Trots att jag inte ens har försvarat FRA-lagen har mitt blogginlägg igår medfört att åtminstone fem andra bloggar länkat till den med bland annat satiriska kommentarer (som efter ett tag är sanningar) som att jag skulle skrivit
"att det är viktigt att medborgarna inte hindrar riksdagsledamöterna i deras arbete genom att engagera sig politiskt."
Det har jag aldrig skrivit. Tvärtom tycker jag att det är viktigt att fler människor engagerar sig politiskt.
Men det jag skrev var att jag tycker att mejlbombning är en tveksam metod. Eftersom jag vet att riksdagsledamöter även gör annat än röstar på FRA-lagen (jag hoppas att medborgarna tycker att det ska vara så också) så hindrar det dem i deras andra arbete att vara tvungen att klicka bort tusentals mejl för att hitta de som är viktiga. Att läsa samma mejl 60 gånger från en och samma person som dessutom inte vågar stå med sitt riktiga namn är inte viktigt. Ett mejl som dessutom är likadant som flera tusen andra skickar. Jag menar inte att inte saken i sig är viktig. Självklart ska man fortsätta att protestera men jag tycker att det var ett dåligt initiativ av Expressen att uppmana till mejlbombning. Men sedan tycker jag fortfarande som jag skrev igår att statsministern måste ta bladet från munnen.
Som tur är lever vi en demokrati och får ha olika åsikter. Min åsikt är att jag inte gillar lagen men tycker att det är fel med mejlbombning. Den åsikten kommer jag fortsätta att ha även om några andra tycker annorlunda. Och även om jag tycker att det blev felröstat i den här frågan så kan inte alla riksdagsledamöter rösta precis som just jag vill i alla frågor. En person kan inte komma och säga att jag är folket. "Riksdagen ska rösta som jag vill." Det finns andra medborgare som tycker annorlunda. En demokrati tillåter också riksdagsledamöter att ha olika åsikter. Det finns en majoritet och en opposition. Den som på min blogg föreslog att vi skulle skrota riksdagen och ha webbomröstning bland alla röstberättigade i alla frågor har nog inte riktigt satt sig in i vad det skulle innebära. Nattlektyren är räddad om man vill sätta sig in i frågorna i alla fall.
Det är viktigt att vi värnar vår demokrati. Det är viktigt att öka kontakten mellan folkvalda och medborgare. Helt klart har det missats i detta sammanhang. Men att använda kränkande ord och hot som har förekommit, när saker inte blir som man tänkt bidrar inte till att förbättra den kontakten. Men jag efterlyser en konstruktiv dialog hur denna kontakt kan skapas.
Den medborgardialog som vi börjat med på Hässleholmen är ett konkret exempel som kan utvecklas vidare. Men det finns mycket mer att göra. m
3 kommentarer:
Hej Anne-Marie. Ta det hela inte så hårt. Det är bättre med reaktioner än det motsatta. Bloggar är än så länge intressanta och berikar den demokratiska debatten även om man kan misstänka att vissa blogg-insändare inte delar ens demokratiska åsikter. Så är det och man kan dagligen möta mycket konstiga människor med ännu mera konstiga ideer. Och så har det varit i flera hundra år. Och som profeten säger: Gud vare med dig ut till vägen, sedan får du klara dig själv. Hälsningar från Claes i Borås, men på andra sidan av motorvägen.
Hej igen!
Igår, den 1:a juli, publicerades följande av rapport:
"Det danska kyrkodepartementets it- avdelning ser "mycket allvarligt" på FRA-lagens följder."
"Folketingsledamoten Anne Baastrup från Socialistisk folkeparti i Danmark kräver att den svenska regeringen ska pressas för att ompröva lagen, vilket den finländska regeringen redan gjort.
-Annars kommer vi att få ett jättestort internordiskt problem, säger Baastrup."
Har du någon kommentar till detta?
Mvh Jacob
(http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1186602&lid=puff_1186610&lpos=extra_0)
Du agerar fan så mycket starkare mot "mejlbombning" än massavlyssning. Det är uppenbart. Har du svårt att skilja på förkylning och böldpest ? Tänk om man kunde se engagemang från politiker när det verkligen behövs !
Skicka en kommentar