onsdag 25 augusti 2010

Utan företag ingen välfärd

Idag presenterade alliansen en rad förslag om företagande och entreprenörskap. Visserligen inte några revolutionerande förslag men viktigt att de kom upp på agendan. Som jag skrivit tidigare, företagarfrågor har hamnat lite i skymundan i valrörelsen. (DN, SvD)

Förslaget om att sänka restaurangmomsen är välkommet. Idag är det fullständigt korkat att man kan gå in på en restaurang och maten kostar olika om du äter på restaurangen eller tar den med dig. När du tar med maten är det 12 % moms, lika som annan mat man handlar, och när du sitter kvar är det 25 % moms. För restaurangen blir det ingen skillnad i intäkter. Momsen skyfflas bara vidare till staten efter avdrag för det man inhandlat. Men det blir helt klart mindre krångel för de restauranger som har "take away" service. Genom att det blir billigare för slutkunden kan det bli fler som äter eller fikar ute.

Problemet med förslaget är att det är villkorat. När ekonomin så tillåter. Risken finns att det aldrig blir av. Av erfarenhet. På min riksdagstid fanns det ett sådant villkorat förslag. Borttagandet av reklamskatten. Tror inte den är borta ännu. Hoppas att det nya förslaget går ett bättre öde till mötes.

Ett mer konkret förslag är att fortsätta med stimulerandet av kvinnors företagande. Nödvändigt och angeläget. Även om det inte i grunden är någon skillnad om det är en kvinna eller man som driver ett företag. Samma villkor gäller för båda. I sammanhanget är viktigt att påpeka att RUT och ROT måste få vara kvar.

Entreprenörskap i skolan är ett annat angeläget förslag liksom att tillsätta en utredning som ska se över skatterna för att åstadkomma ett bra företagsklimat.

Det som saknas är sänkning av arbetsgivaravgifter liksom en moderniserad LAS. Inte heller något förslag om borttagande av värnskatten. Men det var väl inte heller väntat.

Efter en debatt med lokal prägel, anordnad av Företagarna, så kom jag hem och såg sista timmen av den ekonomiska debatten i TV. De rödgröna talar hela tiden om en statisk tillvaro med fördelningspolitik. Det vill säga att man ska fördela de pengar som finns. I stället för att se till att det blir mer pengar att fördela genom att stimulera företagande och entreprenörskap. (DN, SvD) Något som är för mig obegripligt är att de rödgröna vill höja arbetsgivaravgiften för unga (lite felaktigt kallat ungdomsskatten) . Något som ökar kostnaderna för arbetsgivarna direkt. En kostnad som man inte räknat med. Inte hjälper det de unga att få jobb med en sådan politik.

Ett bra företagsklimat är en förutsättning för en bra välfärd.


 


 

Inga kommentarer: