måndag 30 juni 2008

Stampe och Pinocchio


Gjorde en liten kulturvandring bland några av skulpturerna i Borås idag. Och passade på att ta en bild av den nu återbördade kaninen Stampe. Efter att ha blivit slängd i Viskan av några som väl tyckte det var roligt att förstöra och vandalisera har han nu efter doppet reparerats och intagit sin plats igen. Ett mysigt inslag i Stadsparken. Fast varför ser han lite ledsen ut. Var det kallt i Viskan? Eller smutsigt kanske?

Passade också på att ta en bild på Pinocchio. Som fortfarande är "Walking to Borås". Pinocchio är det ännu ingen som gett sig på . Mig veterligt i alla fall.

Mejlbombning löser inget

Striden om FRA går vidare. Nu med mejlbombning av riksdagsledamöter. (SvD, DN)Jag tror inte att det är rätt metod att få en ändring. Jag håller med om att frågan borde utretts mycket mer för att säkra integriteten. Men både vänsterpartiet och socialdemokraterna har egentligen inte sagt tvärt nej när det gäller att spana i kabel men ville ha ytterligare utredning. Sossarna var ju till och med de som var först med förslaget.

Jag kan inte säga tvärsäkert att det inte behövs en lag som reglerar avlyssning. Utan lag riskerar man godtycke i stället. Men regeringen har misslyckats att kommunicera med medborgarna varför det behövs en sådan här lag. Om den nu behövs. Viktigt är att integritetsfrågorna löses.

Jag tror att det som behövs nu, är inte att hindra riksdagsledamöter i deras andra arbete. För det är precis det som mejlbombning bidrar till. Jag tror att irritationen tar överhand i stället när man inte hittar de mejl man behöver för sitt dagliga arbete. Jag måste säga att det är en ovanligt dum idé från media att uppmana till sådant. Mejlbombning förändrar inte saken i sig.

Senare tillägg: Obs. Jag skriver inte att jag anser att medborgarna inte ska engagera sig politiskt. Det tycker jag visst att fler borde göra. Men på ett mer konstruktivt sätt än att skicka redan färdigskrivna mejl. Det behövs verkligen fler människor som engagerar sig.

Lagen är tagen men börjar inte gälla förrän 1 januari 2009. Under hösten kommer en tilläggsproposition. Jag hoppas verkligen att regeringen har tagit lärdom och är lyhörd för förslag som stärker integriteten utöver dem som kom till när riksdagen tog beslutet. Och att man också under tiden talar om för medborgarna varför man anser att det behövs en sådan här lag. Framför allt gäller det att övertyga om den behövs. Om fördelarna är större än nackdelarna. Behövs det en lagreglering för att förhindra godtycke som kan vara långt mer integritetskränkande så må det vara så. Men då måste integritetsskyddet vara starkt. Men statsministern måste agera. Där håller jag med Expressen.

Vi är redan idag inne i ett övervakningssamhälle som jag tror ingen egentligen vill ha. Det finns många frågor att ställa. Ska man få samköra register för att få fram fuskare? Ska jag kunna se vem som varit inne på vilken hemsida? Ska det få finnas övervakningskameror på allmänna platser? Ska en arbetsgivare via GPS hålla koll på var den anställde befinner sig? Till och med katter ska helst ha ett chips inopererat så man vet vems katten är.

Det finns många fler frågor som också måste uppmärksammas när det gäller integriteten. Det behövs en saklig debatt i dessa frågor. Den sakliga debatten kommer inte genom att enskilda riksdagsledamöter mejlbombas eller bloggare skriver kränkande uppgifter om enskilda personer eller använder ett språkbruk som ligger långt från ett språk som man förväntar sig tillsammans med ordet demokrati. Se min blogg igår.

söndag 29 juni 2008

Värnar kränkande språkbruk demokratin?

Jag blir riktigt förskräckt när jag läser en del blogginlägg.

Inte Tomas Gustafson(s) som handlar om nya lagar som träder i kraft på tisdag. Att oppositionen opponerar när den inte gillar majoritetspolitiken, oavsett om det är på riksnivå eller på lokal nivå, det är en självklarhet. Och att man kanske tar i lite väl mycket. Jag tycker att det är bra att det blir en rehabiliteringskedja för att människor som varit sjuka snabbare ska komma tillbaka in i arbetslivet i motsats vad Tomas tycker. Sedan kan jag väl hålla med om att det går lite fort ibland. Inte heller tror jag att vårdnadsbidraget försämrar förskolan även om just vårdnadsbidraget inte tillhör mina mest prioriterade områden. Dock är mer tid för barnen viktigt.

Men det som jag blir bekymrad över är det synnerligen onyanserade språkbruket och de absurda personangrepp som förekommer på en del håll. Där en saklig debatt lyser med sin frånvaro. För att i stället ge plats åt rent kränkande benämningar på personer som "jävla ärthjärna" och "imbecill idiot". Finns i kommentarer till Ingvar Åkessons, gd för FRA, artikel i SvD. Och uppmaningar att trakassera anställda på FRA. Eller att hänga ut enstaka politiker så att de måste ha personligt skydd. Självklart är det så att FRA-beslutet har upprört många. Även mig, av bland annat ideologiska skäl. Integriteten måste värnas. Men det har gått mycket känslor i det hela. Regeringen har brustit i att tala om varför lagen behövs om den nu behövs. Och vad som egentligen händer vid avlyssning. Och bemöta alla argument på ett sakligt sätt. Även de som är osakliga. Ett klokt beslut hade varit att verkligen ta chansen och sparat beslutet till efter sommaren. Det hade gagnat alla.

Men trots att man är missnöjd med det som skett måste man ändå försöka hålla sig till demokratiska spelregler. Det sägs ju i alla fall att det är demokratin och yttrandefrihet och integritet man vill värna. Jag undrar hur man värnar integriteten när man själv hotar enskilda personer eller förtalar dem på nätet. Bloggvärlden är en fantastisk företeelse där man snabbt kan delge andra sina åsikter i stället för att vänta på att en insändar- eller debattredaktion ska ta ens artikel till nåder. Och den möjligheten måste värnas. Men det görs inte med föraktfullhet inför andra. (Själv fick jag ett öppet brev på nätet som avslutades med "föraktfulla hälsningar". Den gången handlade det om att bryta utanförskapet för människor.)

Men jag tror att regering och riksdag måste göra ett rejält krafttag för att synas och framförallt motivera de beslut som fattas. Och lyssna. Det räcker inte att statsministern dansar med en äldre dam på ett äldreboende eller finansministern sjunger barnvisor med barnen på dagis. Eller göra ett visst antal besök på skolor. Det gäller att våga diskutera viktiga frågor och lyssna på medborgarna. Sedan vet också jag att man inte alltid som politiker kan göra som alla vill. Antingen man är förtroendevald i en kommun eller för hela landet så måste man se till helheten. Genom att vi har demokratiska val vart fjärde år så finns också möjligheten att säga nej tack till dem som inte skött sig. Det är något vi måste värna.

Vi lever i en ny värld med ett informationsflöde som når tusentals människor på sekunden. Det kan vara både "sann" och "falsk" information. Och det är inte alltid lätt att veta vad som är vad. Och det som en gång spridits är inte lika lätt att ta tillbaka. Man kan inte stoppa en lavin som börjat rulla. Det är viktigt att de som finns i beslutande ställningar, inklusive jag själv, också är medvetna om att allt inte fungerar som det gjorde förr. Man måste vara medveten om att informationen sprids blixtsnabbt. Man måste ta på allvar de tendenser som syns på nätet, med föraktfullhet och personangrepp. Den trenden får inte växa för hur går det då med demokratin och yttrandefriheten. Om de som hyser föraktfullhet för andra människor kommer till makten. Inte kommer integriteten att värnas.

lördag 28 juni 2008

Rättvisa och trädgårdsmingel

Idag firades Borås födelsedag. Vi är inte som andra städer som firar födelsedag när det är jämna år. Vi firar födelsedag varje år. I år tror jag att Borås fyller 387 år. Gustaf II Adolf var den som förärade Borås stadsprivilegierna. Som vanligt var det gratis tårta. Och det verkar som om boråsarna aldrig sett en tårta förr. Köerna, om man nu kan tala om köer, var kompakta.

Nåväl. Det firades inte bara födelsedag utan också att Borås blivit Fair Trade City. Så det bjöds på rättvisemärkt kaffe också. För mig ingen nyhet. Jag dricker alltid rättvisemärkt kaffe. Tur hade jag i alla fall i tipstävlingen. Inga större svårigheter. En rättvisemärkt fotboll vann jag. Signerad av norrbyspelare. Kanske uppskattas av barnbarnen. Åtminstone något av dem. Eller också får jag lägga tennisracket på hyllan och börja spela fotboll i stället. Nu har jag ju boll.

Rättvisemärkt blev annars en räddning under riksdagsåren när godissuget blev för stort sent på kvällen. En ledamot hade arrangerat en liten rättvisemärkt affär som ständigt var öppen.

Gårdagens traditionella mingel hos Anita, riksdagsledamot (fp)från Sollebrunn, blev som vanligt trevligt med politiska diskussioner. Precis som jag misstänkte blev FRA en stor diskussionspunkt. Jag tror det finns många folkpartister inom riksdagsgruppen som egentligen skulle valt att rösta annorlunda men som ändå accepterade kompromissen som gjordes. Jag kan väl tycka att regeringen borde tagit den chans den fick när det blev återremiss och skjutit upp frågan till hösten. För att klara ut hur integritetsfrågorna ska lösas. Och motivera till medborgarna varför nu lagen behövs om den behövs.

Men det kan ju konstateras att ursprungligen var varken s eller v främmande för att diskutera kabelspaning men vill ha en parlamentarisk utredning. S är väl det parti som först tagit upp frågan.

Förhoppningarna står nu till att den tilläggsproposition som ska komplettera förslaget blir så genomarbetad och bra som det någonsin går.

fredag 27 juni 2008

Fredagsförmiddag

Senare idag bär det av till Anita Brodéns, riksdagsledamot för fp, politiska mingel i hennes trädgård. Det är en tradition som hon har upprätthållit i många år. Även om de flesta som kommer är partimedlemmar så brukar det vara en och annan utomstående och pressen brukar vara där. Det dricks kaffe och äts tårta och diskuteras allvarliga frågor. Ett hett tips är att idag kommer det att bli het debatt om FRA-frågan. Rapport kommer senare.

Men innan jag får ge mig till Sollebrunn ska vi träffas i nätverket FemM-E för kvinnors företagande. Jag har beskrivit i en tidigare blogg hur nätverket kom till genom en "workshop" (varför måste det alltid vara utrikiska ord) med 10-12 kvinnor. Bloggen finns här. Även här kommer det att bli kontinuerliga rapporter.

Hinner inte mer nu för att inte missa mötet.

Kan bara konstatera att Lennart Andréasson (v) än en gång lagt ut en intressant film på sin blogg. (Den förra var dock roligare.) Kommer Lennarts framtida inlägg i kommunfullmäktige att inledas (eller varför inte ersättas) med liknande filmsnuttar i framtiden? Skulle säkert pigga upp mötena väsentligt.

torsdag 26 juni 2008

Åsiktsregistrering – nej tack

Visserligen skrivs det en del korkat enligt min mening på olika bloggar. Till och med kränkande uppgifter. Även om jag aldrig har menat det kan jag ha kränkt någon också. Förmodligen eftersom det finns de som skriver kränkande tillbaka.

Jag tycker visst att man kan använda ett annat tonfall i bloggosfären men möjligheten att skriva och delge andra sina synpunkter via nätet får inte tas bort. Det förslag som EU-parlamentets kulturutskott tagit hoppas jag verkligen inte går igenom. (SvD, DN, SvD2) Att registrera bloggare med bild och namn och dessutom uppge vad syftet är med bloggen. Det luktar diktatur och åsiktsregistrering lång väg. Men förslagsställaren är tydligen uppväxt under kommunisttiden i Estland. Fast erfarenheten borde väl förskräcka.

Själv tycker jag det är helt ok att framträda med både namn och bild på bloggen även om jag fått en kommentar "att inte är hon vacker heller". Fast ska sanningen fram så var det epitet det minst kränkande i det blogginlägget inklusive kommentarer. Men det finns andra som av olika skäl inte vill framträda med namn. Och jag vet inte om jag kan kategorisera min blogg helt och hållet. Skulle jag vara tvungen att skriva om politik om jag anger den som en politisk blogg. Skulle jag bli censurerad om jag råkade skriva om vädret eller någon av mina vandringar. Eller om jag skriver om matrecept. Fast det är inte någon större risk att jag gör.

Det Jag hoppas verkligen att det blir ett nej i Europa-parlamentet och att förslaget stoppas i tid. Yttrandefriheten är värd att värnas. Även om jag inte tycker om allt som skrivs och det är en hel del enligt min mening trivialiteter som skrivs. Men vem är det som avgör vad som är trivialt. Det är självklart i läsarens ögon. Och den som idag begår brott kommer att fortsätta att göra det även om man inför åsiktsregistrering.

Skulle förslaget gå igenom EU-parlamentet har vi en ny "FRA-debatt" här hemma. Och det tror jag ingen vill ha. Det finns mycket mer att fundera kring ett sådant här förslag men i eftermiddag är det barnbarnstid.

Båtar och städning

I dagens morgonsoffa (eller rättare sagt i en båt i skärgården) diskuteras om behovet av ett förarbevis till sjöss. Självklart säger jag. Med allt mer trafik på sjön och också varierande typ av båtar behöver den som sätter sig bakom rodret veta vilka regler som gäller. Det kanske inte behöver gälla för att få paddla kanot eller ro en roddbåt eller andra mindre båtar. Jag tillhör också dem som tycker att båtar av en viss storlek ska betala skatt, ja ägarna förstås. Jag vet att det är en känslig fråga men varför ska inte båtar beskattas på samma sätt som bilar.

Apropå skatt. Nu har ytterligare en sosse, Ylva Johansson, som varit emot skattesubventionen på hushållsnära tjänster utnyttjat möjligheten.(SvD, DN) Självklart ska man utnyttja de möjligheter som finns men då ska man nog också hålla tyst med kritiken. Om nu det skulle bli regimskifte, vilket jag verkligen inte hoppas, så blir det tämligen svårt att medverka till att ta bort en subvention man själv använt. Genom att utnyttja den, ger man den legitimitet. Men jag kan väl bara säga grattis till Ylva Johansson att också hon insett att alliansregeringen kan göra bra saker. Ännu bättre blir det med det nya förslaget att det är den som erbjuder tjänsten som får göra avdraget direkt.

onsdag 25 juni 2008

Klipp och sågning

Så fick jag då den stora äran som ambassadör för Hässleholmen att inviga uttagsautomaten på Hässletorg. Att få en bankomat har länge varit ett önskemål på Hässleholmen. Så stod den där äntligen färdig och klar idag. Med klipp av blågult band till marschtoner och hurrarop blev den så invigd. Det var dock inte mödosam uppgift att klippa bandet. Saxen var vass och bandet lättforcerat. Delar kan också avlyssnas på Radio Sjuhärad här.

Lite värre hade jag igår när jag blev trött på en björk som skymmer solen. Med en vanlig fogsvans (inte särskilt stor)lyckades jag såga bort björken från ca 1 meters höjd. Den stora stubben får jag väl skaffa hjälp att ta bort. Solen hade dock hunnit försvinna bakom andra trädtoppar när jag var klar. Men det blir väl fler soldagar.

För övrigt har jag ägnat dagen åt att försöka färdigställa min hemsida för det egna företaget. Klar är den inte men betydligt bättre än den jag lagt ut provisoriskt tidigare. Anekdata.se heter den i varje fall.

Det finns inte mycket kreativitet kvar i kväll att skriva på bloggen jag tänkte avsluta med en liten stöld av en länk från Lennart Andreassons (v) blogg. Jag tror inte han misstycker. Är det inte så att i hans parti är allt gemensamt, eller ? I vilket fall är klippet väl värt att beskådas. Verkligen en glad papegoja. Kanske vore ett alternativ till annat "papegojande" i fullmäktige.

http://mittklipp.aftonbladet.se/app/viewMovie.action?id=19047





tisdag 24 juni 2008

Rötmånadshistorier i juni

Nu är det sommar. "Allsång på Skansen" och "Morden i Midsomer". Finns det något som är mer somrigt. I kväll börjar båda två på TV. Men jag har aldrig sett allsången live. Och således inte heller köat flera timmar på morgonen, ja redan natten innan, för att få bra platser till kvällen. (SvD) Varit på Skansen har jag dock och jag har sett backen som ska passeras för att nå det efterlängtade målet. Där behövs bra kondition. Så de som kommer först måste ha tränat bra.

Vädret är väl också "sommarlikt" även om jag kan se en eller annan blå fläck på himlavalvet. Men än är det långt kvar till det man kallar rötmånad.

Två verkliga händelser som skulle kunna passa som rötmånadshistorier är de som handlar om 30-åringen som inte fick köpa lättöl för han hade inte legitimation med sig och ungdomarna som måste betala nattaxa på bussen eftersom de stod sist i kön. Och dessa historier utspelar sig dessutom båda två i Borås.

Visserligen tycker jag det är bra att man har bra koll på ålder vid köp av alkohol. Men att inte få köpa lättöl vid 30-års ålder för att man inte har legitimation är väl lite väl nitiskt av kassapersonalen. Och man dessutom har sin pappa med sig. Jag skulle definitivt inte gå in i den affären igen och handla. (BT, DN)

Den andra historien utspelar sig på en buss där klockan börjar närma sig tolv-slaget. (BT)Några ungdomar står i kö och väntar. Alla hinner inte betala före kl 12. De som står sist i kön får betala tre gånger så mycket som sina kompisar. För att de likt de flesta andra beskedliga svenskar tålmodigt väntade på sin tur i kön. Och klockan hann slå tolv. Och flexibilitet och smidighet var inte den chaufförens ledord eller det kanske var biljettautomaten som inte kunde vara flexibel. I vilket fall som helst så borde Västtrafik som är ansvariga satsa lite på service och flexibilitet.

Själ råkade jag ut för en liknande situation vad beträffar Västtrafik. Där reglementet till varje pris måste följas. Efter att ha missat en tåganslutning i Herrljunga på grund av ett försenat tåg fick Borås-resenärerna åka med till Alingsås och blev uppmanade att ta en buss därifrån. Men SJ hade väl glömt att upplysa Västtrafik vilket medförde att vi inte skulle få åka med utan att betala ny avgift. Chauffören var stenhård. Men gav med sig till slut. (gissa vem som höjde rösten) Med god serviceanda så håller man självklart god min och säger att det här får vi reda ut med SJ. Man har ju trots allt samarbete. Att försöka få redan 1,5 timmar försenade resenärer att dessutom betala ny biljett är inte god serviceanda.

måndag 23 juni 2008

Några sena nyheter

Måste nog skriva några rader till på bloggen. Vid en sista check av medierna på nätet hittade jag bland annat en artikel om synligheten bland partierna i media. (DN) Där hittar jag denna glädjande mening.

"Folkpartiet får också ovanligt lite negativ rapportering för att vara ett regeringsparti."

Folkpartiledaren Jan Björklund har lyckats bra att komma i media. Hamnar på tredje plats efter Reinfeldt och Sahlin. Och verkar inte ha gjort bort sig heller. Ändå är inte BT med bland de tidningar som ligger till grund för mätningen. Där kunde man läsa ett jättereportage på midsommarafton om Björklunds rötter. Men så är han ju bygdens son. Artikeln finns dock ej på nätet.

Positiv respons får idag Lars Leijonborg , f d partiledare (fp) och nu högskole- och forskningsminister, för förslaget att studerande vid högskolor och universitet som kommer från länder utanför EU (EES) ska betala för sig. Det tycker jag är helt rimligt även om det är värdefullt med influenser från andra länder. Men med möjlighet att få stipendium så kan även studenter som inte själva har råd att bekosta sina studier komma hit. (SvD)

Jag kan inte heller låta artikeln om svordomar i barnprogram passera obemärkt. (SvD) Jag tycker att det är självklart att barnprogram ska ha ett vårdat språk. Även om jag måste erkänna att jag själv "syndar" ibland, i ringa omfattning, med en eller annan svordom, så anser jag egentligen inte det är acceptabelt. Det finns så många andra ord i svenskan som är alldeles utmärkta att använda. Man behöver inte förstärka språket med "jävla" eller säga att någon är "dum i huvudet". Eftersom jag inte tycker att det är acceptabelt bland vuxna att svära tycker jag att det är ännu värre om det förekommer i barnprogram.

Till sist kan jag väl konstatera att jag åtminstone på ett område är normalsvensk. Fritidsaktivitet nummer ett för svenska folket är att promenera i naturen enligt en kartläggning som en forskare gjort. (SvD) Vandrar och promenerar gör jag mer än gärna även om jag drar mig lite för att gå ut i skogen ensam numera. Sedan den nakna mannen med rånarluva sprang i Kypeskogen. Fast han har väl tröttnat kan man hoppas.

Och det har jag också och går till sängs.

På andra sidan midsommar

Så var det då måndag. Och regnet fortsätter. Men jag har en hel del att bestyra så det gör inget. Efter tre dagars karantän med deckare och Sudoku känner jag att jag börjar bli social igen. Och få arbetslust.

Några möten har jag kvar innan årets vandring i Alperna går av stapeln. Och en hemsida om företaget ska jag försöka åstadkomma. Jag har mest ägnat mig åt tekniken. Nu ska jag försöka hitta på innehållet. Tänkte också börja planera och förbereda inför hösten. Plugga in lite Access 2007 till exempel. Och förbereda inför mitt ambassadörsjobb för kvinnors företagande. På onsdag tänkte jag också besöka invigningen av en Bankomat på Hässleholmen. På tiden att det kommer en dit.

Apropå Hässleholmen så har tydligen ansökan om medel från EU beviljats för det fortsätta arbetet med att få fler människor ut på arbetsmarknaden. Detta åstadkoms genom att olika myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samverkar tillsammans med kommunen och andra aktörer så att varje person får det stöd och hjälp han eller hon behöver. För att komma ut på arbetsmarknaden och på så sätt lämna allt vad bidrag eller försörjningsstöd heter bakom sig. Jag återkommer i detta.

Jag noterar på Borås bloggportal att Tomas Gustafson raljerar över att jag hittat sossarnas valstrategi på DN:s hemsida och inte via något dataintrång. Jag trodde den historien var död och begraven för länge sedan. Men Tomas har rätt jag är lite haj på datorer. Och jag tycker att det är konstigt att man går ut och berättar vilka grupper man prioriterar. Det vore mer rätt att berätta vilken politik man vill föra.

Och så kan jag bara konstatera att vi går mot mörkare tider.

Regn och val(s)strategi

Så har då ännu en regnig midsommar avverkats. Men det är väl så att regnet nog ändå behövs. Kanske det kom för sent. Om man talar med dem som sysslar med de agrara näringarna, dvs jordbruk, så är det väl, åtminstone, inte en dag för tidigt. Det har varit knapert med föda till djuren. Ibland glömmer man bort att det som vi handlar i affären och som vi stoppar i oss har sitt ursprung bland grisar och kossor. Eller växer på åkern. Och att det beror mycket på väder och vind om vi har potatis och mjölk på matbordet.

Oj. Vad filosofiskt detta blev. Men timman är sen. Jag häller i mig litervis med vätska, vatten och nyponsoppa i huvudsak, efter två timmars tennis. Dock inte utomhus.

Annars har väl helgen varit en ren vilopaus. Efter två intensiva veckor har jag avverkat ett par deckare och löst Sudoku jag inte hunnit med.

Trots den sena timmen kan jag inte låta bli att kommentera en av dagens artiklar. (DN)Sossarna säger att de ska vinna valet genom att satsa på medelklassfamiljer med barn i storstäderna och gamla damer. Jag vet att alla partier väljer ut vilka väljare man vill rikta sin välvilja mot för att få så många röster som möjligt. Men egentligen är det ju tämligen korkat att gå ut och tala om det vitt och brett. Nu tänker ju inte jag rösta på sossarna ändå vid nästa val men nog känner jag mig diskriminerad. Fast det förstås. Under nästa mandatperiod blir jag ju "gammal dam" på 65. Så jag kanske ska tänka om….??

Skämt åsido. Jag tycker att en politiker och ett politiskt parti ska se till alla medborgares bästa. Att man kanske måste prioritera vilka man bearbetar extra är en sak men att redan två år före valet gå ut och säga att vi bryr oss mer om en del medborgare känns inte rätt i mina ögon i alla fall. Men egentligen så har ju inte jag med det att göra. Det är upp till sossarna själva. Så nu stänger jag ned skrivarverkstan och läser några sidor i en ny deckare innan jag somnar.

fredag 20 juni 2008

Glad midsommar

Glad midsommar. Efter två fullständigt galna veckor med möten, resor och jobb är det skönt att bara ta det lugnt och till exempel slå sig ner framför datorn och försöka summera läget. Tid för så mycket bloggande har inte funnits även om jag kastade mig ut i hetluften förra helgen med att skriva om hur man bryter utanförskapet. Tyvärr har jag inte hunnit kommentera en del kommentarer. Men det kommer. Lite tålamod bara.

Som alltid är det skönt när en tredagars kurs är till ända och deltagarna verkar nöjda. Det är alltid med en viss bävan jag åker till första kursdagen. Vilka är de som kommer? Vilka förväntningar har de? Och vad kan de innan? Är det någon som inte borde vara där, som har för lite eller för mycket kunskaper? Ett allt för stort spann i kunskapsnivå ställer stora krav på mig som utbildare. Alla ska gå hem från kursen och känna att de har fått med sig nya kunskaper hem.

Att vara rejält utvilad är en nödvändighet. Möten varje kväll dessutom är väl kanske då inte så lämpligt. Särskilt inte ett möte som det vi hade i kommundelsnämnden i förrgår. Det gällde resurser till Fjärdingskolan. Eftersom elevantalet minskar så minskas också resurserna. Något som i de flesta fall är en självklarhet. Nu har ju Fjärdingskolan en situation som är lite annorlunda. De allra flesta eleverna har utländsk bakgrund och behöver mycket stöd. Så det kanske inte är självklart och därför har lärarna reagerat. Lite sent. Men jag träffade lärarna förra veckan inför vårt nämndmöte i veckan. Jag hoppas att det finns lösningar för helt klart finns det behov. Men att som oppositionen föreslå rakt upp och ned att nämnden ska fatta beslut att inga lärare ska sägas upp utan att veta vad det kostar och utan konsekvensbeskrivning är ingen lösning. Särskilt som det inte finns pengar avsatta i budget. Men visst håller jag med om att det finns brister i ekonomistyrningen, när nämnder oavsett om det tillkommer kostnader, som inte kunnat förutses och som man måste ta, inte kan få kompensation. Det finns sådana exempel. Nu kommer man att titta på lösningar till nästa nämndsammanträde i augusti. Men jag hade önskat att debatten kunde ha varit lite mer nyanserad från oppositionshåll och att jag inte blivit den som verkade ha utsetts till den som skulle stå till svars, bara för att jag är kontaktperson för skolan. Jag gör allt jag kan för att det ska bli så bra som möjligt genom att påverka andra. Men jag kan inte åstadkomma allt själv.

Idag tänker jag i alla fall ta det väldigt lugnt och njuta av att det är midsommarafton.

måndag 16 juni 2008

Sd- rumsrena ?

Inte trodde jag att jag skulle väcka så mycket känslor hos en del att de offrar ett helt blogginlägg på mig och kallar mig både det ena och det andra.

Trots att jag beskrivs som en mycket obetydlig kugge i maskineriet ägnar bloggskrivaren ett helt långt blogginlägg åt att vräka ur sig otidigheter. Jag är lindrigt begåvad, yrkeslögnare med mera. Det som finns i kommentaren vill jag inte ens nämna. Dessutom har bloggskrivaren knyckt min bild från bloggen och lagt ut den tillsammans med en bild på, som han säger sig själv- Hitler.

Jag vill inte lägga en länk till artikeln men den som vill kan googla på "skymningszonen".
Ett klart rasistiskt inlägg. Det är intressant att sd verkligen visar sitt rätta jag.

söndag 15 juni 2008

FRA igen

Försöken till påverkan av att få fler riksdagsledamöter att rösta nej i omröstningen på onsdag när det gäller det kontroversiella förslaget om signalspaning fortgår intensivt. I dag kan vi läsa om att Telia Sonera och Google gett sig in i debatten(DN). Google säger att en sådan här lag passar bättre i diktaturer som Kina och Saudiarabien. Telia Sonera har redan flytta finska kunders e-postservrar till Finland.
P J Anders Linder har en intressant krönika i SvD som handlar om just vad som kan hända. Och har hänt i Tyskland. Läsvärd och tänkvärd.

Som jag skrev igår. Jag är glad att jag slipper rösta på onsdag. Det politiska livet är så att ibland viner partipiskan. Det är inte alltid så roligt att behöva säga ja till något som man egentligen är emot. Men för att få något åstadkommet över huvud taget, särskilt om det är flera partier som samregerar, måste man ta till kompromisser ibland. Och då får man ta det onda med det goda. Att det man själv brinner för också kan bli verklighet. För hur man än vänder och vrider på saker och ting så är det möjligheten att få ha olika åsikter som ger grunden för demokrati.

Det är möjligt att det förslag som presenteras har sitt berättigande men då har informationen till medborgarna inte nått ända fram. Nyttan måste vara större än nackdelarna och det tror jag inte man lyckats bevisa.

Bryt utanförskapet och minska främlingsfientligheten

Idag är vädret som gjort för att sitta framför datorn. Tills jag sätter mig på tåget till Stockholm för att vara med på mötet om "urbant utvecklingsarbete". Urban utveckling är ett begrepp som inte säger så mycket för den som inte vet. Jag önskar att det skulle heta något annat som säger mer vad det handlar om. Att bryta utanförskapet. Att verka för att fler människor som idag lever på bidrag ska komma ut i arbete. Till gagn både för dem själva och för samhället. Frågorna drivs från Integrationsdepartementet med Nyamko Sabuni, folkpartist, i spetsen.

Borås stad är med i det urbana utvecklingsarbetet genom Hässleringen på Hässleholmen. Genom samverkan mellan olika aktörer som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, kommunen med flera.

En hel del har gjorts och mycket mer är på gång. De olika insatserna har redan givit resultat på så sätt att fler människor kommit ut i arbete. Men mer måste göras. Alla människor, oavsett varifrån de kommer, måste få en chans att kunna försörja sig och på så sätt känna att de bidrar med något inte bara ligger andra till last. För de allra flesta vill klara sig själv. Folkpartiet har länge stridit för en annan integrationspolitik än den som rådde under den socialdemokratiska regeringens tidevarv. Nu blir den verklighet. Men det är långt kvar än Och som sagt mer måste göras.

Inte minst med tanke på dagens opinionsmätning. (DN, SvD) Där sd hamnar över riksdagsspärren. När människor lever i utanförskap och på bidrag (om dessa människor är invandrare) gror missnöjet bland medborgarna och främlingsfientliga idéer får fotfäste. För visst är sd ett främlingsfientligt parti. Även om partiet och dess företrädare försöker hitta på ett och annat förslag som gäller välfärden och som kanske många kan ställa upp bakom, så finns hela tiden undertonen med, att det är invandrarnas fel att inte allt är bra i Sverige. I i Sd:s olika program finns också insinuationer som att brottsligheten i landet beror på "massinvandringen". Byggnader som är främmande för västerländskt byggande får inte förekomma (typ moskéer) och mycket annat.

De människor som har lämnat sitt hemland har gjort det för att de känner sig förföljda på ett eller annat sätt. Och då ska vi ta emot dem på ett värdigt sätt. Där kan jag hålla med om att vi missat en del men är nu på rätt väg. Alla vill känna sig behövda och kunna bidra för att få självkänsla.

Hoppsan. Det blev en lång utläggning om brytande av utanförskapet. Folkpartiets siffror i mätningen är väl inte så mycket att orda om. Fortfarande alltför låga men ändå på väg åt rätt håll. Och fortfarande är fp tredje största parti.

lördag 14 juni 2008

Tre F - fotboll, FRA och Fjärdingskolan

Trots att jag hjälpte till med både sparkar och glada tillrop gick det galet i Sveriges EM-match idag. Förlust med 2-1 i sista minuten är inte särskilt skoj men så är livet.(SvD, DN) Jag såg matchen på Vi-lokalen på Hässleholmen tillsammans med ett gäng grabbar. De allra flesta med ursprung från något annat land. Men de allra flesta hejade på Sverige. Och Zlatan. Jag kan väl påstå att jag verkligen var i minoritet. Ensam vit kvinna och dessutom över de 60. Men stämningen var hög och fotbollen förenar. Tänker nog se nästa Sverige-match där också. Den mot Ryssland.

Annars hinner jag just nu inte med varken att titta på fotboll eller något annat på TV. Inte skriva på bloggen heller trots att det finns mycket att skriva om just nu.

Signalspaning till exempel. Jag är glad att jag inte sitter i riksdagen nu och måste trycka på ja-knappen för att ge tillåtelse till att FRA ska få läsa min e-post. Jag har i och för sig inget att dölja och det sägs att det bara är ett fåtal mejl som kommer att läsas av ett mänskligt öga. Enligt grafik på DN. Men det är tillräckligt med alla satteliter som far omkring ute i rymden och har koll på både människor och djur. Och all annan övervakning. Jag kan i och för sig acceptera kameraövervakning där det verkligen är befogat och där den gör nytta. Under förutsättning att det finns noga klargjort att det finns en övervakningskamera. Jag hoppas att det blir ett nej i rikdagen. Tyvärr blir det nog inte så. Jag tror inte att man kommer att bry sig om om det så är tusentals bloggare som är emot. Enligt media så skrivs det mycket på bloggar just nu om detta. (DN, SvD)

Lite måste jag nog också kommentera rapporten om skolorna i Borås som utvecklingsenheten gjort och min träff med lärarna på Fjärdingskolan.

Först rapporten. Det blir så fel när man inte kontrollerar alla siffror innan man presenterar dem. I och med att det finns kommundelar som verkar fristående så finns det också varianter i redovisningen. Att lärarna på Fjärdingskolan skulle använda så mycket mer administrationstid än andra skolor vilket framkommer ur rapporten är inte sant. Siffrorna måste kvalitetssäkras så att de är jämförbara innan de presenteras.

När det gäller mötet med Fjärdingskolans lärare var det konstruktivt på ett sätt. Lärarna redogjorde för hur de ser på sin situation. Som kontaktpolitiker för skolan är det värdefullt att komma ut i verksamheten och både med egna ögon se och också lyssna på synpunkter. Men det blir alldeles fel när oppositionen börja föra politisk debatt i stället för att föra dialog. Då har det gått snett. Jag tänker inte utsätta mig för detta ytterligare någon gång. Jag vill lyssna och ta till mig och kunna ställa frågor.

Nästa vecka blir minst lika intensiv som föregående. Helt plötsligt blir det ännu en resa till Stockholm. Ett möte om urban utveckling tillsammans med de andra kommuner som ingår i detta arbete. Det hade varit trist om Borås som ju bedriver ett aktivt sådant arbete på Hässleholmen inte hade varit representerat. Men det är inte lätt att ta sig till Stockholm en måndagsmorgon med kort varsel så jag får åka upp på söndagskvällen i stället.

Sedan är det jobb och möten varje kväll. Innan det blir midsommar.

torsdag 12 juni 2008

Fullmäktige del 1

Sitter i fullmäktige och hade inte tänkt yttra mig om delårsrapporten för Borås. Men när någon säger att Brämhults kommundel är rik kunde jag inte låta bli att yttra mig. Även om mycket görs på Hässleholmen på många sätt så finns det mycket kvar att göra och de pengar vi har behövs i skolan bland annat. Fick dessutom en vänförklaring från en s-märkt fullmäktigeledamot med förnamn Anders.

Nyss var det omröstning om fullmäktige skulle ajournera oss. Kan hålla med om att det är nog en synnerligen märklig händelse. Ajournering brukar nog i de flesta fall beviljas utan omröstning.

Nåväl. Är det ställningskrig så är det.

Just nu handlar det om att Borås stad ska bli Fairtrade City. Jättebra. Många på talarlistan så det tar nog en liten stund.

Rätt mycket om barn

Just nu är det mycket. Igår var det tre möten. Först om social ekonomi. Sedan träff med lärarna på Fjärdingskolan. Därefter Vuxenskolemöte. Idag fortsätter det i samma takt. Det lokala nätverket för kvinnors företagande FemM-e. Sedan klippning och till sist kommunfullmäktige. Som väl kan bli ganska långt. Med konkurrensregler och hemlösa barn mm.

Det är inte ok att kasta ut barn på gatan. Det tror jag ingen tycker. Och allt måste göras för att undvika detta. Framförallt förebyggande. Socialstyrelsen har också gett ut vägledning hur kommunerna ska agera. Att man måste agera mycket snabbare och förebyggande.(SvD)

Idag kan familjer få hjälp med att socialen betalar räkningar direkt men på frivillig basis. Ibland kanske det skulle vara nödvändigt att göra detta med tvång. Idag har också SvD en artikel om att kronofogdens regler blivit tuffare sedan årsskiftet. Det räcker inte med att man tar av lönen utan har man tillgångar så tas dessa i första hand. Till exempel en bostadsrätt.

Mer om utsatta barn. En förskollärare i Lund har tejpat igen munnen på en treåring som skrek. Han har polisanmälts men får fortsätta att arbeta. Föräldrarna har fortsatt förtroende för honom. Nu har jag inte alla detaljer. Det kan ju finnas mer bakom som inte framkommer i artikeln men om det som står där är hela sanningen är det fullständigt ofattbart att karln får vara kvar. Att barn skriker eller är högljudda är väl inget ovanligt. Men att tejpa igen munnen måste väl vara ett värre brott än bara ofredande som tydligen brottet har klassats till i polisanmälan. Det är ju en kränkning utan dess like. (SvD)

tisdag 10 juni 2008

På kurs mot Åland

Hemma igen efter två dagars kurs i Stockholm och på Ålandsbåten. Som tur var blåste det inte lika mycket som det gör här just nu. Ett resultat av blåsten var att jag fick hämta mitt skadade parasoll hos grannen. Jag hade glömt att fälla ner det. Men det välbehövliga regnet lyser med sin frånvaro.

Det har varit två dagar fulla av diskussioner kring kooperativ och social ekonomi. Och sociala företag tillsammans med andra förtroendevalda inom Coompanion.

Social ekonomi kan definieras så här –

"Den sociala ekonomin utgörs av verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar och är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn. Verksamheten bedrivs huvudsakligen i föreningar, kooperativ och stiftelser och har allmännytta eller medlemsnytta - inte vinstintresse - som främsta drivkraft."

Den som vill läsa mer om social ekonomi kan göra det här (Västra Götalandsregionen). Till den sociala ekonomin räknas ideella föreningar, till exempel idrottsföreningar men också människor som kanske inte alltid platsar i det vanliga arbetslivet. Men som hittat sin roll i ett socialt företag. Den sociala ekonomin gör onekligen en stor samhällsinsats. Något som samhället och de som styr i samhället måste inse och därför stötta dessa insatser.

Men kurser tröttar.

måndag 9 juni 2008

Hinner inte skriva

Ville bara tala om att jag inte slutat skriva på min blogg. Men värmen… Och så fastnade jag i en bok av Marian Keys. "Är det någon där?". Hon är som alltid läsvärd. Plus att jag städade (!). Jag kan numer röra mig fritt i huset utan att trampa på något.
Och nu åker jag till Stockholm mm. Återkommer med rapport.

fredag 6 juni 2008

Bilder från den svenska sommaren


Några bilder som jag tagit vid min vandring idag. Huset ligger i Naturreservatet Rya Åsar och heter Ramshulan. Mer om naturreservatet finns här.

Under vår vandring på en mil mötte vi två personer. Jag önskar verkligen att fler människor hittade till alla de leder som finns kring Borås. Och själva får känna den kraft som en underbar naturupplevelse ger.

Ett litet tips om man inte hittar själv är att titta in på Destination Viskans hemsida som finns här.

Min nationaldag

Finns det något svenskare än färskpotatis och jordgubbar? Ja, det är klart. Färsk potatis och jordgubbar finns det också i andra länder. Fast sill och nubbe då? Ja rå fisk äter man i Japan också. Och snaps det dricker man i många länder. Men det är klart. Den svenska sommaren finns ingen annan stans. Eller. Just nu känns det som om jag vore vid Medelhavet eller något annat varmt land. Solen har strålat från en blå himmel utan moln länge nu.

Det finns dock något som är unikt. Den svenska allemansrätten. Att jag kan gå ut i skogen och njuta av naturen. Att jag kan röra mig fritt. Det är något värt att värna.

Nationaldagen har jag firat med skogsvandring och kunnat njuta just av den fina naturen. Som är gratis. Jag har också burit den svenska flaggan i samband med Borås stads nationaldagsfirande.

Det sistnämnda gör jag för att jag är glad att jag bor i ett land där det råder demokrati och frihet. Jag har rätt att ha vilka åsikter jag vill. Så länge som mina åsikter inte medför att andra människor far illa. Jag är glad att jag bor i ett öppet land. Som ger en fristad åt de människor som inte bor i ett lika fritt land som vi. För mig är flaggan just en symbol för detta. Inte för att vi ska slå oss för bröstet och tycka att vi infödda svenska står över alla andra. Eller tala om fornstora dar. När vi var ute i Europa och krigade och härjade. Jag deltar i flaggparaden för att visa att vissa högerextrema och nationalistiska grupper inte har ensamrätt på flaggan.


För mig är nationaldagen en dag för alla som bor i vårt land. Även om man inte äter färskpotatis eller jordgubbar. Vilket jag gjort. Det skulle jag vilja säga i mitt nationaldagstal. Jag skulle inte tala om ärofyllda dagar i historien utan om hur vi ser till att alla blir delaktiga i samhället. I framtiden.

Det är ganska fascinerande att höra koltrastens kvitter blandat med icke-svensk musik från någonstan samtidigt som knotten börjar äta upp mig. Kanske tyvärr dags att gå in.

Så är den svenska sommaren av idag.

torsdag 5 juni 2008

Som vanligt en blandning

Jag måste erkänna att jag blev lite nyfiken på vad ledarbloggen i SvD handlade om när jag läste rubriken. "Studentklänningar och benbrott." Rubriksättning är inte alltid så lätt och själv brukar jag blanda rätt friskt eftersom jag ofta skriver om flera ämnen i min blogg.

Men när jag läser artikeln så är det faktiskt så att det handlar om en och samma sak. Det nya förslaget till sjukförsäkring och riksdagsdebatten kring denna. Och även om jag kanske tycker att man har för bråttom med sjösättningen av det hela så är man helt rätt ute. Det måste vara bättre både för den enskilde och samhället att den som är sjukskriven kan komma tillbaka till arbetslivet så fort som möjligt. Genom att få den hjälp och det stöd han eller hon behöver. Och den rehabilitering. Det som jag ser som allra viktigast är att man kan bidra med exakt så mycket som man kan. Vi har säkert en bit kvar innan det är verklighet men jag tror att alla vill komma tillbaka till arbetslivet så snart som möjligt. Efter vars och ens egen förmåga.

Men som sagt. Det kanske har gått för fort.

En annan nyhet som är intressant idag är att länsstyrelsen i Blekinge idag kritiserat socialnämnden i Karlskrona med anledning av att de inte tillräckligt tagit tag i de problem som fanns kring den pojke som blev skottskadad vid händelsen i Rödeby. (SvD)Trots att mamman till pojken ville det. Det är väl att föräldrarna vill att något ska hända. Men jag tycker att det även i en del fall, när föräldrarna inte är intresserade att samhället tar tag i deras barns problem, socialen ändå måste vidta åtgärder. Det finns alltid föräldrar som ställer upp för sina barn på fel sätt. Det vill säga. De tror sina egna barn bara om gott.

I morgon är det studentuppvaktning. Nora tar studenten. Första gången jag träffade Nora var nog 1993 eller 1994. Då var hon liten. Hon kom hit med sin pappa och storebror 1992 från Kosovo. Tre år senare kom hennes mamma hit. Sedan dess har det hänt mycket i Noras liv. Det ska bli jätteroligt att fira hennes examen i morgon. Jag önskar henne verkligen all lycka i framtiden.

Apropå examen och utbildning. Nu har debatten börjat på Borås bloggportal om elitklasser. Ida. Det är inte bara något som Anna Svalander hittat på. Det finns många bakom det förslaget. Självklart är det så att det inte bara är de som har studievana föräldrar som ska få chanser i skolan. Utan alla. Det är dessa elever som kommer i kläm både när det gäller extra stöd och extra stimulans. Som jag skrev igår så tror jag att elitklasser även kan motverka en del skolk. Skolkar gör man för att man inte hänger med eller för att det är för tråkigt för man vill gå så mycket längre.

tisdag 3 juni 2008

Ännu en varm dag

Värmen tröttar eller vad det nu är. Eller också beror det på att jag varit igång sedan tidiga morgonen. Med början med Strategiforum kring Hässleringen. Till sist med grillparty med Vi Kvinnor på Hässleholmen. Och lite annat emellan. Lite pengar har nog flutit in också. Så dagen har varit bra. Och varför klaga när det finns jordgubbar och solen skiner.

Det verkar inte vara någon större aktivitet på Borås bloggportal just nu. Jag trodde att vänstersidan skulle klottra hela sidan full med indignation över majoritetens förslag att införa elitklass i Borås. Jag tycker att det är en jättebra idé. Varför kan inte de som är intresserade och duktiga i matte till exempel få samlas i en klass och dels få bättre möjlighet att gå vidare i kursen när det är dags dels få möjlighet att tillsammans med andra som också går fram snabbare diskutera med och stimulera varandra. Självklart får det inte gå ut över de barn som behöver extra stöd. Men en risk finns alltid att även den som är understimulerad får problem. Skoldagarna blir trista och skolk kan bli resultatet.

Det finns en hel intressant som hänt de senaste dygnen som jag inte hunnit kommentera. Som förslaget som lämnats över till regeringen om mottagande av flyktingar. Efter att ha skummat igenom förslagen kan jag väl tycka att de verkar vettiga. När jag har mer tid ska jag analysera dem lite mer.

Mångsysslaren Thomas Bodström, ordförande i justitieutskottet och advokat, har gett ut en deckare. (SvD)Med så där recensioner. Jag tycker inte synd om honom och jag tänker inte köpa hans bok. Jag har skrivit det förr och gör det igen. Jag begriper inte hur en ordförande i ett av riksdagens utskott har tid att dessutom både bedriva egen advokatverksamhet och skriva böcker. Dessutom ha ett antal barn.

Nu börjar ögonen falla ihop så jag får väl ge mig.

söndag 1 juni 2008

Dubbelambassadör och brand i klubbstuga

I kväll har jag tagit ut den bärbara och sitter och skriver samtidigt som koltrasten kvittrar. En underbar kväll efter en varm dag. Idag har jag också blivit ambassadör för Hässleholmen. Stadsdelen där jag bor. Ett hedersamt uppdrag som förpliktigar. Att vara ett språkrör för de människor som bor på Hässleholmen. Och då menar jag hela Hässleholmen, inte bara de som bor i flerfamiljshusen utan också för dem som bor runt omkring.

Kypedalen till exempel, där jag bor tillhör också Hässleholmen fast många inte låtsas om det. Om vi vill ha en riktig integration måste människor från olika grupper mötas. Kanske ett saftkalas på lekplatsen på Marklandsgatan med barn från Kypedalen, i huvudsak med svenska föräldrar, och barn från området där lekplatsen ligger där de flesta barnen har utlandsfödda föräldrar.

Att berätta för omvärlden att det finns mycket som är bra på Hässleholmen men självklart också jobba för att det som inte är bra blir det. Det ligger i mitt uppdrag. Fast det försöker jag göra redan idag.

Eftersom jag också är ambassadör för kvinnors företagande kan man väl säga att jag är dubbelambassadör.

Kvällsfriden stördes av ett telefonsamtal. Det hade brunnit i tennisklubbens klubbstuga. Inte jättemycket men ändå tillräckligt. Några hade slängt en engångsgrill i en papperskorg. En grill som inte var ordentligt släckt. De senaste dagarna har media tagit upp frågan om engångsgrillar, både med avseende på miljöproblem (GP)och brandrisk (Aftonbladet). Jag behövde dock inte slänga mig i bilen och åka ut till Sandared igen. Det fanns andra som klarade ut det. Men jättetrist i alla fall.

Nu har jag dessutom flyttat in. Knott och mygg började försöka äta upp mig. Dessutom börjar det närma sig sovdags. Men jag kan väl inte säga att det aldrig händer något i mitt liv.