Striden om FRA går vidare. Nu med mejlbombning av riksdagsledamöter. (SvD, DN)Jag tror inte att det är rätt metod att få en ändring. Jag håller med om att frågan borde utretts mycket mer för att säkra integriteten. Men både vänsterpartiet och socialdemokraterna har egentligen inte sagt tvärt nej när det gäller att spana i kabel men ville ha ytterligare utredning. Sossarna var ju till och med de som var först med förslaget.
Jag kan inte säga tvärsäkert att det inte behövs en lag som reglerar avlyssning. Utan lag riskerar man godtycke i stället. Men regeringen har misslyckats att kommunicera med medborgarna varför det behövs en sådan här lag. Om den nu behövs. Viktigt är att integritetsfrågorna löses.
Jag tror att det som behövs nu, är inte att hindra riksdagsledamöter i deras andra arbete. För det är precis det som mejlbombning bidrar till. Jag tror att irritationen tar överhand i stället när man inte hittar de mejl man behöver för sitt dagliga arbete. Jag måste säga att det är en ovanligt dum idé från media att uppmana till sådant. Mejlbombning förändrar inte saken i sig.
Senare tillägg: Obs. Jag skriver inte att jag anser att medborgarna inte ska engagera sig politiskt. Det tycker jag visst att fler borde göra. Men på ett mer konstruktivt sätt än att skicka redan färdigskrivna mejl. Det behövs verkligen fler människor som engagerar sig.
Lagen är tagen men börjar inte gälla förrän 1 januari 2009. Under hösten kommer en tilläggsproposition. Jag hoppas verkligen att regeringen har tagit lärdom och är lyhörd för förslag som stärker integriteten utöver dem som kom till när riksdagen tog beslutet. Och att man också under tiden talar om för medborgarna varför man anser att det behövs en sådan här lag. Framför allt gäller det att övertyga om den behövs. Om fördelarna är större än nackdelarna. Behövs det en lagreglering för att förhindra godtycke som kan vara långt mer integritetskränkande så må det vara så. Men då måste integritetsskyddet vara starkt. Men statsministern måste agera. Där håller jag med Expressen.
Vi är redan idag inne i ett övervakningssamhälle som jag tror ingen egentligen vill ha. Det finns många frågor att ställa. Ska man få samköra register för att få fram fuskare? Ska jag kunna se vem som varit inne på vilken hemsida? Ska det få finnas övervakningskameror på allmänna platser? Ska en arbetsgivare via GPS hålla koll på var den anställde befinner sig? Till och med katter ska helst ha ett chips inopererat så man vet vems katten är.
Det finns många fler frågor som också måste uppmärksammas när det gäller integriteten. Det behövs en saklig debatt i dessa frågor. Den sakliga debatten kommer inte genom att enskilda riksdagsledamöter mejlbombas eller bloggare skriver kränkande uppgifter om enskilda personer eller använder ett språkbruk som ligger långt från ett språk som man förväntar sig tillsammans med ordet demokrati. Se min blogg igår.
43 kommentarer:
vi måste ju visa vårat missnöje på något sätt, när det verkar som om alla politiker saknar kaontakt med den verkliga världen. jag tycker att det var ett utmärkt insiativ som visar helt entydligt att nästa val åker ni ut om ni inte skrotar lagen!
"Jag tror att det som behövs nu, är inte att hindra riksdagsledamöter i deras andra arbete. För det är precis det som mejlbombning bidrar till. Jag tror att irritationen tar överhand i stället när man inte hittar de mejl man behöver för sitt dagliga arbete. Jag måste säga att det är en ovanligt dum idé från media att uppmana till sådant. Mejlbombning förändrar inte saken i sig. "
Så skriver du ovan.
Det är uppenbart att flera av de som är, eller i ditt fall varit, riksdagsledamöter inte förstår varför de sitter i riksdagen, eller hur de kunnat få detta jobb. Så här ligger det till:
Riksdagsledamöter har VALTS in i riksdagen av OSS väljare. Dessa ledamöter har mandat från oss att genomföra VÅRAN vilja. De ska, i riksdagen, rösta enligt VÅR vilja - inte enligt vad de själva känner för. Det är vi, väljare, som bestämmer.
Men vi väljare är många, flera miljoner, så rent praktiskt kan vi inte sitta där allihopa (det finns tekniska lösningar, men de har ni politiker inte velat ta till er, så än så länge har vi därför 349 folkvalda ledamöter istället).
Ledamoten har en emailadress till riksdagen och den skall vi väljare kunna använda för att ge vår åsikt till ledamoten.
Om en enda person mailar en ledamot så ändrar troligen inte ledamoten uppfattningn om personen som mailar inte har exceptionellt bra argument.
Men med 500,000 mail så vore det nästan ett krav att ledamöterna bör ändra åsikt. Det är 10% av alla giltiga röster från valet 2006!
Du kan med andra ord inte påstå att detta "hindrar" det dagliga arbetet för en riksdagsledamot. Detta ÄR det dagliga arbetet!
Det är folkets vilja! Det är det här vi vill. Och det är det riksdagsledamöterna måste rätta sig efter!
De riksdagsledamöter som anser att detta är "störande" eller "irriterande" bör omgående byta jobb - de har inte i politiken, absolut inte i riksdagen - att göra!
Jag håller med om att det har brustit i kontakten med medborgarna. I första hand från regeringens sida.
Jag gillar inte heller FRA-lagen.
Men jag tycker ändå att det är fel sätt med mejlbombning.
Men sedan så är det väl inte så att det är 500 000 väljare som har röstat. så jag förstår inte varifrån de 10 % kommmer ifrån. Eftersom dessa mejl har gått till 144 personer så blir det kanske cirka 4000 röster totalt. Och det är ganska långt ifrån 10 %. Inte en promille ens.
Oavsett nu vad man tycker om FRA så är det så att i vårt demokratiska system så väljs ju personer in med olika uppfattning till riksdagen. Och för att man ska representera just dessa väljare. Jag förstår mångas frustration och jag håller som sagt med om att man borde lyssnat i förväg.
Men FRA-frågan är mycket viktigare än ett gäng riksdagsledamöters komfort. Skulle bli mycket glad om ni mainstreampolitiska bloggare skulle lägga mer vikt vid allmänna integritetsfrågor istället för att bara bry er om andra riksdagsledamöter. Alla centerbloggares försvar för floppen Federley är ett utmärkt exempel på detta.
Problemet är väldigt lättlöst. Ge en ordentlig saklig debatt där ni bjuder in alla sidor att framhöva sin åsikt och genomför därefter ett folkval.
ni behöver inte ta ansvar, folket får som det vill. Alla lyckliga. (utom möjligtvis dem som ligger bakom ideerna och som vill ha övervakningen)
Hej A-M E. Hade inte tänkt att skriva, men när de sk folkvalda så till den milda grad missbrukar sin ställning finns inget annat att göra än att mejl-bomba damer och herrar ledamöter. Jag är mycket säker på att den stora majoriteten av dessa ledamöter har mycket vaga kunskaper om FRA-lagen och varför den är motiverad. Rätta mig gärna om jag har fel. Och var var damers och herrars kontakter ut till väljarna? Det fanns inga kontakter! Och när man sedan läser Carl Bilds heltokiga blogg, plus div statsanställda politruckers försvar av lagen blir det definitivt inte bättre. Skulle inte förvåna mig om någon av regeringens ledamöter diskuterat inlägget innan det gjordes av FRA:s chef. Sådant kallas ministerstyre och hör inte hemma i svensk politik! Vad göra? Starta en ordentlig diskussion inte bara om FRA utan också om diverse hemliga klubbar (Säpo m fl som är specialister på sagoberättande). Behöver vi en sådan fullständigt inkompetens organisation som säpo etc? Behöver vi andra liknande hemliga klubbar som mår bra på skattebetalarnas pengar? Jag är mycket tveksam att de behövs i nuvarande utformning. Däremot behövs svensk industrispionage i främmande länder till nytta för helsvenska företag, dvs om det finns några sådana kvar. Det finns mycket mer att skriva, men nu måste jag mejla ett längre brev till äldste sonen. Till slut: skriva gärna några rader om fp:s utspel om miljön tidigare idag. Hälsningar från Claes i Borås.
Jag har skrivet alldeles egna privata mail till politiker tidigare, som de inte behagat svara på. Är det meningen att vi vanliga ska bara köras över, för vi är för dumma för att fatta något?
En sak fattar jag iaf, partierna tycker att lojalitet mot partiet är viktigare än lojalitet mot väljarna el mot sitt eget samvete.
Det är frustrerande att få en massa mail. Men hur frustrerande är det att veta att politikerna gaddar ihop sig mot medborgarnas vilja?
MEN FÖR I HELVETE!
Förstår ni inte hur upprörda folk är? Varje sekund som går är en sekund vi svenskar behöver skämmas över.
Jag förstår upprördheten. Jag tycker också att man har missat i mycket. Tyvärr tror jag inte en del riktigt förstått allvaret i det hela. Men jag tycker fortfarande inte att mejlbombning är en lösning. Och det finns också andra uppgifter som riksdagsledamöter håller på med. Idag har t ex folkpartiet presenterat sina synpunkter på bioenergi. Återkommer till detta in ett särskilt blogginlägg. En del riksdagsledamöter är ute bland sina väljare och på studiebesök just nu. Och mycket annat.Ingen sitter hela dagen framför sin dator och svarar på mejl.
Det är tråkigt att Sejte inte fått svar på sina personliga mejl. Men en riksdagsledamot har också bara 24 timmar på dygnet. Och man försöker svara så gott det går. En riksdagsledamot kan inte heller vara specialist i alla frågor. Kommer det många av likartad sort så hinner man inte svara. Jag försvarar inte beslutet om FRA men försöker se nyanserat på det hela.
Så hur föreslår du att vi vanliga medborgare som känner att politikerna skiter i våra åsikter ska uttrycka dessa?
Vi försökte demonstrera utanför riksdagen och samlades över tusen personer på en vardag. Det hjälpte inte. Det fick inte er att inse hur mycket det svenska folket är emot den här lagen. Så då försöker vi med nästa steg. Nu förstår ni tydligen inte det heller så då undrar jag - vad ska vi göra?
Vad har vi vanliga väljare kvar att göra för att få er politiker att inse att ni förstör Sverige?
"Jag håller med om att frågan borde utretts mycket mer för att säkra integriteten. Men både vänsterpartiet och socialdemokraterna har egentligen inte sagt tvärt nej när det gäller att spana i kabel men ville ha ytterligare utredning. Sossarna var ju till och med de som var först med förslaget."
Så om någon våldtar en tjej på stan kan denne motivera det med: "ja, jag borde nog tänkt efter lite mer men någon annan hade ändå gjort det och han där var ju faktiskt den som tänkte göra det först". Tur att du är f.d. riksdagsledamot, du argumenterar som ett barn.
Men vad är du för ett j*vla stolpskott?
"Sluta protestera, vi måste jobba"
Nej du, den här lagen ska väck, om så allt annat arbete i regering och riksdag helt och hållet upphör tills nästa val, så ska lagen väck.
Jag försöker åtminstone argumentera. Låt vara då att någon tycker jag argumenterar som ett barn.Jag har sagt hur många gånger som helst att jag inte heller vill ha lagen. Men det finns andra som röstat nej som vill ha lagen. Men som nu inte drabbas av denna mejlbombning. Jag tror inte att du verkligen vill att allt annat arbete ska upphöra helt och hållet i riksdagen.
Vissa som inte vill ha lagen röstar ja, och vissa som röstar nej vill ha den?
?
?
Det är nog snarare så att ju fler mail som skickas, ju mindre skada hinner ni åstadkomma.
Bengt Svensson! Du slår huvudet på spiken!
Anne-Marie: Försöker du argumentera? Det gör du ju inte alls. Du försöker bara få dina ex-kollegor att slippa få en massa jobbiga mail.
Du svarar ju inte på frågan: hur ska vi väljare göra då? Ledamöterna lyssnar inte på demonstrationer, de lyssnar inte på alla de mail och telefonsamtal vi fixade INNAN omröstnngen, de lyssnar inte på media (i stort sett all media i hela landet var rörande överens om att FRA-lagen var skit - detta har väl bara hänt rörande den där nazistiska uthängningen för ett par 15-20 år sen, eller hur?) de lyssnar inte på bloggar, de lyssnar inte på personliga mail EFTER omröstningen... Reinfelt vill att debatten skall lägga sig.
Det är väl självklart att en massmailning kommer under sådana omständigheter.
Jag tror också att det vore bra om riksdagen totalt försvann. In med en regering och fram med webröstning för samtliga frågor för samtliga röstberättigade. Det skulle skapa en direktdemokrati som skulle vara korrekt och fungera bra.
Vi har ju dessutom datorkraften. Bara att ta en av burkarna från FRA!
Varför så bråttom med beslutet? När nu debatten uppkom, när man ska komma med tillägg, varför inte vänta med beslutet tills tilläggen fanns så att det gick att se helheten? Hela affären är en skandal. Avlyssning av epost, telefoni osv kan accepteras om den avlyssnade är misstänkt för brott. Inte bara för att man skriver om vissa speciella saker. T.ex en tipsare till en tidning. De som trumfat igenom lagen ska skämmas. Det finns något i rapporteringen som saknas. Löften till USA om utbyte (rapportering)? Vad den amerikanska terroristmanin har lett till har vi sett tidigare. Ska den fälla Högeralliansregeringen också?
Det är inte bara någon som tycker det. Jag tycker också att din argumentation ligger på en trulig tonårsunges nivå - "Tycker ni inte om vårt fina förslag stänger vi in oss på rummet och kommer inte ut mer".
Jag är också väldigt glad åt att du bara gör skada i din egen kommun och tio gånger gladare åt att jag slutade med partipolitik innan jag blev som du och alla andra partipiskeblinda politruker.
Jag har väl aldrig skrivit att man ska stänga inne sig. Tvärtom. Men det finns också andra frågor som är viktiga och som försvinner bland tusentals mejl om en och samma sak.
Men det spelar ingen roll vad jag skriver för argument. Att föra en debatt innebär att man åtminstone försöker tolka in vad motparten säger. Det försöker åtminstone jag göra. Men jag försöker också se sakfrågan. Varför skulle jag annars gå in och bemöta det ena kränkande påståendet efter det andra.
Du skriver "liberal" i rubriken till din blog. Då du röstat för ett totalitärt förslag i riksdagen anser jag att du bör stryka formuleringen och ersätta den med t.ex. socialistisk.
Jag har knappast varit kränkande i mitt inlägg men ändå inte fått ett svar på mina frågor. Har du nåt svar att ge mig?
Svar 1. Jag har inte röstat för lagen i riksdagen. Det har jag skrivit massor av gånger. Jag gillar den inte.
Svar 2. Jag menade inte dig när jag nämnde ordet "kränkande". Jag förstår din frustration. Som jag precis skrev gillar jag inte heller lagen. Och jag håller med om att man inte lyssnat. Men jag kanske väljer andra påtryckningsmetoder än mejlbombning. Jag tror mer på att ordens makt. Demonstrationer är ett sätt. Dessutom, till en demokrati hör också att man får ha olika åsikter och också respektera varandra trots det.
Även om man tycker annorlunda och kan ha svårt att förstå måste man också respektera att det finns medborgare som tycker att det är helt ok med FRA-lagen.
Jag tycker att det är ett alldeles utmärkt sätt att visa sitt missnöje på att mailbomba riksdagsledamöter.
Det är ett påtagligt tecken på att många tycker att det är fel. Om nu 5000 människor bemödar sig att skicka mail kompletterar det fint de tusen som var ute och demonstrerade i Göteborg, de som kommer att demonstrera på torsdag och alla andra protester som kommer att passera innan det är dags för den stora 16:e september-demonstrationen.
Jag tycker det är bra att riksdagsledamöterna blir irriterade för att de inte kan sköta sitt jobb, för då förstår de kanske hur viktig den här frågan är för svenska folket.
Alternativet är att göra dem uppmärksamma på andra sätt, som mobben på flashback som förespråkade krossade rutor på riksdagen och sergels torg. Då gillar jag mailbombningen bättre.
Ja fy för medborgare som lägger sig i vad makten sysslar med mer än vart fjärde år.
På vilket sätt får man en saklig debatt av att den politiska eliten och ett gäng byråkrater som, det påpekar du själv, i stort tycker samma sak "debatterar" i nyspråk för att få oss medborgare att ge upp ytterligare makt till er? Hur ska vi som inte tycker att det är särskilt bra med ett samhälle som utan goda skäl stärker den centrala makten och ständigt utökar de kontrollerande myndigheternas befogenheter kunna göra vår röst hörd när våra åsikter inte företräds i riksdagen över huvud taget? (trots att det finns om inte en majoritet så en mycket stor minoritet som hyser dessa)
Och hur kommer det sig att du har tolkningsföreträde när det gäller vilket sorts språk som bör brukas i en demokrati?
Borde inte medborgarna få välja det själva?
"Lagen är tagen... "
Det är väl ändå inte samma sak som att den är huggen i sten. Vi som fortfarande värnar om en fri demokratis grundläggande värderingar kan i alla fall inte acceptera en sådan uppgivenhet.
Men de massiva demonstrationerna fungerade uppenbarligen inte. Och dessutom... denna "mailbombning" är alltså tusentals människor som uttrycker sin besvikelse/ilska/frustration/valfritt ord här över denna lag genom att maila till de som har röstat ja.
Det är inte expressen som har skickat mailen och det är inte en person som skickar mailen om och om igen utan TUSENTALS medborgare som använder en enkel tjänst. Som använder ett verktyg för att kunna nå riksdagsledamöterna.
Om vi inte får göra så här, vad ska vi göra då? När demonstrationer inte fungerar?
Först av allt, tack för att du tar dig tid att svara (till skillnad ifrån många av dina kollegor).
Jag vill bara göra dig uppmärksam på att många av riksdagsledamöterna redan innan Expressens kampanj svarade på mail ang. FRA med färdigformulerade standardiserade brev. Om det är ok för dina kollegor, varför då inte för svenska folket?
Ann-Marie, du hävdar att du tror på ordets makt, men du tycker inte att det är en god idé att maila riksdagsledamöterna för att uttrycka sitt (vårt) missnöje? Hur går det ihop?
Som andra har påpekat före mig så handlar det inte om att Expressen har gjort någon form av massivt spam-mail, de har byggt en enkel och användarvänlig tjänst för att vi - svenska folket - ska kunna meddela oss till de som faktiskt är satta att representera oss.
Om nu fem tusen människor faktiskt tycker att (det mycket märkliga) genomdrivandet FRA-lagen är dumt, hur ska de då få fram sin åsikt om politikerna inte lyssnar på eller lägger vikt vid demonstrationer och sen inte vill ha mail?
Vad ska vi göra tycker du?
Nej.
Tänk om, Anne-Marie. Och tänk rätt.
Hade skrivit en lång kommentar som försvann. Pia. Jag tänker rätt. När det gäller lagen tror jag vi har samma åsikt. Jag är glad att jag bor i en demokrati där man har rätt att ha olika åsikter. Och när det gäller själva sättet att skicka massor av mejl till riksdagsledamöter så tycker jag annorlunda än dig. Jag förstår frustrationen. Men jag förmodar att du vill att riksdagsledamöterna ska göra något annat än att läsa samma mejl gång på gång. Det finns andra viktiga frågor än FRA. Och även för riksdagsledamöter så har dygnet 24 timmar.
När det gäller politiskt engagemang så behövs det fler människor som engagerar sig. Men då menar jag riktigt engagerar sig. Och tar ansvar också. Det är inte lätt att fördela pengar mellan barnomsorg och äldrevård när behoven är stora och pengarna inte räcker till. Det är en fritidspolitikers vardag. Som sker på kvällen efter det vanliga arbetet.
Anne-Marie, jag är glad att vi är överens om lagen som sådan - det är alltid något. Jag tycker också att det är bra av dig att bemöta kommentarer som du gör nu. Bra bra!
Det vi inte är överens om är det faktum att du tror att jag inte vill att riksdagsledamöter ska läsa samma mail gång efter annan, när det faktiskt passar mig alldeles utmärkt att de gör det om det nu råkar vara så att tusentals väljare tycker samma sak.
Jag förväntar mig att de personer jag har varit med att välja in i riksdagen ska ta hänsyn till vad jag och resten av väljarna tycker. Om det betyder att de får sitta dag ut och dag in och läsa mail med samma innehåll så är det precis så det ska vara.
Om inte tusen demonstranter utanför riksdagen gör att ledamöterna inser att de röstar igenom någonting som står i bjärt kontrast till väljarnas vilja så kanske tusentals mail gör det.
Jag har inte varit politiskt engagerad innan FRA-lagen kom på tapeten. Jag har alltid varit en åsiktsmaskin av rang, men något verkligt politiskt engagemang har det aldrig varit tal om.
Idag är jag väldigt engagerad, men om jag inte kan göra min röst hörd genom att stå utanför riksdagen och inte kan maila de styrande politikerna - ja då vet jag inte riktigt hur jag ska kunna påverka faktiskt. Hur engagerar man sig utan att kommunicera?
Menar du att de tusentals människor som tycker som du och jag gällande FRA-lagen ska tiga - för att riksdagsledamöterna har annat - 'viktigare saker' - för sig?
Självklart är vård, skola och omsorg viktiga frågor - otroligt viktiga naturligtvis. Jag har själv drabbats av rätt många sjukdomar och har fått uppleva hur kass Sveriges sjukvård verkligen är, jag har barn i skolåldern och jag har en mamma som är väldigt sjuk.
Dock tycker jag att det finns få saker som är viktigare än demokrati och yttrandefrihet, rätten att kommunicera med vem jag vill och uttrycka mina åsikter och tankar utan att behöva censurera mig på grund av att nån tomte på FRA - eller Försäkringskassan eller någon annan av FRA's kunder - ska kunna läsa det.
Vård, skola och omsorg - absolut, men vill jag att mitt barn ska växa upp i en totalitär stat? Vill jag att min son ska lära sig att det inte är någon idé att säga ifrån när han tycker att något är fel eftersom politikerna har viktigare saker att göra än att ta del av hans åsikter? Vad är vård, skola och omsorg värt om myndigheter och andra aktörerbryter mot både svenska grundlagar och mänskliga rättigheter?
Självklart fattar jag att FRA inte kommer att lusläsa alla mail, men det är inte det som är grejen. Grejen är att de kan göra det och de har redan bevisat att de inte är att lita på.
Jag tycker att sådana åsikter ska föras fram till de politiker som sitter i riksdag och regering, de får drygt femtio tusen i månaden i grundlön för att göra sitt arbete - och tanken är ju (som jag förstår det) att de ska vara representanter för folket, inte för sig själva och sina egna agendor. Då ska de självklart ta del av vad folket tycker, särskilt när det är många väljare som tycker samma sak.
Men hur ska man kunna kontakta riksdagsledamöterna då? De lyssnar inte då vi bloggar, de lyssnar inte då vi demonstrerar, de lyssnar inte på insändare eller opinionsundersökningar. Och nu ska vi alltså heller inte få mejla dem?
Det verkar som om du tycker att väljare är en riktigt jobbig grupp, har jag rätt?
Nej. Tvärtom jag vill ha mer kontakt med väljarna. Och jag har alltid varit ute mycket på gator och torg och gjort studiebesök. både under min riksdagstid och nu som fritidspolitiker. Även via mejl. Det är viktigt att lyssna på medborgarna. Jag har varit med och startat upp en form av medborgardialog i kommundelen där jag bor. Men jag vill ha den personliga kontakten. Det kan i och för sig vara i mejlform men inte i form av massutskick.
Till Pia.
Visst är man representater för folket men det är ju så att folket har olika åsikter och efter dessa åsikter röstas personerna in i riksdagen. Hur ska man alltid kunna tillfredsställa alla åsiktsriktningar hos svenska folket. Det är ju den som har majoritet som bestämmer. Sedan ska den majoriteten ta hänsyn till minoriteten. Men alla Sveriges 9 miljoner invånare kan ju inte få just sin vilja igenom.
Mycket har gjorts fel i hanteringen kring FRA-lagen där det största ansvaret ligger på regeringen. Det är mycket möjligt att det behövs någon form av lagstiftning för att just reglera hur avlyssning får ske. Risken finns annars att det görs ändå utan några lagregler. Men det är detta som måste komma fram i den fortsatta diskussionen.
Jag håller med dig Pia. Jag vill inte ha en totalitär stat men jag vill inte heller ha en anarkistisk stat.
PS.
5000 personer är knappt 1 promille av dem som röstade i valet. Alltså 1 på tusen. Sedan tror jag förstås att det är fler som tycker illa om lagen men man måste se till proportionerna.
Anne-Marie. du visar i din senaste kommentar upp det som jag förra valet kallade för "gammelpolitik" tänket.
DVS att politikers kontakt ska vara ute på gatan, och med studiebesök.
resten av åsikterna ska man skaffa genom samtal innom partiet.
Detta är väldigt symptomatiskt för politiker över 40 år (och några av de yngre broilrarna)
Men idag så är det tänket till stor del förlegat.
De yngre väljarna vill inte vänta tills nästa gång som politikerna bestämmer sig för att ordna ett torgmöte, eller komma ut till skolan/arbetsplatsen. De kräver tillgång till sina folkvalda mer än vart fjärde år.
Vi hadde stora problem med att försöka ändra detta förra valkampanjen i Lund och lyckades inte fullt ut.
för det är inte så att protesterna började då lagen togs, protesterna mot denna lagen började på allvar för över 3 månader sedan, och hade inte de olika partiledningarna stoppat huvudet i sanden så hade man aldrig låtit partipiskan vina så hårt (För riksdagsledarmöterna viste vad folk tyckte.)
Det vi ser nu är resultatet av att leka struts, och det komemr inte att stanna vid lite fylda mailboxar. Det kommer att resultera i en VÅG av riksdagsledarmöter som inte kommer att hamna på listorna till nästa val. Och det har även get Piratpartiet all amunition det behöver för att kunna ta sig över 4% spärren.
Folkpartiet (Och övriga alliansen)
har bara sig själva att skylla.
Det enda vettiga som kan göras nu är att lyssna på kritikerna och snabbt som attan ändra lagen (I princip ta bort den.) annars kommer detta bara och bli värre.
/C Colkpartist Helsingborg.
Anne-Marie, vad har det sista med någonting att göra? Det är väl att fullkomligt gå ifrån sakfrågan om huruvida våra riksdagsledamöter ska 'tvingas' att läsa mail eller inte? Och vadå 'proportioner'? Du menar alltså att de fem tusen inte räknas, eller? Vad ville du säga med den där kommentaren?
Jag inser också att du och jag inte alls är överens gällande FRA-lagen - du vill ha den och det vill inte jag.
Du skriver att "Det är mycket möjligt att det behövs någon form av lagstiftning för att reglera hur avlyssning får ske" medan jag tycker att avlyssning inte ska ske överhuvudtaget. Jag tycker också att det är fullkomligt idiotiskt att lägga mer rättigheter i händerna på en myndighet som med all önskvärd tydlighet bevisat att de inte kunde hantera det utrymme de hade innan.
Du skriver också att "Risken finns att det görs ändå utan några lagregler" och jag kan inte annat än undra om du har missat några rätt väsentliga nyheter de senaste veckorna. Till exempel den om att FRA har avlyssnat 103 svenskar som hade kontakt med Ryssland, svenskar som inte hade någonting med terrorism att göra.
Eller kanske den om att Anders Wik faktiskt har erkänt att FRA har sysslat med spaning sedan 1976 och att de under tiden varit fullkomligt medvetna om att deras verksamhet strider mot Europakonventionen och grundlagen.
Nej, en sådan myndighet ska synas i sömmarna, ställas till svars för vad de har gjort och sen - tycker jag - ska deras verksamhet inskränkas kraftigt eftersom vi faktiskt inte är utsatta för några reella hot. Nå, vi medborgare blir inte informerade om något sådant hot i alla fall, och när det är så så blir det ju väldigt svårt att tycka att FRA har något existensberättigande alls faktiskt.
Jag tycker att om vi nu skulle vara utsatta för hot av den magnituden att signalspaning i den omfattning som FRA nu tillåts syssla med verkligen är nödvändig så borde vi verkligen få veta det.
Jag upplever att du 'klappar mig på huvudet' när du säger att ALLA väljares inte kan få sin vilja igenom; det fattar väl jag med! Jag är - tvärtemot vad du tycks tro - inte dum. Dessutom har vi väl ändå inte nio miljoner väljare i det här landet, man måste väl vara 18 år fyllda för att få rösta om jag inte missminner mig helt...?
Åter igen hänger du kvar vid att det är massutskick som görs, och så är det ju inte. Varje människa skriver under med sin egen mailadress, vilket betyder att det är ett personligt mail från den personen till berörda riksdagsledamöter.
Det är inte något massutskick per definition, det är en väldig massa mail från en väldig massa människor som är väldigt upprörda.
Du pratar om personlig kontakt med väljarna, och det är en fin tanke som fler politiker borde ta sig an. Men.
Ponera att jag sitter här i Gävle - rullstolsbunden. Någonting händer i politiken som upprör mig eller som jag känner att jag vill diskutera eller ifrågasätta med berörda politiker. Jag kan av praktiska skäl inte uppsöka dem, (de tar troligtvis inte emot mig även om jag skulle kunna göra det eftersom de har viktigare saker att göra än att lyssna på sina väljare), de svarar troligtvis inte i telefonen (har testat, tro mig) och mail kan jag ju inte skicka eftersom det ju skulle kunna vara så att fler tycker som jag och då kanske andra människor har skickat mail också, och då får de ju plötsligt många mail att läsa och då hindrar jag dem från att utföra sitt viktiga arbete...du inser väl det absurda i resonemanget?
Så. Än en gång: vad ska vi göra då, vi som vill påkalla uppmärksamhet från våra folkvalda?
Visst räknas femtusen. Men en riksdagsledamot måste lyssna på fler sidor av saken. Jag beklagar att du inte fått svar från politiker. Varför kan ju inte jag svara på. Jag försöker alltid ta mig tid att tala med dem som ringer. Att lyssna på väljarna är en del men det gäller också att försöka sätta sig in i frågorna också. Eftersom det ju som tur är är tillåtet med flera åsikter om en sak.
Till lagen. Men är det inte just det som jag skriver som du exmeplifierar. Att det kan behövas en lag som reglerar. Eftersom idag kan avlyssning göras hur som helst. Men en reglering där integriteten kommer i främsta rummet. Finns det en lag kan den skyldige straffas.
Anne-Marie, du undviker fortfarande (mycket skickligt, måste jag säga) att svara på vad du tycker att folket ska göra om vi nu inte ska maila eller gå direkt till våra ledamöter. Vad har du för förslag?
Du skriver att arbetet som riksdagsledamot består dels i att lyssna på väljarna men också i att sätta sig in i frågor. Det tycks dock som att du är rätt ensam om den inställningen, tydligt är att de flesta av våra nu sittande ledamöter inte alls vill lyssna på sina väljare, och bland andra Åke Sandström hänvisade till allehanda utskott när han blev ifrågasatt gällande sin uppenbara brist på kunskap om FRA-lagen. Detta skedde i en direktsänd radiodebatt, jag kan skicka dig länken om du vill.
Han och några andra av de som har svarat på mail från mig hävdar att man inte alls behöver vara särskilt insatt i frågor man voterar om, för det finns ju utskott och experter som tar reda på allt som de som ska trycka på knapparna behöver veta.
Som väljare tycker jag att det är otroligt skrämmande, särskilt när det gäller en fråga som den om signalspaning. Om det någonsin har funnits fog för en folkomröstning så är det väl gällande detta.
Vidare blir jag mest trött på det ständiga argumentet att FRA plötsligt skulle bli laglydiga och sluta spana på gemene man bara för att det finns en lag som säger att de inte får göra det.
Det finns ju redan lagar som säger just detta, men FRA har redan brutit mot dem. Jag talar alltså om Europakonventionen och grundlagen, borde inte dessa uppenbara lagbrott vara fullt tillräckliga för att få en rätt bra uppfattning om FRA:s syn på etik och moral?
Nej. FRA-lagen är skit, på ren svenska. Och - som många har skrivit före mig - skit är skit oavsett hur vackert förpackad den är.
Jag har skrivit till alla ledamöter för det parti jag röstade på innan lagen klubbades igenom och vädjat till dem att rösta nej. Inget svar. Jag har skrivit personliga brev med en massa frågor ang FRA-lagen och farhågor ang den till alla ledamöter som röstat ja efter att den klubbats igenom. De få svar som kommit var alla färdigformulerade massutskick som inte svarade på något jag skrivit.
Om politikerna inte bemödar sig att bemöta folks argument eller svara på frågor utan i bästa fall skickar iväg ett färdigformulerat mail som inte handlar om något alls av det man skrivit, kan väl vi skicka färdigformulerade mail åt dem tillbaka? De får känna av folkets vrede och folket lägger ner lika mycket tid och möda på sitt brev som de gjort på sina svar till folket.
Nu är det tredje gången idag som ett inlägg försvinner. Och långt var det också.
Först lite bara om hur riksdagen arbetar. Det mesta arbetet bedrivs i 15 utskott med 17 ledamöter i varje plus ett antal ersättare. De små partierna har oftast bara en person i varje utskott med de större har 4-5. I utskotten bereds förslagen från regeringen och respektive utskotts ledamöter blir "experter" i sina frågor. Större frågo och där det finns olika meningar diskuteras i respektive parti sedan. Det skulle vara orimligt att alla ledamöter sätter sig in i alla detaljer i alla frågor. Därmed inte sagt att det i denna fråga kanske är mer önskvärt. Och att sätta sig i en radiodebatt och hänvisa till någon annan för att man inte kan frågan är synnerligen korkat. Och att inte åtminstone försöka besvara medborgarnas mejl.
Det om detta. Den som vill läsa mer om utskottsarbetet kan göra det här.
http://www.riksdagen.se/templates/R_SubStartPage____282.aspx
Under mina riksdagsår tog jag gärna emot besök och berättade om riksdagsarbetet. Hade jag suttit kvar hade jag inbjudit dig Pia att besöka riksdagen. Skulle du vilja göra ett besök kan jag kanske ordna det ändå. Mejla mig i så fall p åmitt vanliga mejl. Finns under min profil.
Annars tror jag att den här debatten inte kommer så mycket längre. Vi är eniga om ensak att vi inte vill ha ett övervakningssamhälle men att jag tycker att skickandet av massmejl inte är någon bra lösning. Jag beklagar att man inte besvarar personligt skrivna brev. Men det är nog ändå större chans att få svar på ett sådant. Demonstrationer är ett medel. Namninsamlingar är ett annat. Kommer någon ihåg Påskuppropet. Kyrkornas vädjan om en human flyktingpolitik. Oavsett vad man nu har för uppfattning i frågan så var den effektiv. Nu har jag väl gett några förslag.
Jag vill tacka alla för debatten. Även om jag inte ändrat mig i sak när det gäller just det som började det hela,att jag inte tror på mejlbombning, så har den ändå givit mig en del tänkvärt.
Hur många gånger ska vi skriva att det INTE är ett massutskick innan du anammar tänket? Det är bra att du, som du säger, fått lite tänkvärdheter till mans nu, en av dem borde vara att sluta använda ordet massutskick, när det handlar om individuella mail. Det påvisar att du, om än i mindre grad än dina kollegor, inte har full förståelse för hur internet fungerar, och vilka benämningar som tillhör vilka digitalkommunikatoriska fenomen. Liknande formulär har skapats av bloggare och media flertalet gångert förut, men FRA-lagen har upprört så många, att just denna gången vart responsen lavinartad, vilket borde få dig och alla andra politiker att ta sig en rejäl tankeställare. Du har fel när du tyckert att det finns viktigare saker för folkvalda politiker att göra, när denna lag är tusenfalt viktigare för vår demokratis fortsatta existens... eller återinförande kanske rättare sagt. Denna aktion är dessutom LÅNGT ifrån den enda åtgärden som görs för att få det nya tyrannstyret att ge upp sina stasifasoner, och börja bli rädda för det folk dom leder. Så ska det även vara, folket ska inte behöva vara rädd för regeringen, utan tvärt om. (i den mån dom inte sköter den demokratiska processen på ett respektabelt och korrekt sätt). Jag tror inte FRA_lagen, PKU-registrets öppnande, Blogglagsförslaget med flera på något sätt minskar de icke-existerande hoten mot oss, den ger bara upphov till politikerförakt, inre hot och i slutändan en fysisk revolution. Att inte Diktator Reinfeldt insett att han droppat bollen, skitit i det blå skåpet och tillintetgjort sin och partiets karriär, med mindre än att han utropar diktatur ofentligt, är mycket skrämmande. Detta måste vi med ALLA till buds stående medel bekämpa, innan en större del av folket dristar sig till att styra upp maktordningen med våld. Att maila sina folkvalda torde vara ett av de första och mest självklara valen i ett modern kommunikationssamhälle som vårat.
Mycket riktigt skräder jag inte orden, då det är glasklart att ingen politisk fråga sen mansåldrar fått folket att sätta sig in i en sakfråga och engagera sig så djupt politiskt. Upplösandet av demokratin och integriteten är en STOR sak.
Som en hint om framtiden och den fortsatta debatten, kan jag försäkra dig om att det är långt mer hedervärt att säga att man på grund av det stora trycket från folket, tagit sig tid och suttit sig in i, funderat över frågan, och kommit till nya slutsatser och åsikter, än att stumt vidmakthålla en ståndpunkt man uttryckt tidigare i debatten och vägra ändra sig och visa att man inte hade 100% koll från början. det har INGEN haft i världshistorien, man kan inte veta ALLT. Att däremot erkänna sig upplyst och arbeta efter majoritetens åsikter, är som sagt, hedervärt.
P.S. Använd wordpad eller anteckningar för att skriva dina inlägg, kopiera sen över det färdiga inlägget till bloggen och skicka. det kan gå fel hur mycket det vill, du har ändå kvar texten och kan posta den. Slarvmajja! Så gör nog 95% av alla någorlunda strukturerade bloggare och internetdebattörer. (Klistrar nu in och skickar denna text)
Respektfullt
/ Emil
Emil: *lyfter av hatten och bugar* Kan inte annat än bara hålla med.
Trots din uppläxning Emil så skriver jag direkt i kommentarsformuläret. Det må bära eller brista. Nu har jag dessutom lite mer tid så jag får väl skriva om, om jag råkar trycka på fel knapp. Egentligen hade jag inte tänkt fortsätta debatten. Vi har olika åsikter när det gäller vad som är massutskick eller inte men i sakfrågan tror jag inte vi står så långt från varandra.Därför är det ganska meningslöst att lägga ner tid på att diskutera som du uttrycker det "digitalkommunikatoriska fenomen". Jag blir lite irriterad över din nedlåtande attityd. Skulle de som möjligen ägnar stor del av sin tid att skriva på Internet vara för mer än andra som inte gör det. Måste man kunna alla koder. Bland annat genom min erfarenhet som datalärare där jag träffar många människor som inte är intresserad av datorer över huvud taget, eller åtminstone bara för jobbruk, (inte bara äldre)har jag en ödmjuk inställning till allt som har med datorer att göra.
Lite större ödmjukhet skulle inte skada dig heller Emil. Alla är inte datahackers.
Och framförallt alla kan inte ha samma åsikt. Du kan aldrig egentligen skriva till någon annan att han eller hon har fel. Det är i dina ögon personen har fel.Så skriv då det.
Jag skriver min blogg för att det är roligt och jag blandar stort och smått. Ibland har jag gott om tid att skriva. Ibland mindre. Jag försöker respektera andra människors åsikter. Jag tror på en dialog.Jag namnger mycket sällan en person. Och framförallt försöker jag att inte skriva nedlåtande eller föraktfulla inlägg om enskilda personer. Oavsett om det är offentliga personer eller inte. Jag vill debattera sakfrågan.
Men nåväl. När man genom att skicka ett e-post meddelande, som redan är färdigskrivet, till ett antal adresser på en gång så är det väl ett massutskick. Det är inget individuellt brev. Det är min åsikt. Du har en annan. Ok.
Jag tycker inte det är fel att skriva ett eget brev till de folkvalda.Men personligen tror jag inte heller det är lösningen.
När det gäller sakfrågan så hoppas jag att man tänker om och har en förutsättningslös diskussion som några folkpartister begär idag på DN-debatt. Och jag tycker att man hanterat frågan helt fel. En saklig debatt har saknats. Och jag instämmer i att det ökar misstroendet mot politiken och politiker. Men det behövs också större engagemang från medborgarna i andra frågor. Integriteten är oerhört viktig men det förekommer också andra sätt när man kränker människor i Sverige och utsätter dessa för förnedrande behandling. Många asylsökande kränks dagligen och förnekas sina mänskliga rättigheter. Många barn far illa i familjer med missbruk och våld. Jag kan rabbla upp tusen saker jag skulle vilja förändra.
Det är i det dagliga engagemanget som man gör skillnad. Inte genom att skicka mejl som någon annan skrivit.
whoa denna blogg är underbart jag gillar att studera dina inlägg. Fortsätt med det stora arbetet! Du vet redan, är många individer söker runt efter detta
Skicka en kommentar