Utbildning och kunskap är kanske det viktigaste konkurrensmedlet för att Sverige ska stå sig i en globaliserad värld. Då är det glädjande att det händer saker på det folkpartistiskt styrda Utbildningsdepartementet. Skolminister Jan Björklund har på kort tid satt igång aktiviteter på en rad av skolans områden. Mot mobning, tidigare betyg, mm. Mer kan läsas i gårdagens SvD.
Idag skriver utbildningsminister Lars Leijonborg i DN att det ska krävas godkänt i matte, svenska och engelska för att komma in på högskolan och att språk ska räknas i större utsträckning vid ansökan till högskolan. I en globaliserad värld behövs språkkunskaper och inte bara i de gamla traditionella språken som engelska, franska, tyska och spanska. Bra är också att ämnen som är viktiga för den aktuella utbildningen räknas mer. Det är bra att kraven höjs. Den som börjar på högskolan ska inte behöva börja studierna med att läsa in det som de egentligen skulle ha gjort på gymnasiet.
onsdag 21 februari 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Jag anser till att börja med att det förslag som Lars L presenterar ser bra ut i stort.
Helt rätt att studier i matematik och språk etc. skall löna sig. "Flumkurser" som många har läst av en enda anledning (lätt att få högt betyg) och ej gett bättre förutsättningar för att lyckas på högskola, borde kanske helt räknas bort ifrån betygen då man söker till högskolan!
Jag är dock tveksam till om 25:4 behörigheten skall avskaffas.
Detta förslag skulle för övrigt pesenterats, beslutats och genomförts innan man genomförde neddragningarna inom vuxenutbildningen.
Skicka en kommentar