikation på om man behöver förbättra sig i något ämne. Så att man eventuellt kan jobba lite mer med det ämne som man har svårare för. För att gå ut grundskolan med godkänt i alla ämnen.

Vänsterpartiet vill förbjuda vinst hos friskolor. Undrar just om det är någon som vill starta ett friskoleföretag utan möjlighet till vinst. Att starta företag, antingen det är en friskola eller ett producerande företag, innebär risker. Den som satsar pengar vill ju ha ut något i gengäld för den risken. I form av vinst. Sedan är det viktigt att friskolan inte tummar på kvalitén för att ta ut vinst ur företaget. Vilket också Jan Björklund klart och tydligt påpekade i morgonens debatt. Skolinspektionen ska vara en garant för att kvalitén bibehålls.

Igår hade DN en artikel där man skriver att FP och V behöver varandra för att lyfta skolfrågorna. Så sant som det är sagt, eller rättare sagt skrivet. Finns ingen motståndare att debattera med blir det ingen debatt och frågorna kommer inte på agendan.

Ett annat hett ämne idag är RUT-avdraget. SVT har kollat vilka kandidater som å ena sidan säger att de är emot RUT-avdraget och vill ta bort det, men å andra sidan använder det själva. 18 kandidater har man hittat. Genom att kolla vilka som gjort avdrag och jämfört med den enkätundersökning Valpejl som riksdagskandidater fått svara på. (Har själv svarat på den. Finns här. Enkätfrågorna finns inte utlagda)

Jag kan väl tycka att det är lite läskigt hur lätt det är att göra jämförelser mellan en enkätundersökning och register. Men samtidigt är det bra att man får klart för sig vilka som inte lever som de lär. Visst finns det säkert saker som man vill få bort och som man kanske nyttjar. Även om jag inte kommer på något just nu. Men just den här frågan har varit så omstridd och så kontroversiell att man borde tänka sig för. Man kan avstå. Det är frivilligt.

Bra rutet om RUT av Adam Cwejman , Cecilie Tenfjord-Toftby


 

 

söndag 8 augusti 2010

Västsvensk fp-valupptakt och opinionsmätningar

Nu bär det snart av till Marstrand och västsvensk valupptakt för Folkpartiet liberalerna. Med tal av partiledaren Jan Björklund. Det är en tradition sedan många år att partiledaren kommer till Marstrand i augusti. Marstrandstalet också "det" talet. Det vill säga partiledarens sommartal som de flesta partiledare numera håller någonstans i Sverige.

Sommartalet är särskilt viktigt under ett valår. Det börjar dra ihop sig. Bara sex veckor kvar och opinionsmätningarna kommer att dugga ännu tätare nu. Varje vecka ska det diskuteras procentsatser hit eller dit. Hoppas inte sakfrågorna och visionerna om hur de olika partierna och konstellationerna vill ha ett framtida Sverige försvinner i spekulationer om hur det kommer att gå i valet. Risken finns. SvD ger i samband med presentationen om dagens opinionsmätning en liten lathund vad man ska ha i minnet när man läser opinionsmätningar. Det är mycket om och men och felmarginaler. Lathunden kanske en del journalister borde läsa.

Dagens opinionsmätning ger i alla fall alliansen segern men med ett sd som ligger kring spärren. Den här gången precis över. Skillnaden mellan alliansen och de rödgröna är dock bara cirka 200000 röster enligt artikeln i SvD. Och jag är inte nöjd med Folkpartiets siffror. Men det är som sagt den 19 septembers resultat som gäller så loppet är inte kört.

Det behövs en rejäl insats de kvarvarande veckorna till valet. Det får bli många kilometer på gatan för att möta väljare och bland brevlådor för att dela material. På fredag kommer valstugorna i Borås. Då blir det än mer påtagligt att det faktiskt är val.

Jag kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige i Borås. Det här vill jag jobba för. Mer finns att läsa på min hemsida.

Min vision är ett samhälle där mina barnbarn kan känna framtidstro. Där kunskap och ett bra företagsklimat är grunden till ett konkurrenskraftigt Sverige. Där tolerans och respekt låter alla bli delaktiga oavsett bakgrund. Där frihet också innebär ansvar mot andra och miljön.

Det här är frågor jag brinner för och kommer att verka för oavsett om det är på nationell eller lokal nivå.

  • företagande och entreprenörskap
  • kunskap och bildning
  • barns rättigheter
  • allas delaktighet i samhället oavsett bakgrund
  • human och rättssäker flyktingpolitik
  • äldres situation

torsdag 5 augusti 2010

Pre-valkampanj och PP

Kan det finnas ett stadium som heter pre-valkampanj. I så fall befinner jag mig i ett sådant. Vill ut och traska runt bland brevlådor och dela ut material eller diskutera med väljarna på gator och torg. Men det är inte riktigt dags. Eller ..? Tur att sommartorsdagarna finns så jag får lite av mitt lystmäte tillgodosett av att prata politik och diskutera. Jag har varit ute tre torsdagar och en hel del diskussioner har det blivit. S. Idag blir den fjärde. Tur också att de sociala medierna finns. Att kunna skriva av sig funderingar, frustrationer och glädje på bloggen. Eller på twitter eller facebook. (Inser att jag får lägga till dessa ord till mitt rättstavningsprogram).

Just nu är det inte så mycket jobb. Förmodligen dyker de väl upp när valrörelsen är som intensivast. Känner på mig det eftersom min databas är ute hos kunden för test. Och jag har inplanerat åtminstone fyra kursdagar i september. Men det finns ju många timmar på dygnet. Och det är inte bra att sova för mycket. Inte för lite heller för den delen. Har konstaterats.

Det finns också många spännande artiklar på nätet som kan kommenteras. Just nu försöker jag bilda mig en uppfattning om Piratpartiet vill ta bort förbudet mot innehav av barnpornografi eller inte. Helt klart var de står är det inte i alla fall. I en intervju i Ekot säger Falkvinge (PP) att den ska rivas upp. Sedan tar han tillbaka den i ett pressmeddelande.

Över huvudtaget kan det konstateras att Piratpartiets valmanifest är tämligen innehållslöst. Bara tre frågor: Integritet, Kunskap och Kultur. Även om det finns detaljerade lösningar inom just delar av dessa områden är det ett tämligen tunt valmanifest. Hur ska väljarna veta var partiet står i viktiga frågor som jobben och välfärden. PP säger själva att man tänker rösta med dem som ger PP själva mest i utbyte. Dessutom finns det många inkonsekventa och förvirrade ställningstaganden i de områden som presenteras. Kritik framförs bland annat av journalisten Karl-Erik Tallmo i en debattartikel i SvD. Han säger bland annat om valmanifestet att "Det är som att läsa förslag till trafikregler skrivna av någon utan körkort." Även juristen Mårten Schultz kritiserar förslaget.

Jag har bara hunnit skumma igenom förslaget som stundtals blir mycket tekniskt. Särskilt när det handlar om bredband. Att konsumentverket ska ges i uppdrag att kontrollera att ingen operatör säljer för låg hastighet på bredband är väl inte speciellt frihetligt. Liksom en mängd andra begränsningar som man vill införa.

Bottennivån nås när man säger att läraren inte ska vara auktoritet i klassrummet. Dessutom ska han eller hon inte "få begränsa elevers kommunikation i klassrummet så länge som detta sker utan att störa undervisning." Vem ska avgöra om det stör undervisningen.

När det gäller bredband ska staten kontrollera. I andra lägen så får staten inte kontrollera. Det kan synas som att det är när den egna agendan ska bevakas som staten får dessa rättigheter. Likaså när det gäller integriteten så är det staten som inte får kolla men denna begränsning finns inte mellan medborgare.

Det finns mycket mer att säga om alla inkonsekventa och minst sagt röriga förslag. Den viktiga frågan om den enskilda människans integritet i olika sammanhang har PP minst sagt plottrat bort i detaljer om bredbandshastighet och datorer i skolan.

onsdag 4 augusti 2010

Heltäckande ingen stor fråga men inte heller enkel

Har funderat hela dagen om jag skulle ge mig in i "burkadebatten". Efter att ha läst en del bloggar som högljutt ropar rasism och främlingsfientlighet måste jag nog ändå göra det. Förr eller senare kommer jag väl ändå att få tala om vad jag tycker. (SvD, SVT, DN)

För det första tycker jag att de högljudda protestanterna borde fundera en gång till innan de börjar ropa att det är ett "tokrasistiskt" förslag. För det är det inte. Och det handlar inte om att förbjuda slöja i skolan utan det handlar om att ge rektor tillåtelse att förbjuda bärandet av heltäckande slöja där bara ögonen syns i skolan. Eller annan huvudbonad för den delen där man inte ser ansiktet. Det är ingen stor fråga för det är tack och lov inte många som bär en sådan heltäckande klädedräkt. Och det kunde gott och väl ha stannat vid att man löser problemet vid varje tillfälle i respektive skola. Men frågan är inte så enkel. Det finns många argument både för och emot.

Att förslaget kommer nu beror på att det finns en anmälan till DO från en elev i Stockholm som studerade till barnskötare och inte fick bära niqab. Det har gått ett och ett halvt år sedan anmälan gjordes och något svar har ännu inte kommit. Förmodligen mycket på grund av att lagen är otydlig.

Jag vill inte ha något generellt förbud mot en viss klädedräkt. Jag tror inte på lagstiftning i det fallet. Det må vara burka eller gubbar med nakna överkroppar i livsmedelsaffärer. Men att vissa yrken och vissa arbetsplatser som till exempel skolan kräver att man ser varandras ansikten är självklart. För mig är det absurt att tänka sig att man ska jobba som barnskötare och inte visa ansiktet. Det är otroligt viktigt att barn ser ansiktsutryck. Dessutom måste det bli oerhört ohygieniskt. Barn kladdar ju.

I övrigt får man vara klädd hur man vill. Men visst reagerar jag när jag ser barn i schal och heltäckta ben och armar. Att kvinnor täcker sin kropp sägs ju vara för att männen inte ska behöva utsättas för frestelser. Är männen så svaga att de inte ens kan motstå barn.

En kunskap jag fick i förra veckan är också att det inte är bra för hälsan med heltäckande kläder. Man får för lite ljus på kroppen och därmed för lite B-vitamin. Med risk för sjukdomar. Något som alla borde upplysas om vid den allmänna introduktionen som nyanländ.

Åter till burkan och niqaben. Det bästa är om man kan komma överens vid varje tillfälle när det uppstår, och det är förmodligen inte så många, men om nu lagen är otydlig så behövs en kanske en tydligare lagstiftning.

Runo Johansson räknar upp ett antal argument i sin blogg varför han som lärare vill se elevens ansikte. Det är av rättsäkerhets skäl. Man måste veta vem eleven är för att kunna sätta betyg. Det är av trygghetsskäl. För de andra elevernas skull. Det är av pedagogiska skäl. Att kunna se eleven.

Även Gulan Avci har konkreta och genomtänkta synpunkter.

Som sagt. Jag hade kunnat leva utan förslaget om lagstiftning. Jag tror att man i de flesta fall kan lösa problemet ändå om det skulle uppstå. Och det är ju egentligen detta det handlar om. Att ge rektorer utrymme.

Men att kalla förslaget för rasism är lika absurt som att en barnskötare ska vara heltäckt från topp till tå. Det uppstår praktiska problem och de måste lösas.

Det gäller att se förslaget för vad det är. Ett förslag som kommit fram på grund av att det inte finns tillräckligt tydlig lagstiftning. Det här en liten fråga och den får inte bli den som diskuteras när det gäller skolan. Jag hoppas det blir de andra frågorna folkpartiet lyft när det gäller skolan som blir föremål för debatt. Bättre lärarutbildning, garantier för kunskap, fokus på kunskap mm. Plus alla andra viktiga frågor. Företagande för en bättre välfärd och att se barns behov genom att göra barnkonventionen till svensk lag. Där kan man ju fråga sig om det är barns bästa att bli skött av en barnskötare som inte visar en endaste del av kroppen.

tisdag 3 augusti 2010

Ännu en tvivelaktig opinionsmätning

Ännu en opinionsmätning idag. Onekligen duggar det tätt med opinionsmätningar. Dagens mätning är utförd av Aftonbladet och är lite annorlunda än andra mätningar eftersom den är webbaserad och består av en panel som ska vara representativ för svenska folket. Jag tror nu inte att en undersökning som görs via webben är representativ. Trots allt är det många som antingen inte har möjlighet att ha tillgång till Internet eller som inte vill ha tillgång till Internet. Även om många äldre börjar skaffa sig kunskap kring datorer är det många som inte kan hantera en dator. Jag hör också många säga, särskilt kvinnor, att jag sitter så mycket framför datorn på jobbet så jag har varken lust eller tid att göra det hemma också.
Jag tror att det kommer att ta tid innan vi har ett samhälle där allt görs via datorn. Det är dags att vi börjar inse det. Många känner sig också utanför för att de inte har tillgång till dator eller behärskar den till fullo. Till exempel när man hänvisar till webben i TV eller radioprogram.

Eftersom det fortfarande finns en ovilja hos många att använda datorer blir således en opinionsmätning som görs via webben ännu mer osäker än de andra där människor blir uppringda.
Och det är fortfarande valresultatet den 19 september som avgör om den nuvarande alliansregeringen ska få fortsätta att regera i fyra år till och fullfölja de reformer som påbörjats. Eller ska vi få en rödgrön soppa som river upp alla reformer och höjer skatter som fråntar den enskilda människan möjligheterna att själva i större utsträckning göra sina egna val. Men media borde vara lite mer försiktiga med sina rubriker och spekuleranden i valresultat. Att som Aftonbladet förutspå kaos på grund av en opinionsmätning, som jag tror definitivt inte är representativ för det svenska folket, är inte seriöst. Även andra opinionsmätningar är bara baserat på ett litet fåtal människor. I stället borde mer utrymme användas till att diskutera sakfrågor. Det är ju dessa som avgör valet. Inte opinionsmätningarna. (SvD, DN, Aftonbladet)

Sedan kan man ställa sig frågan, om det är så att samhället vill att människor allt mer ska sköta viktiga uppgifter som deklaration och röstning via nätet, måste då inte staten satsa mer på folkbildning kring datoranvändande.

söndag 1 augusti 2010

Bilder från vandring kring Meransen 2010



Klicka på bilden så visas bilder som jag tagit under en veckas vandring i Sydtirol i Italien. Klicka sedan på bildspel så kommer bilderna i en följd. Tryck på F11-tangenten så kommer bilderna på hela skärmen. För att gå tillbaka till normal skärm igen. Tryck F11-tangenten igen
Sydtirol är en tysktalande del av Italien. Mer om själva vandringen kan läsas här.

Dags att sluta fatta beslut på troende

Tänkte egentligen avsluta semestern med att lägga ut några bilder på bloggen från vandringen i Alperna men det får vänta en stund. Jag måste bara kommentera Migrationsverkets senaste märkliga beslut. Säkert inte det sista. Även om jag inte har alla fakta så är det minst sagt märkligt att vägra en iransk forskare av kvinnligt kön visum till Sverige för att delta in en vetenskaplig konferens. Motivet är tydligen att hon är ogift. Man är osäker på om hon tänker återvända till sitt hemland. En annan kvinna som är gift får däremot visum. (DN) Jag har i och för sig full förståelse för om den ogifta kvinnan inte återvänder. Iran är ett land där kvinnor har få rättigheter och en kvinna som påstås ha varit otrogen har fått en dom som först var stening till döds men omvandlats till hängning, sedan världen uppmärksammats på kvinnans öde. Hon har suttit i fängelse sedan 2006. (SvD)

Men om man nu bortser från detta. Vilket man i och för sig inte kan. Migrationsverket är en myndighet som ofta fattar beslut på att man tror att någon ska göra något. Oftast då inte återvända till sitt hemland. För några år sedan var jag inblandad i ett fall där en person hade både arbete och ett tillfälligt arbetstillstånd från länsarbetsnämnden men Migrationsverket sa nej på grund av att de trodde att personen ifråga inte skulle återvända efter de 18 månaderna som arbetet gällde. De visste inte. Men de trodde. Jag tycker inte att det är acceptabelt i ett rättssamhälle att myndigheter fattar beslut efter vad de tror att människor kommer att göra.

Om man nu bortser från detta också. Om nu kvinnan är forskare och har fått sitt lands tillstånd att resa till en forskningskonferens är det kanske inte så farligt om hon skulle stanna i Sverige heller. Förmodligen är hon en duktig forskare. Vilken besparing att få en högutbildad forskare alldeles gratis.

Jag hoppas verkligen att Migrationsverket tänker om och ger kvinnan visum. Liksom jag hoppas att den kvinna som dömts till döden slipper ur sitt fängelse. Det förstnämnda kan enkelt göras. Sverige är ett rättssamhälle som ska värna mänskliga rättigheter och ser till alla människors lika värde respekteras. Då är det inte acceptabelt att göra skillnad på en kvinna som är gift och en som är ogift. Att den fängslade kvinnan kommer ur sitt fängelse är inte lika lätt. Men det gäller att världen utanför visar vad som är rätt och fel.

Läs även Expressens ledarsidas blogg.