söndag 29 mars 2009

Summering av helgen

Inte många lugna och fridfulla stunder den här helgen inte. Lördagen gick åt till städning. Inklusive rensning av avlopp. Nu rinner vattnet i diskhon igen. Idag har det varit databasbyggande och tennismöte om sponsring. Känns riktigt bra. Sedan tennis och på nytt lite databas. Plus betalning av räkningar.

Surfa runt på dagstidningarna har det inte blivit mycket tid till. Några korta nedslag har jag dock hunnit med. Som jag inte kan låta bli att kommentera.

Flera sverigedemokrater har visat sitt rätta jag. Sveriges radio har i ett reportage konstaterat att det finns sverigedemokrater med förtroendeuppdrag som gör rasistiska uttalanden. (SvD) Jämför de som kommer hit med hundar och att de borde sitta i karantän. Men ordföranden vidhåller att partiet inte är rasistiskt och att man tror på alla människors lika värde. Man behöver inte läsa så värst mycket av sd:s program för att se att detta inte stämmer.

En betydligt roligare nyhet idag var att Helena Jonsson vann världscupen i Skidskytte. Grattis. Jag är så imponerad över dem som klarar kombinationen att köra skidor fort och sedan stanna för att skjuta, där det behövs superkoncentration. (SvD)

Egentligen kan jag inte hålla mig borta från kommentarer om kvinnorna i Saudiarabien som måste handla BH av män. För kvinnor får inte stå i butiker. Då finns risken att de träffar män. Hur nu detta kan hänga ihop. Kvinnorna träffar ju män när de handlar. Och det prylar av det mest intima slaget. Det finns många hinder att passera för många kvinnor runt omkring i världen. Och kvinnorna i Saudiarabien börjar med en bojkott. Alltid en början. (SvD)

Nu är det nog dags för mig att koncentrera mig på sängen. I morgon blir en häftig dag också. Med fotografering redan kl 8. För att inte tala om resten av veckan. Jobb i början och på torsdag debatt om landsbygdsutveckling mm och på fredag bär det av till Bryssel och seminarium inför valet till Europa-parlamentet. Ska bli en spännande resa då jag bland annat ska åka tåg mellan Amsterdam och Antwerpen. För att sedan ta mig till Bryssel. På helt egen hand.

fredag 27 mars 2009

Lite efter

Vart tog våren vägen? Hoppas bara att det slutar snöa tills jag ska till Svenljunga och träffa företagande kvinnor. Men det är ju fortfarande mars, även om vi ändrar till sommartid på natten mellan lördag och söndag. Några dagar sedan jag senast skrev på bloggen men tiden bara rusar iväg. En sak är dock säker. Jag har aldrig långtråkigt.

Skolriksdagen var riktigt bra. Med många intressanta föredrag och seminarier. Såklart. Med två välfyllda dagar finns det borde guldkorn och, om inte bottennapp, så mindre bra inlägg. Riktigt bra var Jan Larsson som redogjorde för en McKinsey-rapport om vad som behövs för att nå bra resultat i skolan. Att en bra lärare är det absolut viktigaste. Och att skolledningen är pedagogiska ledare. Nödvändigtvis är inte mer pengar en förutsättning utan hur man använder de pengar man har. Bra var också seminariet om entreprenörskap. Både rapporten från en skola i Örebro och hur Haparanda tillsammans med Torneo har sett till att ett plus ett blir tre. Som vanligt när det entreprenörskap och företagande var det dock mest män som lyssnade. Detta kombinerat med förra torsdagens resonemang i kommunfullmäktige om att starta företag för kvinnor inom hemtjänsten bara är en romantisk idé så blir jag mer och mer övertygad om att det behövs stöttning för kvinnors företagande. Även om jag önskade att det inte skulle behövas.

En bra avslutning, om dock lite för långrandig, var Rune Larssons föreläsning med mycket humor om hur viktigt det är att man vill, tror och handlar för att åstadkomma något. Inte att man blir tvingad, drömmer och bara snackar. En sanning som är nog så viktig att ha med sig både här och där.

Så jag får väl sluta snacka och ge mig iväg och jobba.


 


 

tisdag 24 mars 2009

Rapport från skolriksdagen

Det blev en intressant dag på skolriksdagen i Älvsjömässan idag. Förmiddagen inleddes efter välkomstanförande med tal av Jan Björklund, utbildningsminister (fp) och fortsatte sedan med en mycket intressant föreläsning om vad som har betydelse för bra resultat i skolan. Det är ofta inte mer pengar som är det viktiga utan hur man använder pengarna. Och att kvalitén på lärare är det viktigaste. Och hur viktigt det är att rektorn är pedagogisk ledare och coach.

De seminarier jag deltog i på eftermiddagen handlade om nyanlända barn och hur Luleå löst detta. Det sista seminariet på dagen handlade om entreprenörskap i skolan och i allmänhet. Ett inspirerande seminarium om hur man lyckats att vända upp och ner på en skola i Örebro genom att satsa på entreprenörskap och om hur Haparanda fått fart på orten genom samarbete med Torneo på finska sidan gränsen. Genom tasigförsamhet, våga tänka nytt, riva gränser, ha rätt attityd och vilja kan man verkligen förändra och driva igenom det som kanske kändes omöjligt.

Dagen avslutades med ett besök i "riktiga" riksdagen och träff med gamla kollegor och en rundvandring för att min folkpartikollega från Borås skulle få se riksdagen.

Stockholmsmorgon

Solen skiner utanför hotellfönstret men det ser kallt ut. Egentligen spelar inte vädret så stor roll för jag kommer att tillbringa hela dagen inomhus på skolriksdagen. Ska bli intressant. Tänkte skriva några meningar innan jag kastar mig över hotellfrukosten.

Nyhetsflödet domineras fortfarande av bonusar. Ingen går fri. Just nu grillas Lundby-Wedin på SVT om sin och LO:s del i bonushärvan i AMF. Känns märkligt att hon inte skulle veta om vad hon gjort som ledamot i styrelsen . Sitter man med i en styrelse så är man ansvarig och bör veta vad man gör. Och hon har svårt att förklara sig. Men låt utredningen klara ut vad som hänt.

En annan nyhet som presenterades i TV nyss är att finanskrisen kan bidra till att dödsstraff ersätts av livstids straff. Inte för att dödstraff är barbariskt och medeltida utan av ekonomiska skäl. Dödsdömda fångar kostar mer än livstidsfångar. Pengarna har talat även här. Bra om dödsstraffet försvinner men skälet är tämligen absurt.


 

måndag 23 mars 2009

På väg till Stockholm

När allt krånglar så krånglar allt men nu börjar jag närma mig Stockholm och skolriksdagen som börjar i morgon. Men när jag skulle iväg ville inte datorn stänga av sig och när jag nästan satt i bilen och skulle köra iväg så kom jag på att min husnyckel låg i väskan som jag lämnat på jobbet. Tur att jag tränar tennis kontinuerligt. Jag hann, med inte många minuter till godo, till bussen i alla fall för att först åka till Göteborg för vidarebefordran till Stockholm. Ibland tar livet omvägar. Fast just nu går det rakt igenom en tunnel.

Det ska bli intressanta dagar.

Jag inser att jag inte hunnit skriva några kommentarer kring torsdagens kommunfullmäktige. Förutom direktrapporten därifrån. Den senare delen som handlade om kundval inom hemtjänsten förblev utan kommentarer. Timmen blev sen. En bra sammanfattning av vad som hände finns att läsa på ledarsidan på lördagens BT. Synen på företagande är beklagansvärd hos vänstersidan. Kommentaren att det är en romantisk dröm att starta företag säger allt. Det behövs fler kvinnor som startar företag och det finns kvinnor som vill det. Det gäller bara att skapa förutsättningar.

Några korta rader

Det får bli några korta rader innan plikten kallar. Databasen ska levereras. Fast jag får nog ta med den till Stockholm och göra slutjusteringar där. I eftermiddag bär det nämligen av till skolriksdagen som varar i två dagar. Det är en rad spännande seminarier jag anmält mig till som handlar om nyanlända barn och entreprenörskap i skolan bland annat. Fast det är bäst att packa snöskorna. Det ska tydligen snöa igen. Och jag som trodde det var vår.

Men dessförinnan är det jobb. Först några nyhetskommentarer.

Plikt ja. Jag har lite svårt att förstå att majoriteten av svenskarna vill behålla värnplikten. (SvD) Hjältesoldaten i Ulla Billqvists sång Min Soldat från 40-talet lever tydligen kvar. Då behövdes han ute i skogarna vid gränsen. Men frågan är hur mycket en sådan soldat platsar i 2000-talets försvar. Att många unga män vill ha plikten kvar kanske bottnar i att de tror det är macho och manligt. (DN)Fast som det är idag när inte alla får plats och det råkar bli så att de som inte vill tvingas göra värnplikt och de som vill inte får det så är det något som måste ändras.

Dags att sätta igång.

söndag 22 mars 2009

Mellanakt

Om någon undrar vart jag tagit vägen på bloggen så har jag inte fastnat i fullmäktige utan i en databas som måste vara klar under helgen. Det är inte svårt men det tar en massa tid. Och så kommer matgäster. I och för sig riktigt trevligt. Så jag återkommer.

Den som har BT kan dock läsa om QVIM:s besök i Herrljunga förra veckan. Så vitt jag vet finns artikeln ännu inte på nätet. Men nu måste jag fixa maten.

torsdag 19 mars 2009

Fullmäktigerapport 2

Budgetdebatten fortsätter i all evighet. Visst är barn och äldre viktiga. Och visst borde det vara så att man kan spara pengar under goda år men det behövs en lagändring. Och visst önskar väl alla att det inte skulle vara en internationell kris. Men Drotz slår just nu hål på flera av de rödas besparingar. Om man tar bort vårdnadsbidraget så kostar det kommunen pengar i stället och valfriheten i hemtjänsten kostar inte kommunen ett öre.
Just nu 8 talare kvar på listan. Tur att Morgan fixar lite god choklad till folkpartisterna.

Fullmäktigerapport 1

Liten hälsning från fullmäktige. Just nu pågår debatten om förändrad budget. Kommunstyrelsens ordförande har presenterat majoritetens förslag och också läst lagen om budgetregler. På listan finns nu en rad sossar som alla väl kommer att berätta hur man ska spara genom att ta bort alla valfriheter i kommunen. Sedan kan jag ju fundera hur man först säger att man sparar 4 miljoner och sedan säger att man inte gör det. Sedan undrar jag hur man kan fatta politiska beslut och ta en budget utan att räkna pengar.
Och ska man bryta mot lagar. Och om det blir ännu sämre tider. Vilka pengar ska vi då ta.

Det blir en lång dag

Några korta rader innan jag ger mig kast med dagen. Som lär bli ganska lång. Med ett kommunfullmäktige i kväll där besparingar i budgeten ska tas. Och diskuteras kundval inom äldreomsorgen. Plus en del annat.

Besparingarna inom kommunens verksamheter har väckt känslor. Inte minst från föräldrar i Sjömarken som är rädda för att besparingarna ska drabba deras barn och har därför satt igång en mejlbombning mot alla kommunfullmäktigeledamöter och ersättare. Jag förstår föräldrarna och jag skulle nog själv reagera på samma sätt. Men jag tror inte mejlbombning är rätt väg. Och till skillnad när mejlbombningen riktas mot riksdagsledamöter så dimper e-breven den här gången ner i personers privata (eller i en del fall företags) inkorg, inte i en "tjänstekorg". De personer som sitter i fullmäktige är med några undantag, kommunalråden, fritidspolitiker som ägnar sig åt politik på fritid.

Att skicka samma brev med samma uppmaning tror jag inte är en bra metod för påverkan. Åtminstone reagerar jag negativt. När nu e-brevet dessutom insinuerar att vi som sitter i fullmäktige, som också har barn och barnbarn, inte skulle förstå att besparingar är negativt så blir jag nästan arg. Dessutom påstås att det finns 1,4 miljarder kronor som skulle kunna användas vilket är fel. Tyvärr får man inte utnyttja tidigare års överskott vilket ju är beklagligt. Men det finns en lag som säger detta. Jag och mitt parti, folkpartiet liberalerna, vill ändra på den lagen. Men att ändra lagar tar tid så tyvärr går det inte att göra något åt det nu. Eftersom kommundelarnas står för betydligt mer än hälften av kommunens verksamhet så är det oundvikligt att också dessa får dra sitt strå till stacken när det gäller besparingar.

I mejlet skrivs också att det finns förslag som innebär att det inte behöver sparas på skolan. Ikväll när fullmäktige börjar så får majoriteten förslaget på bordet från oppositionen. Demokratiskt eller?

När det sedan gäller detta med kundval så har jag liten förståelse för dem som tycker att det skulle vara så förfärligt. Jag kan inte förstå felet i att själv få välja vem som ska torka mig i rumpan när jag inte själv kan det. Om jag inte gillar den personal som jobbar inom kommunen, varför kan jag då inte få välja någon annan. Vad är det som säger att de personer som jobbar inom kommunens hemtjänst alltid är bäst för just mig. OBS. Jag säger inte att det är så. Jag tror att de allra flesta inom kommunens hemtjänst gör ett bra jobb.

Men kundval kan också bidra till att det finns alternativ för de anställda och det kan också innebära att fler kvinnor kan starta företag. Något som är lite av min huvuduppgift just nu.

Dags att lämna bloggandet och gå över till arbete. Och eventuellt fortsätta besvara alla mejlen. Hittills har jag besvarat alla. Men kan nog inte göra det på "arbetstid". Återkommer nog med bloggande från fullmäktige. Från ersättarplats den här gången.

onsdag 18 mars 2009

Även jag har fått bannor av Ryssland

Några korta rader innan dagens slit. Som slutar med två möten. Gruppmöte i kommundelsnämnden och årsmöte i Folkpartiet. Dessemellan hoppas jag få ordning på jobbdatorn och skicka inbjudningar och mycket mera.

Kan inte låta bli att kommentera Rysslands överkänsliga reaktion på pausnumret "Tingeling" i Melodifestivalen. (DN, SvD, Aftonbladet) Det säger en del om hur det landet ser på yttrandefrihet, när man nu kräver en ursäkt. Fast får man då som ryska ambassaden gör, säga att de som uppträde borde vara inspärrade. Tänk om alla skulle se lika humorlöst på tillvaron . Vilken trist värld det skulle vara. Men det är väl så att ingen får ifrågasätta Ryssland, inte ens med humorns hjälp.

Själv har jag en gång blivit uppkallad till ryska ambassaden och blivit uppläxad. Det var under mina riksdagsår när jag varit med på en manifestation för flyktingar från Tjetjenien. Det jag, och fler med mig, sagt var inte sant enligt ryska ambassadens tjänstemän. Till en kopp kaffe i en stor sal med väggar klädda i björk fick jag och de andra veta den verkliga "sanningen". Fick i alla fall julkort därifrån den kommande julen. Så jag blev väl förlåten för min "snedsteg". En intressant upplevelse i alla fall. Och jag fick inte höra att jag borde spärras in i alla fall. Tror inte ens jag behövde be om ursäkt.

Inte för att jag tror att Ryssland kommer att invadera Sverige för det oskyldiga inslaget i Melodifestivalen eller ens om jag gör några kritiska uttalanden men det är onekligen oroväckande att Ryssland håller på att rusta upp sin krigsmakt. (DN) Därför är det viktigt att Ryssland inte isoleras utan kommer närmare EU. EU-länderna måste vara eniga i sin politik mot Ryssland genom satsningar på demokratistöd och kontakter med det civila samhället. Detta skriver också folkpartiet liberalerna i sitt EU-program.

Till sist. Idag kommenteras också på nyhetssidorna (SvD, DN)att folkpartiet föreslår att någon annan än migrationsverket utser de asylsökandes ombud. Det är i och för sig ingen nyhet. Det har folkpartiet drivit länge men inte fått gehör för. Som asylprocessen ser ut så är det ombudet som ska hjälpa den asylsökande att framställa sin sak mot Migrationsverket. Alltså två motparter. Då är det synnerligen oacceptabelt och korkat att migrationsverket själv utser den som ska vara motparten. Och dessutom står för kostnaderna. Inte särskilt rättssäkert. Och för att få tilltro till den svenska asylprocessen måste den vara rättssäker. Om inte alla får sin sak prövad på likvärdigt sätt så blir det haveri och allt fler väljer att stanna och gå under jorden i stället för att återvända.

tisdag 17 mars 2009

Rättssäker asylpolitik och drogklassning

Nu finns det bekräftat. Asylprocessen är inte rättssäker. Så må migrationsminister och andra säga vad de vill. Beroende på i vilken migrationsdomstol ett asylärende som gäller somalier avgörs, så får den asylsökande stanna eller inte. Vinstlotten drar de som får sin sak prövad vid migrationsdomstolen i Göteborg medan de som råkat få sitt öde avgjort i Malmö eller Stockholm får beskedet att det inte är tillräckligt farligt att återvända. (DN, SvD, Aftonbladet)

För mig är det fullständigt absurt att enskilda myndigheter ska bedöma hur situationen är i ett visst land. När det nu dessutom visar sig att domstolar som ska vara rättssäkerhetens högborg bedömer fakta olika. (DN)

En grundtanke när den nya lagen om asylprocessen infördes för några år sedan var att prövningen skulle bli rättssäkrare och godtyckligheten som präglade tidigare process skulle försvinna. Att processen är rättssäker är förutsättningen för att de beslut som fattas ska accepteras. Det är bekymmersamt när fakta kommer fram att det finns brister. Frågan man ställer sig. Hur säkra är bedömningarna i andra ärenden?

Det är inte acceptabelt att hela tiden försvara sig med, som migrationsministern gör, att en utredning om rättssäkerheten i den nya lagen pågår. Det är människors framtid som avgörs i asylprövningen. Och det kan gälla liv eller död. En utdragen utredning ska inte avgöra om en människa ska få leva eller inte. Alla problem som uppdagas måste rättas till kontinuerligt.

Så länge som man inte upplever att man fått sin sak prövad på ett rättssäkert sätt kommer det finnas människor som går under jorden i stället för att åka till hemlandet. Oavsett om man verkligen har behov av att få stanna eller skulle kunna återvända.

En annan ständigt aktuell fråga är hur man snabbt ska kunna stoppa alla nya droger som dyker upp på nätet eller på annat sätt. (SvD) Det är inte acceptabelt att det ska vara så svårt att narkotikaklassa en ny drog. Oavsett om den heter Spice eller något annat. Under mina riksdagsår drev jag frågan om det då aktuella gbl och butandiol. Ämnen som egentligen har annat användningsområde men som också används i berusningssyfte och som omvandlas till det narkotikaklassade ämnet GHB i kroppen. Till sist blev ämnena klassade som hälsofarliga ämnen som behöver tillstånd för innehav. Men det tog tid. Det måste gå mycket fortare att få nya droger klassade som narkotika eller åtminstone som hälsofarliga.

Sedan är inte detta hela lösningen. Det behövs både information och annat förebyggande arbete så att inte ungdomar behöver ta till droger för att fly undan verkligheten. Fler unga ska inte behöva dö i jakten på snabba lustupplevelser.

måndag 16 mars 2009

Företagande och EP-val

Så börjar då en ny intensiv vecka. Möten på kvällarna och en hel del annat att ta itu med på dagarna. Jag har ju faktiskt en halvtidsanställning numera. Som projektledare för ett projekt som ska jobba för kvinnors företagande. QVIM. Att fler kvinnor ska våga starta och de som redan idag har företag ska våga utöka.

Jag kan inte förstå varför inte hälften av dem som startar företag skulle vara kvinnor. Ungefär hälften av medborgarna är ju kvinnor. Idag är det dock bara kring 30 % av nystartade företag som leds av kvinnor. Jag vet att det finns en enorm potential men det gäller att komma över tröskeln. I torsdags hade vi en träff i Herrljunga för kvinnor som driver företag eller som tänker börja. Cirka 20 var anmälda. Det kom 30. Mer om träffen kan läsas på bloggen eller hemsidan för QVIM.

Det börjar ju också dra ihop sig till EP-val. Idagens BT presenteras Sjuhäringarna som står med på någon lista. Och precis som Radio Sjuhärad för någon vecka sedan så påpekas att ingen står på valbar plats. Men numera med personval är alla platser valbara. Det är väl kanske realistiskt att inte komma in om man står på 30:e plats, som jag gör, men förra valet så kryssade en person in sig som stod på "andra sidan" listan. Så i teorin är det möjligt.

söndag 15 mars 2009

Låt människor ta eget ansvar så långt det är möjligt

Idag är det pappersröjardag. Förstår inte hur det kan bli så mycket papper i det papperslösa samhället. Fast jag håller ju på med rätt mycket och inte minst det politiska etablissemanget producerar papper i mängder. Och jag har svårt att läsa långa dokument direkt i datorn. Överblicken saknas. Och så kan man ju inte stryka under eller göra noteringar heller. Dataskärmen skulle bli ganska kladdig efter ett tag.

Men tänkte jag skulle ta en liten paus och skriva några rader. För närvarande, under några månader, har jag förutom BT, DN som papperstidning. I morse läste jag den sista av Maciej Zarembas artiklar om integrationen i Sverige. Nu finns den också på nätet.

Den är precis som hans andra artiklar tänkvärda. För att ifrågasätta andras kulturer kanske vi ska börja med att ifrågasätta vår egen enligt Zaremba. Först ska vi erkänna att vi har en kultur. Sedan ska vi kanske ställa oss frågan hur vi beter oss i olika situationer. I ett land där fortfarande Jante hindrar människor från att berätta att man gjort något bra. Eller där man är rädd att bryta åsikter för man vill vara alla till lags. Även om det, att man argumenterar för sin sak, kanske till och med högljutt, inte behöver betyda att man är ovän med den man diskuterar med.

Enligt Zaremba är det vårt välvilliga omhändertagande av dem som kommit hit som bidragit till den bristande integrationen. Sverige har behandlat personer som tagit sig från andra sidan jordklotet, med allt vad det innebär av umbäranden, som om de inte var i stånd att göra något själva. Utan att fråga dessa människor vad de bär med sig av kunskap och kompetens så har de svenska myndigheterna bestämt i deras ställe vad de behöver.

Zaremba gör också en jämförelse mellan hur Somalier lyckats i USA och i Sverige. I Minneapolis finns 800 somaliska företag. I hela Sverige finns bara 38. Dessa siffror säger en hel del. Det kanske inte är i den somaliska kulturen man ska leta efter förklaringar, utan i den svenska. Hur ser vi på människor som är entreprenörer och som vill starta eget. Där finns det fortfarande en misstänksamhet i samhället. Oavsett vem det gäller. En entreprenör eller företagare blir suspekt när han eller hon tjänar pengar på sitt företag.
Människor oavsett bakgrund måste få möjlighet att själv ta ansvar för sitt liv. Det är en grundläggande liberal tanke. Sedan finns det de som behöver ha stöttning på olika sätt och då ska de få det så att de kan klara sig själva. Då har vi socialliberalism. Att till exempel hålla reda på alla regler som gäller för en företagare är inte lätt. Där kan det verkligen behövas hjälp. Och för att klara ett jobb kanske man behöver kompletterande utbildning. Och då ska man få det. För den skull behöver man inte gå år ut och år in och bli tillsagd vad man ska göra.

Läs artikeln här. Där finns också länk till de andra artiklarna i serien.

lördag 14 mars 2009

EP-val om knappt tre månader

Tänkte skriva några rader om dagen innan det är dags för melodifestival. Håller på Malena förresten.

Dagen har gått i EU:s tecken. Den andra delen av Europaskolan klarades av. Så nu är jag ambassadör igen. Den här gången Europa-ambassadör. Det var en intressant dag med taktikfrågor hur vi ska möta medborgarna i valet till Europaparlamentet som äger rum om knappt tre månader. Det var också kul att träffa många trevliga liberaler som tycker som jag. I det mesta i alla fall. Det vore väl för trist om alla tyckte precis lika i allt. Om alla håller med "sitt" parti i alla frågor vore det väl snudd på hjärntvätt. Då saknas ju det egna ställningstagandet. Men visst finns det ett program som folkpartiet liberalerna går till val på och som jag ställer upp på. Den som är intresserad kan läsa programmet här.

Nu övergår jag till att kolla melodifestivalen. Den handlar ju också om Europa. Men med deltagande länder som inte alla är med i EU. Länder som har långt kvar till ett medlemskap i Europeiska unionen. Ett viktigt kriterium för att få vara med i EU är att man har demokrati och respekterar mänskliga rättigheter. Inte minst värdlandet för Europa-finalen, Ryssland, har en bit kvar till detta. Men det finns också andra länder som sedan länge är med i EU som inte heller riktigt fyller alla krav. Där har de nya Europa-parlamentsledamöterna en viktig uppgift att fylla. Att se till att alla EU-länder slår vakt om mänskliga rättigheter för alla. Även minoriteter och flyktingar. Detta är viktiga punkter i folkpartiets program inför valet till Europaparlamentet.

Euron hade inte varit fel

Sent ska syndaren vakna är ett talesätt. Nu menar jag inte att centerpartiet är någon syndare direkt men vaknat har i alla fall flera centerriksdagsledamöter när det gäller EURON. Att det kanske vore bra att även Sverige är med i EMU och inför EURON som valuta. (SvD) Det har jag och folkpartiet liberalerna tyckt länge. Då hade Sveriges finansminister fått vara med hela tiden när finansiella frågor diskuteras och vi hade haft en stabil valuta. Inte en svag krona som kommer att bidra till kraftigt ökade priser. Tur att jag har tjugo EURO sparade sedan sommarens vandringsresa i Italien. Då var de väl värda cirka 190 kronor. Nu är de värda cirka 230 kronor. Alltså 40 kronor mer än i somras. Synd att jag inte hade mer EURO kvar. Eller ännu mer synd att det blev nej i folkomröstningen.

Nu får jag nog ge mig för nu. Europaskola inför valet till Europaparlamentet väntar. Ännu en lördag i partiets tjänst.

torsdag 12 mars 2009

Kvinnors företagande

Som vanligt en intensiv dag. Det blir mycket kvinnors företagande nu. Idag har jag definitivt gjort mer än min halvtidstjänst. Först till Trollabo kvarn för en nätverksträff. 30 kvinnor kom och två journalister. Läs mer om detta på QVIM:s nyöppnade blogg. Sedan en träff med verksamhetschefen för skolan i Brämhult. Är skolkontaktperson. Sedan en informationsträff om mentorskap för nyblivna företagare. Lite kaotiskt blev inledningen på det sistnämnda. I sen kvällstimma och utan nycklar kom jag först inte in och sedan lyckades jag få igång larmet. Men till slut blev det riktigt bra. Det gäller bara att hålla huvudet kallt och inte få panik. Till nästa gång ska jag kolla upp en massa saker innan.

De finns en hel del intressant att kommentera bland dagens rubriker på mediahemsidorna men kvällen är sen och det är en dag i morgon också.

onsdag 11 mars 2009

Vatikanens dubbelmoral än en gång

Jag håller med Birgitta
Ohlsson att det är på plats med en protest mot Vatikanen. Det är fullständigt absurt att bannlysa, det vill säga utestänga från kyrkan, personer för att de medverkat vid en abort som gjordes på en nioårig flicka som bar på tvillingar som hennes styvpappa varit orsak till. Mamman till flickan och de som gjorde aborten är de som bannlysts. Inte pappan som begick våldtäkten på flickan i flera år. Han kan bara bikta sig så är allt bra. Åtminstone för kyrkans del. Det är att vara förlåtande för fel saker. Ibland undrar jag vart världen är på väg. Kyrkan har gjort och gör mycket gott i världen men när fundamentalismen sätter in så blir det tvärtom.

Det är för mig ofattbart att Vatikanen resonerar på det sätt man gör. Kanhända är det just för att det är bara män som styr. Och då män som åtminstone officiellt inte har något samröre med kvinnor. Det är nog dags för en helrenovering och låta de personer inom katolska kyrkan som har en annan, mer verklighetsnära, syn på saker och ting (det finns sådana) få ta över.

Företagande för nästan hela slanten

Tredje jobbardagen. Full rulle inför nätverksträffen i Herrljunga i morgon. 21 kvinnor är anmälda vilket är jätteroligt. Det finns en stor potential bland kvinnor att starta och driva företag.

I morgon kväll är det också information om mentorsprogram. Så det blir verkligen en rivstart för mig.

Annars började jag morgonen med frukostmöte inom Hässleringen, det urbana utvecklingsarbetet för att skapa tryggare stadsdelar och få fler människor i arbete. För några kanske just detta att starta företag är ett sätt komma i arbete. För många som kommer från andra kulturer är det självklart att vara sin egen.

Nu bär det av till nästa möte.

tisdag 10 mars 2009

Farliga tennisracketar

Jaha. Så åker jag kring med ett terrorvapen i bilen varje söndag. Tydligen finns tennisracket med på en hemlig lista över tingestar som inte får bäras ombord på ett flygplan. En österrikisk tennisspelare fick gå av planet för att han inte ville lämna kvar sin tennisracket. (SvD) Han visste inte att det var förbjudet att ha med sig racketen ombord. Och hur skulle han kunna det när listan på vilka saker man inte får ta med sig ombord på flygplanet är hemlig på grund av säkerhetsskäl. Hur ska man kunna följa en lag om man inte vet att den finns. Han har också fått rätt i EG-domstolen där man säger just att ingen kan förväntas följa en lag som inte finns publicerad. Men onekligen är det lite märkligt. Känns nästan som ett första april skämt. Jag tycker att den europeiska gemenskapen är viktig av många skäl. Freden är kanske det allra viktigaste skälet tillsammans med en gemensam klimatpolitk men för den skull finns det många saker som inte är bra och som jag skulle vilja ändra på.

Lite av varje en tisdagsmorgon

Det blev en oerhört intensiv dag igår. Från det ena till det andra. Så lite trött är jag idag. Igår blev jag anställd för första gången sedan jag vet inte när. På halvtid som projektledare för projektet QVIM som är ett projekt som ska stimulera kvinnors företagande. Det var första mötet med nya styrelsen i tennisklubben. Så det tog lite tid. Och vi började inte förrän åtta, på kvällen alltså. Ett av ärendena var en ansökan om pengar från Sparbanksstiftelsen. Det känns väl inte så roligt att komma hem och läsa att ändrade ägarförhållanden på Swedbank kan innebära att pengarna i stiftelserna försvinner eller minskar. (DN) Enligt dagens Borås tidning kommer utdelning av pengar till föreningslivet att minska men inte försvinna helt. Få se om det blir någon krona som faller ner på Sandareds tennisklubb.

Till något helt annat.

EU-kommissionen har föreslagit att kvinnor som fött barn har rätt att ta ut 18 veckors föräldraledighet. Jag tycker inte EU har med föräldralagstiftningen att göra. Det är en nationell angelägenhet. Men…

Att påstå att det skulle försämra männens situation i Sverige håller jag inte med om. Inte om förslaget är som det beskrivs i media, men det beskrivs väldigt luddigt så det kan ju finnas andra villkor som inte kommer fram. Någon kan kanske förtydliga. Vi har en fantastisk föräldraförsäkring som vi ska vara glada och stolta över. Vi har morötter för att fördela den jämnt mellan föräldrarna, jämställdhetsbonusen (som för övrigt är en uppfinning från folkpartiet liberalerna) . Folkpartiet föreslår också att den kan fördubblas. Men vad jag förstår så finns det inget i EU-förslaget som skulle hindra att vi både har kvar och förbättrar jämställdhetsbonus och rätten till att dela föräldraförsäkringen. Det som föreslås, enligt SvD och DN i alla fall är att kvinnor ska ha rätt att ta ut 18 veckors ledighet, varav 6 direkt efter födseln. Det sistnämnda ett krav. Och vi har ju en betydligt längre föräldraledighet så den tiden ryms ju inom denna. Jag kan inte se att det skulle stänga ute männen i Sverige. Däremot ger den kvinnor i länder som har betydligt sämre förmåner när det gäller föräldraledighet en förbättring. Sedan kan man tycka att männens möjligheter att vara hemma med sina barn också borde förbättras i övriga Europa men man får ta en sak i taget. Fast som sagt den här frågan borde nog inte EU läggas sig i över huvud taget.

måndag 9 mars 2009

Dagen efter internationella kvinnodagen

Igår var det internationella kvinnodagen. Att den behövs är utan allt tvivel. Vi har kommit långt i Sverige med jämställdhet även om vi har en hel del kvar. Fortfarande finns det män som slår kvinnor. Skälen kan vara många men det grundläggande är att mannen vill ha kontroll över kvinnor. Kvinnor har också fortfarande lägre löner än männen. Det är alldeles för få kvinnor som sitter på den ekonomiska makten. Det vill säga. Det är flest män som driver företag och som sitter i bolagsstyrelser. Kampen för att förändra dessa förhållanden måste fortsätta. Och mycket görs också av regeringen och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Lyssna gärna här på hennes tal från folkpartiet liberalernas riksmöte igår. Men jag blir så irriterad på dem som hävdar att man måste kalla sig feminist, annars är man inte trovärdig. Det måste väl i all sin dar vara handlingen som gäller.

Och det allra viktigaste är att man inte bara fastnar i frasen "fler kvinnor i bolagsstyrelser" utan också ser hur kvinnor har det utanför Sveriges gränser. Det finns många exempel och Nyamko tar upp en hel del i sitt tal som jag hänvisar till ovan. Mycket kvinnoförtryck bottnar i religiös fundamentalism. Och det gäller alla religioner. Ett av exemplen är den nioåriga flickan från Brasilien som blev gravid efter att hennes styvpappa våldtagit henne i flera år. För att rädda flickans liv genomfördes en abort av de tvillingar hon bar på. Men det är inte mannen som våldtagit som bannlyses av kyrkan utan mamman som såg till att flickan kom till läkare och läkarna som utförde aborten som bannlyses av den katolska kyrkan. En kardinal från Vatikanen har sagt att "liv alltid måste skyddas". Tvillingarna var två oskyldiga personer som hade rätt att leva. Men flickans liv då? En nioåring som ska föda två barn.

Fullständigt absurt. Mannen lär ändå bli straffad enligt "vanliga" lagar, förhoppningsvis. Gripen lär han vara i alla fall. Men biktar han sig får han syndernas förlåtelse från kyrkan.

En modig president ställde dock upp på flickan. (SvD)

Det finns många exempel världen över där män förtrycker kvinnor. I Afghanistan bränner talibaner skolor för att inte flickor ska få gå i skolan. På en del håll i världen förekommer fortfarande könsstympning av kvinnor för att det ska hålla sig till sina egna män. Med livslångt lidande som följd. Mord och våld i hederns namn förekommer på många håll.

Vi har en skyldighet att jobba för att alla dessa kvinnor får en mer dräglig tillvaro, även om det inte är lätt att förändra århundraden av traditioner där kvinnor varit förtryckta, ofta, men inte alltid, i religionens namn. Men vi har gjort resan. Kvinnor har fått rösträtt i Sverige. Kvinnor ärver lika mycket som män. Det är inte längre förenat med evig skam att föda ett utomäktenskapligt barn. Eller förbjudet att göra abort om man inte ser det rimligt att kunna klara av att uppfostra en liten hjälplös varelse. Det är förbjudet att slå barn och fruar. Vi får inte bränna häxor och det finns inte längre någon skampåle utanför kyrkan.

Men det är en lång väg att vandra och kvinnor i kvinnoförtryckta länder måste få en stöttning från omvärlden. Så länge som det finns modiga presidenter som Brasiliens finns det dock hopp. Men vi i Sverige kan börja med att ge asylsökande förtryckta kvinnor, som riskerar att dödas om de återvänder till sina hemländer, möjlighet att stanna i Sverige. Enligt den lagstiftning som finns men som det är tveksamt följs.

söndag 8 mars 2009

Hemma från fp:s riksmöte

Trött men mycket nöjd har jag kommit hem från folkpartiet liberalernas riksmöte i Linköping. Förstår inte varför fötterna alltid ska kännas så mycket när jag varit på partiarrangemang. Men det var inte bara fötterna som fick sitt. Som vanligt många intressanta seminarier och tal. Den här gången handlade mycket om valet till Europaparlamentet förstås. Det är ju val om knappt tre månader. Bland annat höll Kjell-Albin Abrahamsson, Europa-korrespondent från radion, ett mycket underhållande och tankeväckande tal om EU. Talade gjorde också våra ministrar, Jan Björklund, Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni. Finns inspelade här.

Jag har skrivit det förr och kommer säkert att göra det igen. Vid sådana här tillfällen får man ny kunskap, blir peppad, träffar gamla vänner och framför allt får ha roligt. I år hade dock alla lobbyister lite för mycket godis i sina montrar. Det blev en och annan kola och chokladbit i munnen.

Under tiden jag varit i Linköping har Davis-Cup matchen i tennis avverkats. Precis nu förlorade Sverige efter en rekordlång match.(SvD) Trist med förlust. Nu måste Sverige kvala till nästa år. Svensk tennis behöver framgångar nu. Tycker i alla fall jag som ordförande i Sandareds tennisklubb. Trist också det som hände igår utanför matcharenan. (DN) Att demonstrera fredligt är helt ok. Det är en rättighet att fritt få uttrycka sin åsikt. Så länge som det inte skadar någon annan.

Jag undrar om de som sparkade sönder polisbilar och kastade stenar verkligen gjorde det av politisk övertygelse. Dessutom kan jag inte låta bli att undra om det skulle blivit likadana demonstrationer om Sverige gått vidare och fått möta Ryssland i nästa match. Ryssland är ju inte precis ett demokratiskt land. Nu gick ju inte Sverige vidare så jag får ju aldrig veta.

Utan tvekan blir det en tidig kväll. I morgon är det full fart igen.

torsdag 5 mars 2009

Tankar i den sena kvällen

Problemen från igår är lösta. Dags för nya problem. Nä. Egentligen inte. Och de igår var inte så stora heller. Att sova på saken har än en gång visat sig effektiv. Får väl göra likadant i kväll.


Problemet för sossarna finns dock kvar. Jan Emanuel får jobba vidare med politik och ta sin plats i riksdagen. Jag missunnar definitivt ingen att tjäna pengar på sitt företagande. Tvärtom. Lägger man ner kraft och tid på att driva sitt företag och riskerar pengar man satsat så ska man belönas för det också. Och visst kan även företag som sysslar med människor få visa vinst. Men det måste finnas proportioner. Att få ihop tre miljoner i vinst på ett behandlingshem känns lite väl magstarkt. Det är förmodligen skattebetalarnas pengar så det vill verkligen till att det är ett superbra behandlingshem. (SvD)


Nog ordat om detta.


Något helt annat. Britterna har listat resmål som blivit en besvikelse. Jag har i och för sig inte varit på så många av dem som de radar upp, som icke-sevärda, men jag har min egen besvikelse. Niagarafallen. Åtminstone från den kanadensiska sidan. Själva fallen var ok. Mycket mäktiga. Men den kommersialisering som vuxit upp kring fallen var förfärlig. Neon och betong kan man väl säga. Och skräp. Fast annars var det inget fel på Kanada i sig.


Får väl sova nu. I morgon är en annan dag och då ska mycket göras. Packa ihop en databas och packa inför fp:s riksmöte i Linköping. Prata Hässleringen. Klippa håret. Och mycket mera.


Fast till sist undrar jag en sak. Varför finns inte Lennart "hovreportern" Andreassons (v) inlägg om kungligheterna kvar på Borås bloggportal?

onsdag 4 mars 2009

Problem lite här och var

Så går ännu en intensiv dag mot sitt slut. Mycket databas har det blivit. Men just nu får den ligga på is till i morgon bitti. Jag hittar säkert en bra lösning när jag sover i natt på problemet jag försöker lösa.

Men jag har även hunnit med att berätta om demokrati och val för arbetslösa på Hässleholmen som lär sig svenska. Och haft möte i Coompanion. Och för övrigt haft en dag som börjat i problem men slutat i dur. Om man nu undantar databasproblemet. Men det löser jag säkert i morgon.

Problem däremot har nog Jan Emanuel som försöker hyra ut lägenhet och hus för astronomiska summor. . Visst skulle jag gärna vilja hyra lägenhet innanför ringmuren i Visby. Men inte till ett sådant pris. (SvD) Med all rätt får han bannor av sina partikamrater. Även om det inte är olagligt att hyra ut till sådana priser, åtminstone inte så länge som man redovisar att man hyrt ut och betalar eventuella skatter, så är det oetiskt. Och som riksdagsledamot har man lite större krav på sig att bete sig anständigt. Jag undrar fortfarande förresten om han lärt sig knyta slipsen. Och som någon skrev på facebook, han borde lära sig stava till fantastiskt. Fast visst kan fingrarna slinta på tangentbordet.

Problem har också polisen i Malmö. För alla aktivister som vill stoppa tennismatchen finns det just nu stora högar med stenar klara att använda mot poliser och andra. Enligt DN så kommer många att delta i en fredlig demonstration. Det är en rättighet att demonstrera oavsett så länge som ingen far illa. Men det är AFA och andra autonoma grupper som är det stora problemet. De har hotat med att verkligen stoppa matchen. Och ligger det då "ammunition" precis utanför arenan där tennismatchen ska gå av stapeln så förstår jag polisen om man inte ens dyker upp. Men det är skrämmande att ett fåtal personer kan förstöra för så många. Dels att de som vill se bra tennis inte får göra det. Dels att de svenska spelarna inte får den uppbackning som de behöver från publiken. Dels att det kostar skattebetalarna en hel del med det stora polisuppbådet. Men ett stort problem har också Mats Wilander vem som ska spela. (DN).

Jag hade väl inte tänkt åka till Malmö själv. Jag tänker åka till Linköping, min gamla hemstad, och träffa en rad andra trevliga folkpartister på vårt årliga riksmöte. Mycket EU blir det väl. En sista peppning inför EP-valet. Snart är det dags att ut och börja kampanja. Fast jag är lite sur på Radio Sjuhärad som redan nu konstaterar att vi sjuhäringar som står på platser långt ner på listan är körda. Förra valet var det faktiskt en person långt ner på listan som kryssade sig in. Fast lite kanske det ligger i att chanserna är minimala för mig på 30:e plats på folkpartiets lista och det är väl realistiskt att jag inte kommer in. Men jag har i alla fall en chans att komma till Europarlamentet.

tisdag 3 mars 2009

Mest politik

En intressant dag. Jag har tillsammans med en före detta riksdagskollega, Anita Brodén, och Patric Cerny från Borås gjort några intressanta nedslag i verkligheten hur barn tas om hand när inte föräldrarna räcker till. Vi fick mycket intressant information om hur man jobbar. Vi diskuterade bland annat att det är viktigt att man ändå i det längsta också jobbar med att skapa en relation mellan de biologiska föräldrarna och barnet.

Dessutom besökte vi Bodaskolan och träffade där elevrådet. En samling ungdomar som hade många frågor att ställa och många synpunkter. Bland annat diskuterade vi där situationen i matsalen och att fler lärare borde äta med eleverna. Vi diskuterade läxor och att det många gånger är störigt i klassrummen. Frågan om varför en del elever får göra utflykter och resor medan andra inte får det, kom också upp. Både Anita och jag och Patric fick med oss en hel del frågor hem. Och eleverna fick en del tips om hur de skulle gå vidare.

Efter ytterligare ett möte om just barn, mer exakt om barnomsorgspeng, fick jag kasta mig in i databaslivet igen och ta igen förlorade jobbtimmar. Databasen måste vara klar snart och det tar längre tid än jag trodde.

I morgon ska jag också ut på "missionsuppdrag", fast jag egentligen inte har tid. Jag ska berätta om hur Sverige och kommunen styrs. Ett ämne som jag mer än gärna talar om. Det finns mycket okunnighet inom det området och särskilt bland dem som inte är födda i landet. Men även bland infödda svenskar. Eftersom det är EU-val så kommer nog det också upp. Det är ett uppdrag i demokratins tjänst kan man säga.

Fast det finns kanske de som mer borde få kunskap om demokrati.

Då tänker jag på dem som tänker åka till Malmö och demonstrera och bruka våld mot att en tennismatch spelas mellan Sverige och Israel. Visst kan jag förstå den som vill demonstrera och visa sin åsikt om kriget i Gaza. Det är en demokratisk rättighet. Men för den skull behöver man inte förstöra och vara våldsam vilket befaras. Det är bara att hoppas att inte alla 1000 poliserna behöver sättas in utan att det trots farhågor går lugnt till väga. Det är trist för alla som tänkt åka till Malmö och se matcherna och det är trist för spelarna som får spela utan publik. Och det kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp för polisinsatsen. Helt sjukt. (SvD)

Men nu är det nog bäst att jag kastar mig i sängen. Det är som sagt en dag i morgon också.

söndag 1 mars 2009

Oacceptabelt slöseri med resurser

Jag hade egentligen tänkt börja jobba direkt och inte hamna i bloggträsket förrän jag gjort det jag ska. Men jag fastnade i en artikel på DN:s hemsida av Maciej Zaremba. Den handlar om hur läkare och annan välutbildad personal som kommit till Sverige från ett land utanför Europa, som är behövda ute i samhället, får tillbringa år med att lära sig svenska på samma nivå som analfabeter.

Jag blir så arg, ja riktigt förbannad, när jag hör talas om sådant här. Visst är det viktigt att den som ska jobba som läkare behärskar svenska språket men en läkare som är van att studera, det är inga medeltida "medicinmän" utan läkare som har läst i 7-8 år i sitt hemland, borde rimligtvis ha lättare att lära sig ett nytt språk än en person som aldrig har sett ett skrivet ord. Rimligtvis borde en läkare som kommer från ett land utanför EU lära sig svenska lika fort som en som kommer hit från något EU-land. De sistnämnda behöver inte tillbringa år på SFI. I artikeln beskrivs också en skola i Polen där polska läkare lär sig svenska i intensiv kurs på 7 månader. Kanske en del borde tillbringa lite mer tid med att lära sig svenska men det är en stor skillnad mellan 7 månader och 4 år som det tar för en i artikeln beskriven narkosläkare, bristvara i Sverige, från Bagdad att få börja praktisera.
Det är fullständigt oacceptabelt att det ska gå till på det här sättet. Kunskaper och kompetenser hos människor som kommer hit måste tas till vara mycket bättre. Och frågan har diskuterats år ut och år in men inget har hänt. Förhoppningsvis kommer det att bli bättre med en ny asylmottagning när kompetensen och kunskaper hos den som kommer hit ska dokumenteras redan vid ankomsten. Men samtidigt är det viktigt att de som ska slussa personer vidare till språkutbildning och annan kompletterande utbildning också har kunskap och kompetens så att de vet vart de ska skicka iväg personen i fråga. De måste veta att det finns sjukvårdssvenska i Göteborg till exempel.

Jag har träffat flera människor som råkat ut för myndigheternas eget tyckande. En god vän som är ögonläkare, åtminstone när hon kom var det en bristvara, fick höra att hon måste vänta på sin tur för att få gå på sjukvårdssvenska från arbetsförmedlingen. Med hjälp av svenska vänner kom hon dock in. Och detta hände för mer än tio år sedan.

En irakisk läkare som vi i integrationsgruppen i Borås träffade i höstas hade ungefär samma upplevelser. Det tar tid att förändra. Men det måste bli en förändring.