torsdag 29 mars 2012

En intressant dag på Forum Västra Götaland

Hemma efter en intressant dag på Forum Västra Götaland. Temat var social hållbar utveckling. Förmiddagen var det gemensamma föreläsningar. Många utmaningar finns i framtiden. Att följa barnkonventionen är viktigt. Sa Joakim Palme. Det tycker jag också. Barnkonventionen bör bli svensk lag.

Integrationsminister Erik Ullenhag talade om att de allra viktigaste recepten mot utanförskap är arbete och en fungerande skola. Och att man måste inse att långsiktighet är viktigt. Till exempel slår inte de reformer som nu genomförs på skolområdet igenom förrän om ett tiotal år. En del, t ex sossar, verkar ha svårt att fatta det.

På eftermiddagen var det seminarier. Jag valde två mig näraliggande ämnen. Civilsamhällets roll i samhället och medborgardialog. I och för sig inte så många nyheter men ändå strukturerade genomgångar. I Borås jobbas nu med medborgardialog. Förhoppningsvis kommer den att utvecklas på ett strukturerat sätt. Att utveckla samverkan mellan kommunen och det civila samhället hoppas jag också kommer till stånd. Så vitt jag vet har nästan alla remissinstanser sagt ja till min motion om att utreda ett mer nära och strukturerat samarbete mellan kommunen och de ideella organisationerna.

Jag hoppade seminariet om socialt företagande som anordnades av Coompanion. Kan inte vara överallt. Men fick lyssna till hur Le Mat, ett socialt företag inom bed & breakfast drivs. De som jobbar där är personer som står långt från arbetsmarknaden. Har tidigare besökt verksamheten i Göteborg. Imponerad.

Förutom alla seminarier underhölls vi av barn från östra stadsdelarna i Göteborg med musik. El Sistema. Och så förstås fanns det rikliga tillfällen att mingla och träffa gamla och nya bekanta.

En trevlig dag med en trevlig avslutande middag.

Väl hemkommen kollade jag in på Skatteverkets hemsida om något nytt insynsråd hade lagts ut. Och det hade det och där fanns jag med. Får väl papper på det vartefter. Kul och spännande att få ytterligare en period.

tisdag 27 mars 2012

De apatiska går igen

Ibland kommer tiden och minnen tillbaka. Av någon anledning. Igår gjorde det det för mig. Den tid jag minns mest från riksdagsåren är då vi i fem partier kämpade för de apatiska barnen. Med liten framgång. Socialdemokrater och Moderater var kallsinniga. Med några undantag. När socialförsäkringsutskottet, som hanterade asylfrågor, hade möten om detta stod det alltid en hel hord med journalister utanför. Jag satt i skatteutskottet också men där fanns aldrig några journalister i korridoren utanför sammanträdesrummet.

Det var en mycket infekterad och känslosam debatt. Barnläkare kommenterade psykiatrikers påståenden om att barnen var uppe på nätterna och åt ur kylskåpen som fullständigt absurda eftersom barnen var så svag fysiskt att det var en omöjlighet. Detta gjordes också på en hearing inom socialförsäkringsutskottets stängda dörrar.

Att det hela blev aktuellt igår var att en man som användes som expert i den utredning, som Migrationsministern tillsatte för att befästa vissa förutfattade teser, gick med i det främlingsfientliga partiet Svenskarnas parti. Som vill ha ett svenskt Sverige. (DN, Aftonbladet).

Hur opartisk kan en sådan person vara? Honom träffade jag dock aldrig.

Dåvarande migrationsministern gjorde också en hel del märkliga uttalanden. Som att det skulle vara en “humanitär katastrof” om barnen skulle få stanna.

Den här tiden var jobbig. Det handlade om barn efter barn. Föräldrar beskylldes för att förgifta sina barn trots att sådana påståenden inte kunde styrkas.

Många uttalanden och debattartiklar blev det. Och irriterad lär jag ha 50554_134626446582901_7639_n[1]varit. Det står i alla fall på flera ställen i Gellert Tamas bok om “De apatiska”:

Till slut lämnades ett fall till Regeringen från Utlänningsnämnden. Och en pojke fick uppehållstillstånd. Det var dock inte slut med detta. Myndigheterna fortsatte att avvisa barn. Föräldrar anmäldes för att ha förgiftat sina barn och en socialdemokratisk minister gick ut och sa “Vad var det jag sa”. Som sagt utan någon som helst bevisning.

Till slut fick ju många asylsökande som inte vågade återvända till sina hemländer uppehållstillstånd. Genom en tillfällig lag, tack vare ett massivt tryck från kyrkorna, påskuppropet. Lagen innebar att alla barnfamiljer som varit en viss tid i landet fick stanna.

Men tyvärr upprepar sig historien också här. Barn som far illa avvisas fortfarande. Portalparagrafen i asyllagstiftningen om barns bästa följs inte. Ensamma barn utan föräldrar ska avvisas till barnhem i hemlandet. Trots att de har en bra tillvaro här.

Kanske dags för ett nytt Påskupprop.

söndag 25 mars 2012

Årsmöte fp Södra Älvsborg

Idag har varit ännu en dag med sol från en klarblå himmel. Kaffe på balkongen hann jag med innan det var dags att åka till Örsåsgården i Svenljunga. För att delta i Folkpartiet i Södra Älvsborgs årsmöte.

Årsmötestalare var Jasenko Selimovic, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet. Hos integrationsminister Erik522578_10150657750089132_696684131_9521165_736355941_n[1] Ullenhag. Han berättade om hur det var när han kom till Sverige från krigets Bosnien och ville börja jobba. Hur det då inte ens var tillåtet för dem som kom hit som flyktingar att få börja jobba. Att byråkratin var omfattande för att få tillstånd. Alla behandlades också lika oavsett vilken yrkeskompetens och/eller erfarenhetskompet

Ett skäl till den krångliga byråkratin och svårigheterna menade Jasenko var bland annat att man såg människorna som kom hit, som tillfälliga besökare, och att de skulle återvända till sitt hemland så fort allt ordnade sig. Han menade också om att olika grupper måste tala med varandra för att få förståelse för varandra men också för att hitta gemensamma regler för hur vi vill ha det tillsammans.

Stämmer bra med de tankar som kom fram vid vårt möte i onsdags om en gemensam värdegrund. Se mitt tidigare blogginlägg.

Det är viktigt med till exempel matfestivaler och annat som gör att människor möts. Men det måste också vara mer vardagsnära samtal som måste till. Jasenko jämförde relationen mellan infödda svenskar och nyanlända med ett förhållande mellan två människor. Idag är vi särbos och träffas när det är trevligt, matfestivalexemplet. Men vi måste bli sambos med allt vad det innebär att leva tillsammans.

Tänkvärda tankar. Tror jag alla tyckte.

Så blev det förstås fika och årsmötesförhandlingar. Numera är jag ersättare i styrelsen efter en massa år som vice ordförande.
Nu är det dock dags att sova. Den kommande veckan bjuder både på en kvällsmöten och jobb.

fredag 23 mars 2012

Blev så arg

Skulle egentligen sova. Men måste skriva av mig. Det var länge sedan jag blev så heligt förbannad, ursäkta, och ledsen som när jag hörde en kvinna berätta i SVTDebatt om att hon inte fick ha med sig sin hund på begravningen av sin make. Det var makens sista vilja att hunden skulle vara med.

Prästen som förvägrat hunden att vara med skyllde på regler och att det handlade om att skydda allergiska. Vad jag förstod hade de sörjande lovat att sanera kyrkan. Prästen försökte bortförklara sig med att han visst var djurvän men att det fanns regler. En iskall representant från allergiförbundet stödde prästen. Undrar om hon någonsin har förlorat någon hon älskar och då velat ställa upp på dennes vilja. Visst ska man ta hänsyn till de som är allergiska i de allra flesta fall. Det är jag den förste att understryka. Jag som sätter igång att nysa så fort jag möts av starka dofter. Men ibland så får man stå ut med vissa obehagligheter.

Här kommer faktiskt in det som vi pratade om igår när vi diskuterade värdegrund. Att människan ska ha fria val så länge som man inte kränker eller hindrar någon annans rätt att fritt välja.

Visst är det så att den som är allergisk har rätt att vistas IMG_1815överallt. Men när det gäller att tillfredsställa en människas sista vilja kan det inte vara så att detta övertrumfar den egna rätten. Filosofiska tankar men kanske viktiga att vi diskuterar.

Nu blir det sova av. Sov du lilla videung. Än så är det vinter. Eller…

onsdag 21 mars 2012

Intressant samtal om värdegrund

Har idag varit på ett mycket spännande och givande samtal kring vilken värdegrund vi vill ha i framtiden i Borås. Inbjudare var svenska kyrkan och muslimska kulturföreningen och politiken- Med i samtalet var representanter från kyrkor, etniska föreningar och politiska partier. Plus representanter från RFSL. Varken sossar eller vänsterpartister var där. Från Folkpartiet var vi två plus två till som representerade andra organisationer.

Trots olika bakgrund kunde vi enas om gemensamma ståndpunkter hur vi ser på människan och hur vi vill vara mot varandra. Det handlade om alla människors lika värde men också att varje människa är unik. Det handlade också om människans rätt till frihet så länge som hon eller han inte hindrar någon annans frihet. Det handlade om respekt och tolerans och att man måste få vara den man är. Liberala värderingar som är en bra grund att stå på.

Det är viktigt att ha en gemensam kärna för att lättare förstå olikheter och respektera dessa.

Samtalet om värdegrund kommer att gå vidare. Det är viktigt i tider när intoleransen ökar gentemot den som inte riktigt är lika andra.

tisdag 20 mars 2012

En omväxlande dag

En omväxlande dag. Började med att sätta ihop den motionscykel jag20120320_084222 impuls-handlade igår. Gick förvånansvärt bra. Nu gäller bara att följa alla säkerhetsföreskrifter som följde med. Handlade om kläder och att inte använda cykeln en timme före måltid eller en timme efter måltid. Två meters säkerhetszon behövs också. MM. Lite överdrivet. Hjälm nämndes dock inte. Här intill en bild av säkerhetsföreskrifterna.

På eftermiddagen var det att bevittna vigsel igen. Fick dessutom agera bröllopsfotograf. Nästa gång är det nog jag som är vigselförrättare.

Hem och lite jobb innan det var dags att återvända till stadshuset för att äta middag med Borås alla mästare, svenska, europeiska eller världs. Roligt att få träffa på alla ungdomar som sysslar med de mest varierande sporter. Orienteringsskytte eller cheerleading. Roddare och tjejer som kör motocross och trial. Och fotboll för funktionshindrade. För att inte tala om tjejen som spelar rullstolstennis.

I morgon måste här jobbas. På eftermiddagen väntar ett intressant och viktigt samtal om värdegrund. Ett samtal som svenska kyrkan och islamiskt kulturcenter inbjudit till. Det är politiska partier och religiösa och etniska grupper som inbjudits m fl. Titeln är Ett gemensamt Borås där olikheter ryms. Ska bli spännande att se vad samtalet leder till.

lördag 17 mars 2012

Jan Eliasson på besök i Borås

Ibland får jag rätt. När jag fick höra att Jan Eliasson, nye vice generalsekreteraren i FN, skulle komma till Borås till Hemgården kände jag spontant att den lokalen skulle vara för liten. Nåväl det fanns ju ståplats så alla fick plats. Men fullt var det. FN-föreningen, Föreningen Norden och Vuxenskolan var arrangörer. (BT)

Det var ett inspirerande tal med många tänkvärda synpunkter. Det handlade om Sverige och Norden i Europa och Världen.

Att de baltiska staterna finns med i det nordiska samarbetet är viktigt. Bland annat för att tillsammans bli starkare i EU-arbetet. Eliasson påpekade dock att de nordiska länderna är med i lite olika församlingar. Tre länder plus de baltiska staterna är med i EU. Tre länder är medlemmar i NATO och ett land är med i EURON. Men samarbetet är ändå viktigt.

Mycket handlade om mänskliga rättigheter i talet. För att få stabilitet i ett land krävs fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Han framförde också att verkligheten är horisontell. Det vill säga att alla gör sitt för att lösa ett gemensamt problem. Man fastställer problemet och sedan samverkar man för att lösa detta.

Han talade också om att man har många identiteter. Vi är både svenskar, nordenbor, européer och världsmedborgare. Då kan man aldrig prata om “vi och dom”.

Eliasson avslutade med att tala om “passion” och “compassion”. För att förändra måste man vara passionerad, det vill säga engagerad, och ha medkänsla.

Vid en frågestund kom frågor alltifrån hur det var att ha livvakt och till olika konflikter i världen. Främlingsfientligheten som breder ut sig i Europa togs också upp.

Hade tänkt ställa en fråga om just mänskliga rättigheter i Europa. Speciellt med tanke på utvecklingen i Ungern. Men det var många ivriga frågeställare.

Apropå Ungern så finns här ett klipp från dagens Rapport omIMG_1211 högerextremt medborgargarde. Det behövs många starka krafter som tillsammans stoppar främlingsfientlighet och osund nationalism. Jan Eliasson kommer säkert att bidra när han tillträder sitt nya jobb inom FN. Och även om han inte kanske får samma möjlighet då att prata i en trång lokal i Borås så kommer han aldrig att glömma sina rötter.

Kortet togs för någon vecka sedan när jag helt apropå stötte på Jan Eliasson i Göteborg. Vi satt och pratade om hans besök i Borås och så kliver han bara in i lokalen.

fredag 16 mars 2012

Äntligen fredag–eller har veckan gått för fort

Igen är det fredag. Veckan har gått i rasande fart som alla veckor.Änglagårdsbilen 2 Fullmäktigemöte med därtill hörande gruppmöte. Andra möten och en hel del jobb.

Idag har det varit möte med Räddningstjänstförbundet. Den här gången besökte vi Ulricehamn och brandstationen där. Kul också att se både gamla och nya brandbilar. Där fanns också en häftig gammal bil. En vanlig en alltså. Som jag provsatt.

Dessutom har jag varit vittne på två vigslar. För att veta hur jag ska göra när jag ska göra det själv. Båda två paren sa ja till varandra.

Borde egentligen ta ett rejält tag och städa men struntar i det för tillfället. Pappershögarna (trodde jag gjort mig av med dem för ett tag sedan) ligger kvar. Nu tar jag fredagsledigt. Kanske lite after work.

torsdag 15 mars 2012

Hemma från fullmäktige

Idag blev det ett kort fullmäktigemöte. I de flesta frågor var alla överens. Några voteringar där skillnaderna inte var så ruskigt stora. En vanns av de rödgröna och en vanns av allianspartierna med stöd av SD. Den sistnämnda voteringen föregicks av ett märkligt uttalande från SD:s gruppledare där han talade om att voteringen skulle vinnas med SD:s hjälp bara alla röstade som det skulle. Närmare partipiska kan man väl inte komma. Eller…

Den längsta diskussionen handlade om driften av Djurparken. I en motion föreslog en KD:are att Djurparken skulle drivas som förvaltning. Folkpartiet har länge hållit fast vid sitt att Djurparken ska läggas ut på entreprenad. Vi tror att en privat entreprenör är bättre lämpad att driva verksamheten än en kommun. I Djurparksverksamheten finns också driften av en camping. Driva camping är definitivt ingen uppgift för en kommun. Där bedriver kommunen konkurrerande verksamhet. Andra företagare som driver hotell eller andra övernattningsmöjligheter borde ju också i konsekvensens namn få bidrag till sin verksamhet. Apropå att Borås köper campingstugor.

Även om det är lagligt att föra över pengar mellan olika kommunala bolag känns det inte rätt att elnätskunder sponsrar DjurparkenIMG_1302. Men Djurparken är viktig för att locka besökare till Borås. Konferenser och kongresser är också viktiga för att öka tillväxten och generera skattepengar.

Nu är det dags att sova. I morgon möte med Räddningstjänstförbundet. Struntar i Debatt på TV.

tisdag 13 mars 2012

Inkomstgarantin på tapeten igen

Nu är inkomstgarantin för riksdagsledamöter på tapeten igen. (SVT, DN) Redan 2003 skrev jag och Anita Brodén en motion om att inkomstgarantin skulle ses över. Det är orimligt att den som är 50 år och suttit i riksdagen tillräckligt länge kan få ut garanti fram till pensionen.

Att någon som från den ena dagen till den andra blivit av med sin plats i riksdagen får en garanti under en viss tid är rimligt. Här förekommer inga varsel eller uppsägningstider. Ingen, som söker nytt förtroende för en riksdagsplats, har tankarna på att söka jobb. Och även om man har tjänstledigt från en tjänst räcker fyra år för att hamna i bakvatten. Med den takt som idag råder inom arbetslivet hinner mycket att hända på fyra år. Arbetsuppgifterna kanske inte ens finns kvar.

För egen del, som egen företagare som datautbildare, hade onekligen mycket hänt. Som 60-åring var det inte lätt heller att söka något annat jobb. Men vill man så kan man. Och en viss datautbildning hade jag ju under riksdagstiden. Det fanns en del kollegor som behövde hjälp. Och jag hade nog inte riktigt klarat mig ekonomiskt, åtminstone de första åren, om jag inte sparat pengar från riksdagsåren.

Även om det hade varit gott att ha lite längre stöd så kändes det gott när det var slut efter ett år. Självklart minskat med de intäkter jag fick från företaget. Jag har så svårt att förstå dem som tycker att det är helt ok att leva på inkomstgaranti. Visst är det en trygghet  men man måste leva som man lär. Ställer man krav på andra måste man ställa krav på sig själv. Ett utnyttjande spär bara på politikerföraktet.

Jag är glad att jag skrev motionen tillsammans med Anita Brodén och den orsakade också mitt första TV-framträdande i Uppdrag granskning. Men motionen blev ingen bästsäljare så att säga. Den kom upp till diskussion men ingen var intresserad.

Nu finns det ju en utredning. Bättre sent än aldrig. Även här var jag före min tid.

måndag 12 mars 2012

Rapport från liberalt riksmöte

En helg går väldigt fort när man har trevligt. Under tre dagar har jag umgåtts med folkpartister och lyssnat till intressanta seminarier och panelsamtal på Riksmöte i Västerås. Och hört vår partiledare Jan Björklund prata både om human flyktingpolitik och miljöansvar.

Partiledarens tal innehöll många för socialliberaler viktiga frågor. Att  motverka kränkning av mänskliga rättigheter som också förekommer inom EU. I Ungern begränsas yttrandefriheten och människor diskrimineras. Där måste EU ta ett större ansvar och påverka Ungern att inte kränka mänskliga rättigheter. Med Jan Björklunds egna ord: ” Demokrati innebär kompromisser, men när det gäller kravet på demokrati går det inte att kompromissa.

När talet kom till att återinföra den s k sista länken i flyktingpolitiken, som innebär att någon äldre vars enda anhöriga finns i Sverige ska få komma hit, ville åhörarna aldrig sluta applådera. Jag är tydligen inte ensam om att tycka så i Folkpartiet. Under mina riksdagsår tog jag ofta upp den frågan med dåvarande migrationsministern.

Jan Björklund tog också upp fem viktiga punkter för att stärka svensk konkurrenskraft.

-Utbildning
- Forskning
- Företagsklimat
- Skatter
- Jämställdhet

Partiledaren uttalade också klara ståndpunkter mot vapenexport till Saudiarabien och för avskaffande av tvångssterilisering.

Hela talet finns här.

Förutom partiledaren var också övriga folkpartiministrar på scenen. Tillsammans med olika gäster.

Vice utbildningsminister Nyamko Sabuni intervjuade bland annat rektorn för Rinkebyskolan. Rinkebyskolan är en skola med många invandrarelever. När rektorn berättade att när det kommer nyanlända elever så träffar han dem tillsammans med deras föräldrar och kartlägger deras behov. Man ser alltså till varje elev som individ.

Detta kan jämföras med det kollektiva synsätt som finns hos de rödgröna i Borås. Här behövs bara att alla invandrarelever bussas ut till skolor på landet så blir det bra. Men var finns föräldrarna i sammanhanget. Och var finns det enskilda barnet. Jag kan inte låta bli att fundera över vad som skulle hända om man gjorde tvärtom. Det vill säga säger att alla som har svenskt ursprung ska flyttas runt.

En liten parentes i rapporten från riksmötet men när ska de rödgröna, i huvudsak de röda, sluta kollektivisera människor och se till individen i stället. Börjar bli rätt tröttsamt.

Förutom alla seminarier så ges ju också tillfälle till att umgås och utbyta erfarenheter. Jag råkade hamna vid samma middagsbord som en av mina ungdomsidoler inom fotbollen (IFK Norrköping). Att jag hade glömt att han gjort mål mot Benfica spelade väl inte så stor roll även om jag såg matchen. Det stora med den matchen var att den spelades på eftermiddagen en vanlig vardag och alla skolor slutade vid lunch liksom alla(?) arbetsplatser.

Mycket mer finns att berätta men nu är det dags för möte på hemmaplan.

fredag 9 mars 2012

Utan företag - ingen välfärd

Brukar ju blogga på tåg. Brukar också hoppa så bokstäverna kommer huller om buller. Nu tar jag steget längre och skriver på surfplattan. Så hav förbarmande om det blir lite för få mellanrum eller fel bokstäver.

Är på väg mot Folkpartiets riksmöte i Västerås. Ska bli kul att träffa alla folkpartistvänner.
Med mig i väskan har jag också ett informationsblad från Liberala företagare som är ett fristående nätverk för liberaler som är intresserade av företagarfrågor och tillväxt. Och vill vara med och driva på partiet i dessa frågor.

Företagande och entreprenörskap diskuteras alltför lite. Åtminstone när det handlar om att förenkla och göra det lättare att driva företag.
Vänstern diskuterar företagande men då ur en annan synvinkel. Förbjuda och göra det svårare.

Utan entreprenörer och människor som vill starta och driva företag så får vi heller inte den välfärd vi vill ha.
Och vi behöver företag som vågar anställa. Det kommer alltid att behövas en flexibilitet med Bemanningsföretag som kompletterar toppar i verksamheten. Men det behövs färre regler som gör att en företagare vågar anställa. Liberala företagre talar inte bara om arbetslinjen utan anställarlinjen.

Förslagen handlar om lägre arbetsgivaravgifter och slopat sjuklöneansvar till exempel.

Småföretagen har inte samma förutsättningar som storföretagen. Regler och bestämmelser måste vara annorlunda om företaget har 10000 anställda än om det finns 10 anställda. Och de allra flesta företagen är småföretag. Av Sveriges 910 000 företag är bara 900 storföretag med fler än 250 anställda.

Det är dags att ändra regler för att göra det enklare att driva företag och skapa arbetstillfällen. Men det är också dags att ändra attityder tillnföretagande. För, som sagt, utn företag ingen välfärd.

torsdag 8 mars 2012

I slutet av internationella kvinnodagen

Nu har turen kommit till bloggskrivandet. Har fixat databas, excelkalkyl, skrivit ut information om Liberala Företagare inför FP:s riksmöte och packat inför detsamma. Och så blandat med lite FB-läsning och kommenterande.

Inte allt men väl en hel del i media har handlat om internationella kvinnodagen. I Sverige har vi kommit långt med jämställdhet även om det självklart finns en hel del kvar att göra.

Visst handlar en del om löner. Men jag blir så irriterad när det hela tiden talas om att kvinnor, sammanklumpat i en enda stor hop, får betalt för en timme mindre än män får. (DN) Kvinnor är också individer med olika förutsättningar. Det behövs göras en hel del när det gäller kvinnors löner. Men då måste man koncentrera på de som det gäller.

Mycket har gjorts på jämställdhetsområdet av regeringen med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, Folkpartiet, i spetsen. Både vad gäller våld mot kvinnor och jämställt näringsliv mm.

I dagarna har också en utredning presenterat ett delbetänkande som handlar om att föräldraförsäkringen för nyanlända hindrar kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden. Idag utbetalas full föräldraförsäkring oavsett hur gamla barnen är när de kommer hit. Kvinnorna stannar hemma med barnen i stället för att gå på SFI-undervisning och lära sig svenska. Och så småningom komma in på arbetsmarknaden. Även BT:s Mikael Hermansson kommenterar detta.

Jag har i olika sammanhang träffat på invandrarkvinnor som saknar språkkunskaper och har svårt att kunna tala för sig själva. I valrörelser till exempel. Har också träffat kvinnor som påbörjat sitt inträde i samhället som har insett vad de missat.

Men även om vi har en del att göra ytterligare i Sverige har kvinnor ute i världen mycket större behov av förändring. Ett aktuellt land idag är ju Saudiarabien. Men det är inte det enda landet i världen där kvinnor saknar rättigheter. Vi får inte glömma bort världens kvinnor när vi på hemmafronten kämpar för ett mer jämställt samhälle.

Enligt min vision ska vi ju 2025 varken behöva prata jämställdhet eller integration. Då ses alla människor som egna individer med egna viljor och egna behov.

För övrigt tycker jag det är häftigt med rosa lego. Det är sant att det bara finns bilar och rymdskepp och sånt. Sedan kan väl killar leka med rosa lego och tjejer med rymdskepp.

Dags att sova. I morgon tåg till Västerås.

onsdag 7 mars 2012

Två dagar i företagaranda

Ute snöar och blåser det och jag tar det lite lugnt efter några intensiva dagar bland annat med att se på den sjungande trappuppgången. Blir riktigt sugen på att sjunga i kör.

Men när ska jag hinna det med den takt jag har just nu. Åtminstone senaste dagarna.

Igår var jag på seminarium om mötesindustrin. Många intressanta föredrag om hur möten och konferenser kan bidra till tillväxt. Inte bara genom att Trevliga möten med nya bekantskaper. Lite speciellt var det när vi boråsare i väntan på middagen pratade om att den nye vice generalsekreteraren Jan Eliasson skulle komma till Borås nästa vecka och personen i fråga dök upp i lokalen. Fick både bekräftat att han verkligen kommer till Borås och en bild.

Även denna dag har gått i företagandets tecken. Först företagarlunch på underbara Sinnenas hus där Andrea Jovell Swensson pratade om framtoning. Och hon talade om allt annat än vad vi har på oss. Även om också klädseln är viktig. Det handlade om hur vi tittar på varandra och hur vi står när vi talar. Avståndet mellan fötterna har betydelse.

Sedan var det dags för Ung Företagsamhetsmässan på Åhaga med uppdraget att tillsammans med Coompanionkollegor utse vinnaren i klassen Hållbart företagande. Med Coompanions ledord som ledstjärna, samverkan, samhällshänsyn och demokrati och delaktighet. Jag blir riktigt varm när jag kommer in på Åhaga och ser all kreativitet och entreprenörsanda som ryms därinne. Det bådar gott för framtiden.

I morgon ska jag själv ägna mig åt mitt företag och jobba. Och packa inför resan till Västerås och Folkpartiets riksmöte i dagarna tre.

måndag 5 mars 2012

Se till individen och inte kollektivet

Så gick en dag ifrån vår tid. Tänker inte sjunga någon psalm men det är så sant som det är sagt. Har hunnit jobba en del. Kan berätta att för att få fram extra grundavdraget vid skatteberäkning för pensionärer måste kalkylformeln innehålla 8 OM.

Ikväll har jag deltagit i debatt om rasism och annan diskriminering. Alla kommunfullmäktigepartier var där förutom SD. Ämnena handlade både om HBTQ-frågor, integration och jämställdhet.

Ganska fort kom debatten in på alternativ och friskolor. Om det socialistiska styret i Borås fick bestämma skulle allt vad alternativ och friskolor försvinna. Invandrarbarn bussas ut på landet och kanske till och med få frukosten på bussen. Jag blev riktigt mörkrädd över hur man kan tro att barn och deras föräldrar är schackpjäser som kan flyttas runt hur som helst. Men enligt s och v ska de bara vara glada att de får träffa svenska barn.

Visst är det inte ok med skolor där nästan samtliga elever har utländsk bakgrund. Det behövs göras något. Men jag tror att det hela går mycket smidigare om man har föräldrar, personal och elever med på båten. Politiker måste ibland sätta ner foten. Men vem har sagt att politiker alltid vet bäst.

Efter vad jag förstått har barnen som flyttades när Norrbyskolan stängdes redan bytt skola. För att vara närmare hemmet. Föräldrar är viktiga i skolarbetet. För de föräldrar som kommer från andra länder är det än viktigare med bra kontakt för att få förståelse hur skolan jobbar. Hur skulle dessa föräldrar kunna ha en kontakt med barnens skola om den låg långt ute på landet.

Tydligt är att socialdemokraterna i Borås inte direkt håller med sin partiledning när det handlar om valfrihet. Vilket de i och för sig inte är ensamma om. (SVT) Många socialdemokratiska partidistrikt vill inte ha vinstutdelning inom vården och skolan.

Jag håller med när det handlar om orimligt höga vinster. Men för att någon överhuvudtaget ska satsa pengar i ett företag vill man också få en viss ränta på det kapital man avstår från. Det kan vara lika hög som en vanlig bankränta. Finns en bolagsform för detta som kallas SVB-bolag.

Vid bläddring bland dagens artiklar hittar jag en som passar ihop med ämnet för dagen. SDU som vill söka pengar från Migrationsverket för att göra Goodie bags med information hur människor kan lämna Sverige fortast möjligast. Den grupp SDU fokuserar på är de som är långtidsarbetslösa och är nolltaxerare. (DN) Som om alla dessa också skulle vara lika. Smaklöst skulle jag vilja påstå. Snudd på trakasseri.

Summan av kardemumman, eller dagen. Mycket klokt sades också i kvällens debatt. Och det är viktigt att debatten fortsätter. Jag tror ändå att alla partier som var där i kväll har en viss samsyn även om vi har olika sätt att tackla problemen.

Jag blir onekligen trött på dem som tror att de själva som politiker alltid vet bäst och ska styra andra människors liv. Det finns att göra både inom integrationsområdet och jämställdhetens område. Men låt människorna som det berör få vara med och bestämma själva. Och låt bli att klumpa ihop människor till kollektiva grupper. Alla människor är olika och har olika behov. Se till individen och tillfredsställ honom eller hennes behov. Jobba för att skapa fler arbetstillfällen och skapa mötesplatser. Näringslivet och föreningslivet är viktiga aktörer. Nu får det bli sova. I morgon turistseminarium. Ska bli intressant.

torsdag 1 mars 2012

Sätt stopp för bluffakturor

Samlar ihop mig efter några hektiska dagar. Två möten idag. Ett avklarat. AU med Coompanion Sjuhärad. Snart justera förra fullmäktigeprotokollet. Och har titta på TV från riksdagens hearing kring bluffakturor. Nästan hela i alla fall. Att problemet med bluffakturor börjar diskuteras är viktigt. Företagarnas representant i hearingen nämnde att ca 16% av småföretagarna har utsatts för bluffakturor. Om jag hörde rätt.

Initiativet till hearingen har kommit från Folkpartiet genom Jan Ertsborn. Han och riksdagskollegan Anita Brodén har också skrivit en motion i frågan. I motionen föreslås att man inte ska få en betalningsanmärkning förrän skulden som motiverar anmärkningen är fastställd av domstol eller Kronofogdemyndigheten. Därför behövs en lagändring av kreditupplysningslagen. Hela motionen kan läsas här.

Själv har jag inte råkat ut för någon bluffaktura. Peppar peppar. Men jag har vänner som gjort det och jag råkar ut för många telefonsäljare som envist försöker få mig att gå på både det ena och det andra. Numera lägger jag nästan på innan jag svarat. Men ibland kanske man ändå vill lyssna till vad säljaren har att säga. Vill inte vara alltför otrevlig. Och ibland är det ett seriöst samtal.

Häromdagen lyssnade jag lite. Men det var ett mycket märkligt samtal. Jag skulle få ett erbjudande om billigare fast telefoni för att jag har samma organisationsnummer som personnummer. Enskilda firmor har det vilket jag i och för sig tycker är fel. Visserligen är ekonomin i en enskild firma förenad med den personliga men det skulle vara bra att slippa ange personnummer och det skulle mer visa att det är ett företag det handlar om.

Samtalet slutade med att den som ringde skulle tala om för min nätleverantör att jag inte ville ha billigare telefoni. Jag sa att jag inte ville det och la på. Ju mer jag funderar över samtalet desto mer märkligt tycker jag det är.

Ett annat samtal för en tid sedan var dock helt ok. Det handlade om mitt mobilabonnemang och priserna på det. Hur ska man veta vad som är seriöst och inte seriöst. Den som är seriös borde alltid acceptera att skicka ut ett skriftligt förslag på mejl eller brev innan man bestämmer sig. Detta skulle också motverka bluffakturor.

Nog skrivet nu. Dags att åka och justera protokoll.