Det märks tydligt att det är valrörelse nu. Utspelen från partierna står som spön i backen. En del bra, andra är mindre bra. Gårdagens förslag om butler i tunnelbanan hör väl till de mindre genomtänkta. Även om kanske grundtanken var god.
Idag står FP för några nya förslag. Dels att det ska få finnas "spetsklasser" även på grundskolan. (Aftonbladet, SvD) Dels några förslag som integrationsminister Nyamko Sabuni kommer med i en bok. De senare är hennes egna tankar vilket är viktigt att komma ihåg.
När det gäller duktiga elever så är det välkommet att dessa får möjlighet att läsa i sin egen takt. Det tar olika lång tid för olika elever. Det är bara att konstatera faktum. Varför ska de som är snabbare behöva vänta på dem som tar lite mer tid på sig? Alla elever behöver stimuleras efter sina förutsättningar. Vad ska de göra om de redan kan allt som lärs ut i till exempel matematik. Rulla tummarna eller skapa oordning i klassen.
Det är viktigt att den som ska undervisa också har kompetens för den nivå som han eller hon ska undervisa i. Därför kanske det är nödvändigt med att inrätta särskilda klasser. Men jag tror att det är viktigt att man inte tappar kontakten med andra elever. Intressant är att resultaten i den fråga som två tidningar (SvD och Aftonbladet) ställer om detta visar på att en majoritet är för spetsutbildning. Åtminstone i skrivande stund.
När det handlar om föräldraledighet för flyktingar som kommer till Sverige så tycker jag inte det är något konstigt alls i Nyamko Sabunis förslag. (Aftonbladet, SvD) Tvärtom är det märkligt att reglerna är sådana idag, att oavsett hur gammalt ett barn är när det kommer till Sverige så har man 16 månaders föräldraledighet att ta ut. För det är ju det det hela handlar om efter vad jag kan förstå. Även om rubriken säger något annat. Det är oerhört viktigt att även en kvinna som kommer som flykting till Sverige får möjlighet till att delta i svenskundervisning och annan samhällsintroduktion. Självklart ska inte rätten till föräldraledigheten tas ifrån någon som föder barn här.
Sedan kan jag förstå varför Nyamko Sabuni talar om låglöneyrken. I många andra länder finns det arbetsuppgifter att utföra även för den som inte har någon utbildning. I Sverige finns det inte många sådana arbetsuppgifter. Har man ingen utbildning och kommer till Sverige när man inte är helt ung är det svårt att kunna få ett arbete. Men detta kan gälla också svenskar som slutat skolan i förtid.
Att något måste göras för att även de som saknar utbildning ska kunna känna att de gör ett betydelsefullt arbete tror jag är viktigt. Och för att de ska kunna bidra till sin försörjning. Men jag tror inte att det räcker med en lösning.
Även om jag inte "köper" förslaget med att skapa en låglönesektor tror jag inte att integrationsministern vill invandrarkvinnor illa som t ex Kalle Larsson (v) säger (DN). Tvärtom. Vem är det som brukar skrika högst när det gäller att till exempel vårdnadsbidraget försämrar möjligheterna till integration för kvinnor. Att ha möjlighet att stanna hemma 16 månader även om barnet är fyra år är väl ingen skillnad. Och att vilja att även de som har sämst möjligheter för att få ett jobb ska få ett, det är väl inte heller att vilja någon illa. Det är faktiskt bättre att ha ett dåligt betalt jobb än inget alls.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar