söndag 3 februari 2008

Lite om hälsa

Blöta flingor eller om det är vattendroppar trillar ner från himlen. Och marken är täckt av en halv decimeter blötsnö. Så var väderrapporten avklarad.
Dagen får ägnas åt finslipning av kursen i morgon. Innan den avslutas med två timmar tennis. Det är bra att vara stand-in. Jag får förfrågan nästan varje vecka om jag kan spela. Och som sagt ibland blir det också två timmar.

Men först dagens rundtur bland rubrikerna.

Något som gör mig lite oroad är användningen av den nya teknik som gör att man kan göra gentest för att se om man bär på några farliga sjukdomar. Ett företag är på väg att startas där vem som helst kan prenumerera på ett gentest. För att man på så sätt ska kunna förbereda sig och leva särskilt sunt. Måste man veta att man riskerar en allvarlig sjukdom för att man ska sköta sin hälsa?

Och vad händer med de människor som får veta att de riskerar att råka ut för den eller den sjukdomen. Kommer de varje dag vakna och känna efter. Har sjukdomen slagit till.
Och vad är det som säger att inte, om det blir mer vanligt och lättare att göra gentest, den som söker jobb tvingas redogöra för sin förutspådda sjukdomsbild. Aven om det nu finns en lag som förbjuder arbetsgivare att efterfråga gentest.

Forskningen är bara i början. Och forskarna är oense. Enligt SvD anser gentest-nestorn professor Jan Wahlström i Göteborg att det är lurendrejeri medan läkaren Johan Björkegren, docent i molekylär medicin vid Karolinska Institutet (KI) ser positivt på det hela och är rådgivare till finansmannen Patrik Gransäter som inom en snar framtid ska starta företaget.

Jag tycker hela tanken är skrämmande. Självklart är det viktigt med genforskning för att hitta botemedel mot allvarliga sjukdomar. Men det finns många frågor kvar att besvara. SvD listar en del.

"Vem ska få veta detta – arbetsgivare, försäkringsbolag? Vad vill vi veta själva? Hur säkra är dessa test? Hur ska människor informeras? Vem kontrollerar dessa företag?

Leder detta till det beryktade gensegregerade samhället; med ett genetiskt A- och B-lag? Hur ska sjukvården hantera patienter som kommer med sina egna gentest och riskvärderingar?"

Att vårda sin hälsa, oavsett om man vet om man bär på en allvarlig sjukdom, innebär både att röra på sig och att äta mer rätt mat. Det är positivt att fler idrotter verkar hamna bland dem som är avdragsgilla för arbetsgivaren som friskvård. Och att röra på sig behöver inte alltid betyda hårda konditionskrävande insatser. Även att gå är hälsosamt. Något som den som spelar golf utan tvekan gör. Har jag hört dem säga som spelar golf.

Det är bra att mina gamla kompisar i skatteutskottet jobbar på den här frågan. (SvD)Men det finns ytterligare en dimension på detta med avdrag för friskvård. Även de som bedriver enskild firma borde få göra samma avdrag. Det finns många ensamföretagare som på detta sätt står utanför de möjligheter som en anställd har. Där borde något verkligen göras.

1 kommentar:

23Gears sa...

Bra skrivit om friskvårdsavdrag även för enskild firma. Jag skrev ett inlägg om precis detta på SVDs artikel. Bra att se att andra påpeka även detta!