Jag upphör aldrig att förvånas. Helt plötsligt har socialdemokraterna (som styrt Sverige i 12 år) kommit på att småföretagarna har tuffa villkor. Vidare att arbetsmarknadspolitiken inte alltid varit den bästa. (Exempelvis otaliga datakurser som många tvingats att delta i till väldigt lite nytta. Får man inte användning direkt för sina kunskaper så är utbildningen nästan bortkastad.)
Att a-kassan faktiskt är en omställningsförsäkring och att den enskilde har ett eget ansvar att söka och ta arbete även inom områden man inte tidigare jobbat.
Att SFI-undervisningen inte alltid haft den höga kvalité den borde och att den i högre omfattning borde varvas med praktik.
Att det är viktigt att validera utbildningar från utlandet.
Att de offentliga arbetsgivarna borde vara föregångare att anställa fler personer med utländsk härkomst.
Att det är viktigt att stödja det lokala näringslivet.
Att företagande är viktigt och att fler än arbetslösa borde få stöd för att starta eget. (Något som särskilt s-boråsarna borde ta till sig.) Men det förstås. De som får starta eget utbildning måste få lära sig hur den svenska modellen fungerar. Ve den som inte har kollektivavtal. Detta finns att läsa i en debattartikel i DN idag.
Enligt min uppfattning ganska relevanta ställningstaganden och egentligen inget nytt. Men varför gjorde man inget eller i alla fall mycket lite under de 12 år som man satt vid makten. Situationen för många människor kanske sett annorlunda ut idag med färre i utanförskap.
En annan intressant artikel i DN handlar om härskartekniker. Redan på 70-talet identifierade den norska socialpsykologen Berit Ås fem härskartekniker som används för att skaffa sig makt. Osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam. Det har ansetts att teknikerna oftast använts av män mot kvinnor. En retorikkonsult, Elaine Berg, har en lite annan uppfattning och jag är nog beredd att hålla med. Teknikerna används även mot män av män men också av kvinnor både mot andra kvinnor och mot män.
Berg har också egna härskartekniker, finns här. Oavsett vilka härskarteknikerna är, kanske var och en, man som kvinna, borde fundera över om det är så att man någon gång kanske använt någon av dem.
Dessutom kan konstateras att idag verkar det bli sol. Och äntligen ska jag utnyttja min julklapp. Biljetten till My fair lady på Operan i Göteborg. Bara nu inte den lurande förkylningen slår till.
2 kommentarer:
Visst blir det lite larvigt när man från s-håll slår ifrån sig alla antydningar om att s skulle tagit intryck av alliansen. Självfallet har man tvingats ompröva en del av den egna politiken och ta till sig en del av de förslag som fick s-väljare att gå högerut i förra valet.
I valförlustens kranka blekhet har mången förr så stursk s-dogmatiker blivit kompromissvänlig och lyssnande. Det är det goda som en mandatperiod utan s vid rodret för med sig - en smula mindre självgodhet.
Det mesta i s debattartikel kan man ju skriva under på, även om jag tycker man flirtar lite väl mycket med marknaden och talar väldigt lite om solidaritet, den offentliga sektorns betydelse och håller inne med även kritiken mot allt det som fått alliansregeringens siffror at sjunka som en sten sedan valet. I skenet av opinionssiffrorna behöver man ju från s-håll inte gå alliansen så förbehållslöst till mötes att man säljer ut hela det socialistiska idealet.
I debattartikeln talas om att man anammat delar av alliansens syn på arbetstagarens ansvar i arbetslöshetspolitiken. Men man är otydlig med vad man är kritisk till i samma politik. Många väljare är ju djupt missnöjda med just den politiken, så s bör kanske akta sig för att bli till förväxling lik alliansen här.
Värst är nog ändå att det i debattartikeln inte sägs något om att man i denna del också tagit till sig kravet på att arbetslösa ska kunna deporteras till andra platser i landet. I artikeln nämns endast andra typer av arbeten. Men i DN-intervjun med Luciano Astudillo säger ha ju att s också ställer sig bakom att arbetslösa måste söka jobb i andra kommuner. Det är ett uttalat svek mot alla i glesbygd, en nedmontering av regionalpolitiken och en eftergift till en marknadens och minsta motståndets lag som s tvärtom borde se som angeläget att bryta. Man ska i stället mer betona företagens ansvar att etablera sig ute i landet än arbetstagarnas ansar att flytta dit företagen vill.
Utveckla gärna varför "de offentliga arbetsgivarna borde vara föregångare att anställa fler personer med utländsk härkomst".
Jag har redan märkt av denna strävan i kontakten med offentlig service.
Eftersom man prioriterar "utländsk härkomst", så anställs alltför ofta någon, vars kompetens lämnar en hel del övrigt att önska - dvs slutresultatet blir en kvalitetssänkning av den offentliga verksamheten.
Att (genom ingrepp av skiftande slag) sänka kvaliteten på den offentliga verksamheten har varit socialdemokraternas/vänsterns specialgren.
Det är djupt beklämmande att folkpartiet vill slå in på samma väg.
---
Ingenting, absolut ingenting annat än kompetens bör styra vem som anställs - vare sig i privat eller offentlig verksamhet.
Skicka en kommentar