fredag 29 januari 2010

Ännu en opinionsmätning

Valtemperaturen stiger och opinionsmätningarna duggar tätt. Och den ena veckan ökar gapet mellan det i opinionsmätningarna ledande rödgröna alternativet och alliansen. I nästa så minskar det. Men det är den 19 september som det gäller. Som vi fick lära på demokratidagen i förrgår så är det många som bestämmer sig sista veckan. Så det hinner hända mycket ännu. Men visst finns det en del positivt i dagens mätning från Synnovate. (DN, SvD) Gapet minskar även om de rödgröna fortfarande leder. Folkpartiet ökar något och sd minskar. Att de två stora partierna, m och s, ökar är inte så konstigt. Den senaste veckan har fokus varit på just dessa partier i media. Partiledarnas debatter i radio och TV bidrar också till uppmärksamhet i de skrivna medierna. Även om inte jag tycker att den debatt jag såg i söndags i TV var särskilt upphetsande eller gav svar på särskilt många frågor. Särskilt inte hur s har tänkt sig kring detta med sjukpension före 58 års ålder. Radiodebatten har jag inte lyssnat på men har förstått att en av de frågor som gett efterspel är om vi ska tillåta burka i Sverige. (DN, SvD)

Jag kan väl inte påstå att jag är någon vän av burka men att lagstifta om att förbjuda den kan göra att en del (många är de inte) kvinnor blir ännu mer utestängda från samhället. Även om jag tycker att det andas förtryck så finns det de kvinnor som tar på sig burka eller niqab(den där i alla fall ögonen) syns på grund av att de vill det av religiösa skäl och vi har religionsfrihet i Sverige enligt grundlagen. Däremot tycker jag inte det är ok att bära burka eller niqab i vissa yrken. Och där är det inte tal om diskriminering.

Upplysning och åter upplysning för att tala om jämställdhet och annat. Sedan kan jag inte riktigt förstå resonemanget med att bara ögonen får synas som när man bär niqab. Det är ju ögonen som speglar människans skäl och som verkligen sänder ut signaler.

En mötenas dag

Två möten avklarade idag plus lite "vanligt" jobb och lite tennisklubb. Borde också fixat ett program om Liberala företagare att ta med till folkpartiet i Västsveriges konferens på Lundsbrunn på lördag och söndag.

Kan väl påstå att vi kom en bra bit på vårt förslag till integrationsprogram med vidhängande handlingsplan. Och det är nödvändigt eftersom vi ska vara färdiga om en månad om programmet ska hinna tas innan sommaren i fullmäktige. Förslaget ska ju hinna ut och diskuteras i olika förvaltningar och nämnder. Det är ett omfattande område där det behövs en mängd arbete och det är också viktigt hur orden läggs. Det är så lätt att det blir missförstånd och gruppens avsikt är att komma med framåtriktade förslag. Inte göra kommunens medarbetare upprörda på grund av kommunikationsmissar.

Det som är allra svårast är att hitta konkreta förslag för att minska främlingsrädslan. Det är naturligt att man är skeptisk och avvisande mot det som man inte känner till. Jag tror att många behöver hjälpas åt. Förtroendevalda och media har en viktig roll. Förtroendevalda får inte bara ta upp problem utan också komma ihåg att berätta om goda exempel. På samma sätt måste tidningar, radio och TV också berätta om de utlandsfödda som kommit hit som har lyckats bra. Goda förebilder är viktiga.

Främlingsrädsla bidrar till att utlandsfödda inte blir accepterade och hamnar utanför i samhället. För att integrationen ska lyckas måste den vara ömsesidig. De som kommer hit måste vilja bli delaktiga i samhället, vilket jag också tror att de allra flesta vill. Men de som redan finns här, antingen det är infödda eller tidigare inflyttade, måste vilja släppa in. Återkommer till frågan.

Det andra mötet, kommundelsnämndsmötet, var väl förutsägbart. Vi skulle ta budgeten och som vanligt kommer oppositionen med sitt eget förslag. Inte så att man prioriterar om bland posterna utan ska lägga på ett antal miljoner kronor. Eftersom kommunfullmäktige redan fastslagit hur mycket pengar som tilldelats nämnden så måste en utökning i princip gå tillbaka till fullmäktige för beslut. Tidigare år har oppositionen fått lägga sitt förslag men i år fick de bita i det sura äpplet och bara få sitt förslag som en protokollsanteckning. Hårklyverier kanske en del tycker men man kan ju inte föreslå åtgärder som det inte finns pengar till.

Det intensiva schemat fortsätter i morgon med planeringsmöte med Coompanion och sedan bär det av till Lundsbrunn för träff med en mängd västsvenska folkpartister plus en del andra.

Och på måndag nytt jobbuppdrag.

Nu dags för sängen eller ska jag fortsätta att se på reprisen av Mästarnas Mästare?

onsdag 27 januari 2010

Intressant demokratidag

Trots den sena timmen måste jag skriva ner några rader om dagens upplevelser. Och då menar jag inte försenat tåg som innebar busstur mellan Herrljunga och Borås i snöyra eller att garageuppfarten vara skottad när jag kom hem. Utan de intressanta föreläsningar som bjöds på, på SKL:s demokratidag.( SKL = Sveriges Kommuner och Landsting)

Många kloka förslag för att öka medborgarnas deltagande i samhällsutvecklingen presenterades. Liksom gjorda undersökningar om valresultat och hur politikernas uppfattning och medborgarnas uppfattning stämmer överens i olika frågor.

Enligt Sören holmberg, valgurun från Göteborg, så kommer det kommande valet att bli ett revanschval. Frågorna som enligt honom kommer att vara viktiga är sysselsättningen och regeringsfrågan. Vem är mest regeringsduglig och inger framtidsförhoppningar till medborgarna. Andra frågor Holmberg tog upp var partibyte och när man bestämmer sig. Vid senaste valet bytte 37 % parti medan endast 12 % bytte block. Och 57 % bestämde sig under valspurten. Alltså är det så att man måste köra valkampanj ända in i det sista.

Holmberg liksom flera andra påtalade att det är oerhört viktigt att det är "lätt" att välja. Det vill säga att det finns röstlokaler för förtidsröstning där människorna finns. Som till exempel i vår egen stadsdel på VI-kontoret på Hässleholmen under valet till Europaparlamentet. Eller valstugan på Stora torget i Borås.

Viktigt enligt Holmberg är också att medborgarna har motivation att rösta. Det ska vara spännande och betydelsefullt.

Det är viktigt att politiken kommer in i människornas vardag. Det vill säga att man blir medveten om att det faktiskt är ens eget ansvar att vara med och forma samhället. Men då gäller det förstås att politikerna låter medborgarna få tycka till. Vilket kan göras på många olika sätt. Ett är att anordna medborgardialog. Ett annat att ha medborgarpaneler.

Men det behövs också att medborgarna får kunskap om hur en representativ demokrati fungerar. Ibland verkar det som om den biten hoppades över i skolan. När det gäller skolan förresten är det viktigt att politiken finns med hela tiden genom att låta de politiska partierna finnas inom skolan. Inte bara en vecka före valet. Hur ska en ung människa annars kunna förstå hur viktigt det är att vara med och påverka samhällsutvecklingen om han eller hon aldrig får lära sig det från början.

Hur viktigt det är att nå förstagångsväljarna togs upp. I Botkyrka har man skickat ut SMS till förstagångsväljare och gratulerat till att de fått rösträtt. Alltså kommunen inte de politiska partierna.

Kommunens hemsida är viktig. Bland annat ska det klart och tydligt visas att det är en politiskt styrd verksamhet.

Till sist kan väl bara konstateras att det finns massor att göra för att stärka medborgarnas inflytande. Det behövs både utbildning i hur systemet fungerar med representativ demokrati och fler tillfällen där de som styr träffar och lyssnar till medborgarna.

söndag 24 januari 2010

En spännande vecka på ingång

Samlar ihop mig inför den kommande veckan som kommer att innehålla lite av varje. I morgon leverans av databasen i Göteborg. Och så är det ju årsmötestider och en del måste fixas till dessa.

På tisdag eftermiddag åker jag till Stockholm för att delta i SKL:s demokratidag och på torsdag möte i integrationsgruppen. Det börjar dra ihop sig till slutredovisning. Och allt ska göras enligt konstens alla regler. Det vill säga i rätt format och så. Sedan ska det ut på remiss till alla berörda. Fredag Coompanion-möte hela dagen. Och på lördag-söndag den årliga västsvenska folkpartikonferensen i Lundsbrunn. Plus kommundelsmöte. Förhoppningsvis också något kring kvinnors företagande. Nu börjar det bli som vanligt.

Otroligt att barnaga är tillåtet i civiliserade länder

Hamnade kvar framför TV:n efter Agenda och tittade på ett intressant och samtidigt fruktansvärt program om barnaga i Europa. En karl som utan att blinka säger att det är skillnad mellan våld i samband med fylla och kontrollerat våld när man slår barn. En familj med sex barn visas upp och där föräldrarna slår sina barn ofta. Ibland flera gånger om dagen och med tofflor eller träslev. Och det tycker det är helt ok. De började slå sina barn när de var tio – elva månader.

Det är glädjande att vi har kommit längre i Sverige och har förbud när det gäller att slå barn. Egentligen en självklar sak. Slår du en vuxen så är det straffbart. Varför ska det då vara tillåtet att slå ett barn som inte har en chans att försvara sig? Det är alldeles otroligt att det fortfarande får vara tillåtet i civiliserade länder i Europa. Det kan väl inte vara förenligt med mänskliga rättigheter att slå barn.

Här har vi verkligen en angelägen exportvara. Att sälja in förbud mot barnaga.

fredag 22 januari 2010

Ännu en hemsida med integritetskränkning

Missade en nyhet igår. Att även Googles lägger ut gatubilder. (SvD1, SvD2)Jag blir bara mer och mer ilsk. Hur kan någon få åka omkring på privat mark och fotografera privat område? Till Googles fördel kan dock sägas att de verkar sudda ut registreringsnummer och folks ansikten vilket inte Hitta.se gör. Det spelar ingen roll. Om en bil eller person befinner sig på fel ställe så kan detta i alla konstateras.

Det är dags att sätta stopp för sådana intrång i den personliga integriteten. Och vad har den som ska åka på semester till Borås för nytta att kolla mina maskrosor eller om hur området ser ut. Det är människor med kriminella avsikter som har mest nytta. PUL-lagen måste gälla alla.

Läs mer vad jag skrev när jag upptäckte hitta.se:s utlägg på nätet.

Och lyssna här vad jag sa under en radiointervju i Radio Sjuhärad. Hela intervjun finns här.

Mer finns också på Politikerbloggen.

Sverigedemokraterna borde åtminstone använda rätt siffror

Gårdagskvällens fullmäktigemöte blev ganska kort. Det kunde blivit ännu kortare om inte alla känt sig manade att gå upp och bemöta sverigedemokratens agiterande svada. Om allt vore så illa som han påstår så är det konstigt att vi har överlevt här i landet över huvud taget. Han inbjuder inte direkt till dialog. När han kommer med sakargument så är de flesta osanna eller halvsanna där det som passar sverigedemokraternas åsikter lyfts fram och resten lämnas därhän.

Även om många debattörer bidrar till att herrn i fråga kan göra som han gjorde efter budgetfullmäktige, dvs samla ihop alla sina inlägg utan motargument och lägga upp på Youtube, så är det inte lätt att hålla sig och inte bemöta alla osanningar och kränkningar. Jag hade tänkt hålla mig. Men när han började tala om att endast 5 % av alla 90000 som kommer till Sverige är riktiga flyktingar så tryckte jag på "begäraordetknappen".

För det första är siffran 5 % en siffra som hängt med i alla år. För det andra är vad som inräknas i flyktingar och för det tredje vad är totalen. Det är inte acceptabelt att kasta runt en massa procentsatser om man inte talar om varifrån de kommer.

Jag tycker att det fortfarande finns mycket som måste rättas till inom flyktingpolitiken. Jag tycker till exempel inte att det är värdigt ett land som Sverige att skicka iväg barn som varken kan tala eller äta själva och jag tycker att de som får stanna av synnerligen ömmande skäl också har ett skyddsbehov.

Enligt Migrationsverket så beviljades totalt 101 230 personer uppehållstillstånd i Sverige 2009. Fördelningen framgår av nedanstående tabell.

Asyl- Konventionsflyktingar

1744

Asyl – Skyddsbehövande

5914

Asyl – synnerligen ömmande skäl

977

Asyl tidsbegränsade tillstånd

126

Verkställighetshinder

2

Kvot flyktingar

1936

Anhöriga

24315

Anhöriga till flyktingar

9245

Arbetsmarknad

20802

Studerande

13312

EES-uppehållsrätter

17605

Adoptivbarn

619

Besök

4346

Övriga

287

101105

Om vi räknar ihop alla som har kommit som asylsökande eller kvotflyktingar (kvotflyktingar är sådana som funnits i något annat flyktingläger och som tagits ut av FN)och dessutom lägger till anhöriga till flyktingar så är den totala summan 19944. Det vill säga 19 % av alla som fick uppehållstillstånd i Sverige 2009. Och nästan alla som kommit hit som asylsökande får stanna på grund av att de har skyddsbehov. Självklart ska dessa kunna få hit sina anhöriga också. När det gäller anhöriga är det då make, maka och barn under 18 som gäller. Inte gamla föräldrar. Vilket också förtjänas att påpekas.

Så var man hämtar de fem procenten ifrån är för mig en gåta. Kanske dags för Sverigedemokraterna att börja plocka fram de rätta siffrorna, men risken för dem är då att siffrorna inte tjänar deras syfte när de pratar om "massinvandring".

Sedan är det självklart viktigt att vi både hjälper flyktingarna i deras närområde och ser till att fler länder tar sitt ansvar. Men de som kommer hit ska få en rättssäker asylprövning och inom det området finns en hel del mer att göra. Och att man måste ta större hänsyn till barn som far illa. Sverige har skrivit under barnkonventionen och den gäller alla barn i världen. Folkpartiet vill göra barnkonventionen till svensk lag. Det tycker jag också. För barnens skull.

Den som vill läsa mer statistik så finns den här på Migrationsverkets hemsida.

PS. En intressant upplysning är att bland nyetablerade "vanliga" anknytningar så är den från Thailand den högsta. 2249. Kan det möjligen vara svenska herrar som åker till Thailand och hämtar en fru. Har förstås inga belägg men kan inte låta bli att fundera.

torsdag 21 januari 2010

I sena kvällen

Skriver några rader i den sena kvällen bara för att tala om att jag fortfarande finns till. Fast det är knappt. Jag vill varna för att blanda databaser och politik och ordförande mm i en idrottsförening. Fast det sistnämnda hoppas jag slippa ifrån om en månad. Men innan dess är det en hel del som ska fixas. Verksamhetsberättelse och budget och kontrolluppgifter till skatteverket. Det enda som skiljer mig från kungens lilla piga i visan är att jag slipper niga.

Nåväl. Snart hoppas jag kunna ägna mig lite mer åt politik och ladda inför valet. Även om jag väl också behöver inhysta jobb så jag kan försörja mig. Det kommer verkligen att bli ett spännande valår. Tongångarna kunde man skönja i dagens partiledardebatt. Det kommer att bli mycket prat om stupstockar och annat. Visst kunde regeringen skött hanteringen med sjukförsäkringen lite bättre men jag tror att det blir bra i sista änden. Självklart ska inte svårt sjuka tvingas till arbete. Men så snart man har minsta arbetsförmåga så måste väl det vara bättre att gå iväg och träffa andra arbetskamrater än att sitta hemma på sin kammare och tycka synd om sig själv.

Arbetet med integrationsgruppen accelererar. I förra veckan presenterade vi några av de förändringar vi vill göra. I dagarna lämnar vi in yttranden över några motioner. Bland annat en från sverigedemokraterna i Borås om att vi ska bryta mot grundlagen och ägna oss åt assimileringsfrämjande åtgärder i stället för att se till att de som kommer hit kommer in i samhället på ett bra sätt utan att de behöver ge upp sina egna traditioner. Självklart ska man följa svenska lagar och förordningar.

Och självklart får det inte bli fler flickor eller pojkar som mördas av sina egna släktingar för att de älskar fel person eller vill leva ett liv som de själva väljer. Det räcker inte bara med manifestationer som den idag för att hedra minnet av Fadime även om det är viktigt så att vi påminns. Det måste göras mycket mer för att skapa förståelse och kunskap hos dem som kommer i kontakt med flickor som riskerar att hamna i släktens klor. Regeringen satsar 36 miljoner för detta ändamål.

En förutsättning för att vi ska lyckas med att minska utanförskapet från arbetsmarknaden är att vi får ett bra näringsklimat som gör att fler företag startar och växer. Så att det skapas fler jobb. Jag har skrivit det förr men det förtjänar att upprepas. Utan företag ingen välfärd. Hur svårt kan det vara att begripa det? De som driver företag måste uppmuntras. Visst kan det finnas en och annan som utnyttjar systemet men de allra flesta är seriösa och vill att deras företag ska gå bra. En förutsättning för detta är att man är mån om sin personal.

Men nu stänger jag butiken för i kväll. I morgon är det fullmäktige mm.

fredag 15 januari 2010

Motreaktion

Fredagskväll och jag har inte hunnit hälften av vad jag skulle den här veckan. Men det finns ju lördag och söndag. Och så nästa vecka. Men tänkte ändå ta mig tid och skriva några rader. Om det jag själv vill. Bland dagens bloggar från fullmäktigeledamöter i Borås (kan läsas här http://boras.se/bloggportal ) hittar jag åtminstone två där mina göranden och uttalanden kommenteras.

Om vi börjar med den där bloggaren, Tomas Gustafson (s), har synpunkter på vad jag skriver i min blogg. Inte synpunkter på det jag skrivit om utan just om det jag inte skrivit om. Och jag lägger till under de senaste dagarna. Här blir jag beskylld för att jag inte har några åsikter. För någon vecka blev jag anklagad av någon annan att jag var en åsiktsmaskin. Det är banne mig inte lätt att tillfredsställa alla.

När och om vad jag skriver, är min ensak. Just nu har jag mycket annat omkring mig och hinner inte skriva så mycket. Men jag har rätt att reagera när jag tycker något är fel. Som med att alla hus visas på nätet med bilnummer och allt. Och jag tycker inte om aggressiv spelreklam oavsett om den kommer från Svenska Spel (något som jag kritiserat och debatterat under riksdagsåren) eller socialdemokratiska arbetarpartiet. Som att någon ringer hem till mig och vill att jag ska prenumerera på lotter. Och så tycker jag att det är dubbelmoral när sossarna går ut med reklam om att om man köper deras lotter så är det störst chans att bli miljonär. Störst! Jämfört med vilka? De borde i stället satsa på en politik som gör det möjligt att bli rik och tjäna en miljon på arbete i stället.

Så till nästa blogginlägg. Där fullmäktiges sverigedemokrat har lagt ut tio minuter med sig själv. Vad jag kunde se fanns det bara ett enda inlägg från någon annan. Så motståndarnas argument framgår inte eller om det han säger är relevant.

Bland de här tio minuterna är jag påhoppad en gång. Sverigedemokraten beskyllde islam för att vara det största hotet mot jämställdheten i Sverige. Det finns flera muslimer i fullmäktige och jag tyckte han skulle be om ursäkt för att han gjorde detta uttalande mot en hel grupp människor varav en del fanns i salen. Då säger han att han inte tänker be de som spottar på och förnedrar kvinnorna om ursäkt. Men det var ju faktiskt inte det jag sa. Jag gillar inte heller kvinnoförtryck. Men att vara muslim är definitivt inte lika med att man är kvinnoförtryckare. Det finns män i alla kulturer, även infödda svenskar, som förtrycker kvinnor och som använder både fysisk och psykisk misshandel mot kvinnor. Sverigedemokraterna kanske borde kolla sin egen jämställdhet till att börja med. Överrepresentationen av män bland partiets främsta företrädare är påtaglig. I partistyrelsen är två ledamöter av tolv kvinnor. I verkställande utskottet ingen.

I styrelsen för sverigedemokraterna i Sjuhärad finns en kvinna som suppleant. Resten är män. Var finns jämställdheten där?

torsdag 14 januari 2010

Störst chans att bli miljonär

Blev precis uppringd av en försäljare som talade om att mitt telefonnummer kommit med i finalen till vad det nu var. I klartext så ville han sälja lotter i kombilotteriet. Efter de sedvanliga frågorna som alla telefonförsäljare kör med om hur jag mådde så undrade han om jag spelade på något annat lotteri. Vad sjutton hade han med det att göra? Jag lyssnade aldrig så länge att jag fick veta vad min "finalplats" innebar. Det är många som ringer och säljer (ännu har jag inte registrerat mig hos NIX) och jag avfärdar väl alla ungefär på samma sätt som den här. Som sagt de hinner inte ens komma till sitt erbjudande.

Jag kunde dock inte låt bli att gå in på Kombilotteriets hemsida för att kolla om jag hade rätt i min uppfattning att detta ägs av Socialdemokraterna. Mycket riktigt så är det. De har väl all rätt i världen att bedriva ett lotteri och likaså anlita säljare som ringer runt och frågar hur folk mår och om de spelar på andra lotterier. Fast jag tycker ju att de som ringer (över huvudtaget alla telefonförsäljare) borde få veta hur man beter sig i telefon. I ett strikt försäljningssamtal ställer man inga personliga frågor som om man känt personen i många år. Nåväl.

Jag gick som sagt in på hemsidan och det första som möter mig är "Kombilotteriet ger dig störst chans att bli miljonär" . Och med tanke på vem som är avsändaren så stämmer det kanske. Att bli miljonär på arbete eller företagande är inte så lätt med sossarnas politik. Sedan kan man ju undra vem man jämför med. Det vill säga vem är det som har sämre vinstchanser.

Men detta stämmer väl också med sossarnas politik. I bästa fall bara halva sanningar.

Jag har inget emot lotterier men det ska vara klara spelregler. Inte några överdrivna löften om vinstchanser. Och man ska inte locka människor att börja spela. Och sådana risker finns när man gör en aggressiv marknadsföring genom att ringa och ge folk erbjudanden. Just nu ångrar jag att jag inte lyssnade färdigt på vilka fördelar jag skulle få.

Ett politiskt parti borde veta bättre än att ägna sig åt sådan marknadsföring. Eller dubbelmoral. Det är helt ok att bli rik på lotteri men inte på hårt arbete.

Vi borde redan ha infört EURON

Ännu en dag närmare valet. Mycket börjar redan kretsa kring detta. Partierna börjar profilera sig och debatten hettar till och den kommer bara att bli hetare och hetare. Fast ibland kunde den kanske vara ännu hetare.

Nu har fp:s tre kompisar i alliansregeringen börjat fundera över att utreda om vi ska gå med i Euro-samarbetet. Det gör de i en debattartikel i DN. Folkpartiet liberalerna finns inte med som underskrivare till debattartikeln men det beror inte på att Folkpartiet inte vill införa EURO. Tvärtom. Men skillnaden är att FP redan har sagt att vi vill ha en folkomröstning nästa mandatperiod. (SvD) Visst kan det vara bra att utreda vilka konsekvenserna blivit på grund av att vi stått utanför. Gör det då men låt det gå fort. Så vi hinner ha en folkomröstning, om inte nästa år, som fp föreslagit, så året därpå. Jag tror inte vi har råd att stå utanför längre.

lördag 9 januari 2010

Sociala medier, tolerans och mänskliga rättigheter

Ibland undrar jag varför jag fortsätter med politiken. Att vara engagerad tar onekligen en massa tid. Även som fritidspolitiker måste jag hänga med vad som händer. Och gå på en rad möten flera kvällar i veckan. Samtidigt som jag också måste se till att jag jobbar och tjänar pengar för att försörja mig. Som fritidspolitiker får man arvode för en del möten men det mesta politiska jobbet gör man utan ersättning. Till egen tid med familj och vänner och annat finns inte så mycket utrymme. Men jag kan inte låta bli att reagera på det jag tycker är fel. Och försöka förändra detta. Därför kan jag inte låta bli att engagera mig.

Möjlighet att uttrycka sin åsikt och stå för den, tillhör de grundläggande rättigheterna vi har här i landet. Vi har rätt att både tycka annorlunda än de som styr landet och kritisera de styrandes agerande. Det är en frihet som är viktig att värna. Det finns länder där människor sätts i fängelse för att man kritiserar regeringen.

Idag finns möjlighet för alla att snabbt komma med kommentarer och åsikter om allt och alla.

Med hjälp av sociala medier som twitter, bloggar och facebook finns det möjlighet med snabba kommentarer. Tyvärr så blir kritiken ofta osaklig och ibland till och med hotfull i stället för att det skapas en konstruktiv debatt. Personliga angrepp är inget ovanligt med både kränkande uttalande om person och som sagt hot. Innan bloggarnas ankomst så var nästan den enda möjligheten att uttrycka sin åsikt att skriva en debattartikel till någon insändarsida i någon papperstidning. Där långt ifrån alla får plats och det som publiceras har gått igenom någon form av "anständighetscensur".

Bloggar och twitter mm har gett många fler möjlighet att delta i samhällsdebatten i realtid. Det är inte längre bara vart fjärde år i allmänna val som man får säga sin mening. Även om de allra flesta nöjer sig med det sistnämnda idag också. Oavsett alla möjligheter som erbjuds på nätet.

Men möjligheterna innebär också att man har ett ansvar. Jag tycker inte att det är ok att kalla personer för både det en och det andra. Själv har jag fått en hel del "förnamn". En del riktigt kränkande. Jag tycker inte heller det är ok att någon lägger ut information om mig på nätet som jag inte vill att alla ska veta.

En vän till mig råkade se en kommentar om mig på Radio Sjuhärads hemsida i samband med min kritik om hitta.se:s utlägg av detaljerade foton över hus och gator i en del större städer, bland annat Borås. I kommentaren beskrevs jag som "enfaldig åsiktsmaskin" och "blind höna". Min vän undrade om jag inte blev ledsen när jag läste sådant. Mitt svar blev att jag är så van och bryr mig inte. Men samtidigt har jag börjat fundera. Ska man vänja sig vid vad som helst? Jag känner mig inte som en åsiktsmaskin. Det skulle väl vara värre att inte han någon åsikt alls. Och som sagt att få säga vad man tycker och tänker tillhör en av de viktigaste rättigheter vi har i landet. Men ska vi använda den rättigheten till personliga påhopp på enskilda personer? Ska en person, oavsett om han eller hon är politiker, behöva tåla vad som helst. Hur påverkas anhöriga? Det kanske inte är konstigt att så få vill bli politiker. Min vän som jag nämnde ovan klargjorde att han aldrig tänkte bli det.

Jag tror att det är viktigt att ständigt hålla debatten om yttrande- och åsiktsfrihet levande och värna den. Och att grundläggande i vårt demokratiska samhälle är att tolerera andras åsikter. I dagens DN finns en artikel som handlar just om sverigedemokraterna och deras brist på tolerans av dem som tycker annorlunda än dem själva. Enligt det resonemang som Thomas Böhm, psykoanalytiker, för så skulle sverigedemokraterna inte passa in i det svenska samhället där en av grundstenarna är tolerans. Eftersom sd hela tiden argumenterar för att de som kommer hit ska anpassa sig till det svenska samhället så innebär det att man måste acceptera de mänskliga rättigheterna som Sverige har ställt sig bakom. I en av våra grundlagar, Regeringsformen, finns dessa rättigheter reglerade. Bland annat att etniska, språkliga och religiösa minoriteter ska kunna behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv. Mer om mänskliga rättigheter kan läsas bland annat här på regeringens webbplats. Vi har också inlemmat Europakonventionen om mänskliga fri- och rättigheter i svensk lag.

Intressant att sverigedemokraterna vill förändra en av våra viktigaste lagar. Intressant att de vill ändra något som tillåter dem själva att få ha sina intoleranta åsikter. Lite mer om mina synpunkter på detta kan läsas i en artikel som jag haft inne i Borås tidning. Här finns den.

tisdag 5 januari 2010

Integritetsfrågor på nätet

Några rader får det nog bli innan jag kastar mig över den mer än 1400 sidor tjocka boken om Access 2007. Nåväl. Just nu är det några kapitel som jag ska studera extra för att hitta en smart lösning.

Skulle jobbat hela dagen men det blir inte alltid som man tänkt. Idag blev det en intervju i Radio Sjuhärad om hitta.se och dess utläggning av hus på Internet med sådana detaljer som registreringsskyltar på bilar och klart identifierbara personer. När jag upptäckte detta reagerade jag starkt. Enligt personuppgiftslagen är det inte tillåtet att lägga ut information som gör att man kan identifiera personer. Men hitta.se och eniro har utgivningsbevis som gör att de inte behöver följa det, enligt datainspektionen.

Jag tycker att det är viktigt att väcka debatten om vad som någon annan ska kunna lägga ut på nätet om mig utan att jag gett min tillåtelse. I de flesta fall är det kanske inte betyder något men just vetskapen att någon utan att fråga kan gå omkring och fotografera där jag bor och sedan lägga ut det till allmän beskådan är inte acceptabelt. Jag tänker mig noga för vad jag själv skriver och lägger ut på nätet.

Mer finns på politikerbloggen och på Radio Sjuhärad. Den som vill lyssna kan göra det här. Tidpunkt från kl 15.30

måndag 4 januari 2010

Valår på gång

Så är då de flesta helger över och vardagen börjar. Nu är 2010 här. Förstår inte riktigt vart åren tar vägen men så är det. Och det är valår. Det märks redan i media att valdebatten börjat. Och tyvärr tror jag att debatten mycket kommer att vara en debatt med ett högt tonläge med misstänkliggörande av motståndarsidan. Vad som i realiteten skiljer, eller förenar, i sakfrågor kommer att försvinna. Risken finns också enligt SvD att debatten mellan partierna i dagens opposition också kommer att vara i luven på varandra. För alliansen kanske det snarare förstås är en möjlighet att behålla makten än risk.

Sociala medier som facebook, bloggar och twitter (har nu lagt till facebook och twitter till min rättstavningsordlista i Word) kommer att vara viktiga håller jag nog med om. (SvD) Även om jag tror att mötet människor emellan kommer att fortfarande vara det bästa sättet för politiker att nå medborgarna. De allra flesta har inte tid att följa bloggar och twittrar. Många har mer än nog av att läsa dagens tidning.

Men om man ska använda de sociala medierna gäller det som sagt att använda dessa på ett rätt sätt. Att föra ut korta kärnfulla budskap med jämna mellanrum. Men samtidigt missar man då analysen och förklaringarna. På twitter finns inte många tecken till buds. På facebook är det också korta inlägg som gäller även om man kan tillåta sig lite längre utsvävningar. I bloggen däremot kan man vara mer analyserande. Fast det gäller även där att försöka att vara kort och kärnfull. Och där har jag problem. Mina inlägg tenderar ofta till att bli långa. I stället för att kommentera ett område åt gången blir det en hel historia. Får nog försöka bättra mig där. För att få igång en debatt eller ännu hellre en dialog. Eftersom jag ofta skriver om integration och flyktingpolitik får jag dock ofta många kommentarer som inte ger utrymme för ett konstruktivt resonemang. Vilket är tråkigt.

Att jag kommer att använda de sociala medierna under valrörelsen är det nog ingen tvekan om i alla fall. Det gäller bara att hitta rätt strategi. Får väl testa några varianter innan det drar ihop sig till valspurt.

Nu måste jag dock jobba lite. Det är ju det jag måste också. Även om en del livnär sig genom bloggar och annat så så långt har jag inte kommit ännu. Det får nog bli databasjobb nu.

söndag 3 januari 2010

Inför ett spännande år

Gott Nytt År alla bloggläsare. Det har blivit lite magert med bloggskrivandet senaste tiden. Men ska försöka bli lite bättre det kommande året som kommer att bli spännande. Vad som helst kan hända. På olika områden. Framförallt är det valår och även om opinionsmätningarna pekar åt något håll så kan resultatet den 19 november bli ett helt annat. Min förhoppning är förstås att alliansen kan fortsätta regera i riket men med ett betydligt starkare folkparti. För att stärka ett socialliberalt Sverige där den enskilda individen är i fokus och förväntas ta eget ansvar men att de som behöver stöd och hjälp får det för att kunna klara sig själva.

Att få fortsätta att regera i Borås är viktigt. Mycket har gjorts inom olika områden för att öka valfriheten för medborgarna och risken finns att denna valfrihet minskas om "de röda" tar över. Att själv kunna välja är en viktig rättighet. Däremot tror jag inte på privatisering av offentliga tjänster för privatiseringens egen skull utan det ska tillföra medborgarna något positivt och spara pengar för det gemensamma. En viktig reform som måste genomföras så snabbt som möjligt är att kommunens organisation förändras. Jag tror att kommundelarna måste läggas ner. Medborgarna ska ha samma villkor oavsett var i kommunen man bor. Sedan kommer förmodligen inte en gemensam nämnd för till exempel skolan göra att alla skolor är exakt lika i Borås. Det är människorna i de enskilda skolorna, elever och lärare och skolledning och föräldrar, som till syvende och sist avgör hur verksamheten i skolan ser ut. Men principer och grunder måste vara gemensamma.

Det finns många sakfrågor som kommer att vara viktiga under den kommande valrörelsen förutom de rent ideologiska, valfrihet och eget ansvar eller offentligt omhändertagande.

Arbete, integration, integritetsfrågor tror jag säkert kommer att finnas med. Grundläggande för fler jobb är att det startar fler företag. Idag, när allt fler stora företag lever i osäkerhet, är det viktigt att fler vågar starta egna företag som kan växa och skapa arbetstillfällen ge mer skatteintäkter och på sikt också generera ökade exportintäkter. Hur man än vänder och vrider på det så kommer man inte ifrån att företagande är grunden för en bra välfärd. Inga företag → inga jobb → inga skatteintäkter → ingen välfärd. Det är bara så det är.

Med fler jobb kommer också fler personer som idag saknar jobb att kunna komma ut på arbetsmarknaden vilket också kan bidra till en bättre integration.

Att se till barnen och barns bästa är oerhört viktigt. Folkpartiet fattade beslut på landsmötet i november att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag, vilket den inte är idag. Man kan tala hur mycket som helst om att följa barnkonventionen och att den ska vara med i alla beslut som fattas i politiska församlingar. Men till sist kan den alltid övertrumfas av svensk lagstiftning. Så är det till exempel inom flyktingpolitiken. Det kan stå hur fina ord som helst om att man alltid ska ta hänsyn till barns bästa som inte får någon betydelse i praktiken.

Som sagt det finns många viktiga frågor.