tisdag 3 augusti 2010

Ännu en tvivelaktig opinionsmätning

Ännu en opinionsmätning idag. Onekligen duggar det tätt med opinionsmätningar. Dagens mätning är utförd av Aftonbladet och är lite annorlunda än andra mätningar eftersom den är webbaserad och består av en panel som ska vara representativ för svenska folket. Jag tror nu inte att en undersökning som görs via webben är representativ. Trots allt är det många som antingen inte har möjlighet att ha tillgång till Internet eller som inte vill ha tillgång till Internet. Även om många äldre börjar skaffa sig kunskap kring datorer är det många som inte kan hantera en dator. Jag hör också många säga, särskilt kvinnor, att jag sitter så mycket framför datorn på jobbet så jag har varken lust eller tid att göra det hemma också.
Jag tror att det kommer att ta tid innan vi har ett samhälle där allt görs via datorn. Det är dags att vi börjar inse det. Många känner sig också utanför för att de inte har tillgång till dator eller behärskar den till fullo. Till exempel när man hänvisar till webben i TV eller radioprogram.

Eftersom det fortfarande finns en ovilja hos många att använda datorer blir således en opinionsmätning som görs via webben ännu mer osäker än de andra där människor blir uppringda.
Och det är fortfarande valresultatet den 19 september som avgör om den nuvarande alliansregeringen ska få fortsätta att regera i fyra år till och fullfölja de reformer som påbörjats. Eller ska vi få en rödgrön soppa som river upp alla reformer och höjer skatter som fråntar den enskilda människan möjligheterna att själva i större utsträckning göra sina egna val. Men media borde vara lite mer försiktiga med sina rubriker och spekuleranden i valresultat. Att som Aftonbladet förutspå kaos på grund av en opinionsmätning, som jag tror definitivt inte är representativ för det svenska folket, är inte seriöst. Även andra opinionsmätningar är bara baserat på ett litet fåtal människor. I stället borde mer utrymme användas till att diskutera sakfrågor. Det är ju dessa som avgör valet. Inte opinionsmätningarna. (SvD, DN, Aftonbladet)

Sedan kan man ställa sig frågan, om det är så att samhället vill att människor allt mer ska sköta viktiga uppgifter som deklaration och röstning via nätet, måste då inte staten satsa mer på folkbildning kring datoranvändande.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Efter valet kommer vi med största sannolikhet att få se SD i riksdagen.
Vad alliansen borde göra är att snarast ta diskussionen med SD, få med dem i alliansen mot RödGröna sörjan....

//Stefan

Martin sa...

Sant säger du att nätpaneler har sina problem. Det har dock även andra metoder också.
Om man tittar på trenden så är alliansen stabil, rödgröna smått vikande och sverigedemokraterna ökande (sedan maj, de hade ett dip i vintras). Och detta gäller alla opinionsinstitut.

Men sen finns även andra osäkerhetsfaktorer. Som till exempel att Skop använder en annan frågeformulering än de andra instituten. De frågar "vilket parti tycker du bäst om i rikspolitiken" snarare än att fråga vad folk tänker rösta på.

Det viktigaste är att fatta att siffror inte är jämförbara mellan opinionsinstitut, däremot kan man se trend om man jämför siffror från samma institut men olika tillfällen.

oskar sa...

Att ringa till fasta telefoner gör att man missar en stor grupp som inte har sådana. Som av en slump har denna grupp istället tillgång till internet, så om man kombinerar dessa 2 typer av undersökningar så kommer man nära sanningen. Och sanningen är att SD kommer in om vi inte får en intensiv kamp mellan blocken och där väljarna vill att något av blocken ska vinna.

Anonym sa...

Du får det att låta som att samhället tvingar på folk att göra viktiga saker via datorn. Så är det inte. Folk vill ha dessa tjänster på nätet och det innebär att det blir enklare och tar mindre tid att göra saker.

Se på banken och hur det var förr i tiden när man skulle in på bankontor och stå i kö och prata med personalen för att få nåt gjort på banken. Idag sitter man hemma och gör det på nätet. Enkelt och smidigt.

K sa...

Ja, om man önskar bort ett oönskat resultat tillräckligt mycket så försvinner det...

Om du inte kan se dem så kan de inte se dig?

Funkar det inte med mobbing och censur så återstår väl bara förnekelse.

Anne-Marie Ekström sa...

Till K. Jag har inte skrivit ett ord om sd i mitt blogginlägg. Det jag skriver är att det finns mer tveksamheter i webbaserade opinionsundersökningar än i andra. Som också är tveksamma. Det jag tycker är att det är viktigare att diskutera sakfrågor än att spekulera i det ena eller andra resultatet. Det är resultatet den 19 september som gäller.
Det är inte alls så att "folk" vill ha allt datorbaserat. Jag diskuterar ofta dessa frågor eftersom jag själv utbildar i Office-programmen. både med kursdeltagare och andra. Många är uppriktigt irriterade på att det ständigt hänvisas till att man kan läsa mer på nätet. Bara för att jag är en datafreak (rätt så mycket i alla fall) kan jag inte uttrycka mig generellt att "folk" vill ha det på dator. jag tycker det är jättebra att betala räkningar på dator så jag går inte ofta till banken. Men någon berättade för mig att när pensionen kommer så är det fullt på banken och man tar ut hela pensionen på en gång. Många är rädda för datorn och att det ska bli fel.

Anonym sa...

Ja de s*tans väljare där inte röster rätt och denna mätning var man pga metoden inte så enkelt kan sortera genom val av grupp, ort ålder mv kan styra upp resultatet så SD är under 4% och framstår på ett sätt att det finns risk för röstspill.
FP borde nog samla energin kring de egna mandaten då SD kanske kommer in med +10% och då är jo C, FP och KD i riskzonen att ramla ur riksdagen och då kan inte Björklund vara med i slutdebatten då SVT bara har riksdagspartier i sina program.
Jo det blir antagligen årets höjdpunkt att skåda eftervalsdebatten i SVT

Anonym sa...

Jag tycker att samtliga partier skall sluta bry sig så mycket om andra partier och istället berätta vad ni själva vill och står för.
Det är nästan så man tycker att årets val kan bli det sämsta någonsin när det gäller att förklara sin egen politik i respektive parti. Alla pratar om nån annan.